Zon en Hochnebel

Weersituatie algemeen
Een hogedrukgebied in opbouw heeft zich boven centraal en oost Europa geïnstalleerd en zal de komende dagen het weerbeeld in de Alpen gaan bepalen. Storingsrestanten beïnvloeden vandaag vooral nog de zuid(oostelijke) Alpen

Waarschuwingen: geenAlpen gezien vanuit de ruimte (sat24.com)

Weerpraatje
Wanneer we een blik op de satellietfoto van vanmorgen werpen dan zien we prachtig hoe de vers besneeuwde Alpentoppen in het oog springen. Verder zien ook uitgestrekte mist en Hochnebel gebieden die boven de lagere delen van de Alpen(dalen) en het Alpenlaagland liggen. Met een ietwat meer geoefende blik zien we ook  nog wat hogere bewolking boven de mist in de Oostenrijkse Alpen. Dit is ook meteen het weerbeeld wat we de komende dagen in de Alpen zullen gaan zien.

Een krachtig hogedrukgebied boven centraal en west Europa zorgt ervoor dat in de wat hogere luchtlagen de lucht meer en meer wordt "gedroogd". Hier kan de zon dan ook overuren gaan maken. In de onderste luchtlagen en aan de grond koelt de lucht in de steeds langer wordende nachten sterk af en condenseert met als gevolg een koude vochtige plaklaag. Door gebrek aan wind en stroming en vooral ook doordat de zon steeds minder kracht heeft wordt deze koude vochtige plaklaag niet meer weggeruimd en eronder is het kil en somber. 


Hochnebel gezien vanaf  de Chäserrugg Toggenburg (Zwitserland)

Een andere prettige bijkomstigheid van ons hoog, of beter gezegd een filiaal in opbouw van het Azorenhoog luisterend naar de toepasselijke naam "Otto", is dat het gevuld is met relatief warme lucht. Vooral in de wat hogere (drogere) luchtlagen is het daardoor zeer zacht. Kijken we bijvoorbeeld naar de temperaturen op het zogenaamde 850 hPa vlak, dat is circa 1400 a 1500 meter hoogte, dan zien we dat we rond de 15e november een graad of 6 tot 8 boven "normaal" zitten. Normaal zouden de temperaturen (langjarig klimatologisch gemiddelde) rond de 2 graden moeten zitten, de komende dagen gaan we richting de 8 a 10 graden ! Genieten dus en eigenlijk allemaal zo gek nog niet. Immers, sneeuw in de lager gelegen gebieden zal niet weg dooien omdat er simpelweg geen (of weinig) sneeuw ligt en voor wat betreft de 50 tot 100cm verse sneeuw die er afgelopen weekend in het hooggebergte viel zullen de hogere temperaturen geen of nauwelijks gevolgen hebben. Deze sneeuw zal de komende dagen mooi worden geconserveerd (zich zetten) en een prima (aanvullende) basis vormen voor het komende wintersportseizoen.


"Winter wonderland "aan de Italiaanse kant van de Col du Grand Saint Bernard
12 november (met dank aan Alke Staal)

Winter nog ver weg
Het hoogtepunt van de thermische opleving zal rond het midden van de maand liggen. Vanaf dan zien we dat de ensembles van bijvoorbeeld het ECMWF een neerwaartse trend vervolgen. Of deze trend zich zal doorzetten met eventueel een overgang naar belangrijk kouder weer (met of zonder sneeuw) staat nog volledig open. Kijkende na de laatste modeluitdraai (ensembles ECMWF helaas op dit moment nog niet binnen) dan lijkt het er eerder op dat we opnieuw te maken gaan krijgen een stroming die de zuidhoek prefereert. Voor winterse toestanden liggen de sturende druksystemen (hogedruk Oost Europa, Rusland, /lage druk Atlantische Oceaan) nog op de verkeerde plek.

Inmiddels zijn dan ook de 10 en 15 daagse ensemble oplossingen binnen. Pakken we de mediaan erbij (gemiddelde van de 50 members) dan zien we vanaf het midden van de maand een voorzichtige neerwaarts trend qua temperatuur om uiteindelijk tegen het einde van de maand rond normaal uit te gaan komen. Ander aspect is dat ook de neerslagsignalen dan weer sterk gaat toenemen. Daarbij dient nog opgemerkt worden dat de bandbreedte van de 50 verschillende oplossingen behoorlijk uit elkaar gaat lopen, dit als teken van een sterk toenemende onzekerheid op de langere termijn.  Samenvattend mogen we wel concluderen dat alle oplossingen binnen 10 tot 12 dagen boven het langjarig gemiddelde blijven en dus de kans op een kou-inval met sneeuw erg klein is.

Goed mogelijk dat de modellen de komende dagen met andere oplossingen zullen gaan komen maar zoals gezegd, vooreerst ziet het er wintertechnisch nog niet goed uit. Laten we dus zolang het kan gewoon lekker genieten van het fraaie herfstweer.  Ciao vanuit een onbewolkt Oberwallis en tot morgen.

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Schrijf als eerste een reactie op dit weerbericht.

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord