Winter krijgt grip op de Alpen

Terwijl ons land de eerste vorstdag van dit winterseizoen mag noteren, met een temperatuur van -3,7 °C op de Veluwe; op het moment dat ik dit weerbericht schrijf; lachen we daar natuurlijk om wanneer we dat vergelijken met het Alpenweer. De westelijke Alpen (Franse Alpen, Zwitserse Alpen en Vorarlberg-Oostenrijk) kregen dit weekend zoals verwacht de meeste sneeuw - de zuidkant van de Alpen en Dolomieten zijn Wetterbegünstigt en kregen nauwelijks neerslag. Het oosten deelde ook niet echt in de feestvreugde. De temperaturen zijn boven de sneeuw flink gekelderd natuurlijk; op de diverse webcams die ik ben langsgelopen zag ik actuele temperaturen van -15 °C.


Verse sneeuw en ijzig koud - Zermatt 07.45 uur

Actuele temperatuur hier -15°C - Wallackhaus - Heiligenblut

In Oostenrijk komen vandaag met een NW-bovenstroming enkele sneeuwbuien binnendrijven vanuit Duitsland. Met name Ober-Österreich en Salzburg profiteren hier van, al is de sneeuwhoeveelheid beperkt. In Zwitserland en de zuidkant van de Alpen wordt het zonnig weer. Vanuit het westen zal het verder opklaren door luchtdrukstijgingen. Boven de Middellandse bevindt zich morgen en woensdag een lagedrukgebied, maar het lijkt er niet op dat de zuidelijke Alpen en Dolomieten hiervan (in de vorm van sneeuwval) zullen profiteren.


Enkele sneeuwbuitjes op de actuele radar: @wetteronline

Op de satellietfoto - zien we de sneeuw op Alpen liggen -
posities van warme en koude lucht

Midweek sneeuw
De Alpen krijgen een nieuwe sneeuwval in het midden van de week. Met een NW-stroming komt er een actief front over de Alpen. Opnieuw ziet het er naar uit (zie onderstaande cumulatieve neerslagkaart) dat de westelijke Alpen hiervan het meest gaan profiteren. Al krijgen de Oostenrijkse deelstaten Vorarlberg en Tirol ook wel sneeuw. De hoeveelheden sneeuw die ik verwacht op woensdag liggen rond 10-15 cm voor Vorarlberg en Tirol. De Zwitserse Alpen kunnen lokaal 30cm sneeuw krijgen.


De midweek sneeuw vanuit het westen


De neerslagsom vanaf nu tot vrijdag 12 UTC -
prognose van ECMWF

Meribel - 3 Valles - gisteravond

De koude lucht die woensdag en donderdag met de NW stroming meegebracht wordt, zakt diep uit tot in het zuiden van Italië. Het vormt hier een depressie, terwijl in de Alpen dan sprake zal zijn van een stijgende luchtdruk en een N-NO stroming. Aangezien het nu erg koud is, zijn de sneeuwkanonnen volop aan het werk, om ervoor te zorgen dat er ook sneeuw komt op de plaatsen die misschien niet voorzien waren van een dik pak sneeuw.


De ECMWF prognose voor Di 01-dec-2015

Verdere vooruitzichten
De met koude lucht gevulde depressie zorgt dit komende weekend voor een N-NO stroming, waarin het koud en overwegend droog zal worden in de Alpen. Als we een blik op de lange termijn weerkaarten (zie hierboven de ECMWF weerkaart) werpen voor de vooruitzichten, zien we begin volgende week geleidelijk een hogedrukgebied boven Spanje. Boven West-Europa en de Alpen een W-NW geörienteerde bovenstroming. Ik verwacht zondag en maandag nog wel enkele sneeuwbuien, die met name weggelegd lijken te zijn voor Oostenrijk. Maar de invloed en de plannen van dat hogedrukgebied zijn wel een ding om in het oog te houden voor begin december. Het ziet er naar uit dat dat op een licht stijgende temperatuur en droger & zonniger weer uitdraait. Stijgende temperaturen, dat is iets dat we niet graag in het weerbericht horen natuurlijk, maar de temperatuur op 850 hPa (1500 meter) blijft fluctueren tussen -4 en +2 °C. En zoals u misschien nog kunt herinneren; op 18-nov was het op deze hoogte nog 8 tot 10 °C en dus het blijft kouder dan het was. De winter krijgt steeds meer greep op het Alpenweer.

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

John Havinga, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gert van der Heiden

Wees voorzichtig he John, met de hoeveelheid sneeuw die verwacht word! Voordat je het weet word je er weer op afgerekend!! Haha! Super job wat jullie voor ons doen! Dank!

Gert van der Heiden | 23-11-2015 - 09:36

Carl

Inderdaad super wat zij doen! Elke morgen opnieuw om naar uit te kijken !! Ik vindt de sneeuwvoorspellingen van het voorbije weekend toch wel redelijk correct !! doe zo verder !!

Carl | 23-11-2015 - 09:46

Steef De Waard

Ik heb weer zin in het voorjaar

Steef De Waard | 23-11-2015 - 09:57

Stefan Kaptein

Voor een aantal gebieden ziet het begin van het wintersportseizoen er goed uit. Een mooie laag verse sneeuw die als goede basis dient. Maar we moeten ook constateren dat een groot gebeid nagenoeg niet heeft geprofiteerd van de binnenvallende winter. Dit was natuurlijk ook al wel voorspeld, maar dat het zo tegen zou valllen is wel telleurstellend. Toch ziet dit begin van de winter er al beter uit dan die van vorig seizoen, want we kennen allemaal die thriller nog wel rond de kerstdagen. Gelukkig staan in veel gebieden sneeuwkanonnen, maar echte natuursneeuw geniet toch echt de voorkeur, al is het alleen al voor het ansichtkaartjes gevoel.
Tot de kerstvakantie hebben we nog vier weken de tijd dus er kan nog veel veranderen. Het duimen voor verse sneeuw voor de achter gebleven gebieden is begonnen.

Stefan Kaptein | 23-11-2015 - 09:58

J H

Thanks @Carl en @Gert; men mag ons afrekenen op de weerberichten hoor :-) - want die waren correct --> 50-100 cm, lokaal mogelijk meer en westelijke Alpen etc (lees maar terug) - dat is uitgekomen. De dorpsverwachtingen (die automatisch worden opgesteld) hebben wel overschat, maar ook dat hebben we vorige week in de reacties uitgelegd.

J H | 23-11-2015 - 10:02

Harry Verduin

We rekenen john helemaal op niks af, hij geeft heel duidelijke uitleg en daarbij leren we nog een en ander over weervoorspelling in het algemeen. Nen dikken merci John!

Harry Verduin | 23-11-2015 - 10:03

Max Van beek

@john hoe zijn de vooruitzichten voor saalbach

Max Van beek | 23-11-2015 - 10:05

Anja de Bont

Helemaal mee eens elke dag weer genieten om de weersvoorspellingen te lezen. Top?

Anja de Bont | 23-11-2015 - 10:10

J H

Dankje @Harry en @Anja :-)

J H | 23-11-2015 - 10:11

Pim

oh die link is wel ingewikkeld, je kan in ieder geval op deze site gewoon de voorspellingen voor saalbach zélf opzoeken.

Pim | 23-11-2015 - 10:12

J H

In Saalbach komende 10 dagen boven de 500-1000 meter iets van 20cm @Mart

J H | 23-11-2015 - 10:12

Niels  van Bockel

Een mooie koude en witte week gaan we tegemoet! En volgende week.... Ach ik hoorde Michael vorige week een keer zeggen: Het GFS is om en gaat mee met het ECMWF (toen wat betreft de komende dump). Dus wellicht veranderd het ''zachte'' weer in een koudere setting! Laten we er maar op hopen dat de winter zich nu echt heeft vast gebeten en dat de trauma's van de 'hitte' van een paar weken geleden nu achterwege blijft! ;-) Genieten trouwens van de webcambeelden op België 2!

Niels van Bockel | 23-11-2015 - 10:19

Bernard Minderhoud

Zaterdag gaan de eerste dorpen open!

Bernard Minderhoud | 23-11-2015 - 10:26

Arantes Groen

Was gerust voor de kerst.
Nu niet meer voor ehrwald grrr
Hoop dat het niet te warm wordt.
Met vr groet

Arantes Groen | 23-11-2015 - 10:40

Joy Van Craenenbroeck

Hopelijk is het geen blijver die hogedruk. Voor hetzelfde geld dumpt het de week erna terug volop... Ik begint toch meer optimistisch te worden dan vorig jaar...

Joy Van Craenenbroeck | 23-11-2015 - 10:54

Martijn Sonnenberg

Als je de ec kaarten volgt, zie je dat hoge druk systeem aardig mobiel ronddolen tussen westelijk van de azoren tot Spanje... Op zich zou dat voor de sneeuw zeer gunstig zijn als dat voortdurend gaat gebeuren komende maanden, want die hogere temperaturen (net boven 0) zullen amper smelt opleveren en er zal wel een dump op volgen... Komt dit weerpatroon door die koude blok op de oceaan??

Martijn Sonnenberg | 23-11-2015 - 11:03

Henrik Mulder

Oei, hogedruk boven Spanje, dat is volgens mij niet heel gunstig toch? Als er maar geen Varnia komt oid. Daar hadden we 2 jaar geleden mee te maken, van begin December tot de kerst. Toen was het te warm en viel er geen vlok sneeuw. Is daar nu ook kans op?

Groeten

Henrik Mulder | 23-11-2015 - 11:28

Mark (& Monique)

@Stefan Kaptein

Tijd voor nieuwe ansichtkaartjes om de komende jaren dat gevoel te kunnen hebben... ?

Mark (& Monique) | 23-11-2015 - 11:33

Dries Livigno

@John is er sprake van een Genualaag in de verre toekomst?

Dries Livigno | 23-11-2015 - 12:56

Tobias Bijkerk

In Saalbach-Hinteglemm-Leogang hebben ze de opening van het seizoen vervroegd. Dit weekend gaan al een aantal liften open. ,;-)

Tobias Bijkerk | 23-11-2015 - 14:07

Max Van beek

Dankjulliewel @john en @pim

Max Van beek | 23-11-2015 - 15:40

Har Gabriel

@Tobias waar staat dat vermeld? En alleen voor het weekend?

Har Gabriel | 23-11-2015 - 16:00

Sarah J

FRÜHSTART!
So prächtig sieht der Bernkogel in diesem Moment aus. Deshalb wird am kommenden Wochenende (28./29.11.) am Bernkogel, Zwölferkogel und Asitz der Skibetrieb gestartet. Seid dabei und zieht die ersten Schwünge in den Novemberschnee! smile-emoticon

Sarah J | 23-11-2015 - 16:46

Sarah J

Courchevel opent woensdag ook al een aantal pistes met gratis toegang

Sarah J | 23-11-2015 - 16:52

Martijn Sonnenberg

John... Wat doen de dauwpunt temperaturen in idee warmere alpenfase?

Martijn Sonnenberg | 23-11-2015 - 17:03

Tim 944

Nog een avond update vandaag?:)

Tim 944 | 23-11-2015 - 19:59

Tobias Bijkerk

@Har Gabriel, zie reactie van Sarah. Thnx voor het antwoorden

Tobias Bijkerk | 23-11-2015 - 20:12

Gerbrine Buskens

@John Havinga
Beste John,
Hoe groot schat je de kans in op dooi t/m de kerstvakantie (eerste week) Franse Alpen (Alpe d'huez)?
We twijfelen met boeken omdat we vorig jaar nogal veel groen om ons heen zagen op de pistes.

Gerbrine Buskens | 23-11-2015 - 22:15

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord