Lichte sneeuwval

Gistermiddag was de opening van Ischgl. En wat een schitterend weer hebben zij gekregen op die eerste dag! Het was strakblauw Kaiserwetter, met een flinke laag verse sneeuw en het uitzicht was werkelijk magnifiek. Niet verwonderlijk was het er dan ook lekker druk met veel bezoekers. Elders in de Alpen was het ook bijna overal prachtig, al kwam er op lagere hoogtes wel wat bewolking voor. Zoals gisteren ook gemeld, zou het echter een kort, zonnig intermezzo worden, want vandaag komt er opnieuw sneeuw en bewolking.


Prachtig weer in Ischgl

Strakblauw en logisch: dus lekker druk

Vandaag hebben vooral Zwitserland en het westen van Oostenrijk hiermee te maken. Vanavond en vannacht wordt het in Zwitserland droog, het sneeuwt dan nog wat in Oostenrijk, al komt de sneeuw niet tot in Karinthië en de Steiermarken. Zondag komt er een volgend neerslaggebied in de vorm van sneeuw, maar ook regen onder de ≈ 800-1000 meter. Het ziet ernaar uit dat er gemiddeld zo’n 10 cm sneeuw komt; op een stauhelling mogelijk tot 20 cm sneeuw. Geen schokkende hoeveelheden dus, maar goed; alle sneeuw is meegenomen :)


Deze kaart van EC toont cumulatieve neerslagsom tot maandag -
ongeveer 10cm dus | bron: Wetteronline

Het uitzicht op Furkajoch richting Feldkirch - één van mijn favorieten;
je kunt door de meetlat dagelijks de sneeuwhoogte volgen :)

Stabiel hogedrukweer
Terwijl ons land maandag en dinsdag onder een slepend front ligt en nat weer zal hebben, wordt het in de Alpen beter. Daar zal de luchtdruk gaan stijgen naar waarden boven de 1030 hPa. Met sneeuwval is het dan even gedaan en het wordt ook wat zachter. De vorstgrens zal in het algemeen gemiddeld oplopen tot rond ≈1200-1500 meter. Wij verwachten niet de sneeuwlaag hierbij snel zal verdwijnen, tenzij deze mildere situatie heel lang blijft doorgaan. De sneeuwlaag moet zich kunnen standhouden bij temperaturen iets in de plus en kan zich gaan zetten. Het wordt vanaf dinsdag zonnig, droog en milder in de Alpen en zoals het nu lijkt komt er pas in het weekend tegen de noordkant van de Alpen een verdwaalde sneeuwbui.


Adembenemend mooi en helder gisteravond...

...en wat vindt u van dit uitzicht :)

Koordlopers slapen in de Dolomieten
In de dolomieten is het tot nu toe vrij droog gebleven met weinig sneeuw. Een groep van 26 professionele koordlopers besloot in hun hangmat te gaan overnachten boven een diep dal in de Dolomieten. Om daar te komen, moesten ze wel eerst over een wiebelig koord lopen. Maar dat was geen probleem voor deze koordlopers. De groep avonturiers deed dit overigens niet alleen voor de kick en ontspanning, ze hingen in een bepaalde volgorde, waardoor er een regenboog kleur ontstond. Op deze manier eerden ze 18.000 soldaten die in de Dolomieten het leven lieten in de eerste Wereldoorlog.


Zou u het durven; uw krantje lezen op 50 meter hoogte?

Zoals te zien op deze foto's - nog geen sneeuw in de Dolomieten

En na komende week?
Ik hoor u al denken; en wat krijgen we dan na het Kaiserwetter van komende week. Gisteren bespraken we in de reacties al dat het Europese model ECMWF en het Amerikaanse model GFS niet eenduidig zijn in hun visie voor de lange termijn. Er zijn wel overeenkomsten en die zullen in de periode van 7 t/m 11 december in eerste instantie bepalend zijn. Beide modellen geven aan dat er een krachtig hogedrukgebied zal komen te liggen boven Europa. Het GFS laat dit echter meer boven centraal en Oost-Europa terechtkomen, terwijl het ECMWF meer een positie boven Spanje en Frankrijk voor ogen heeft. Over het bovenlucht patroon is ook geen overeenstemming. ECMWF heeft de koudere lucht een stukje zuidelijker. Op dit moment kan ik nog niet voorzien welk model de voorkeur geniet of wat daarvan na 8 december het resultaat zal worden. In ieder geval denk ik niet dat er sprake zal zijn van een nieuwe sneeuwdump in de week van 7 tot 11 december. Ik hou echter wel het scenario open, dat er een meanderende 500 hPa stroming zal ontstaan.


De prognose voor 7-dec van EC

De temperatuur-stijging in beeld | GFS | bron: @meteociel.fr

Prettig weekend! Morgen zal Michael jullie voorzien van een nieuw weerbericht.

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

John Havinga, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

R J

Dit vraagt om directe actie. Sölden, cu donderdag a.s! Kom maar op met die zon.

R J | 28-11-2015 - 09:35

Niels  van Bockel

Leuke uitdaging voor jou en Michael @John! ;-)

Niels van Bockel | 28-11-2015 - 09:49

Franken Stein

Woensdag naar Hinterglemm yeaahh even een shortbreak lekker knallen

Franken Stein | 28-11-2015 - 10:06

Merije ...

Damn je zal er maar hangen, mij niet gezien!!
Overigens prachtig filmpje van huidige situatie serfaus-fiss-ladis
on.fb.me/1MWe3wy

Merije ... | 28-11-2015 - 10:28

Jolanda van der Drift - van der Boon

@John: Ik ben geen weerkundige, wat betekent het ene scenario voor het weer en vooral de temperatuur in de week van 7 -11 december en wat het andere? Dan heb ik een idee wat de mogelijkheden zijn.

Jolanda van der Drift - van der Boon | 28-11-2015 - 10:51

Harrie  v Dun

Merije
Ja kikke geweldig hoop dat dit zo blijft
wij gaan 11 dec naar het witte goud in Serfaus hope dat er nog het nodige bijvalt
Gr harrie
P/S enig zicht wat de verwachtingen zijn ?

Harrie v Dun | 28-11-2015 - 11:37

Harry Verduin

Aan de Arlberg toch lekker aan het doorsneeuwen

Harry Verduin | 28-11-2015 - 11:55

J H

@Jolanda: in de periode 7-11 december verwacht ik, dat beide twee scenario's aangeven dat er sprake zal zijn van overwegend droog weer met zon, onder invloed van hogedruk, met temperaturen boven de ≈1000-1500 meter onder nul.

Daarna krijg je dat de 2 belangrijkste modellen uit elkaar gaan drijven; wat het vervolg op het EC scenario betreft; ik hoop op een meanderende bovenstroming: zodat er mogelijk een uitzakkende N-NW bovenstroming uit de bus komt rollen - die opnieuw koudere lucht en sneeuw naar de Alpen brengt. In het GFS scenario blijven de depressies en de koudere lucht noordelijker van de Alpen.

J H | 28-11-2015 - 12:08

J H

* correctie: de woorden "onder" en "boven" even omdraaien haha :)

J H | 28-11-2015 - 12:31

Joost van Rooij

@John per saldo staat er dan hetzelfde ?

Joost van Rooij | 28-11-2015 - 12:43

J H

:)

J H | 28-11-2015 - 13:52

d. groen

Wij gaan dit seizoen naar de dolomieten en daar schrijven jullie nu een stukje over. Maar enig idee of er al sneeuw op komst is voor die regio!!!

d. groen | 28-11-2015 - 13:52

J H

@d.groen; sneeuw zal daar ook heus wel komen; alleen nog niet op korte termijn

J H | 28-11-2015 - 14:05

Max Van beek

Zou erin saalbach veel sneeuw smelten @john

Max Van beek | 28-11-2015 - 15:08

J H

@Mart; Saalbach zit met hoogtes tussen 1000 en 2100 mtr; de piek in de warmte ligt komende week rond woe/do met op 1500 meter 5 à 6°C ... eind komende week ligt op vrijdag het 0°C al weer op 1000 meter. Hoe dan ook; deze tijdelijke opwarming is te kort om negatieve invloed te hebben en ik verwacht dus ook niet dat de sneeuw veel te lijden heeft; mogelijk wat sublimatie, maar weinig/tot geen schade. Op 1000 meter zal de sneeuw wellicht een beetje snotterig of papperig worden; maar dat is dus voor Saalbach als je bij het dalstation bent; dus ik zou zeggen "no worries mate"

J H | 28-11-2015 - 15:30

Henk W.

@John. Er ligt momenteel inderdaad op de meeste plaatsen voldoende sneeuw (in combi met kunstsneeuw). Vraag is inderdaad wat voor schade wordt er komende week aangebracht. Je antwoord aan Mart is helder. Je spreekt hier ook over daling temperaturen op vrijdag. Wanneer kun je hierover vrij zeker een uitspraak doen? Lekker skiën met de kerst op goede sneeuw zou wel erg fijn zijn ...

Henk W. | 28-11-2015 - 16:57

Henk W.

Na vorig jaar

Henk W. | 28-11-2015 - 16:57

Ruba

Henk, Kerstmis is nog 4 weken weg. Heb toch beetje geduld, en laat de natuur/sneeuwkanonnen hun werk doen. Komt allemaal goed.

Ruba | 28-11-2015 - 18:03

Max Van beek

Thanks @john

Max Van beek | 28-11-2015 - 18:17

J H

@Henk; Kerst is nog een behoorlijke tijd idd en deze aanzienlijke laag sneeuw is echt niet zo maar verdwenen; onder de 1500 meter zal de sneeuw echter wel wat te lijden hebben; maar dan komen we weer terug bij start; er staat vast nog wel een portie verse poeder op het programma :)

J H | 28-11-2015 - 18:30

Henk W.

Verse sneeuw over 3 weken zou helemaal perfect zijn ...))
Aftellen begonnen. Hier geen zenuwen, maar vorig jaar was niet best. Dat was helaas een feit.

Henk W. | 28-11-2015 - 18:59

Sneeuwhoogte.nl | Michael

De KERSTTHRILLER van vorig jaar was een uitzondering. Niet goed voor hartpatiënten trouwens ;-)

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 28-11-2015 - 19:07

Patrick Wallaert

Je weet maar nooit dat het ook dit jaar weer opnieuw bibberen geblazen wordt ( althans voor bepaalde gebieden )
In Oostenrijk ligt in vele lagere gebieden nog echt niet veel sneeuw hoor, en dat kan snel weer weg zijn bij een zachtere periode .
Laat ons hopen dat er nog een dikke dump komt voor heel de alpen ergens binnen een twee a drietal weken .
We zullen het zien

Patrick Wallaert | 28-11-2015 - 19:11

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord