Sneeuw in aantocht

Na een kraakheldere nacht is het opnieuw ijskoud geworden in de bergen, met (zeer) strenge vorst. In de Zwitserse Alpen daalde het kwik op de Andermatt tot -22 °C. En op uitgebreide schaal komen er – boven de verse sneeuwlaag – minimumtemperaturen voor tussen -10 en -20 °C. Na de sneeuwval van dit weekend en de operatie afkoeling, hebben we datgene wat we graag zien: zonnig weer en sneeuw. Wat nog wel op ons verlanglijstje staat is meer verse sneeuwval in de gebieden die nog niet zijn voorzien. We zullen eens kijken of er wat extra sneeuw in het verschiet ligt.


Prachtig plaatje: Gargellen - Vorarlberg met sneeuw en zon

Helder en koud hier in Wallis - Riederalp

De Tmin van vanochtend in Zwitserland - bron: Kachelman

Afkoeling boven sneeuw
Zoals u als vaste lezer ongetwijfeld weet, koelt het sneller af bij heldere condities, dan onder bewolkte omstandigheden. Dit komt doordat afkoeling van lucht wordt bepaald door warmte uitstraling vanuit de bodem. Een laag bewolking fungeert dan als een deken en dat tempert die warmte uitstraling. Indien er een flink sneeuwdek ligt, gebeuren er twee belangrijke dingen. Verse sneeuw fungeert als een isolatielaag, waardoor de warmte afgifte uit de bodem helemaal stopt, zodat het veel sterker kan afkoelen. Ten tweede weerkaatst een sneeuwdek zonnestraling, zodat overdag een besneeuwde helling veel kouder zal blijven dan een onbesneeuwde omgeving. Gedurende de afgelopen twee nachten was het helder en besneeuwd, zodat het boven de verse sneeuw tot diepvriestemperaturen kon afkoelen onder de 20 °C.


Zuid-Duitsland Garland over Tölz - gisteravond - iemand
heeft een roos of hart in de sneeuw gevormd :)

Kraakhelder op dit moment: de Arlberg - Schröcken

Woensdag en donderdag sneeuw
Zoals de afgelopen dagen reeds gemeld, krijgen we midweeks opnieuw sneeuwval, waarbij het er naar uitziet dat de westelijke Alpen het meest gaan profiteren. Tirol en Salzburg doen donderdag ook mee aan de sneeuwval, maar de hoeveelheid sneeuw die ik verwacht op woensdag en donderdag liggen tussen 10-20 cm voor Vorarlberg, Tirol en Salzburg. De Zwitserse Alpen kunnen lokaal 30cm sneeuw krijgen en op de hoogste bergtoppen valt misschien 40 cm. De Franse Alpen doen ook aardig mee met 20-30 cm sneeuw.


Het koufront wat woensdag arriveert met sneeuw - bron: Wetteronline

De cumulatieve sneeuwval in cm's volgens ECMWF -
tot vrijdag 12 UTC

En hier de wat lagere hoeveelheden sneeuw
voor Oostenrijk - bron: Wetteronline

In het weekend opnieuw sneeuw
De koude lucht die donderdag met de NW-N bovenstroming meegebracht wordt, zakt trouwens diep uit tot over het zuiden van Italië en vormt een actieve depressie rond de punt van de laars. Vervolgens wordt het vrijdag rustiger in de Alpen en droger, met vanuit het westen een tijdelijk hoog en wat opklaringen. Het tijdelijke hoog (eigenlijk was een rug vanuit een hogedrukgebied) is gelukkig geen blijvertje en deze wordt weggedrukt met een krachtige W-NW bovenstroming.

Fijne dag!

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

John Havinga, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Sven ter Heide

In de aanloop naar de wintersportvakantie 's ochtends eerst jullie weerbericht en dan pas het AD ;-) Top!

Sven ter Heide | 24-11-2015 - 08:56

Stefan T.

Beste John (en Michael natuurlijk),
Nogmaals complimenten voor de voorspellingen in de afgelopen periode. Ik ben geen weerman maar volgens mij is het ontzettend moeilijk om zo gedetailleerd te kunnen voorspellen als jullie hebben gedaan.
Ik moet zeggen dat ik met een veel geruster hart jullie weerbericht dagelijks lees. Wij gaan 26 december naar Portes du Soleil en ik denk dat dat wel goed gaat komen.

Stefan T. | 24-11-2015 - 09:33

christophe

Volgende week een stuk warmer! Hopelijk hou de sneeuw het vol...

christophe | 24-11-2015 - 10:16

Wim Knip

De Dolomieten komen er tot nu bekaaid af :-(.
Komt er nog iets wits naartoe?

Wim Knip | 24-11-2015 - 10:18

Paul Janssen

Hoi John
Dat zijn hoopvolle berichten. Zit het duitse weerbericht te lezen (14 tagen wetter). Zij hebben het over dat de winter zich terugtrekt begin december. Deze vooruitzichten zijn t/m 10 december. Is dat niet voorbarig? Trouwens geldt ook voor weeronline ed. Kortom, zijn alle lang termijnverwachtingen geen "natte vinger werk"?

Paul Janssen | 24-11-2015 - 10:25

Marianne  Siusi

@Wim Knip: In de Dolomieten zie je de sneeuwkanonnen op volle toeren draaien. Langzaam maar zeker ontstaan de skipistes. Kijk maar eens op dolomitisuperski.com. Leuk om de ontwikkeling te volgen. Maar met de 'echte' sneeuw komt het daar ook wel weer in orde.

Marianne Siusi | 24-11-2015 - 10:47

Martijn Sonnenberg

goedemorgen John!

dank weer voor je mooie weerbericht. Hoe bekijk jij de 'voorspellingen' voor de langere termijn, waar er mogelijk opnieuw hoge druk boven het continent opbouwt? is het een blijvertje of vind je het nog te onzeker? zowel GFS hoofdrun als EC hoofrun komen ermee.

Martijn Sonnenberg | 24-11-2015 - 11:01

Remco Robbe

@christophe, in gerlos blijft het volgende week volgens de voorspelling gewoon vriezen. Maar het ligt natuurlijk ook op 1200 mtr. Maar het ziet er al een stuk beter uit dan vorig jaar rond deze tijd.:)

Remco Robbe | 24-11-2015 - 11:01

Remco Robbe

Gaat hoop ik allemaal wel goed komen voor de kerst. Ik ga zelf pas eind jan, maar hoop voor iedereen die binnenkort gaat dat het lekker wit ziet overal. Iedere dag weer spannend wat de voorspellingen gaan doen. Ideale voorpret.

Remco Robbe | 24-11-2015 - 11:07

Joy Van Craenenbroeck

Ik zie toch alleen maar 2 a 3 iets warmere dagen (maandag t.e.m dinsdag/woensdag) daarna zakt het terug richting de gemiddelde waardes voor de tijd van het jaar. De langetermijn prognoses zijn echt natte vingerwerk.

Joy Van Craenenbroeck | 24-11-2015 - 11:36

Wim Knip

Dankjewel Marianne
Enigszins geruststellend is het wel, maar toch nog wel erg groen in Val Gardena.
We blijven het volgen.

Wim Knip | 24-11-2015 - 11:43

J H

@christophe; het wordt op lange termijn iets milder, maar deze sneeuw blijft wel liggen: op 1500 meter schommelt het in december rond nul.

J H | 24-11-2015 - 11:55

J H

@all: voor begin december (en ja dat is nog lange termijn) is de tendens hogedruk boven centraal Europa. Zoals ik zei: het wordt iets milder begin december, maar het blijft kouder dan de temperatuur die we de eerste helft van november hadden. De 850 temperaturen schommelen rond het vriespunt. Ik denk dus dat de sneeuw onder de 1500 meter een klein beetje heeft te lijden van deze ontwikkeling, maar als het 1,2 of 3 °C boven nul is, smelt sneeuw natuurlijk echt niet snel weg... we zullen gewoon moeten bekijken wat het weer ons in december verder gaat brengen. Voor de Alpen trekt de winter zich dus niet terug, voor het lager gelegen Duitsland en Nederland wel.

J H | 24-11-2015 - 12:05

Niels  van Bockel

Prima nieuws @John! Zolang de temps rond het vriespunt schommelen op 850 hPa, maak ik me geen zorgen dat de sneeuw verdwijnt! Bovendien ligt er al een mooi laagje in de meeste gebieden waardoor de bodem mooi afkoelt. En de sneeuwkanonnen kunnen hun werk perfect uitvoeren deze week met al die koude temps! En ik neem ook aan dat de, als de zon doorbreekt, deze niet heel kracht meer heeft om de sneeuw te doen verdwijnen (misschien alleen in de dalen). Correct me if i'am wrong.. ;-) Maar prima vooruitzichten toch?

Gr Niels

Niels van Bockel | 24-11-2015 - 12:29

Jesse Huijers

De sneeuw gaat zich ma verwachting boven 1500 m wel goed houden. Als ik kijk naar bijv saalbach, lijden veel afdalingen naar het dal, betekend dit dat veel "dalafdalingen" en zuidhellingen het dus zwaar gaan krijgen , en zo mogelijk weg smelten?

Jesse Huijers | 24-11-2015 - 12:34

Paul Janssen

Als ik de webcams bekijk bijv in St. Anton, Lech en Zurs maak ik mij totaal geen zorgen. Trouwens Ischgl trekt ook alle registers open. Maar ja, die gaan vrijdag open.
Waar zouden we nog zijn zonder sneeuwkanonnen vraag ik me af?

Paul Janssen | 24-11-2015 - 12:57

Isabel Sol-Kokkeler

Weet iemand of je vanaf dit weekend al van Solden dorp naar boven kunt ? Of moet je naar de gletsjer rijden en daar de lift pakken.

Isabel Sol-Kokkeler | 24-11-2015 - 13:36

Joy Van Craenenbroeck

Isabel, dit zal vanaf het dorp kunnen aangezien de Gigijoch opengaat. ;)

Joy Van Craenenbroeck | 24-11-2015 - 13:55

Max Van beek

Zouden we in het volgende weer over de tempraturen kunnen gaan spreken op lange termijn @john

Max Van beek | 24-11-2015 - 13:58

Snowboarder

Wat er over een week op de weerkaarten staat zien we dan wel weer. Een nul graden niveau wat zo rond de 1500 meter schommelt is vrij normaal. Op het moment dat er neerslag komt zie je meestal dat de sneeuwgrens veel lager ligt. En met helder weer kunnen in de nacht bij temperaturen onder nul de sneeuwkanonnen hun werk doen. En met de aankomende sneeuw van deze week zou ik me niet al teveel zorgen maken.

Snowboarder | 24-11-2015 - 14:22

Patrick Wallaert

Deze voorspelling op de Duitse wetter online baart me toch lichtjes zorgen .

Regen und Schnee ziehen sich in den kommenden Tagen in die Alpen zurück. Nach einer kurzen Wetterberuhigung mit etwas Sonne erreichen uns am ersten Adventswochenende die nächsten Wetterfronten. Diese bringen Regen, vor allem in der Südosthälfte aber noch einmal Schnee. Es ist das vorerst letzte Aufbäumen des Frühwinters: Anschließend fließt mildere Luft ein und der Schneedecke geht es bis in die Gipfellagen der Mittelgebirge an den Kragen.
Der Dezember beginnt leicht unbeständig mit Regenfällen, aber auch einigen trockenen Tagen mit etwas Sonne. Dabei wird es noch milder, im Flachland werden wieder 10 Grad und mehr gemessen. Schneereste findet man dann nur noch in den Hochlagen und sogar Nachtfrost dürfte in den meisten Regionen erst mal kein Thema mehr sein. Der Winter zieht sich also “pünktlich” zu Beginn der Adventszeit weit zurück und es sieht nicht so aus, als ob er so schnell wiederkommen wird.

Patrick Wallaert | 24-11-2015 - 16:24

Paul Janssen

Beste Patrick,
Maak over de dag van morgen geen zorgen. De dag van morgen heeft zijn eigen zorgen!

Paul Janssen | 24-11-2015 - 17:00

Henk W.

@John. Nog update die de moeite waard is?

Henk W. | 24-11-2015 - 20:44

Bertil Blaas

Laatste update Duitse wetterprognose/vorhersage 20.45 u:
T/m 3 dec. Zeer zacht. Daarna 2 varianten ivm positie nieuw hogedrukgebied.
Zuid/west stroming zeer zacht of een koude oostelijke stroming en droog/nevelig.
Gr.

Bertil Blaas | 24-11-2015 - 21:07

Joost van Rooij

@Bertil, dat zijn leuke voorspellingen. Of het een of het ander.....

Joost van Rooij | 24-11-2015 - 21:51

Nicole Dekker

Hoe komt het toch dat de sneeuwval in Fiss zo vaak tegenvalt in vergelijking met de omringende gebieden? Het lijkt net of de wolken zich uitwringen boven Lech dan heel hard Fiss voorbij gaan en vervolgens zich weer legen op het gebied ten oosten van Fiss.

Nicole Dekker | 24-11-2015 - 21:54

Clemens Gjertsen

December is zelden een echte wintermaand dus het afwisselen van zachte en koudere lucht is volstrekt normaal. Kies je met Kerst voor een lager gelegen gebied dan weet je tevoren dat het elk jaar weer spannend wordt. En hoog gaan zitten is, zo is vorig jaar gebleken, ook geen garantie. Dus gewoon afwachten... maar een troost: zelfs de gründliche Duitse Weerdienst heeft het ook regelmatig mis. Ook zij zijn weervoorspellers en geen weerwaarzeggers. Die staan op de kermis

Clemens Gjertsen | 24-11-2015 - 21:56

Harry Verduin

@Nicole Fiss ligt nu eenmaal inneralpin en krijgt daarom minder sneeuw dan de gebieden die meer naar noorden liggen (dichter bij rand en dus waar wolken eerste lading neerslag lossen). Maar daarom heeft Fiss ook een een heel goede kunstsneeuwinstallatie om dat beetje goed te maken

Harry Verduin | 24-11-2015 - 22:53

Sander Meerman

Kanttekening:
De grond straalt geen warmte uit, dat is fout. Met een wolkendek straalt juist het het wolkendek infrarodestraling omdat wolken bestaan uit (logisch) water. Water heeft de grootste warmtecapaciteit en dus wordt de opgeslagen energie van de dag afgegeven aan de lucht er om heen. De warmte die de aarde straalt is relatief erg klein.

Sander Meerman | 25-11-2015 - 02:04

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord