Later vandaag wat sneeuw

Het Alpenweer werd gisteren volledig beïnvloed door een hogedrukgebied, waarvan de kern langzaam naar het oosten trekt. De dag start ook vandaag zonnig en het wordt opnieuw een milde dag. In de loop van de middag arriveert een koufront, wat in de westelijke Alpen zal zorgen voor bewolkter weer met wat lichte neerslag. We vinden het nulgradenniveau in de bergen vinden tussen 1000 en 1800 meter. Aan de noordkant van de Alpen en in het oosten van Oostenrijk, bevindt dit niveau zich nog wat hoger; lokaal tot 3000 meter.


Zonnig bergweer - hier bij Innsbrück

Prachtige satellietfoto van de Alpen - gistermiddag

Op deze bovenstaande satellietfoto kun je de Alpen goed zien liggen. Het zonnige bergweer gaat namelijk ook gepaard met zeer droge lucht en dan lossen wolken op. Er waren wel een paar gebieden waar wat lage bewolking in het dal voorkwam, maar verder was het in de Alpen stralend weer. Op de webcamfoto van Innsbrück die elke dag aanstaat, kun je vanaf eind november het verloop van het weer goed bekijken. Dan zie je dat de aanwezige sneeuw, langzaam aangetast wordt en ook de grond tevoorschijn komt. Nou is op die plek waar deze webcam staat opgesteld bij Innsbrück niet zo veel sneeuw gevallen. Dat is gelukkig op veel pistes die zijn geopend een ander verhaal, door de sneeuw die we in november hebben gekregen in combinatie met kunstsneeuw, kan er al leuk geskied worden. Dat hoorden we gisteren ook in de reacties van enkele vroege vogels, die volop aan het genieten. Het verloop van de webcambeelden geeft echter ook aan dat de sneeuw te lijden heeft van deze hoge temperaturen. En dus zien we graag dat de temperaturen omlaag gaan, de komende periode. De laatste runs van gisteren gooiden opeens wat roet in het spreekwoordelijk eten; van de lange termijn vooruitzichten. We gaan straks eens kijken, wat we vandaag voorgeschoteld hebben gekregen.

Zwak koufront
In ons land hadden we vannacht wind en regen op passage van een vrij zwak koufront, wat later vandaag in de westelijke Alpen arriveren zal. Het geeft zoals gezegd in de westelijke Alpen wat sneeuwval boven de vorstgrens en dan gaat het hooguit om enkele centimeters. De bewolkingszone blijft het weerbeeld op zaterdag bepalen in de westelijke Alpen, meer naar het oosten en het zuiden van de bergen blijft het zonnig. Oostenrijk krijgt alleen in Tirol en Vorarlberg een klein beetje van de neerslag mee. Vervolgens zien we dat de zon zaterdagmiddag vanuit het westen tevoorschijn komt, dus in Zwitserland als eerste. Op zondag is het hele Alpengebied weer zonnig en strakblauw. Vervolgens is het deze komende week wachten op de afkoeling, die wel gaat komen, zij het in wat aangepaste vorm.


Dooiweer (5 °C) hier in Salzburgerland bij Kolm-Saigurn

Het zwakke koufront op satelliet - bron: ZAMG

Geleidelijk kouder
Het positieve vooruitzicht dat we gisteren hadden, werd in de runs van gisteravond min of meer in de prullenbak gegooid. De hogedrukgebieden blijken toch niet zo gemakkelijk hun posities boven het zuiden en midden van Europa prijs te willen geven. Het is natuurlijk ook allemaal nogal ver vooruit en dan weet je dat ‘niets zo veranderlijk is als het weer’. We willen echter natuurlijk wel graag weten hoe dit gaat uitpakken en als het weer in feite alleen maar door een hogedrukgebied lijkt te worden bepaald, kijk je als weerman en wintersporter toch reikhalzend uit naar een verandering. Al is die nog zo ver vooruit. Dat gezegd hebbende, is het niet zo, dat het afkoelende scenario helemaal is afgeschreven. Er vindt ook in de runs van 00 UTC van zowel ECMWF als GFS een afkoeling plaats die vanaf ± 10-dec intreedt.


De weerkaart van ECMWF voor zat 12-dec-2015

Zoals jullie zien, lopen de zwarte lijnen (isobaren) wat parallel aan de gekleurde gebieden. Die gekleurde laag heeft betrekking op de diktewaardes van de laag 1000-500 hPa en komt overeen met de posities van warmte en kou. Doordat de stroming feitelijk wat parallel loopt aan de oriëntatie van de temperaturen, verloopt het proces van de van de advectie van koudere lucht gelijkmatiger en is minder uitgesproken. Maar toch is geleidelijk wel een afkoeling zichtbaar op termijn, waarbij het EC op 1500 meter -5 °C berekent, terwijl het nu 5 tot 10°C is. In de detailberekeningen zien we trouwens ook dat er vanaf 10 december af en toe een dag met sneeuw(buien) is te verwachten. Al met al mogen we volgens mij voor de lange termijn gewoon positief gestemd zijn.

Fijne laatste werkdag van de week toegewenst en morgen zal Michael jullie van een vers weerbericht voorzien :-)

Ciao!

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

John Havinga, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Edwin vd linden

Deze ras optimist zegt dat het goed gaat komen....-;)) 18 dec. See!!

Edwin vd linden | 04-12-2015 - 09:01

Jolanda van der Drift - van der Boon

De weergoden houden de spanning er leuk in zo...

Jolanda van der Drift - van der Boon | 04-12-2015 - 09:03

Paul Janssen

Net eerste afdaling gemaakt in Sankt Anton. Top pistes en traumhaft wetter!!

Paul Janssen | 04-12-2015 - 09:08

Linda Bakker

Elke dag wacht ik met smart op jullie berichten. We gaan al jaren met kerst op wintersport. Eerst naar Winterberg. Daar hebben we hele mooie jaren gehad totdat we 2 x pech hadden met nagenoeg geen sneew. Toen gingen we het hogerop zoeken. Eerste keer Frankrijk, Les Gets (2 jaar geleden). Begon ook slecht met weinig sneeuw. Gelukkig op Avoriaz de eerste dagen kunnen skieen. Daarna kwam er een bak sneeuw en hebbe we uiteindelijk toch een mooie skiweek gehad. Vorig jaar gingen we voor "zeker" en zochten we een Geltsjer. Werd Zell am See/Kaprun. Het uitgangspunt vorig jaar in de week voor kerst was ronduit dramatisch. Maar we hebben ondanks alles een fantastische skiweek gehad met dank aan de gletsjer. Later kwam er ook weer sneeuw en eindigden we bij Saalbach/Hinterglemm. Dit jaar weer naar Zell am See/Kaprun. We hebben er enorm veel zin en en als ik uit ga van vorig jaar, toen het eigenlijk niet slechter kon, heb ik er voor dit jaar weer alle vertrouwen in! Bedankt voor de updates, ik blijf de komende 2 weken elke dag kijken en hopen op koude vooruitzichten.

Linda Bakker | 04-12-2015 - 09:10

Anja de Bont

Helemaal mee eens @edwin het komt goed.?

Anja de Bont | 04-12-2015 - 09:16

Carl

@ Moos Erwirt : En voldoende sneeuw boven op Galzig?, wij gaan 18 december naar St-Anton.
Ik denk als ik de weerkaarten zo bekijk dat alles gaat gebeuren vanaf 15 december. Hopelijk lekker traag naar St -Anton rijden door besneeuwde wegen !!! Have fun Moos Erwirt

Carl | 04-12-2015 - 09:18

Joy Van Craenenbroeck

Als je ziet wat ze in Saalbach hebben gepresteerd, mag je toch wel van een mirakel spreken. In het dal toch lichte vorst tijdens de nacht, ook de komende dagen... Als er nu nog eens een pak van 30-50cm uit de hemel zou willen vallen is alles op en top...

Joy Van Craenenbroeck | 04-12-2015 - 09:28

R J

Deze dagen prima te skiën in Sölden. Zonnig en super condities rond de gletsjers. Verder naar beneden (dalafdalingen tot in het dorp) moet je wel liefhebber zijn van keiharde kunstsneeuw.

R J | 04-12-2015 - 09:38

Niels  van Bockel

Het maakt niet uit hoe het gebeurt, als het maar gebeurt-----> Operatie afkoeling! ;-)

Niels van Bockel | 04-12-2015 - 09:40

Merije ...

Pffff op naar 20 dec. Raymond liever keiharde kunstsneeuw dan geen sneeuw of pap. :-)

Merije ... | 04-12-2015 - 09:52

Thom IJland

Aosta dal moet goedkomen voor 20 december lijkt me toch?

Thom IJland | 04-12-2015 - 10:05

Joy Van Craenenbroeck

Dat het kouder wordt lijkt me nu toch wel zeker te gaan worden. En alle dagen wordt die wel anderes weergegeven, dus verrassingen lijken me dan ook niet uitgesloten. Er is hoop en het is nu al beter dan vorig jaar. :)

Joy Van Craenenbroeck | 04-12-2015 - 10:16

Har Gabriel

@Joy helemaal mee eens

Har Gabriel | 04-12-2015 - 10:22

Snowboarder

Al met al geen slechte vooruitzichten. komende week langzaam kouder weer met soms wat sneeuw. vorig jaar om deze tijd stonden we er echt slechter voor.

Snowboarder | 04-12-2015 - 10:27

Sjef Koning

27 december op de latten, dus dat moet goed komen. Dank voor de weerupdate!

Sjef Koning | 04-12-2015 - 10:33

Tom Bockstette

Precies over een Maand zou ik toch graag skiën in Maurach.

Tom Bockstette | 04-12-2015 - 11:11

Roy .

Nog maar even een weekje geduld dan. Eerste week van januari richting Saalbach, dus ga er vanuit dat het goed gaat komen! :-)

Roy . | 04-12-2015 - 13:41

Nico Schuthof

Heren van Sneeuwhoogte zouden jullie ook in de berichten de Dolomieten willen meenemen? Niet alle wintersporters gaan naar Frankrijk, Zwitserland of Oostenrijk. Alvast dank hiervoor.

Nico

Nico Schuthof | 04-12-2015 - 15:32

Ruba

Nico, in de oostelijke Dolomieten ligt niks momenteel. Maar deze cracks op gebied van kunstsneeuw bieden vanaf morgen al 380 km perfecte pistes aan. Skitechnisch perfect, maar naar wintersportgevoel wat minder. Men ziet overal witte slierten in het bruinrode rotslandschap. Vanaf volgende vrijdag ben ik daar en breng ik dagelijks updates.

Ruba | 04-12-2015 - 15:45

Paul Janssen

Vandaag 1e dag Sankt Anton. Werkelijk traumhaft. Verbinding naar Stuben open. Knap hoe ze de dalafdaling hebben geprepareerd met sneeuw vd sneeuwkanonnen.
Groet
Paul Janssen

Paul Janssen | 04-12-2015 - 15:59

Giel  de Kimpe

Alvast bedankt Ruba. Laat maar komen die updates. Inderdaad Nico, de Dolomieten worden niet vaak genoemd in de overigens geweldige weerpraatjes.

Giel de Kimpe | 04-12-2015 - 16:28

Jesse Huijers

@Giel @Paul, denk dat dat vooral komt door het saaie weer de afgelopen weken in de dolomieten, dus weinig spannends te melden

Jesse Huijers | 04-12-2015 - 16:42

Merije ...

Tadaaa ook op weeronline en bergfex vanaf zaterdag de 12e sneeuw op de planning voor de Inneralpine en wel voor de gehele week. Jaja ik weet dat het nog ver weg is, maar ik wordt er blij van :-)

Merije ... | 04-12-2015 - 16:43

Dirk Pieraert

vandaag de eerste km´s gemaakt van het skiseizoen, weliswaar op een kleinere piste onder aan de Kanzelwand (Kleinwalsertal), morgen gaat het grootste gedeelte van de pistes aan Kanzelwand/Fellhorn open, op de dalafdalingen na (deze worden nog gespaard voor de Kerstvakantie). In vergelijking met vorige winter ligt er veel Meer (kunst)sneeuw en zullen er dus meer pistes open zijn. De laaggelegen pistes in het dal zijn grotendeels groen, Maar er liggen grote hopen kunstsneeuw klaar en samen met wat sneeuwval volgend Weekend lijken de meeste pistes toch open te kunnen.

Dirk Pieraert | 04-12-2015 - 16:48

Niels  van Bockel

Ik moet zeggen dat ik het ook leuk vindt om overal op het Internet maar iets van sporen op te speuren van koude inval of sneeuwkansen.. Leuk om te lezen dat de meeste dit hier doen! Als we allemaal optimistisch blijven, komt het vast goed! ;-)

Niels van Bockel | 04-12-2015 - 16:49

Giel  de Kimpe

Nog een paar Dolomieterse opmerkingen. Skiën lukt altijd daar. Natuurlijk is de sfeer completer bij een wit landschap en sneeuw op de daken en bomen. Gaat komen schat ik zo. Dagelijks kijk ik ook op weerplaza waar ik Selva aangemaakt heb als favoriet. De lange termijnverwachting ziet er gunstig uit. Al enkele dagen achter elkaar wordt aangegeven dat het kouder wordt en gaat sneeuwen vanaf 13 december. Skibril niet vergeten Ruba.

Giel de Kimpe | 04-12-2015 - 16:53

Jan Dendermonde/Sölden

@Moos Erwirt: wij gaan met een 30-tal vrienden naar Sankt Anton eind januari.
Wat zijn de places to be voor een goeie apres-ski? Al veel gehoord van de Mooserwirt, maar is het makkelijk om daar met 30 man binnen te vallen of altijd bomvol? Andere bars waar je eens lekker uit je dak kunt gaan? Wij zitten aan de kant van de Nassereinlift, dus liefst daar in de buurt, dan moeten we minder ver naar huis strompelen :-)
Ma bon, eerst nog maar eens een weekje Pitztal met Kerst. Op de gletscher geen gebrek aan sneeuw, hopelijk nog een klein dumpje om de Rifflsee gans open te krijgen, incl dalafdaling.

Jan Dendermonde/Sölden | 04-12-2015 - 16:59

Franken Stein

Hier een bericht uit zonnig Hinterglem de pistes zijn nog steed perfect dan nu fieberbrunn ... Ik denk dat fieberbrunn meer voordelen heeft als Saalbach het is wel goed een 7 maar niet de 9 die Saalbach Hinterglemm heeft de helft was helaas dicht en veel klontjes ijs in Saalbach veel minder last van gehad maar ja daar moet eigenlijk ieder zijn eigen mening maar in geven de groeten ;)

Franken Stein | 04-12-2015 - 17:03

Ko Wisse

@Frank bedankt voor de update. Ik hoop volgende week te komen en hoop wat sneeuw mee te brengen.?

Ko Wisse | 04-12-2015 - 17:17

Paul Janssen

@Jan Dendermonde
Mooserwirt is de place to be. Met 30 man? Dan maar geen rondje geven!. Het beste kan je lekker buiten staan bij "de Moos. Nog ff een tip; kijk goed uit waar jullie de ski's neerzetten. Je zal niet de eerste zijn die zijn ski's niet meer kan vinden. Het laatste stuk afdaling naar de Galzig gaat normaliter in het donker. Verdere aanraders; Sennhutte - Heustadle - crazy kangeroo - taps. Beneden in het dal (Galzig) zit Basecamp. Ook een leuk tentje. De laatste skibus gaat om 18.00 uur. Helaas kan je vd Moos niet naar de Nasserein. Dus taxi Harry.
Groet Paul Janssen
Alias "de Moos"

Paul Janssen | 04-12-2015 - 17:26

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Nico/Giel. We berichten in het algemeen daar waar het actieve weer zich afspeelt. Wat dat betreft komt de gehele zuidzijde en dus ook de Dolomieten er tot nu toe nog maar bekaaid vanaf. Er zijn seizoenen waar het precies andersom was. Oneindige sneeuw(dumps) aan de zuidkant en een noordzijde die moord en brand om sneeuw schreeuwt. Destijds kwam de berichtgeving hoofdzakelijk vanuit het zuiden. Ik kom daar morgen nog op terug in het weerbericht.
Vr gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 04-12-2015 - 17:31

Anja Bekkers

Super dag in serfaus. Pistes perfect geprepareerd. Tot. 15.30u kaiserwetter daarna bewolking
.Super hoe goed ze de pistes hebben gekregen. Petje af!! Op naar morgen.

Anja Bekkers | 04-12-2015 - 17:37

Ruba

Jan, Mooserwirt is leuk, maar beste is volgens onze mensen de Heustadl. Quasi elke dag live muziek vanaf ca 3 h tot 6 uur. Kwalitatief zeer goede bands ! Nadien kan je bij Mooserwirt binnen gaan, hoewel, is altijd enorm druk ! Oppassen voor de dalrun nadien, is nog ca 500 m skiën tot beneden.

Ruba | 04-12-2015 - 18:32

Henk W.

Aftellen richting nieuwe kaarten begonnen ...))

Henk W. | 04-12-2015 - 19:25

Steven Damüls

Ik zie sneeuwvlokken op de webcam in Faschina / Bregenzerwald (Damüls).

Steven Damüls | 04-12-2015 - 19:38

Patrick Wallaert

Het is wel normaal dat de pistes nu in zeer goede stand zijn en voorlopig ook zo blijven .
Er is gewoon zeer weinig volk op de pistes . Wacht maar als het zo blijft binnen drie weken als de kerstperiode eraan komt . Dan zal het wel heel wat minder worden vrees ik .
Er moet gewoon een pak sneeuw komen tussen nu en 3 weken want anders wordt het een catastrofe . Misschien komt het maar misschien ook niet en ik denk dat dit tweede helaas de meeste kans maakt . Er is nu eenmaal een bepaald systeem en dat zal niet snel verdwijnen .
Er zullen kortere periodes komen met wat koude en wat sneeuw maar vrijwel onmiddellijk gevolgd door een warmere periode .
Neen ik heb er geen goed oog in voor deze winter . Is misschien wat pessimistisch en veel te voorbarig maar ik vrees er voor .
Hopelijk vergis ik mij schromelijk.

Patrick Wallaert | 04-12-2015 - 19:53

Nico Schuthof

Beste Ruba, wij gaan de 18e naar Madonna di Campiglio. Volgens de site zijn zij afgelopen weekend open gegaan met alleen kunstsneeuw. Gelukkig zijn de Italianen daar heel erg goed in.
@Michael; begrijpelijk dat als er niets te melden valt het ook niet wordt vermeld in het dagelijkse weerbericht. Maaaar veel complimenten hoe jullie dit elke dag doen, lees het bericht elke dag met veel interesse.

Groet,

Nico

Nico Schuthof | 04-12-2015 - 20:15

Edwin vd linden

nog een klein updatje?????

Edwin vd linden | 04-12-2015 - 21:04

Dennis  Dolomieten

Echte winters met volop schaatsijs in ned. En me druk maken dat ik niet ga skiën als er ijs ligt in ons landje en de toertochten mis. Daar droom ik over.

Dennis Dolomieten | 04-12-2015 - 21:14

Niels  van Bockel

En als het over, pak hem beet, twee weken weer met bakken uit den hemel valt, is de pessimist ineens weer optimist... Maar dat is logisch (quote J. Cruijff) ;-)

Niels van Bockel | 04-12-2015 - 21:16

Joost1802

@Niels, sterker nog, dan zijn velen onderweg en wordt geklaagd over de slechte weersomstandigheden om te rijden. We wachten af, zijn positief en ik ben overtuigd dat we nog worden verrast. Fijne Sinterklaas allemaal!

Joost1802 | 04-12-2015 - 21:52

Tobias Bijkerk

@Niels dat zijn de betere zinnen, sluit mij er voordelig bij aan! Positieve gedachtes helpen sowieso. let it snow on the 10th of December

Tobias Bijkerk | 04-12-2015 - 22:48

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord