Overgang rustig hogedrukweer

Weersituatie algemeen:
Een koufront met neerslag ligt nog boven het oosten van Oostenrijk, de westelijke Alpen komen toenemend onder de invloed van een uitloper van het Azorenhoog. De weersverbetering welke zich al over de westelijke Alpen doet gelden breidt zich verder naar het oosten uit.

Waarschuwing: Vandaag in de zuidelijke Oostenrijkse Alpen nog intensieve neerslag met kans op lokaal wateroverlast en modder-steenlawines


Modderlawine gistermiddag in Oost Tirol

Weerpraatje:
De weerwaarschuwingen welke we hier al een paar dagen uitgaven met betrekking tot wateroverlast, modderlawines en meer van dat soort narigheden voor de Alpenzuidkant waren niet uit de lucht gegrepen. De hevige neerslag aan de zuidkant van het Alpenmassief in combinatie met een toch al met water verzadigde bodem en zeer hoge sneeuwvalgrens deden hun werk. Lokaal viel er de afgelopen dagen tussen de 100 e 180mm neerslag. Eén dode en grote materiële schade waren tot vanmorgen de negatieve bilans van het noodweer wat vooral in Karinthië en Oost Tirol huis hield. Gisteravond waren alleen al in Oost Tirol 23 brandweerlieden en een kleine 500 hulpverleners in de weer om te helpen met vooral waterovenlast en Muren (modderstromen) Ook vandaag zullen ze in die gebieden nog het één en ander aan water om de oren krijgen. Sneeuw valt er alleen in het hooggebergte.


Eerste opklaringen gisteren middag boven een  winterse Les 2 Alpes

Op dit moment regent en sneeuwt het vooral nog in een gebied van Karinthië, de Steiermark en in het Burgenland en tot vanavond gaat daar nogmaals 20 tot 50mm bijvallen. In hooggebergte valt er tot vanavond nogmaals zo'n 20 tot 40 cm sneeuw. Algemeen pendelt de sneeuwvalgrens in oostelijke Alpen tussen de 1700 en 2400 meter. Hoe meer naar het westen hoe minder neerslag en daar ook de algere sneeuwvalgrens. De beste start hebben vanmorgen de westelijke Alpen. Afgezien van nog wat restbewoling welke in de Alpendalen hangt en Hochnebel en mist welke zich in de nacht hebben gevormd is het flink opgeklaard en deels al onbewolkt. Het is niet al te koud, op 2000 meter hoogte wordt het een graad of 2 en op 3000 meter hoogte ligt het kwik rond de -2 a -3 graden. het nulgradenniveau ligt in de westelijke Alpen rond de 2500 meter en in de oostelijke Alpen net onder de 3000 meter.


Prachtig weer vanmorgen boven de Hochnebel in Davos (Jacobshorn, 2469m)

De uitloper van het Azorenhoog versterkt zich morgen en woensdag verder. Woensdag zien we een apart filiaal met een kern (1035hPa) boven Polen liggen. Met een naar oost zuidoost draaiende hoogtestroming wordt vooral in de hogere atmosfeer vrij zachte en droge lucht naar de Alpen getransporteerd. In de onderste luchtlagen koelt deze lucht tijdens de steeds langer wordende nachten af en vormt zich Hochnebel en mist die vooral aan de noordkant van de Alpen en het Alpenlaagland hardnekkig kan zijn. De bovengrens van de Hochnebel zal algemeen tussen de 800 en 1300 meter liggen. Boven de Hochnebel en mist kan de de zon overuren gaan maken. In de zon en met de zachte lucht wordt het vooral in de bergen zacht voor de tijd van het jaar. Op 2000 meter pendelt het kwik rond de 5 a 7 graden en vriezen doet het pas vanaf zo'n 3000 meter.

Diegenen die de pech hebben onder de mist en Hochnebel te moeten doorbrengen zullen het moeten doen met kille 5 tot 8 graden. Dus wanneer het even kan zoek de bergen op waar boven de 1500 meter de zon gegarandeerd schijnt en het op beschutte plekken gewoon T-shirt weer is. Wilt u helemaal genieten van zon en vers gevallen sneeuw zoek dan de hogere en -of gletsjer ski-gebieden op, hier is het gewoon "traumhaft" met maagdelijke pistes en nog nauwelijks "volk" !   


"Het rijk voor u alleen", genieten op de Tiefenbachgletsjer in Sölden vanmorgen

Het hogedrukgebied trekt in de tweede helft van de week wat richting het noorden weg maar zal nog tot in het weekend het weerbeeld in de Alpen bepalen. Dat betekent ook dan in de bergen "Sonne pur" en in de dalen kans op (hardnekkige) Hochnebel. De temperaturen gaan weer iets terug met een nulgradenniveau dat rond de 2000 meter zal uitkomen. Wat er precies na het volgend weekend gaat gebeuren is nog onduidelijk. Het lijkt er sterk op dat de Alpen en west Europa nog even kunnen profiteren van het "warmte en zon eilandje". Van zowel het noordwesten als noordoosten staat echter koudere lucht te trappelen om dit warmte-eilandje van de kaarten te doen laten verdwijnen. Uiteindelijk zal dit dan ook gaan lukken. Voor wat betreft details is het daarvoor nu echter nog te vroeg.


ECMWF 850 hPa temperaturen en wind voor as. zondag. Van zowel het westen
als oosten nadert koudere lucht

Samenvattend kunnen we ons dus gaan opmaken voor rustig "Spätherbstwetter", het is vrij zacht met vooral in de bergen veel zon. Prettige dag en tot morgen rond dezelfde tijd.

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Schrijf als eerste een reactie op dit weerbericht.

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord