Aanhoudend droog

Het weer in Midden Europa en de Alpen komt meer en meer onder invloed te staan van hogedruk. De lucht is zacht in de bergen, maar ook erg droog. Het resulteert in een (zeer) zonnig en rustig weerbeeld. Wanneer je een aantal weerkaarten van de luchtdruk van Europa in een loop achter elkaar zet, dan is dat bijna slaapverwekkend voor meteorologen. Na dit hogedrukgebied wat nu boven centraal Europa regeert, staat het volgende hoog boven de Azoren namelijk al klaar om het stokje over te nemen. Er gebeurt in zo’n filmpje bijna niks bijzonders. Heel anders is het dan boven Scandinavië.


Sneeuw en zon - Kleinwalsertal afgelopen vrijdag

Momenteel ook zonnig in Laax - blik op het zuiden

Noorwegen veel sneeuw
Al die koude depressies geven bij ons in Nederland en Engeland veel regen en wind. Boven Scandinavië is het echter al snel sneeuw. Voor Noorwegen ten noorden van Stavanger – Oslo is dat allemaal grotendeels in de vorm van sneeuw. Wanneer je dan de hoeveelheid neerslag bekijkt, die wordt berekend voor de komende 10 dagen; dan is dat om te smullen. Dat hadden we liever gehad in de Alpen natuurlijk.


De koude depressies dumpen aanhoudend sneeuw in Noorwegen - lokaal
in het zuiden wel tot 200-250 cm - komende 10 dagen


Wellicht moeten we straks om te knallen in de sneeuw -
uitwijken naar andere bergen - hier een plaatje uit Colorado

Wellicht dat met de klimaatverandering die onmiskenbaar en voelbaar is – ook voor ons; want we hebben momenteel voorjaarstemperaturen en bijna recordtemperaturen en de maxima liggen in de top 10 van hoogste waarden voor deze periode – de toekomstige generatie wintersporters misschien vaker naar Scandinavië moet uitwijken. Omdat de Alpen over 50 jaar een ander winterklimaat krijgen, wie zal het zeggen? Niet dat ik denk dat er helemaal niet meer in de Alpen geskied zal worden, maar het is helaas geen leuk vooruitzicht.


Veel sneeuw in Noorwegen - foto van 1 dec
bron: twitter @credit2author

Zeer lage dauwpunten
Deze week staat dus in de Alpen in het teken van zon en zacht weer. Het is daarbij tevens erg droog. Het nulgradenniveau in het Alpen bergmassief schommelt globaal tussen 1000-1500 meter en plaatselijk nog wat hoger. In de dalen is het dus dik boven nul. Verder is deze lucht zeer droog, met sterk negatieve dauwpunten – soms wel tot -25 tot -40 °C. We hebben het hier eerder al eens gehad over en er zal ook de komende dagen sprake van zijn; sublimatie van sneeuw. Op de toplaag van de sneeuw treedt er sublimatie op waarbij de sneeuw het vloeibare stadium overslaat. Dit zorgt in de onderste luchtlaag van enkele centimeters boven de sneeuw, voor een afkoelend effect. Want ‘verdampen’ kost immers energie en deze energie wordt onttrokken aan de achterblijvende sneeuw. Dat is dus een afkoelend effect, waardoor de luchttemperatuur best mag oplopen tot 5, 6 of 7 °C; de sneeuw zal daar niet echt onder te lijden hebben.


De vorstgrens deze week - groen is 1000-1500 m - dat
vinden we in het alpenmassief

Een ander verhaal is het natuurlijk voor die hellingen en dalen, waar je echt in de veel zachtere lucht terechtkomt met temperaturen boven de 10 graden. Een blik op de maximumtemperaturen van Zwitserland en Oostenrijk leert, dat deze lang niet overal boven die 10 graden zijn gekomen. De tijd zal ons wel leren hoeveel de sneeuwcondities te lijden hebben van deze zachtere periode waar we ons momenteel in bevinden. Gelukkig hebben we ook nog de pistebully’s en kunstsneeuw.


Pistebully aan het werk - Val Thorens

Operatie afkoeling lange termijn
Waar we gisteren over schreven is een mooi vooruitzicht. Het wordt vanaf globaal 10-dec-2015 steeds kouder. Het bolwerk van hogedruk wordt daarbij verbroken, want een koude bel, snijdt dwars door de gordel van hogedruk heen. Hierdoor ontstaan er vrijdag twee hogedrukgebieden; één boven de Atlantische oceaan en een andere boven Oost-Europa. We krijgen deze koudere lucht in het weekend. En dat gaat ongetwijfeld gepaard met sneeuwval en sneeuwbuien. Daarnaast is het natuurlijk ook een geruststelling, dat de temperaturen op een lager niveau terecht zullen komen.


De ECMWF weerkaart voor zaterdag 12-dec-2015

We zullen nog even geduld moeten hebben voor het arriveren van de koudere lucht en nieuwe sneeuwval, maar de vooruitzichten zijn positief voor de lange termijn.

Voor nu; een fijne dag en tot morgen!

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

John Havinga, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Niels  van Bockel

Goede vooruitzichten @John! Een lekkere witte opfrisbeurt hebben de Alpen dan wel weer nodig denk ik. Gr Niels

Niels van Bockel | 03-12-2015 - 09:34

Jesse Huijers

Goed nieuws dat deze trend tot nu to doorzet. Gaat t om n nw stroming? En is al te zeggen of de noord of zuid alpen vooral profijt gaan hebben, ALS de koude lucht arriveert

Jesse Huijers | 03-12-2015 - 09:39

Gait Buitenhuis

Goedemorgen, ik volg sneeuwhoogte al jaren. Maar hier mijn eerste berichtje. Als ik bovenstaande lees klopt het als een bus. Maar ik ben ook zeiler en houdt het weer in de zomer nauwlettend in de gaten. Als ik zo terugkijk naar de zomer en zijn hoge druk gebieden. De hele zomer heeft er op de Atlantische oceaan (Azoren) een hoge druk gebied gelegen. Alleen maar zon op het heerlijke water.
Nu zie ik de hoge druk gebieden wat heen en weer schuiven tussen Florida en Turkije. Dat is nogal een gebied. Volgens mij kan het niet anders met zulke mooie temperaturen van de oceaan en middellandse zee, de zon heeft daar nu nog iets kracht. 1 + 1 = 2.
Als er maar een klein gatje komt in deze hoge druk gebieden dan kan het raak zijn qua omslag is mijn mening. Maar wat als de hoge druk gebieden elkaar weer vinden waar over wordt gesproken. Klopt dit een beetje John.
Groeten Gerdinand.

Gait Buitenhuis | 03-12-2015 - 09:45

Merije ...

Kom maar door met die kou en sneeuw :-)
Dank weer voor de duidelijke uitleg gezien ik er anders meteorologisch niets van snap :-)

Merije ... | 03-12-2015 - 09:57

Stefan ...

Ik woon in Innsbruck, gisteren in Stubai wezen skiën, het was echt schitterend weer.
Tot m'n verbazing in Innsbruck de hele dag lang bewolkt gebleven. Vandaag is het ook hier zonnig en kan de temperatuur zomaar oplopen tot 15-16 graden volgens lokale weerdiensten. Helaas slecht voor de sneeuw maar hopelijk komt voor Kerst alles weer goed :)

Stefan ... | 03-12-2015 - 10:23

Carin L.

Het weer is praktisch hetzelfde als vorige jaar. Toen we 10 december aankwamen in Bramberg bijna geen skimogelijkheden: 2 pistes geopend maar gelukkig een paar dagen later viel er voldoende sneeuw waardoor het hele skigebied open ging. Nu maar hopen dat we dit nu ook mee gaan maken en het liefst wat eerder . Zo niet dan trekken we de wandelschoenen aan.

Carin L. | 03-12-2015 - 10:23

Jolanda van der Drift - van der Boon

Wat een heerlijk vooruitzicht, iets om naar uit te kijken!

Jolanda van der Drift - van der Boon | 03-12-2015 - 10:25

Dries Livigno

@John. Wordt het terug een NW stroming of toch eindelijk eens een Südstau?

Dries Livigno | 03-12-2015 - 10:37

Ronald Oerlemans

@john, wellicht kan je wat meer vertellen over die standvastige hogedrukgebieden, waar we nu al maanden "last" van hebben. Hoe kan het dat ze nu zo extreem langdurig zijn in vergelijking met andere jaren??

Ronald Oerlemans | 03-12-2015 - 10:42

Snowboarder

Als dit uitkomt liggen de alpen er met de kerst mooi wit bij. En laten we eerlijk zijn vorig jaar om deze tijd waren de alpen tot 2500 meter echt bruin en groen. Het is misschien voor Oostenrijk nog niet helemaal super maar al met al staan we er beter voor dan vorig jaar om deze tijd.

Snowboarder | 03-12-2015 - 10:46

Franken Stein

Op dit moment aan het skiën in Hinterglemm de pistes zijn top alleen maar ribbeltjes van pistebullies en helemaal alleen op de baan

Franken Stein | 03-12-2015 - 10:50

Rutger S

ALs de schrijver van dit stuk zit wat beter had verdiept in de gemiddelde wintertemperatuur had hij kunnen zien dat in de alpen de gemiddelde winter temperatuur een fractie lager is dan 25 jaar geleden. het zelfde geldt voor sneeuwval en dagen met volledige sneeuwbedekking , echter de variatie in sneeuwval is zo groot, dat het niet statistisch is. Het probleem zit hem in de zomertemperatuur die is sterker gestegen, zeker op hoogte. zo is de zomertemp op de zugspitze 2.5 graad hoger en de wintertemp ca 0.5C lager

reden van gletchersmelt is puur en alleen gebrek aan sneeuwval in de zomer incl met significatn hogere temperaturen. Temperaturen en sneeuwval in de winter spelen nagenoeg geen enkele rol mbt gletcherijs

overigens is ook de december temperatuur in Nederland over de laatste 15 jaar lager. dan in de periode ervoor

Meest van deze data is te checken bij ZAGM. oa van de hahnenkam.
en de galzig (2090m) bij oa galzig is een duidelijke daling vd wintertemperatuur te zien over de laatste 30 Jaar (de 5 koudste winters in de laatste 30 jaar waren daar resp. (2012/13, -7.4; 2009/10 - 7.3; 05/06 -7.2; 2011/12; -7.0 en 1985/86 met- 6.9) (: Die Entwicklung der mittleren Wintertemperaturen am Galzig (2.090 m) von 1985/86 bis 2014/15. Daten: ZAMG, MeteoSchweiz).

de periode 87-97 geld als warmste periode in de alpen in de laatste 60 jaar. en mensen die in die periode regelmatig gingen skien zullen dit ook zo hebben ervaren.

Dus de klimaat verandering heeft vooralsnoch geen effect op de wintersport in de Alpen

Rutger S | 03-12-2015 - 11:35

Sjef Koning

@Frank Koning Geef je morgen ook een update als je de verbinding in Fieberbrunn hebt getest, benieuwd naar de condities daar :-)

Sjef Koning | 03-12-2015 - 11:59

J H

@Rutger S; je besluit jouw schrijven met een belangrijke opmerking; vooralsnog... al valt er nog over te twisten of er echt wel sprake is van weinig of geen effect, maar ik doelde vooral over de komende 50 jaar. Wie weet wat voor effecten dan zullen optreden? Ik denk niet meteen dat er niet meer sneeuw zal vallen, het blijven tenslotte bergen, maar ik verwacht wel dat er bijv. vaker sprake is van een lange zeer zachte periode in het najaar etc.

Hier nog een plaatje; wat is jouw analyse hiervan Rutger? - twitter.com/GerritHiemstra/status/669902118313181184

J H | 03-12-2015 - 12:23

Wilbert  Luiten

Welke stroming verwacht je volgend weekend? Ook sneeuw voor de zuidkant?

Wilbert Luiten | 03-12-2015 - 12:38

J H

Over de hogedrukgebieden vanaf Californië tot aan Turkije. Op deze link staat een plaatje van de circulatiecellen op de aarde. www.windenergie-info.nl/images/23.jpg

El Nino is zeer krachtig in 2015 en gaat volgens wetenschappers nog wel even door in de komende maanden. De omkering van de wind op de evenaar en alle gevolgen van dien; heeft op haar beurt ook invloed op de circulatiepatronen op de Atlantische oceaan.

Wellicht dat verklaring voor de dingen Gerdinand beschrijft, gezocht moeten worden in de effecten van El Nino op de atmosfeer op de Atlantische oceaan.

J H | 03-12-2015 - 12:48

Har Gabriel

De verbinding naar Fieberbrunn gaat toch eerst 19 dec. in bedrijf!

Har Gabriel | 03-12-2015 - 13:20

Sneeuwhoogte.nl

Bereid je goed voor op het wintersportseizoen met #Wintersport Basecamps
bit.ly/1O5qSoh

Sneeuwhoogte.nl | 03-12-2015 - 14:03

Dennis  Dolomieten

Ik zie temperatuur metingen vandaag in kleinwalsertal van 19 tot 29graden! Op de webcam. Dat kan toch niet goed zijn voor de sneeuw helaas. Ik denk dat februari de beste maand blijft om te gaan skiën. Bedankt voor de berichtgeving.

Dennis Dolomieten | 03-12-2015 - 14:07

Joy Van Craenenbroeck

@ Har. De verbinding naar Fieberbrunn gaat morgen of zaterdag open. (Staat op de website van Fieberbrunn) 19/12 is de officiële opening.

Joy Van Craenenbroeck | 03-12-2015 - 14:29

Kees Van der Plas

Als ik hier ook al een klimaat discussie ga aantreffen de komende tijd, dan haak ik af. Volgens Greenpeace zou de Noordpool ivm opwarming van de aarde al vanaf 2013 ijsvrij zijn, zo beweerden ze zo'n 15 jaar geleden, en daar klopt helemaal niks van. Ik wil gewoon een gedegen wintersportweerbericht anno winter 2015/2016 en klimaatdiscussies en of verwijzingen daarnaar kunnen wat mij betreft wegblijven van deze site.

Kees Van der Plas | 03-12-2015 - 14:37

Paul Janssen

Net gearriveerd in Sankt Anton. Verbinding met Stuben geopend!! Fantastisch weer.
Ps.
Helemaal mee eens Kees. Laten we ons bij het weer houden!?

Paul Janssen | 03-12-2015 - 14:44

Sjef Koning

@Har Gabriel, nee die is vanaf morgen open. De TirolS I+II (verbindingsliften) zijn dan open.

Sjef Koning | 03-12-2015 - 14:46

Harry Verduin

@Kees doe eens niet zo flauw. Klimaat en weer zijn nauw met elkaar verbonden dus is het normaal dat er eens naar verwezen wordt. De weermannen doen juist hun best om alles goed uit te leggen. Uiteraard is dit hier een weersite en geen klimaatforum, maar dat een weerman daar eens zijn zegje overdoet moet zeker kunnen. En dat de voorspelling van greenpeace (die een lobbygroep met eigen belang is) niet uitkomt, wil niet zeggen dat er geen opwarming is. groetjes

Harry Verduin | 03-12-2015 - 15:13

Ruba

Dat er een klimaatwisseling is, global warming' kunnen we niet ontkennen. Maar of de invloed van de mens daarin zo groot is ..... Venusoppervlak is ook aan het ontdooien, en daar zijn geen mensen .... De 11 jarige zonnecyclus die momenteel loopt is de master cause. De mens zal daar niks aan kunnen verhelpen. De mens is niet God !

Ruba | 03-12-2015 - 15:22

Dennis  Dolomieten

Nou Kees dan haak je toch af.
Als jij je ogen er voor wil sluiten.

Dennis Dolomieten | 03-12-2015 - 15:30

J H

@Kees: als er één keer een actuele opmerking wordt gemaakt over het klimaat, waarbij we niet kunnen doen alsof er niks aan de hand is met het weer in Nederland en in de Alpen en de gevolgen aan de lijve ondervinden, dan moet dat gewoon kunnen in een weerbericht. Maar dat wil niet zeggen dat hier de komende tijd blijvend een klimaatdiscussie gevoerd zal worden. Dit is een platform voor gedegen, leuke, interessante wintersportberichten en daar zullen we onze focus op richten.

J H | 03-12-2015 - 15:37

R. T.

Of jij opent je ogen Denneboom. Wij denken het klimaat te kunnen veranderen of dat we zelf het klimaat hebben veranderd. 1 grote leugen. De enige die dat roepen verdienen daar hun geld mee of zijn al rijk.. nu jij weer ;-)

R. T. | 03-12-2015 - 15:47

J H

@Dennenboom 19-29°C in Kleinwalsertal geloof ik niks van; wel zie ik op enkele webcams op hoogte temperaturen boven 10°C en als je dat dan extrapoleert naar het dal, zou het plaatselijk 15°C moeten kunnen zijn. Helaas is dat natuurlijk niet echt wat we willen horen, voor de sneeuwkwaliteit; maar dan wijs ik maar even op de lange termijn vanaf ± 10-dec-2015 :)

J H | 03-12-2015 - 15:55

Rutger S

John. Ik bestrijd niet dat het warmer wordt ik zeg alleen dat het effect voor de wintermaanden niet opgaat in de alpen. dit is verifieerbaar, mei tm September laat juist een versterkt opwarming effect zien (bv zugspitze zomer temp is ruim 2 graden gestegen ) . sinds 1988 is de temperatuur gem. genomen gedaald (in de alpen) in de maanden dec tm februari. over 12 maanden genomen is het dan wel warmer maar de effecten verschillen sterk per seizoen. Het kan dus ook zomaar zijn dat over 20 jaar de (nog) winters kouder en de zomers (nog) warmer zijn.

Overigens is dat twitter plaatje een zeer tendentieus plaatje,gemaakt voor effectbejag , er wordt gegoocheld met assen en heel bijzonder de natural forcing + Green house Gas (GHG) Forcing is de gehele tijdspanne lager dan alleen GHG forcing. Dus het effect van GHG alleen is groter dan GHG + natuurlijke invloeden zoals vulkaan uitbarstingen (koelend effect,) maar ook el nino , solar cycle optimum (opwarmend effect )... dat kan dus niet he.

daarnaast is de forcing door totaal GHG lager dan eind jaren 70 door een volledige afname van CFC`s

dit plaatje suggereerd dat de volledige opwarming voor 100% alleen door ghg komt. En dat is met zeer grote onzekerheid onjuist. Forcing wordt iha uitgedrukt in W/m2 dus ik vermoed hier wat plak en knip werk om een zo hoog mogelijk correlatie te suggereren. (een forcing van 1 w/m2 is heel wat anders dan 1C zoals hier wordt gesuggereerd)

de stijging van 1C sinds 1880 wordt tussen de 0.2 en 0.5C toegeschreven aan GHG.

Rutger S | 03-12-2015 - 16:05

Jesse Huijers

Al zeer benieuwd naar de avond update, hopen op een goede voortzetting?

Jesse Huijers | 03-12-2015 - 16:08

Sneeuwhoogte.nl

Graag vanaf nu de klimaatdiscussie sluiten en weer gezellige reacties plaatsen als voorpret voor de naderende kerstvakantie.

Sneeuwhoogte.nl | 03-12-2015 - 16:31

Arantes Groen

Top
Over nu praten en over volgende week.
Niet over 50 jaar.
Gr arantes

Arantes Groen | 03-12-2015 - 16:36

Michael  Kelder

Of praten over de wintersport van over 6 weken. Val Thorens here we come! Komt vast goed met de sneeuw. Weermannen heel erg bedankt voor jullie weerberichten elke dag.
Gr. Mike

Michael Kelder | 03-12-2015 - 16:44

Franken Stein

Zo na een topdag skieen met alleen maar zon hier een update uit Hinterglemm fieberbrunn was vandaag al open maar daar kwamen we pas langs om 1500 uur dus die gaan we morgen proberen vanaf de reiterkogel kan je niet gelijk naar rechts naar fieberbrunn dus eerst het rondje en dan pas fieberbrunn ik ga meestal met kerst maar wat zijn de pistes nu mooi echt vakwerk van de mensen hier ook is de sleeplift verdwenen nu een nieuwe lift bernkogelbaan gr frank

Franken Stein | 03-12-2015 - 16:55

Paul Janssen

Jongens, laten we het gezellig houden!

Paul Janssen | 03-12-2015 - 17:30

J H

@Frank: dat is goed om te horen; dus super mooie dag gehad ckr :)

J H | 03-12-2015 - 17:31

Kees Van der Plas

Dank je wel voor je reactie John Havinga. Als een van de weinigen heb jij inhoudelijk en netjes gereageerd op mijn reactie en deze serieus genomen. Mijn mening is altijd eerlijk bedoeld en mag altijd op een nette manier ter discussie staan. Ik zie uit naar de komende weersverwachtingen op sneeuwhoogte.nl. Ik ga er van uit dat er nog minstens een meter valt voor de Kerstvakantie want vorig jaar was natuurlijk een grote droefenis :)

Kees Van der Plas | 03-12-2015 - 17:33

Gert van der Heiden

Goed werk doen de mannen hier! Wat voor site het ook is, het moet in ieder geval geen klachten forum worden! De invloeden van Global Warming moeten wel af en toe genoemd worden ivm de weersinvloeden! EL nino is net zo goed van invloed op het weer als hoge en lage drukgebieden! Dus moet je dat soms noemen! Anders kan dit bericht in het vervolg volstaan met geen sneeuw of wel sneeuw, lage of hoge temperaturen ! Bedankt mannen voor jullie kundige berichten!

Gert van der Heiden | 03-12-2015 - 17:34

Gert van der Heiden

Hoi Michael, ik ben vanaf 23 Januari een week in Valtho! Nog nooit gehad dat ik daar eind Januari niet kon skiëen ! Komt goed! (20x Valtho)

Gert van der Heiden | 03-12-2015 - 17:39

Jack E

Oeh oeh ben benieuwd of er update komt... Ik tel alweer helemaal af! Jodalahitiieeee haha

Jack E | 03-12-2015 - 18:06

Gert van der Heiden

Waar ga je heen Kees met de kerst?

Gert van der Heiden | 03-12-2015 - 18:06

J H

Komende vrijdagmiddag, -avond en -nacht wat sneeuwval boven 1700-2000m - vooral alpen noordzijde

J H | 03-12-2015 - 18:35

Kees Van der Plas

@Gert Champéry (Les Portes du Soleil). Altijd erg gevoelig aan het begin van het seizoen bij een westelijke stroming. Maar ja het is zo schitterend daar! ?

Kees Van der Plas | 03-12-2015 - 18:59

Anja Bekkers

We zijn sinds vanmiddag in Serfaus. In het dorp geen sneeuw, we horen dat er op de hoge pistes goed geskied kan worden. Morgen gaan we het zelf zien.

Anja Bekkers | 03-12-2015 - 19:24

Gert van der Heiden

Ik ken het daar! Mooi gebied ook! Hopen op een dump nog voor de kerst! Vanaf de 10e ook de sneeuwkanonnen weer volop aan! Komt goed!

Gert van der Heiden | 03-12-2015 - 19:38

Dennis  Dolomieten

Dank John, die temperaturen geloof ik ook niet maar ze stonden er wel. Maar dat zal dan wel in de zon zijn en niet in een officiële weerhut op 1:50m in de schaduw en open vlakte. Hoop idd vanaf 10 dec op nieuwe kou en verse sneeuw. Wacht jullie berichten met veel plezier af.

Dennis Dolomieten | 03-12-2015 - 19:54

Gert van der Heiden

@Anja Veel plezier! Geniet ervan!

Gert van der Heiden | 03-12-2015 - 20:09

Jesse Huijers

De laatste berekeningen pakken toch niet zo lekker uit volgens mij..

Jesse Huijers | 03-12-2015 - 20:17

Patrick Wallaert

Zolang als ik deze voorspellingen lees op de Duitse Wetter online vrees ik dat er geen verandering op komst is .

Keine Spur von Winterwetter

Am Wochenende zieht das nächste Sturmtief auf. Danach geht es leicht wechselhaft und mild weiter, Flockenwirbel ist kein Thema.

Es wird wieder wechselhafter und im Verlauf des Wochenendes macht sich vor allem im Norden ein Sturmtief mit Regen und viel Wind bemerkbar. Am Sonntag drohen schwere Sturmböen, an der See sind sogar orkanartige Böen nicht ausgeschlossen. Nach Süden hin bleibt es dagegen ruhiger und dort setzt sich immer wieder die Sonne durch. Auch Anfang nächster Woche ist der Süden wetterbegünstigt, während man im Norden häufiger den Schirm braucht. Es bleibt überall sehr mild mit bis zu 14 Grad. Die vielen Weihnachtsmärkte im Land müssen weiterhin ohne Schnee auskommen. Anschließend deutet sich eine Fortsetzung des leicht unbeständigen und milden Wetters an. Tagsüber steigen die Werte oft auf zweistellige Plusgrade, Frost ist nachts nur bei längerem Aufklaren im Süden möglich. Schnee ist weiterhin kein Thema, auch in den Mittelgebirgen sind Flocken sehr unwahrscheinlich.

Dit gaat al tot 16-17 december, dus nog niets te zien van winterweer .
Op de drie wintersportweersites die ik bekijk wordt wel van een mogelijke omslag gesproken binnen een goede 10 dagen . Hebben zij dan andere kaarten dan jullie ?

Patrick Wallaert | 03-12-2015 - 20:20

Sneeuwhoogte.nl

Per abuis is de laatste reactie verwijderd. Onze excuses!

Sneeuwhoogte.nl | 03-12-2015 - 20:39

Snowboarder

Volgens wetterzentrale gaat het vanaf de 11de december wel degelijk kouder worden

Snowboarder | 03-12-2015 - 20:55

Daniël G

Nogmaals dan;): ik zie op een aantal website's staan dat de kou eraan komt, maar op steeds meer sites zie ik ook dat ze zich toch van het koude weer terug trekken. Dat zou zuur zijn. Nu ben ik zeer benieuwd naar een avond update!

Daniël G | 03-12-2015 - 20:56

Ko Wisse

@Frank. Top om ons op de hoogte te houden van de kwaliteit van pistes in Hinterglemm. Graag elke dag een update. We zijn benieuwd naar de verbinding met Fieberbrunn. Tot morgen hoop ik.

Ko Wisse | 03-12-2015 - 21:02

Henk W.

Ook ik zit weer aan de computer gekluisterd voor een update ...

Henk W. | 03-12-2015 - 21:02

Ko Wisse

De topkarten van wetterzentrale.de zijn helaas een beetje veranderd.

Ko Wisse | 03-12-2015 - 21:08

Daniël G

Ik zie nu op wetterzentrale dat het pas echt koud wordt vanaf 15 december. Het koufront komt dus "hopelijk" wel, maar wordt wellicht iets uitgesteld?

Daniël G | 03-12-2015 - 21:21

Kees Van der Plas

@Daan echt vanaf een dag of 5-6 is het ook een beetje glazen bol kijken.

Kees Van der Plas | 03-12-2015 - 21:27

Daniël G

@Kees, klopt! Blijft toch de spanning om er, wanneer het kan, naar te kijken!

Daniël G | 03-12-2015 - 21:39

Merije ...

@ Anja veel plezier in het prachtige gebied!! Wat ik van de berichten heb gezien is de noordkant en hogerop top! Maar uiteraard hoor ik graag hoe het er live uit ziet!!

Merije ... | 03-12-2015 - 22:06

Joost1802

Ook ik volg met spanning de ontwikkelingen hoewel ik me geen zorgen maak. Zo groen en bruin de webcams van Les Menuires er vorig jaar uitzagen, zo wit is het nu. En ik mag over twee weken op pad. En ja de verwachtingen veranderen steeds. Tja wat zeggen we altijd, er niets zo veranderlijk als een vrouw en het weer........

Joost1802 | 03-12-2015 - 22:28

J H

De laatste uitdraai is behoorlijk gewijzigd, al is er wel sprake van een gelijkmatige afkoeling op alle niveaus in de periode vanaf 10-dec. De mate waarin dat gebeurt is echter minder. Neerslag zal niet heel veel zijn - invloed van hogedruk is iets sterker, ten opzichte van de runs van vanochtend... maar ik denk de afsluiter van Joost hierboven wel van toepassing is; dus morgen gaan we weer even in de kaarten kijken... ;-)

J H | 03-12-2015 - 22:42

christophe

Zal weer geen topkerst worden!

christophe | 03-12-2015 - 22:53

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord