Stabiel wintersportweer

Extra update onderaan het weerbericht!

Het is om gek van te worden. De Alpenlanden werken dit seizoen als een magneet op de hogedrukgebieden en zien we zo'n exemplaar ook vandaag weer boven de pistes hangen. Tegelijkertijd hebben de diverse weer modellen het lastig met de wat langere termijn verwachtingen, en worden John en ik af en toe op het verkeerde been gezet. Ondertussen komen de kerstdagen met de dag dichterbij en is het natuurlijk de vraag of de vroege wintersporters straks in een vers pak sneeuw uit hun dak kunnen gaan!


"Topdag in Lech" meldde een van onze lezers. Via @app

 "Pistes liggen er goed bij en zelfs de dal afdalingen kunnen gedaan worden"
Aldus Niels Pikkaart vanuit Dienten am Hochkönig

Het polaire front loopt van Miami strak in de richting van de UK. Vooral
Schotland heeft te kampen met zware overstromingen! @NASA

Hardnekkige hogedrukinvloed
De zon heeft het weer voor het zeggen vandaag in de Alpen en staat er bovendien door de geringe luchtdrukverschillen niet al teveel wind. In de zuidelijke Alpen kan van tijd tot tijd wat hoge en middelbare bewolking gaan binnendrijven en is boven de 1500m zelfs een verdwaalde sneeuwvlok mogelijk. Het is eigenlijk een gemiste kans voor de zuidzijde. Voor de Italiaanse noordwestkust vinden we een storing terug (zogenaamd Genualaag), maar deze raddraaier kan door luchtdrukstijgingen boven het Europese continent het weer in de zuidelijke Alpen helaas niet gaan beïnvloeden. Eeuwig zonde zeg, en blijft het neerslaggebied dus net buiten bereik van de geplaagde zuidzijde en zit een witte opfrisser er helaas nog even niet in!


Neerslaggebied boven de noordwestelijke Middellandse Zee kan de
Zuidelijke Alpen helaas niet gaan bereiken. @WetterOnline

Haus Kaibling vanaf het Mittelstation n de Steiermarken. Gezellig drukke
pistes volgens Jos Schmitz. Zelfs de dal afdaling is goed te doen!

Hoe zit het met de sneeuwkansen?
Deze week kent eigenlijk 2 neerslagmomenten. De eerste kans doet zich rond woensdag voor, maar dit wordt volgens mij niet meer dan een ordinair schampschot. Een koufront loopt tegen die tijd dwars door een hogedrukgebied heen en bij een berekende luchtdruk van tussen de 1035 en 1040 hPa is sneeuw van betekenis nu eenmaal niet mogelijk. Waarom dan niet hoor ik jullie denken? Binnen een hogedrukgebied hebben we namelijk te maken met een dalende luchtbeweging waardoor de luchtmassa stabiliseert. Bij lagedrukgebieden is het precies andersom en vindt door een stijgende beweging condensatie (neerslagvorming) plaats. De 2e sneeuwkans staat dan voor komend weekend op het Alpenmenu. In de nacht van vrijdag op zaterdag nadert een nieuwe storing vanuit het noordwesten de Alpen. Op dit front is boven de 1000 à 1200m volgens de laatste clusters tussen de 15 en 25cm sneeuw mogelijk. De sneeuwval concentreert zich vanwege de aanvoerrichting wederom op de noordwestelijke en noordelijke berghellingen. We gaan de komende dagen even kijken hoe dit zich verder gaat ontwikkelen en misschien zit er zelfs een (sneeuw)meevaller voor ons in ;-)


Dit is helaas ook de realiteit. Een zuidhelling in Saalbach waar Frau Holle
ook nog wel even langs mag komen ;-) @Via App

Duidelijk sneeuw signaal op zaterdag. De isobaren staan helaas niet
loodrecht op de noordzijde, waardoor een echte dump er niet in
lijkt te gaan zitten! @WetterOnline


Extra update nav de 12Z runs van GFS en ECMWF

Het Europese ECMWF perst er op woensdag tussen de 5 en 10cm sneeuw uit, bij een sneeuwvalgrens die schommelt tussen de 1000 en 1300m. De sneeuwbuitjes concentreren zich op het noorden van de Savoie, Wallis, Graubunden, Vorarlberg, Tirol en Salzburgerland.
GFS geeft op woensdag amper een sneeuwsignaal voor de Oostenrijkse Alpen. Hier alleen een paar cm'ers voor de Zwitserse en Franse noordzijde.

Het neerslag moment van zaterdag ziet er iets beter uit. ECMWF en GFS  berekenen bij een iets lagere sneeuwvalgrens van tussen de 800 en 1100m  tussen de 10 en 15cm verse neuschnee. 

Conclusie: we moeten het voorlopig van kleine neerslagmomentjes hebben. De sneeuwkanonnen moeten s'nachts het overige werk gaan doen. Overigens lijkt de atmosfeer vooral bij ECMWF op termijn langzaam verder te gaan afkoelen. Dat is op zich dan mooi meegenomen in deze "warme" tijden ;-)

Een fijne avond  nog en tot morgen!
 

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Ko Wisse

@sneeuwhoogte. Volgens een neef die altijd met het weer bezig is komt er mogelijk een retrograde depressie uit de Zwarte Zee met kou en sneeuw voor de Alpen. Zo rond de 11e. Zien jullie hem ook al komen?

Ko Wisse | 07-12-2015 - 08:57

Edwin vd linden

stabiel wintersportweer als titel.....wat gaat dat brengen.....

Edwin vd linden | 07-12-2015 - 09:03

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Ko. Helaas zie ik die situatie nergens in de modellen terug.
Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 07-12-2015 - 09:40

Koen B

Dankzij de vele kunstsneeuw kan er overal toch redelijk geskied worden zie ik, voor snowboard dan weer veel minder. Hopelijk toch nog een dik pak voor kerst, want zal anders maar een ijzige en drukke bedoening worden op de pistes. Ik wacht nog even af...

Koen B | 07-12-2015 - 10:13

martin libbrecht

ik zie het toch nog goed komen in Ehrwald/Lermoos de weerkaarten zien er de volgende dagen redelijk goed uit zelfs beter dan verleden jaar ,het komt allemaal goed bedankt Michael voor het uitgebreide weer (groeten Martin)

martin libbrecht | 07-12-2015 - 10:15

Sir Mountain

Als ik zo alle berichten lees, dan is er nog best redelijk te skiën ook waar nog weinig sneeuw ligt; geldt ook voor grossarl waar wij naar toe gaan. En het hoeft ook niet allemaal poederwit bij aankomst. Een sneeuwverassing een paar dagen in de vakantie heb ik ook al meegemaakt. Dat was echt genieten. Geeft weer wat extra tijd voor een weersomslag, waar ik natuurlijk op hoop. Zeker voor diegenen waarvan het gebied nog helemaal groen is.

Sir Mountain | 07-12-2015 - 11:38

Cassandra Panayotopoulos

We zitten in spanning… sneeuwdanjes, doen, duimen, schoen zetten, nog harder duimen… we doen het allemaal maar blijft die sneeuw? We willen graag zaterdag as tot woensdag een paar dagen voorpret hebben in de alpen maar moeder natuur laat toch erg op zich wachten met die verse poeder. Oke een dump hoeft niet maar een vers laagje is toch wel nodig? Zit dat er in? En zoja waar is de beste kans op goede sneeuw en pistes? We willen morgen toch een beetje beslissen of we uberhaupt zullen gaan. Is het de moeite???

Cassandra Panayotopoulos | 07-12-2015 - 11:43

Michel Roelfsema

Als ik alles zo lees en bekijk dat is er een (zoals hier al is gemeldt) een sneeuwkans op woensdag en op zaterdag, daarna is alles onzeker en wat mij opvalt is dat de kansen op kouder weer bijna weg is.

Ik krijg weer sterk het gevoel alz vorig jaar en het jaar daarvoor, af en toe een koude speldeprik voor de rest te warm voor het tijd van het jaar.

Ben nog optimistisch maar het stelt mij (en denk meer met mij) wel op de proef.

Michel Roelfsema | 07-12-2015 - 11:45

Joost1802

@Cassandra, wij skiën al jaren in de eerste week van de kerstvakantie in Trois Vallees. Hoog gelegen en altijd sneeuw. Zelfs vorig jaar, toen het niet best was, hebben wij vrij goed kunnen skiën. Je hebt er de keuze uit Val Thorens, Les Menuires, Meribel en Courchevel.

Joost1802 | 07-12-2015 - 12:02

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Cassandra. Mooie Griekse achternaam;-) Zoals Joost al aangeeft zou ik voor een sneeuwzeker gebied kiezen en die er zijn zeker. Espace Killy bv in de Franse Alpen is ook prachtig. Val Claret in Tignes ligt op 2300m en aan de voet van de funiculaire naar de Grande Motte (3500m) Prachtig gebied met aansluitingen naar oa het mondaine Val D' Isère. Ook de gletscher gebieden in Oostenrijk bieden volop mogelijkheden.
Succes met jullie keuze !
Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 07-12-2015 - 12:17

Cassandra Panayotopoulos

Ja we zijn bekend met 3V en Espace Kelly. Iemand enig idee of daar komend weekend nog meer liften opengaan? En is daar nog kans op een vers laagje sneeuw?
Weet iemand ook hoe het momenteel in Solden is?

Cassandra Panayotopoulos | 07-12-2015 - 12:21

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Michel Met de kerstdagen in zicht is de onrust bij velen zeer begrijpelijk. Zeker voor de lager gelegen bestemmingen. We houden het scherp in de gaten. Meer kunnen wij er helaas niet aan doen, al kunnen de sneeuwkanonnen tijdens de wat koudere momenten het leed gelukkig nog enigszins verzachten.
Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 07-12-2015 - 12:23

Sneeuwhoogte.nl | Michael

GFS komt in zijn tussenrun op termijn met een ijskoude surprise op de proppen. Eens kijken of ditb vanavond in de hoofdrun ondersteund wordt .....;-)

Foto bij weerbericht reactie 20815

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 07-12-2015 - 12:43

Dries Livigno

@Michael. Volgens de Italiaanse website Ilmeteo.it zien zij het nog somberder in. Zij zien geen directe terugkeer van de winterkou voor Kerstmis.
Hierbij de link naar het artikel : www.ilmeteo.it/notizie/meteo-neve-in-arrivo-in-italia-dal-24-dicembre-natale-capodanno-befana-previsioni-inverno-neve-a-milano-mappe.

Dries Livigno | 07-12-2015 - 12:43

Michel Roelfsema

@Michael, nee is natuurlijk logisch dat jullie er niks aan kunnen doen, maar het is een constatering die me opvalt. Weer een westelijke stroming men drukgebieden die ongunstig liggen.

Hoop dat zo rond de 13e het een en ander gaat veranderen, een scandihoog zou welkom zijn.

Michel Roelfsema | 07-12-2015 - 12:47

Dennis  Dolomieten

Je kan altijd nog gaan waterskiën met de kerst! Ook leuk.

Dennis Dolomieten | 07-12-2015 - 12:52

Michel Roelfsema

@Michael, ziet er leuk uit, ga heel hard duimen.


www.wetterzentrale.de/pics/Rtavn3841.gif

Foto bij weerbericht reactie 20819

Michel Roelfsema | 07-12-2015 - 12:55

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Ik zie het Dries. Zij kijken natuurlijk vooral naar de zuidzijde en daar ik zie voorlopig ook nog weinig (sneeuw)lichtpuntjes.
Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 07-12-2015 - 13:06

Tobias Bijkerk

@Michael kom maar op met die ijskoude Suprise! De avond run, tegen hoelaat verwacht je die binnen te hebben? Ik wacht met smart af. Fijne dag en wederom dank voor het leuke weerbericht

Tobias Bijkerk | 07-12-2015 - 13:35

Joy Van Craenenbroeck

Niet te positief worden, deze setting zal bijna zeker niet in deze vorm doorgaan uiteraard. Al blijf ik erbij dat komende week veel mogelijk is. De kaarten worden nagenoeg elke dag door elkaar geschud, maar meestal ook wel aan de iets koelere kant. Dus dat stemt me wel positief.

Joy Van Craenenbroeck | 07-12-2015 - 13:49

Niels  van Bockel

Spannend! Hopende dat de avondrun ook die surprise aanhoudt!

Niels van Bockel | 07-12-2015 - 13:53

Dennis  Dolomieten

Als het kouder word. Zal de sella ronda zeker goed zijn. Alleen dan wel met kunstsneew.

Dennis Dolomieten | 07-12-2015 - 13:57

Yorrick Pinte

Wij zijn het weekend van kerst (25-28) in Winterberg. Tot nu toe niet veel goeds in die richting. Zal het dan toch een wandelvakantie worden of moeten we niet teveel wanhopen?

Yorrick Pinte | 07-12-2015 - 14:04

Jolanda van der Drift - van der Boon

Ik ga met kerst ook naar Winterberg en als ik zo hierboven op de 'tussenrun' kijk moet het wel goedkomen :-) Ook al zou het alleen maar vriezen is het al goed, want ook daar kunnen ze met kunstsneeuw wonderen verrichten.

Jolanda van der Drift - van der Boon | 07-12-2015 - 14:38

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@All Hecht niet al teveel waarde aan deze tussenrun. Zie het meer als een "mogelijk" signaal. Deze tussenrun van GFS zwabbert helaas wel vaker heen en weer. Benieuwd naar de avondruns. Er volgt sowieso een update vanavond!

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 07-12-2015 - 14:48

Edwin vd linden

Zo hebben we weer iets om naar uit te kijken.....THX @Michael....

Edwin vd linden | 07-12-2015 - 14:50

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Yorrick. Het tijdvak 25-28dec ligt nog erg ver voor ons. Voor die periode is echt alles nog mogelijk. Zelfs voor het laag gelegen Winterberg!
Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 07-12-2015 - 14:51

Daisy D.

Wij vertrekken zaterdag de 19e naar Saalbach. Ik zie in de vooruitzichten dat de temperatuur zakt tot om en nabij vriespunt, gunstig dus voor (kunst)sneeuw! We hebben het hier uiteraard over sneeuwverwachtingen, maar Michael hoe kijk jij naar de temperaturen? Zullen die de komende week blijven dalen? Nu is het zo'n 10°C in het dal van Saalbach. Hoop toch dat dat even de laatste keer was deze week! Desalniettemin zie ik het gunstig in. Vorig jaar ondanks de matige sneeuw ook goed kunnen skiën! Ze doen er in de gebieden natuurlijk alles aan! Geen skiërs, geen inkomsten!

Daisy D. | 07-12-2015 - 15:10

Niels Engelman

Ben benieuwd naar de nieuwe run over 50 minuten :-)

Niels Engelman | 07-12-2015 - 15:36

Paul Janssen

Vandaag 2e dag Sankt Anton. Pistes zijn verbazingwekkend goed. Dalafdaling naar de Galzig open. Voor foto"s verwijs ik jullie naar de live updates Sankt Anton. Groet Paul Janssen met zoon Rob

Paul Janssen | 07-12-2015 - 15:57

Max Van beek

@micheal zie dat in fieberbrun over een paar dagen gaat sneeuwen klopt dat

Max Van beek | 07-12-2015 - 16:47

Jan Van soest

Michael, wat mij betreft alleen een avondupdate bij positief (sneeuw) bericht....dat is toch het enige waar iedereen op zit te wachten!

Jan Van soest | 07-12-2015 - 17:16

Kees Van dijk

@michael, verwacht je dat Crans-Montana veel gaat meekrijgen van de 15-25cm sneeuw op zaterdag die je voorspelt?
Gr Kees

Kees Van dijk | 07-12-2015 - 17:25

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Daisy. Er zijn s' nachts genoeg momenten voor kunstsneeuw productie.Het temperatuur verloop voor de langere termijn (19 dec) is erg onzeker.
Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 07-12-2015 - 17:29

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@All Vanavond rond 20.30 kom ik met een extra update. Rond die tijd is het ECMWF ook binnen als het goed is.

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 07-12-2015 - 17:30

Leo Helleman

20:30 uur. Prime-time! Toch wel tijdens een reclameblok, Michael? :-)

Leo Helleman | 07-12-2015 - 18:19

Niels  van Bockel

Mooi! Ga ik eerst nog lekker een uurtje sporten. Ff de beentjes trainen voor de wintersport ;-) en dan snelde update lezen!

Niels van Bockel | 07-12-2015 - 18:23

Mar Zents

Jongens wat spannend! Ik gun iedereen een dik pak, en de voorpret ( cq voorspanning ) is ook dit jaar weer aanwezig! Hopelijk een positieve update!!
Echt heel leuk om ieders verhalen hier te lezen van de mensen die ter plaatse zijn!
Wij gaan naar Abtenau, en dat is een redelijk onbekend dorp dus voor mij helaas geen reporter ter plaatse maar ik geniet mee met de rest!
Laten we hopen op een dik pak sneeuw voor 19-12!

Mar Zents | 07-12-2015 - 18:26

Ray mon

Nou op zich wordt het wel wat kouder in het weekend, dus kunnen ze wel kunstsneeuw maken...

Ray mon | 07-12-2015 - 18:29

Merije ...

Het lijkt wel goede tijden, slechte tijden. :-)

Merije ... | 07-12-2015 - 18:44

Daniël G

2e week van de kerstvakantie naar Zwitserland (Crans-Montana, 1500-3000m), daar ligt momenteel wel wat sneeuw en er kan geskied worden. Kan dit nog problemen opleveren over drie weken Michael? Ik zit naar het GFS model te kijken die vanmiddag nog positief was, maar nu helaas weer helemaal omgedraaid is. Ik wacht de update af!

Foto bij weerbericht reactie 20845

Daniël G | 07-12-2015 - 18:50

Jolanda Kales

Als de kaarten het "niet meer weten" mogen we het dan zelf invullen?
Zo ja, dan hierbij mijn verwachting voor Winterberg: vanaf 15 december kouder en sneeuwbuien in Winterberg, zodat er vanaf 19 december geskiëd kan worden :-) #wishfullthinking

Jolanda Kales | 07-12-2015 - 18:56

Jack E

Pfff waar is die sneeuw dan... Hier hier hier... Waar is die sneeuw dan hier hier hier ;) nieuwe apres ski hit hahaha ... Pfff

Jack E | 07-12-2015 - 19:35

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Update verschijnt rond 20.45 onder het weerbericht. Neerslagcluster EC is nog niet helemaal binnen.

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 07-12-2015 - 20:33

Cassandra Panayotopoulos

We wachten in spanning!! Waar o waar kunnen we de beste sneeuw vinden dit weekend? DRINGEND ADVIES GEVRAAGD :)

Cassandra Panayotopoulos | 07-12-2015 - 20:51

Edwin vd linden

dat is samen toch weer 30 cm wit poeder......alle beetjes helpen....18-12 See

Edwin vd linden | 07-12-2015 - 20:59

Merije ...

Met smart zitten wachten op de update!! Mannen dank!!
Pfff lees voorzichtig iets van cm's !!

Merije ... | 07-12-2015 - 21:01

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hij staat erop. Meer kan ik er helaas niet van maken.
Morgen weer "nieuwe ronde, nieuwe kansen" ;-)
Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 07-12-2015 - 21:02

Niels  van Bockel

Klinkt al 10x beter dan alleen maar die warmte! Laten we hopen dat de winter nu dan eindelijk eens door zet! We kunnen weer wat rustiger slapen! Fijne avond!

Niels van Bockel | 07-12-2015 - 21:03

Snowboarder

Val thorens sneeuw genoeg. Ongeveer 1 meter cassandra

Snowboarder | 07-12-2015 - 21:15

Mar Zents

Zal wel aan mij liggen maar waar vind ik dat weerbericht met die update? ( heb de app-versie ). Groetjes, Marjolein

Mar Zents | 07-12-2015 - 21:20

Jesse Huijers

Onder het weerbericht van vanmorgen marjolein! Wat betreft de update, het woord hogedruk zit er niet in, dus ik ben tevreden, laat de kanonnen maar draaien!

Jesse Huijers | 07-12-2015 - 21:22

Mar Zents

Dank je Jesse!!

Mar Zents | 07-12-2015 - 21:23

Helmut Heimerich

Is dat lofer op de foto in het begin met op de achtergrond de steinberge

Helmut Heimerich | 07-12-2015 - 22:07

R J

@Cassadra Sölden prima te doen (althans, boven!)

R J | 07-12-2015 - 23:59

Bart Van der Haegen

Winterberg geboekt voor een weekend vanaf 18 december... Denken jullie dat dit met de weersvoorspelling en sneeuwkanonnen gaat lukken?

Bart Van der Haegen | 08-12-2015 - 00:52

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord