Lichte sneeuwbuien noordzijde

Gisteren was met recht de mooiste dag van dit seizoen. Knalblauwe lucht, besneeuwde bomen en een dik pak verse poeder. Wat wil een mens nog meer? Meer van dit soort dagen hoor ik jullie hardop denken, maar die vlieger gaat vandaag helaas even niet op. Een zwakke storing zorgt voor beduidend meer bewolking en valt er ten noorden van de Alpenhoofdkam af en toe wat lichte sneeuw. Het is op 2000m met gemiddeldes van tussen de -5 en -7 gr C in de westelijke Alpen en rond de -8 a -10gr C in de oostelijke Alpen een fractie minder koud dan gisteren het geval was. Onze mailbox liep gisteren trouwens over met de meest schitterende foto's. Zoals jullie vast zullen begrijpen kunnen wij ze niet allemaal plaatsen. Hieronder een sfeerimpressie van een bijzonder zeldzame dag!


Woww beelden uit Waidring

En wat dachten jullie van deze uit Kaltenbach?

Deze uit Winterberg is ook helemaal niet verkeerd

Dalafdaling in Gerlos is opennnnnn ;-)

Hadden jullie het soms koud jongens in Lermoos gisteren ;-)

Meer bewolking
Het actuele bewolking / radar beeld toont vandaag minder mooi dan gisteren. De gehele centrale en noordelijke Franse Alpen en grote delen van Zwitserland liggen onder de bewolking en hier valt op veel plaatsen af en toe wat lichte sneeuw. In Oostenrijk is de bewolking duidelijk iets minder dik en hier kan de zon er nog aardig doorheen komen. Toch is de hemel minder strakblauw dan gisteren het geval was. Maar ja, gisteren was dan ook exceptioneel mooi, een dag uit de zogenaamde "hors categorie". De thermometers zijn trouwens ook vannacht weer Siberisch onderuit gegaan, met op veel plaatsen strenge tot zeer strenge vorst. De winter zit in Europa vrij stevig in het zadel. De vorstgrens heeft zich vrij zuidelijk uitgebreid, en loopt via midden Frankrijk, noord Italië helemaal tot aan Griekenland. De Balkan landen liggen ook nog eens bedekt onder een dik pak sneeuw en maakt het diep winterse plaatje compleet. Toch gaat er de komende dagen het een en ander veranderen, en krijgt koning Winter het een stuk moeilijker!


De actuele vorstgrens, met grote delen van Europa in de winterkou.
@Meteociel.fr

Het sneeuwt weer in Adelboden in het Zwitserse Berner Oberland

Maar in Gerlos toch weer een Kaiserwetter start vanmorgen :-)

Geleidelijk minder koud
Tegen het eind van de week verplaatst een hogedrukgebied zich via de Benelux in de richting van oost Europa. Dit maakt de weg vrij voor een oprukkende oceaandepressie die de winter met een aantrekkende zuidwestelijke wind West Europa weer uitblaast. In de Alpen zitten de temperaturen ook in de lift en stijgt het nulgradenniveau in eerste instantie richting de 1500m en komt rond zondag zelfs tijdelijk rond de 2000m te liggen. Volgens de meest actuele ECMWF uitdraai stroomt op dinsdag vanuit het westen weer koudere lucht het Alpenruim binnen. Duidelijk wisselvalligere condities dus en is het even zaak de sneeuwvalgrens rond die tijd in de gaten te gaan houden. Dit betekent ook voor het Sauerland wat minder florissante omstandigheden tegen het weekend, maar verwacht dat men veel pistes gewoon in bedrijf houdt. Het gaan immers geen warm water regenen en er ligt ondertussen een zeer solide basislaag die wel tegen een (tijdelijk) zachter stootje kan.


Rode lijn in bovenste grafiek geeft de gemiddelde temperatuur op 1500m.
Het nulgradenniveau schommelt bij het GFS zelfs rond of iets onder
de 1500m. Vrij optimistisch dus :-) @Meteociel.fr

Rond zondag thermisch "hoogtepunt" maar koudere lucht is vanuit het
westen alweer onderweg! @ECMWF MeteoCentre


Fijne dag nog iedereen. Morgen meldt John zich weer bij jullie.

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

TIP:

Wil jij ook graag van de verse sneeuw genieten? Dat kan nu al super goedkoop. Sunweb heeft nu namelijk Inpakkers, met extreme kortingen tot wel 40%!

» Lees verder...

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Wim V

Was zeker een topdag gisteren. Vanmorgen weer koud en nu trekt lichte bewolking over Serfaus heen. Maar we maker er zelf weer een topdag van.

Wim V | 19-01-2016 - 08:34

Steven V.

Hey Michael
Als ik even kijk bij Mayrhofen naar de automatische weerberichten dan staan er soms positieve temperaturen in het groen en andere in het rood. Is daar een reden voor?
Groeten
Steven

Steven V. | 19-01-2016 - 09:43

Koen S

Daarnet de verwachtingen voor Voralberg gekeken op bergfex. Vanaf zondag ligt de vorstgrens volgens hen op 2500 meter... Weet niet in hoeverre dit wordt ondersteund door Sneeuwhoogte?

Koen S | 19-01-2016 - 08:54

Rutger S

Zaterdag en zondag zijn en erna nog erg onzeker . ! 2500m lijkt me niet reeel. ergens tussen de 1300 en 2000m, maar als er niet te veel wind komt kan de koude lucht laag nog wel eens wat blijven plakken en heb je zaterdag nog gewoon sneeuw tot in de dalen

Rutger S | 19-01-2016 - 10:41

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Steven. Negatieve temps in blauw, positieve in het rood.

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 19-01-2016 - 19:06

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Lijkt alweer achterhaald. Volgens GFS blijft Oostenrijk rond zondag in de koude lucht zitten. Verwachting is nog erg onzeker.

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 19-01-2016 - 19:13

Eric Kromhout

Met recht de MOOISTE dag van het seizoen (SkiWelt) Hopelijk krijgen we nog meer van dit soort dagen. Je skiet de hele dag door een spookjeswonderwereld. Min 10 overdag heerlijk zonnetje en het ook niet koud hebben. De temperaturen gingen terug in de nacht naar min 20. Op dit moment is het alweer aardig opgelopen naar min 11.5 :)

Vandaag waarschijnlijk is kijken bij de trainingen aan de Hahnenkamm.

Eric Kromhout | 19-01-2016 - 09:01

Rik  Brouwer

@sneeuwhoogte Ik zie op sommige sites een dump voor op de zondag verschijnen in bijvoorbeeld salzburgerland, in hoeverre is dit mogelijk?

Rik Brouwer | 19-01-2016 - 09:59

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi Rick. Die kans is zeker aanwezig, maar nog niet in kannen en kruiken. Ook de sneeuwvalgrens is rond die tijd een belangrijk aandachtspunt. Komen daar komende dagen uitgebreid op terug. Vr gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 19-01-2016 - 10:07

Pien Sturm

Wat kunnen we in Nederland verwachten?

Pien Sturm | 19-01-2016 - 10:37

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Einde winter vanaf zaterdag. Tot die tijd gewoon genieten. Er wordt lokaal al volop geschaatst zoals bv in het Zuid Hollandse de Lier :-))

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 19-01-2016 - 11:03

Niels Preesman

En die koudere lucht dan waar je het over had. Krijg nederland daar niet mee te maken?

Niels Preesman | 19-01-2016 - 14:45

Dries Livigno

Update Livigno deze morgen terug -17°C. In het begin nog zonnig, nu terug bewolkt met een paar vlokjes sneeuw boven op de berg.

Dries Livigno | 19-01-2016 - 10:57

Dennis  Dolomieten

Als je het dus heel positief bekijkt. Word het schaatsen in Februari.

Dennis Dolomieten | 19-01-2016 - 11:08

Dennis  Dolomieten

Misschien ook kansen op meer sneeuw zuidkant. Allemaal nog ver weg.

Dennis Dolomieten | 19-01-2016 - 11:09

Snowboarder

De 27ste een dagje naar winterberg maar dat wordt dus even afwachten hoe de sneeuw zich houdt.

Snowboarder | 19-01-2016 - 11:13

Roel

De sneeuw ligt er tot einde van het seizoen in winterberg. Ze hebben nu zo'n goede kunstsneeuw laag dat die het wel houdt tot midden maart. Of het moet al een week lang gaan regenen dan word het moeilijk maar dit lijkt onwaarschijnlijk. Ik ga de 26ste een dagje en weet gewoon dat alles open is.

Roel | 19-01-2016 - 12:38

 Joeri L

Hahahaha het sneeuwt hier in het zuid westen van het land. Das lang geleden -:))))

Joeri L | 19-01-2016 - 13:31

Renate van Dongen-Heijnen

Ojee, nu hadden we met Kerst al geen sneeuw en straks met carnaval weer niet!

Renate van Dongen-Heijnen | 19-01-2016 - 13:49

Carin L.

Update uit Bramberg. Er wordt hard aan gewerkt om alle pistes open te krijgen. Er waren nog een klein aantal pistes gesloten, maar dat is zeer binnenkort dus over. Pistes waren van prima kwaliteit vandaag. Overwegend zonnig vandaag en qua temperatuur iets warmer dan gisteren, maar door de wind voelde het kouder. Kortom een prima skidag weer!!

Carin L. | 19-01-2016 - 15:22

Patrick@Resia in 2020? vS

Duimen dat het allemaal goed blijft in Winterberg. Ik wil 26 januari een dagje skiën.

Patrick@Resia in 2020? vS | 19-01-2016 - 17:00

Wim Danhof

EWMWF-model jojoot: nu weer hogedrukweer volgende week en geen kou, als ik het goed begrijp...

Wim Danhof | 19-01-2016 - 17:22

Sneeuwhoogte.nl | Michael

EC komt pas later op de avond binnen. GFS toont wat kouder voor de oostelijke Alpen rond zondag

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 19-01-2016 - 19:16

Rob Klok

Dolomiti wonderland vandaag. Vanmorgen wat bewolking, maar vanaf ongeveer het middaguur weer stralende zon. Vandaag de Sella ronde (groen) maar eens gedaan. Perfect! Ze hebben weer heel wat stoeltjesliften vervangen door comfortabele vierpacks. En de sneeuwkanonen draaien volop. Nu om 17.50 is het alweer -11 in het Sellajoch

Rob Klok | 19-01-2016 - 17:44

Harry Verduin

En hoe is het in alta badia? Daarga ik binnen twee een half weken :-)

Harry Verduin | 19-01-2016 - 17:48

Henk Visser

Denken jullie nou echt dat als jullie je zo druk maken er ineens een pak sneeuw bij gaat vallen, of de temperaturen laag blijven? We hebben niks over het weer te zeggen het gaat allemaal vanzelf. Wees blij dat er voldoende sneeuw ligt, in veel gebieden je kan toch skiën? Geniet van wat er nu ligt en hou op met dat gejammer want niemand word er beter van. De vele centimeters sneeuw wat nu gevallen is verdwijnd echt niet zomaar ineens hoor. Verder heb ik mijn complimenten weermannen van sneeuwhoogte, lees ieder dag met plezier jullie fantastische berichten!!!! Ga zo door!!!!!!

Henk Visser | 19-01-2016 - 17:57

Harry Verduin

De enigste die hier aan het jammeren is, ben jij :-)

Harry Verduin | 19-01-2016 - 19:07

Ilco Valmeinier

Ik begrijp het wel hoor. Je kijkt heel het jaar uit naar de skivakantie (kost ook wat)...dan wil je droomcondities, wordt je zenuwachtig van +temperaturen...ondanks dat gejammer niet zorgt voor een sneeuwdump is het wel menselijk ;-)

Ilco Valmeinier | 19-01-2016 - 19:08

Henk Visser

Bedoel alleen maar te zeggen dat we moeten genieten met de sneeuw die er wel ligt, vergeleken met de condities in december hebben we niks te klagen toch:)

Henk Visser | 19-01-2016 - 19:46

Harry Verduin

daarin heb je gelijk in. Ik ga binnenkort naar dolomieten en hoewel die toch wat uit de boot vallen, blijken condities er best aardig te zijn :-)

Harry Verduin | 19-01-2016 - 19:55

Wim Danhof

Precies: de wind waait waarheen hij wil en alles is ijdelheid en het najagen van wind :-)

Wim Danhof | 19-01-2016 - 19:57

Henk Visser

@Harry Verduin alvast een top vakantie gewenst, hopelijk valt er stiekem nog wat sneeuw! Het is gewoon afwachten het weer kan raar zijn en kan in een paar dagen volledig omslaan! Komt vast goed:) geniet ervan!

Henk Visser | 19-01-2016 - 20:13

Wim V

Update Serfaus. Vanmorgen koud en super pistes. Wolken kwamen over en zo nu en dan een vlokjes sneeuw. Eind van de middag sommige pistes beetje kaal en plaatje eis maar dat lijkt mij normaal na zo'n periode hiervoor. Alle pistes waren super en iedere dag prepareren ze er nog een of meer. Al met al.top condities hier. En uitaaard ook de Patschi na gedane arbeid.

Wim V | 19-01-2016 - 18:52

Pieter Masson

Mss nog weekje vriezen in benelux en dan schaatsen , elfstedentocht

Pieter Masson | 19-01-2016 - 19:02

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Op skeelers ;-))

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 19-01-2016 - 19:15

Witte Poeder

Zo ik ga beginnen met pakken. Morgen voor de middag nog werken en dan vertrekken we naar Westendorf. Even een paar dagen naar de witte slagroom, donderdag vroeg op, ontbijtje, eerste lift naar boven en s'middags de laatste lift naar boven, dan boarden we naar Gerry's Inn, nog wat eten, rond elf uur half twaalf naar bed en dit doen we drie dagen intensief. Zondag weer thuis en maandag doen we alsof er niets is gebeurd.
Was leuk om hier wat voorpret mee te pakken.
Fijne wintersport allemaal.

Witte Poeder | 19-01-2016 - 20:03

Rudyy wit

DIt lijkt mij een zeer interessant fenomeen: snelle stratosfeer opwarming. Gevonden op Wetteronline. Ben benieuwd hoe dit voor Europa (en zeker de Alpen) uit gaat pakken:.

Binnen weniger Tage könnte es in rund 10 bis 50 Kilometer Höhe Ende des Monats über 50 Grad wärmer werden. Das Phänomen der sogenannten Stratosphärenerwärmung ist jedoch nichts Ungewöhnliches. Die Folgen für unser Wetter können jedoch immens sein.

[....] Dies wird sich zum Monatsende aber voraussichtlich ändern: Dann erwärmt sich die Stratosphäre möglicherweise innerhalb weniger Tage um bis zu 50 Grad und der Wirbel bricht zusammen. Als Folge davon stellt sich die Luftzirkulation auch in der Troposphäre, also dort wo unser Wetter gemacht wird, um. Ob dies einen sehr kalten oder doch eher mildern Witterungsabschnitt zur Folge hätte, ist jedoch noch völlig offen. Sollte es aber so kommen, dann wird der Monatswechsel in einigen Regionen der Nordhalbkugel erheblich kälter ausfallen als im langjährigen Mittel.

Rudyy wit | 19-01-2016 - 20:25

Alwin Hottinga

Update Sölden. Prima condities in Sölden. Tot 14.00 nagenoeg blauwe lucht. Daarna bewolkt en behoorlijk koud maar het is prima te doen. De pistes zijn super.

Alwin Hottinga | 19-01-2016 - 21:42

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord