Het webcam turen is begonnen! Afgelopen nacht is met een stormachtige noordwestelijke wind ijskoude en vochtige polaire vanuit het noordwesten binnen gestroomd. De aangevoerde lucht wordt in de loop van de dag alleen maar kouder en kouder, waardoor de sneeuwvalgrens steeds verder onderuit gaat. In de loop van de ochtend nadert een nieuwe hoogtestoring het noordwestelijke Alpenruim en trekken zware sneeuwbuien van west naar oost over de regio.
Vette sneeuw in Val Thorens
En ook in de straten van het dorp ;-)
Winterwonderland in Val D'Isère vanmorgen. Via twitter @valdisere
Meer sneeuw is onderweg
De radar zit vol met sneeuwecho's en een nieuwe trogvormige hoogtestoring boven noordwest Frankrijk ligt op (sneeuw)ramkoers met bestemming de Alpen. Op dit moment sneeuwt het vooral in de noordelijke Franse Alpen, Valle D'Aosta, Wallis, Tessin en de Zwitserse Graubunden. Verder oostwaarts richting de Vorarlberg, Tirol en Salzburgerland valt er ook af en toe sneeuw, maar iets minder intensief dan de meer westwaarts gelegen gebieden. Sneeuwrijke vooruitzichten dus en het is nog lang niet gedaan!
Actueel radarbeeld om 08.45. Vooral veel sneeuwecho's in de noordwestelijke
Alpenhelft. Vanuit het noordwesten is nog veel meer sneeuw onderweg!
Gordijn open en yesss. Bak met sneeuw in La Plagne! :-))
Winter vast in het zadel
De komende dagen blijft het op en top winter in de Alpen. Sterker nog, het wordt alleen nog maar kouder! Vooral in de nachten gaat het kwik boven het vers gevormde sneeuwdek snoeihard onderuit. Tijdens nachtelijke opklaringen kan het kwik bij maximale uitstraling lokaal tot onder de -20 graden onderuit gaan. Ouderwetse diepvriesnachten dus en wat voelt dat lekker in de laatste novemberweek!
Actief koufront ligt dwars over de Alpen. @Zamg
Heerlijk winters plaatje uit Montafon (1400m) in de Oostenrijkse Vorarlberg
Duitse middelgebergtes en Sauerland
Alhoewel in deze omgeving op dit moment nog geen liften in bedrijf zijn gaat het wel de goede kant op. Het Sauerland blijft de komende week diep in de koude polaire lucht zitten en trogvormige buienstoringen zorgen van tijd tot tijd voor de nodige sneeuwval. Vooral op woensdag kan er hier tussen de 10 en 30cm sneeuw naar beneden dwarrelen. Binnenkort een "short-trip" Winterberg?
Vooruitzichten
Ook op de wat langere termijn positief nieuws. Een Atlantisch hogedrukgebied ten westen van Ierland blijft op veilige afstand, en kantelt rond het midden van de week met zijn "rug-as" mooi nw - zuidoostelijk. Hierdoor stroomt een nieuwe verse portie vochtige koude diepvrieslucht richting de Alpen waarbij nieuwe sneeuwval te verwachten is. Doordat de Alpenregio voorlopig diep in de koude polaire lucht blijft liggen kunnen de sneeuwkanonnen hun dankbare werk gaan doen en zullen de piste omstandigheden op termijn alleen maar verder gaan verbeteren! We hebben er wel eens veel slechter voorgestaan in deze periode zal ik maar zeggen ;-)
Alpen blijven komende week diep in de koude en polaire lucht zitten, met
van tijd tot tijd sneeuwbrengende storingen. @ECMWF @MeteoCentre
Een mooie zaterdag en tot morgen maar weer.
Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl
Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android
Met vriendelijke groet,
Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl
Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.
Ook westendorf kleurt wit
Marco ski | 21-11-2015 - 08:41
Wat een mooie en vooral witte beelden via de diverse wabcams. Heerlijk om naar te kijken. Prettig weekend.
Karel de Haas | 21-11-2015 - 08:41
goeiemorgen allemaal ,jammer in Lermoos op 1000m regent het nog en hoger heeft er vannacht een beetje sneeuw gevallen ,het kan beter (gr Martin)
martin libbrecht | 21-11-2015 - 08:55
Voorlopig toch heel ontgoochelend. In de Tarentaise meldt men beneden 2000m nauwelijks sneeuw, op 2200m 20/25cm en 50/60cm op 3000m. Toont aan dat wat ik vreesde waarheid is geworden, de sneeuwvalgrens is pas beginnen zakken als de meeste neerslag door was. Hopen dat vandaag en morgen dat op lagere hoogte wat goed maken.
Harry Verduin | 21-11-2015 - 09:11
De voorpret kan nu definitief beginnen ...
Steve DM | 21-11-2015 - 09:13
Portes du Soleil in het dal nog steeds regen maar boven kleurt het wit...!!
Erwin de Roode | 21-11-2015 - 09:13
Ik vind het wel een beetje tegenvallen als ik eerlijk ben. Zelfs in Val Thorens, daar zie ik witte daken op de webcams maar dat is het. Daar liggen geen dikke lagen sneeuw op waaraan je kunt zien dat het echt gedumpt heeft. Is de sneeuwgrens toch veel langer blijven hangen op 2500 meter dan verwacht denk ik. Maar goed, meer is onderweg en het is nu koud genoeg! Het begin is er:-)
Groeten
Henrik Mulder | 21-11-2015 - 09:15
@Henrik ik ben het met je eens dat het wat ontgoochelend is omdat er veel meer voorspeld was. Maar uiteindelijk moeten we wel tevreden zijn dat we eindelijk van dat veel te warme weer verlost zijn! Vanaf nu kan de sneeuwlaag ten minste beginnen "groeien" en kunnen sneeuwkanonnen werken.
Harry Verduin | 21-11-2015 - 09:23
@Harry, idd, de basis is er en hoop nu dat we geen warmtegolf meer krijgen voor kerst, dan hebben we de groene piste stress van vorig jaar tenmiste niet. Daar lijkt het voorlopig niet op volgens mij. Zou mooi zijn als de zuidkant ook nog aan de beurt kwam, dan is iedereen blij:-)
Groeten
Henrik Mulder | 21-11-2015 - 09:32
Bij mij is het glas altijd half vol maar als ik de webcams zie in val thorens en Tignes maar ook op andere plaatsen dan valt het allemaal erg tegen. Max 15cm aan vers en de verwachting is dat daar max 30-40cm bij komt. Al met al een pakje van misschien 50cm als alles meezit.
Hopen dat volgende week nog wat brengt
Peppito @ | 21-11-2015 - 09:33
En de vooruitzichten voor het Middelgebergte (Winterberg)? Of ben ik nu iets te ongeduldig en is dat vooruitzicht 'in de maak'?
Jolanda van der Drift - van der Boon | 21-11-2015 - 09:34
Goedemorgen sneeuwfanaten ik zit even naar de winterbeelden op de Belgische tv te kijken maar dat ziet er toch een stuk beter uit dan al die groene beelden van de afgelopen tijd uit de Alpen . Hoop dat het winterseizoen nu echt is begonnen , en dat de kou ons niet in de steek laat? Maar volgens Michael zit het voorlopig wel goed met het koufront. Dus duimen draaien dat het zo blijft.
Peter N | 21-11-2015 - 09:35
Op de webcams van hinterglemm is heel mooi de sneeuwvalgrens tot net boven het dorp te zien! Hopen dat het magere laagje dat er nu ligt toch goed wordt aangevuld!
Jesse Huijers | 21-11-2015 - 09:47
Waarom zitten jullie zo te mopperen? Volgens mij was duidelijk voorspeld dat de sneeuwgrens gisteren nog hoog zou zijn(zeker aan de westelijke zijde) en dat het vandaag in de loop van de dag verder zal gaan met de ( dikke) sneeuw. Voeg daarbij dat het koud blijft komende dagen met meer sneeuw onderweg...
Martijn Sonnenberg | 21-11-2015 - 09:59
Mooi beginnetje, zo in november! (Remember 2014...)
R J | 21-11-2015 - 10:05
Jullie verwachtingen waren allemaal veel te hoog. No Dump, gewoon een beetje sneeuw. Blijkt maar weer dat je niet 3-6 dagen van te voren aan moet kondigen met allerlei modellen dat het Dump Time is. Dat kan gewoonweg niet op die termijn. Overeind blijft een mooi positief gevoel: het sneeuwt en de kanonnen en onze dromen doen de rest
Frits van den Hurk | 21-11-2015 - 10:05
21 november......
Edwin vd linden | 21-11-2015 - 10:08
Nu al gemopper....
Volgens mij was de voorspelling spot on hoor. Eerst veel regen op vrijdag die in de nacht naar zaterdag langzaam over zou gaan in sneeuw met een rap dalende sneeuwgrens die in het weekend tot in de dalen ligt. Komt totnutoe exact uit.
En er is nog veel meer onderweg, alleen maar positieve berichten dus. Heeeeeerlijk!
Dolf Gerbers | 21-11-2015 - 10:11
@allen niet op de weermannen mopperen (al doe ik het mss zelf soms), ze hebben al meer dan een week op voorrand voorspeld dat er sneeuw zou komen, en ze hebben gelijk. Alleen de hoeveelheden vallen (momenteel) nog wat tegen, maar daar kunnen ze echt niks aan doen. Het zijn vooral onze eigen verwachtingen die te hoog liggen, je kan nu eenmaal niet verwachten dat met 1 dump de rest van het seizoen al gered is :-)
Harry Verduin | 21-11-2015 - 10:12
Niet mopperen. We zijn nog maar november ! Vorig jaar maar na kerst echt beginnen met sneeuwen! En ti's nu bezig!
christophe | 21-11-2015 - 10:19
@All De sneeuwval heeft zich zoals we steeds hebben gemeld in eerste instantie vooral op de Franse en Zwitserse Alpen gericht. Ik snap de teleurstelling bij vele Oostenrijkgangers goed. Maar de vooruitzichten blijven gunstig en ook deze omgeving krijgt later met sneeuwbuien te maken. Doordat de sneeuwkanonnen de komende dagen hun dankbare werk gaan doen zullen de condities alleen maar verder gaan verbeteren!
Met vr gr Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael | 21-11-2015 - 10:21
@Michael, ook Vorarlberg doet (zoals voorspeld) goed mee. Ik heb ergens gelezen 20-30cm vanaf 1500m en 30-50cm in hooggebergte
Harry Verduin | 21-11-2015 - 10:28
Klopt Harry. Vorarlberg is een echte "sneeuwvanger"!
Gr
Sneeuwhoogte.nl | Michael | 21-11-2015 - 10:31
Nu hopen dat de Dolomieten ook nog wat gaan krijgen !!
Nicole vd Velde | 21-11-2015 - 10:38
Goedemorgen mensen, wat een gemopper allemaal! Het is pas November, en bedenk dat de weermannen hier alleen voorspellingen doen! Na dat een front gepasseerd is weten we allemaal wel hoeveel cm sneeuw het gebracht heeft! Dank voor jullie goede werk!!!
Gert van der Heiden | 21-11-2015 - 10:41
Wij zijn blij met elke vlok...
Kun je nagaan hoe blij we zijn per centimeter...
Je hebt helemaal niet zoveel sneeuw nodig om een glas halfvol te krijgen!
Mark (& Monique) | 21-11-2015 - 10:44
Zelfs hier in Zeeuws-Vlaanderen natte sneeuw! Word ik stiekem ook een beetje blij van :-)
Arnold | 21-11-2015 - 10:53
Voor de Dolomieten is het al prachtig dat de temperatuur keldert. De Italianen kunnen als geen ander perfecte pistes creëren met kunstsneeuw. Alles wat er aan natuursneeuw bijkomt verhoogt enkel nog het wintercachet. Daarenboven : Dolomiti Superski opent pas binnen 14 dagen.
Ruba | 21-11-2015 - 10:57
Sommige reacties hier vindt ik echt een beetje teleurstellend. In de meeste gebieden valt nu sneeuw maar voor sommige mensen moet er gelijk een meter vallen. Geef het even de tijd. Nog geen 24 uur terug zaten we nog met temperaturen van 10 tot 15 graden boven nul. Geduld is een schone zaak.
Snowboarder | 21-11-2015 - 11:02
Tignes meldt 65cm sneeuw op twitter.com/TignesOfficiel
Sneeuwhoogte.nl | 21-11-2015 - 11:12
@ De Weermannen: Hoe ziet het weer er volgend weekend uit op de Oostenrijkse gletsjers? De planning is een short trip aankomende zaterdag t/m maandag. Goed idee?
Jasper Oke | 21-11-2015 - 11:26
@john. Groot gelijk en zoals ik donderdag al zei, het weer is wat het is en kan je niks aan veranderen. Ontgoocheling komt hier door de voorspellingen. Ik denk vooral dat men de computerberekeningen hier wat moet temperen, zorgt blijkbaar voor frustraties . Eergisteren voorspelde men nog 164cm sneeuw in st Anton, uiteindelijk zal er een 70cm vallen, maar wel op een hoogte van 2800m. Zak je af naar het dal, dan krijg je uiteraard een heel ander (regen)beeld. Iedereen droomt van meters sneeuwval op zijn skibestemming, en dan nog liefst net de week voor aankomst. Alsof het welslagen van een skireis al afhangt van de dikte van de sneeuwlaag.
Koen B | 21-11-2015 - 11:42
De voorspellingen waren uitstekend! Het probleem van veel mopperaars is dat ze niet goed lezen. Het heeft nog maar één nacht gesneeuwd terwijl gisteren de temperatuur hoog was. In het gebied van de Aletscharena in Wallis is precies volgens de voorspellingen een vet pak sneeuw gevallen boven de 2.000 meter. En het is nog maar 21 november mensen! Onder de 2000 meter is zelfs sneeuw met kerst altijd al een onzekere zaak geweest, ook voordat we over klimaatverandering begonnen te praten. Hulde aan de weermannen hier!
Rolf Diepeveen | 21-11-2015 - 11:52
Wij gaan pas eind februari naar de dolomieten. Dan is het altijd top! Mooi begin nu in elk geval qua kou.
Dennis Dolomieten | 21-11-2015 - 11:53
Niet klagen over zogenaamde "povere" sneeuwval. Na de afgelopen lentetemperaturen kan men niet meteen een berg sneeuw verwachten. Vandaag stond er in de krant dat de oktobermaand één van de warmste maanden was wereldwijd ondere andere ook ten gevolge van el niño effecten. De klimaatsverandering kunnen we niet meer ontkennen en begint bij ons zelf. Dus ook op onze manier van reizen naar de Alpen...
Thomas De Croock | 21-11-2015 - 12:11
Val thorens heeft op hun Facebook pagina wat actuele foto's van de sneeuw geplaatst. Leuk voor degene die er heen gaan.
Snowboarder | 21-11-2015 - 12:12
O heerlijk al die voorpret. Over 3 weken zijn wij weer in Bramberg. Gaat vast goed komen met de sneeuw. De afgelopen 3 jaar altijd kunnen skiën medio december.
Carin L. | 21-11-2015 - 12:32
Een nieuw sneeuwgebied trekt op dit moment de Franse en west Zwitserse Alpen binnen! Bovenlucht koelt verder en sneeuwvalgrens zakt rot in het dal;-)) Later meer.....
Sneeuwhoogte.nl | Michael | 21-11-2015 - 12:57
Wie het kleine niet eert ... en geduld is een schone deugd...
Ik ben alvast optimistisch ... Val Thorens ziet er nu al prachtig uit! Aftellen kan beginnen
Steve DM | 21-11-2015 - 13:01
We moeten ons niet blindstaren op de voorspelde cm uit de dorpsvoorspellingen... Die zijn automatisch gegenereerd en wijken nogal eens af van de werkelijkheid. Soms klopt het heel aardig ('mijn' dorp lech bijv met 50-10 cm ), maar ook vaak zat niet. De neerslag is daarvoor toch veel te variabel. Wat wel vaak goed voorspeld wordt idd temperatuur en de nulgradengrens. Maar tot op dit moment hulde aan de verschillende weermannen voor de spot on voorspelling!
Martijn Sonnenberg | 21-11-2015 - 13:11
Sneeuw op lagere hoogtes is en blijft in november uitzonderlijk en dan zeker in grotere hoeveelheden. En dan moet het nog blijven liggen ook...zeer zachte decemberweken zijn eerder regel dan uitzondering. Dus alles wat er de komende dagen valt is neegenomen en voor de hogere pistes zal het zeker een goede start van het seizoen betekenen. Een start die er vele malen beter uitziet dan vorig jaar! Voor de liefhebbers die veel kaarten (ook in animatie) willen zien: www1.wetter3.de opzoeken! Alle modellen zichtbaar met verversing om de paar uur. Als je die een beetje volgt zie he goed dat niets veranderlijker is als het...weer.
Clemens Gjertsen | 21-11-2015 - 13:32
Michael
volgens je berichtje ( paar uur geleden ) dat het vorarlberg een sneeuwvanger zou zijn ,,
hoort serfaus fiss ladis daar ook bij .
Gr Mark
Harrie v Dun | 21-11-2015 - 13:56
Toch fijn bericht om wakker mee te worden, er is sneeuw gevallen in konigsleiten...
Karin Dijkstra | 21-11-2015 - 13:58
Ik wist dat meeste neerslag in westen zou vallen, maar in bv Engelberg of Saas Grund een enkele cm, Fernpass een postzegel sneeuw en bv Stubaital regen.
Radio Tirol voorspeld vorst en een paar sneeuwbuien aan N-kant. Inneralpin ook opgeklaard.
Oostenrijk moet nog even wachten.
Gr.
Bertil Blaas | 21-11-2015 - 14:03
@Harrie, nee. Dat is Inneralpin Oostenrijk.
Groeten Bertil.
Bertil Blaas | 21-11-2015 - 14:05
Ik probeer het zelf te zien maar kom er niet zo goed uit; zijn er op termijn tekenen van een oost-stau? Aangezien ik dit jaar naar Sauze d'Oulx ga...
Thijs Briggeman | 21-11-2015 - 14:29
ischgl ligt er inmiddels prachtig bij ..de bully,s hebben de piste al gewalst.. lijkt mij dat er dan meer moet liggen dan tien cm, maar het begin is er .. de voorspellingen zien er heel goed uit.. hopen dat het zo doorgaat, dan kunnen we met een metertje december in.. das anders dan verleden jaar. de kanonnen staan aan, en die gaan niet meer uit, dus niks te klagen.
aadje bergmans | 21-11-2015 - 14:31
Lekker hoor al die witte beelden!
Niels van Bockel | 21-11-2015 - 14:36
In val thorens komt het op dit moment met bakken uit de lucht. Net op tijd voor de opening van het seizoen
volgende week
Snowboarder | 21-11-2015 - 14:56
Toen ik vanmorgen de webcams bekeek was ik vrij sceptisch over de gevallen sneeuw in de westelijke Alpen. Nu 8 uur verder zien de cams er een stuk positiever uit en was ik waarschijnlijk iets te snel met oordelen, dat laatste front heeft er een hoop uitgegooid ;-)
Peppito @ | 21-11-2015 - 16:21
Mooi om het zo snel te zien veranderen. Webcams van Val Thorens en Les Menuires zien er goed uit. Op naar een heerlijke wintersport over vier weken!
Joost1802 | 21-11-2015 - 16:31
Schitterende webcambeelden en de vooruitzichten blijven goed... Minder dan 3 weken en dan kunnen we weer richting Tignes!
Keep up the good work @ Michael en @sneeuwhoogte!
Sarah J | 21-11-2015 - 16:40
Ehwald en lermoos is nog niet veel gevallen.
Helaas.
En ik zie ook geen sneeuw kanon aan staan.
Heeft iemand een idee.
Of omdat er volgende week genoeg komt ????
Arantes Groen | 21-11-2015 - 16:45
Mensen het is 21 november ik zeg rustaaaag
Roel | 21-11-2015 - 16:59
@Arantes het klopt dat de zugspitz arena minder sneeuw krijgt dan bijvoorbeeld voralberg en de westelijke Alpen. Dit is ook voorspeld! Max een cm of 20-30cm als het allemaal mee zit. Waarom de kanonnen niet aan staan weet ik niet, ik weet wel dat het gebied nog lang niet open gaat en gokken ze gewoon op de sneeuw die gaat komen en als ok de weerberichten moet geloven is wo/do Oostenrijk (dus ook Tirol) aan de beurt!
Peppito @ | 21-11-2015 - 17:04
Hoeveel sneeuw schat je dat er gaat vallen in Nauders? We hebben gelukkig al gezien dat het dalstation al bijna volledig is opgebouwd! Top werk van die mensen daar! Nu alleen nog een flink pak sneeuw voor 19 dec!
Wilbert Luiten | 21-11-2015 - 17:11
@Wilbert. Het mooie Nauders valt een beetje buiten al het sneeuw geweld. Op de radar zie ik een aantal sneeuwbuien de regio naderen, maar meer dan een paar cm sneeuw zal dit niet gaan opleveren. Rond het midden van de week nemen de sneeuwkansen hier weer toe, maar een serieuze dump ziet er gezien het stromingspatroon voorlopig helaas nog even niet in.
Gr Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael | 21-11-2015 - 17:26
Arantes,de sneeuwkanonnen zijn in Ehrwald en Lermoos sneeuw aan het spuiten op dit moment .
martin libbrecht | 21-11-2015 - 17:48
Arantes, peppito, in Lermoos hebben de kanonnen gewoon vandaag gedraaid boven gedraaid hoor, kijj maar terug.
En Michael, gewoon lkkr doorgaan zo: super die voorpret; soms zit het mee en soms zit het tegen.
De negatievelingen die zeuren moeten of niet zeuren of een eigen site beginnen als ze het beter kunnen voorspellen.
sjaak w | 21-11-2015 - 17:49
Lol: je was me net voor Martin
sjaak w | 21-11-2015 - 17:49
@Sjaak W, goed gezegd. Maar ik denk dat het eerder mensen zijn die de weerberichten niet goed lezen of kunnen interpreteren ;-). John en Michael hebben het duidelijk gezegd dat de sneeuwgrens vanochtend en vanmiddag pas zal zakken tot in het dal. Dus jah, geduld is een schone deugd (zoals onze Belgische vriend Steve DM dat zo mooi zegt) ;-)
Niels van Bockel | 21-11-2015 - 18:47
@Niels - Gy wet war 't henneke te nest gaat! ;-)
J H | 21-11-2015 - 19:07
@John, dank voor je correctie en compliment! ;-)
Niels van Bockel | 21-11-2015 - 19:49
Awel, ik ben alvast dik content met alle gevallen sneeuw, waar dan ook! (en gelukkig ook waar wij straks gaan skiën :-P )
Greet ☀️ | 21-11-2015 - 19:49
Wat een gezelligheid hier, 67 reacties al in November:-) kleurt langzaam wit in Leogang alle beetjes helpen toch?-:)
Tobias Bijkerk | 21-11-2015 - 20:41
Ik ben volledig akkoord met Niels. Als we al december of januari waren hadden we misschien een reden van klagen dat er nog geen sneeuw was in ons 'lievelingsskigebied'.
We mogen maar de rekening maken op zondagavond.
@ John @ Michael : kan het zijn dat volgend weekend de zuidelijke skigebieden zoals Livigno in de prijzen vallen? Dit heb ik toch kunnen vaststellen op een Italiaanse site.
Doe zo voort. BTW in Livigno is er nog niet te veel gevallen momenteel. Maar ja, de winter is nog maar begonnen.
Grt
Dries Livigno | 21-11-2015 - 21:31
@Dries Bij ECMWF zie ik die signalen bij een meest westelijk georiënteerde hoogtestroming niet terug. GFS geeft wel sneeuwecho's rond volgend weekend ivm een gesuggereerd "Genualaag". Het is nog ver weg en we houden ook de Italiaanse zuidzijde in de gaten.
Gr Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael | 21-11-2015 - 22:28
@michael, ook zo tekenend dat jullie bij nacht en ontij nog reacties plaatsen.
Mijn wintersport vindt pas 20 februari plaats, maar die maandenlange voorpret maken het nou juist zo ontzettend leuk. En jullie bijdrage daarbij is een wezenlijk onderdeel van de voorpret.
Bovendien leer je zo elke dag iets bij, over stromingen, botsende systemen en koudeputten.
Vanmiddag schreef je dat "de sneeuwgrens rot in het dal daalt."
Dat wist ik dan weer niet, dat een sneeuwgrens ook rot kan dalen. :)
Flauwe grap over een typefout, ik wil maar gezegd hebben dat jullie dagelijkse verhalen met heel veel plezier en intense interesse gelezen worden.
En dat ik zelfs aan 1 verkeerd getypte letter nog een hele theorie kan koppelen.
Chapeau!
Dolf Gerbers | 22-11-2015 - 01:35
Een 'dump' is skiërs- en snowboarderstaal voor een flinke portie verse sneeuw. In het engels zeg je ook: "It's dumpin' like hell".
Een 'dump' is skiërs- en snowboarderstaal voor een flinke portie verse sneeuw. In het engels zeg je ook: "It's dumpin' like hell".
Duitse term voor de stuwing van neerslagfronten uit het noorden of noordwesten tegen de Alpen aan. Goed voor urenlange zo niet dagenlange sneeuwval.
De North Atlantic Oscillation is gedefinieerd als het gemiddelde luchtdrukverschil tussen een meetpunt op IJsland enerzijds en eenmeetpunt in Portugal of op de Azoren anderzijds. De NAO pendelt onregelmatig tussen positieve en negatieve waarden. De NAO heeft een sterke invloed op het winterweer in West-Europa. Een positieve NAO zorgt voor sterke aanvoer van zachte oceaanlucht op onze breedten en voor een droge winter in het mediterane gebied. Een negatieve NAO zorgt voor warmere winters op Groenland, nattere winters in de zuidelijke landen en strengere winters in West-Europa inclusief het Alpengebied.
De occlusie is dat gedeelte van een depressie, waar het sneller bewegende koufront het trager bewegende warmtefromt van west naar oost heeft ingehaald. Op de weerkaart is de occlusie gemarkeerd met afwisselende driehoekjes en halve cirkels (combinatie van warmfront en koufront dus). Aan de grond is de warme sector tussen warm- en koufront dan niet meer te vinden. Aan de grond ga je bij de frontpassage van koud naar koud. Hoger in de atmosfeer is de warme sector te vinden als een enorme bak zachte vochtige lucht die langzaam wordt uitgeknepen. Niet voor niets is de occlusiezone de altijd het meest actieve neerslaggebied bij elke depressie.
De occlusie is dat gedeelte van een depressie, waar het sneller bewegende koufront het trager bewegende warmtefromt van west naar oost heeft ingehaald. Op de weerkaart is de occlusie gemarkeerd met afwisselende driehoekjes en halve cirkels (combinatie van warmfront en koufront dus). Aan de grond is de warme sector tussen warm- en koufront dan niet meer te vinden. Aan de grond ga je bij de frontpassage van koud naar koud. Hoger in de atmosfeer is de warme sector te vinden als een enorme bak zachte vochtige lucht die langzaam wordt uitgeknepen. Niet voor niets is de occlusiezone de altijd het meest actieve neerslaggebied bij elke depressie.
De occlusie is dat gedeelte van een depressie, waar het sneller bewegende koufront het trager bewegende warmtefromt van west naar oost heeft ingehaald. Op de weerkaart is de occlusie gemarkeerd met afwisselende driehoekjes en halve cirkels (combinatie van warmfront en koufront dus). Aan de grond is de warme sector tussen warm- en koufront dan niet meer te vinden. Aan de grond ga je bij de frontpassage van koud naar koud. Hoger in de atmosfeer is de warme sector te vinden als een enorme bak zachte vochtige lucht die langzaam wordt uitgeknepen. Niet voor niets is de occlusiezone de altijd het meest actieve neerslaggebied bij elke depressie.
Als een actief neerslagfront over een gebergte heen schuift, ontstaat vaak aan de lijzijde van het gebergte een nieuw klein lagedrukgebied. De op elkaar botsende luchtmassa s gaan rondom dit punt tollen en worden sneller omhoog geschroefd. Goed voor een aanzienlijke intensivering van de neerslag. Niet zelden wordt zelfs een onder invloed van een hogedrukgebied oplossend front dit effect plotseling weer geactiveerd.
Als een actief neerslagfront over een gebergte heen schuift, ontstaat vaak aan de lijzijde van het gebergte een nieuw klein lagedrukgebied. De op elkaar botsende luchtmassa s gaan rondom dit punt tollen en worden sneller omhoog geschroefd. Goed voor een aanzienlijke intensivering van de neerslag. Niet zelden wordt zelfs een onder invloed van een hogedrukgebied oplossend front dit effect plotseling weer geactiveerd.
Isobaren zijn lijnen van gelijke luchtdruk. Vanwege de rotatie van de aarde en de resulterende corioliskracht stroomt lucht niet van het hogedrukgebied recht naar het lagedrukgebied. Nee, de lucht wordt gedwongen te gaan cirkelen praktisch evenwijdig aan de isobaren tegen de klok om het lagedrukgebied. Hoe dichter de isobaren tegen elkaar liggen op de weerkaart hoe harder de wind.
Retrograde beweging duidt bij ons op een neerslagfront dat van oost naar west beweegt in plaats van de gebruikelijke route van west naar oost. Vaak zie je dan een deel van een langgerekt front een eigen leven gaat leiden en vrolijk terug naar het westen kronkelt.
Retrograde beweging duidt bij ons op een neerslagfront dat van oost naar west beweegt in plaats van de gebruikelijke route van west naar oost. Vaak zie je dan een deel van een langgerekt front een eigen leven gaat leiden en vrolijk terug naar het westen kronkelt.
Freeskiing is een tamelijk jonge tak van de skisport. Het is de evolutie van het old school freestylen. Het verschil met het coole maar meer gemoedelijke freeriden is dat de freeskiërs steiler en aggressiever afdalen van nog hogere toppen. De freeskiërs nemen veel risico en krijgen daarvoor de ultieme adrenaline kick.
Ten zuiden van de Alpenhoofdkam die van Menton in Zuid-Frankrijk langs alle hoogste alpentoppen verloopt tot aan de Wiener Wald bij Wenen.
Ten zuiden van de Alpenhoofdkam die van Menton in Zuid-Frankrijk langs alle hoogste alpentoppen verloopt tot aan de Wiener Wald bij Wenen.
Omkering van het normale temperatuurverloop in de onderste laag van de atmosfeer (troposfeer). Normaal is het boven koud en onder warm. Bij een inversie is het onder koud en boven warm. Omdat koude lucht zwaarder is dan warme lucht is die situatie heel stabiel. Alleen de zon of een harde wind (frontpassage) kunnen de inversie opruimen. Omdat de zon 's winters minder kracht heeft treden inversies vooral in het winterseizoen op. In de zomer daarentegen maakt de zonnewarmte binnen een paar uur korte metten met de bodeminversie die in een heldere nacht ontstaat.
de van de wind afgekeerde zijde
de naar de wind toe gekeerde zijde
Beruchte stormachtige zuidelijke wind over de Alpen. Brengt regen en sneeuw aan de zuidkant en droge (te) zachte lucht in de dalen aan de noordkant.
Beruchte stormachtige zuidelijke wind over de Alpen. Brengt regen en sneeuw aan de zuidkant en droge (te) zachte lucht in de dalen aan de noordkant.
La Ninja is de koude fase van de El Ninjo Southern Oscillation (ENSO). Deze schommeling tussen koud en warm oppervlakte water in de equatoriale Stille Oceaan fluctueert in periodes van 2 tot 3 jaar. In de huidige koude fase van de Pacific Decadal Oscillation (PDO), die doorgaans 30 tot 40 jaar duurt, treden duidelijk meer en sterkere La Ninja's op.
El Ninjo is de warme fase van de El Ninjo Southern Oscillation (ENSO). Deze schommeling tussen koud en warm oppervlakte water in de equatoriale Stille Oceaan fluctueert in periodes van 2 tot 3 jaar. In de warme fase van de Pacific Decadal Oscillation (PDO), zoals tussen 1970 en 2000, treden duidelijk meer en sterkere El Ninjo's op
Ten noorden van de Alpenhoofdkam die van Menton in Zuid-Frankrijk langs alle hoogste alpentoppen verloopt tot aan de Wiener Wald bij Wenen.
Ten noorden van de Alpenhoofdkam die van Menton in Zuid-Frankrijk langs alle hoogste alpentoppen verloopt tot aan de Wiener Wald bij Wenen.
Polar lows kunnen met name in de herfst en vroege winter voor de kust van Noorwegen ontstaan als een ijzige noordwester over het nog zachte zeewater strijkt. De grote buienclusters die daarbij ontstaan kunnen in heel zeldzame gevallen transformeren tot een soort mini-hurricane. Een polar low dus. Dit is het recept voor grote sneeuwhoeveelheden in onze contreien.
Aanduiding voor een hogedrukgebied boven de Alpen dat maar heel tijdelijk tussen twee neerslagperiodes invloed krijgt. Kan dan voor enkele dagen voor spectaculair mooi bergweer zorgen, hoewel 's winters in de lagere dalen ook hardnekkige nevel optreedt.
Lijn van gelijke luchtdruk op een weerkaart
Sudden Stratospheric Warming - winterfenomeen voor het eerst in 1952 waargenomen waarbij de zeer ijle lucht op het 10hPa vlak hoog in de stratosfeer boven de noordpool plotseling tientallen graden opwarmt. Komt gemiddeld elke twee jaar voor.
komvormige laagte in een karstgebied (kalkgebied) gevormd door instorting van een grote grot.
Gebied met zachte lucht onder een depressie tussen het warmfront in het oosten en koufront in het westen. Kruipt er een hogedrukgebied tussen die twee, dan kan het koufront het warmfront niet inhalen en blijft de warme sector open.
Situatie met gelijktijdig depressieactiviteit aan de noordkant en aan de zuidkant van de Alpen. Meestal de combinatie van een groot koufront in het noorden en een Genua-Laag in het zuiden.
Global Forecasting System - een Amerikaans mondiaal weermodel dat 4x per dag voor de komende 16 dagen weerdata voor talloze parameters uitspuugt. De resultaten zijn voor iedereen gratis te benutten. Veel weerwebsites maken gebruik van deze data om weerkaarten te produceren.
Uitstulping van het Azoren-hoog over de westelijk Alpen, soms ook tot in het westen van Oostenrijk. Stituatie waarbij het westen erg zonnig en droog kan zijn terwijl het in het oosten dumpt of tenminste bewolkt is.
Situatie waarbij een hogedrukgebied voor de kust van Frankrijk sneeuwrijke koufronten tegen de noordkant van de Alpen drukt.
El Ninjo Southern Oscillation - de grillige afwisseling van El Ninjo's en La Ninja's voor de Zuid-Amerikaanse westkust met zeeringrijpendegevolgen voor het wereldwijde klimaat met name in Azië en langs de hele Amerikaanse westkust.
Atlantic Multidecaldal Oscillation - een cyclus van langdurige veranderingen in de temperatuur van het oppervlaktewater van de noordelijke Atlantische Oceaan. Koele en warme fasen duren wel 20 tot 40 jaar en verschillen ruwweg 1°C van maximum tot minimum. Deze veranderingen hebben een natuurlijke oorsprong en bestaan al tenminste 1000 jaar.
Polaire fronten - niet te verwarren met de veel heftigere polar low's - zijn eigenlijk de klappen op de vuurpijl bij grote koude koufronten. De koude lucht die achter het officiële koufront over de Noordzee richting West-Europa uitstroomt, organiseert zichzelf in een serie kleine maar heftige buienfronten. In Nederland leidt dat tot een afwisseling van zware buien en heldere luchten. In de Alpen voeden deze kleine fronten gewoon de nordstau zodat het daar soms dagenlang onafgebroken blijft sneeuwen.
Weerterm voor insiders waarmee een krachtig winters hogedrukgebied boven Scandinavië wordt aangeduid. De bijbehorende oostenwind brengt hartje winter droge kou naar Nederland. Een situatie met optimale natuurijskansen als de zon nog een stuk lager staat, zo vanaf eind december.
Weerterm voor insiders waarmee een krachtig winters hogedrukgebied boven Scandinavië wordt aangeduid. De bijbehorende oostenwind brengt hartje winter droge kou naar Nederland. Een situatie met optimale natuurijskansen als de zon nog een stuk lager staat, zo vanaf eind december.
"Terugkeer vanuit het Oosten", dat is de letterlijke vertaling van dit onder wintersporters zo geliefde fenomeen. Bij een pure zuidkantsituatie kan vanuit het Aostadal de neerslag ineens deels omkeren - als een terugslaande golf in een badkuip - om vanuit het oosten een variabele zone ten westen van de Frans-Italiaanse hoofdkam een flink pak poeder te bezorgen.
Met een ensemble wordt bedoeld het totale beeld van de vele testruns van een weermodel die allemaal qua startpositie bewust een heel klein beetje afwijkend zijn gemaakt van de hoofdrun. Het ensemble geeft met spaghetti-grafieken en gemiddelde kaarten een beeld over de robuustheid van de voorspelling van de hoofdrun waarin de meeste rekencapaciteit gaat zitten. Soms wordt meer waarde gehecht aan het gemiddelde van het ensemble dan aan de hoofdrun.
Stevige noordoostenwind door het Zwitserse laagland. De wind profiteert van het Bodenmeer en het Meer van Genève en tunnelt dan door het Rhônedal richting Frankrijk. De bise laat het inneralpine hooggebergte links liggen, zodat je hem daar amper voelt.
We spreken van een ijsdag wanneer op deze dag de maximum temperatuur, gemeten in een weerhut, -0,0 ºC of minder bedraagt.
Nederland heeft gemiddeld per jaar tussen de 6 en 12 ijsdagen (De Bilt: 8).
Europees model
Ten zuiden van de Alpen kan bij een noordelijke stroming in combinatie met thermische effecten boven de Golf van Genua een zgn Genualaag (depressie) ontstaan.
T850 hPa geeft de temperatuur weer op een hoogte van circa 1500 meter.
T500 hPA geeft de temperatuur weer op circa 5 kilometer hoogte
De horizontale verplaatsing van een eigenschap (bijvoorbeeld warmte, koude, vochtigheid) in de atmosfeer door de beweging van lucht (wind).
Verticale luchtbewegingen door plaatselijke verwarming van het aardoppervlak door de zon. In dergelijke situaties kan de onderste luchtlaag onstabiel van opbouw worden, waardoor zich spontaan sterke verticale bewegingen kunnen ontwikkelen. Deze verticale luchtbewegingen, zowel omhoog als omlaag gericht, waarbij transport van warmte en vocht plaatsvindt naar de hogere luchtlagen, noemt men convectie.
Een hogedrukgebied ook wel anticycloon is een gebied waarin de luchtdruk, relatief ten opzichte van de omgeving, hoog is. De lucht stroomt rond het hoog met de wijzers van de klok mee.
Een lagedrukgebied, ook wel depressie, is een gebied waarin de luchtdruk, relatief ten opzichte van de omgeving, laag is. De lucht stroomt rond het laag tegen de wijzers van de klok in.
Een luchtlaag heeft een isotherme opbouw wanneer de temperatuur in die luchtlaag in de verticale richting niet verandert. Een isotherme luchtlaag is, evenals de inversie, absoluut stabiel van opbouw.
De"Alpenhoofdkam" is een denkbeeldige lijn die gevormd wordt door de hoogste toppen van de Alpen welke van oost naar west en via de westelijke Alpen deels van noord naar zuid verlopen en een regionale water en weerbarrierre vormen.
De sneeuwvalgrens is de hoogte boven de zeespiegel waarop de neerslag in de vorm van sneeuw of natte sneeuw valt. Onder de sneeuwvalgrens valt de neerslag in de vorm van regen. Het nulgradenniveau, de hoogte waar boven het vriest, ligt meestal zo'n 300 meter boven de grens waar regen overgaat in sneeuw.
Het nulgradenniveau, de hoogte waar boven het vriest. (ligt meestal zo'n 300 meter boven de grens waar regen overgaat in sneeuw).
Het nulgradenniveau, de hoogte waar boven het vriest. (ligt meestal zo'n 300 meter boven de grens waar regen overgaat in sneeuw).
Het nulgradenniveau, de hoogte waar boven het vriest. (ligt meestal zo'n 300 meter boven de grens waar regen overgaat in sneeuw).
Atmosfeer is het woord dat we gebruiken voor de gaslaag om de aarde. Het kan verdeeld worden in verschillende lagen: deze lagen zijn verschillend in temperatuur en hoogte. Er kan geen scherpe lijn worden getrokken tussen de verschillende lagen.
Maritiem arctische lucht (mAl) heeft zijn oorsprong boven de Noordelijke IJszee. Continentaal arctische lucht (cAl) komt uit het noorden van Scandinavië
Het Azorenhoog is een groot subtropisch semi-permanente hogedrukzone rond of nabij de eilandengroep de Azoren in de Atlantische Oceaan. Het Azorenhoog ontstaat door de uitwisseling van warmte tussen de tropen en de poolgebieden.
De straalstroom is een krachtige wind op ongeveer tien kilometer hoogte. Er zijn verschillende straalstromen actief op de wereld. Zowel op het zuidelijk en noordelijk halfrond, als bij de Evenaar en op de Noord- en Zuidpool.
De straalstroom is een krachtige wind op ongeveer tien kilometer hoogte. Er zijn verschillende straalstromen actief op de wereld. Zowel op het zuidelijk en noordelijk halfrond, als bij de Evenaar en op de Noord- en Zuidpool.
De zogenaamde ‘polar vortex’ vormt een belangrijk onderdeel van het omvangrijke complexe systeem in onze atmosfeer dat resulteert in ons weerbeeld aan de grond. De ‘Polar Vortex’ wordt gevormd door koude lucht rondom de polen, vanaf 5 kilometer boven het aardoppervlak. Deze aanwezigheid van kou levert lagedrukwerking op in de bovenlucht.
Een Ensemble verwachting komt tot stand door een weerverwachtingmodel (bijvoorbeeld GFS of ECMWF model) meerdere malen te laten rekenen met steeds iets veranderende beginvoorwaarden. Uit de positie van de verschillende lijnen in de getoonde kaart, kan men conclusies trekken over de betrouwbaarheid van de verwachting.
De onzekerheid van de verwachting neemt toe met de termijn van de verwachting. Met het Ensemble Prediction System (EPS) van het ECMWF wordt een schatting gemaakt van die onzekerheid. In het EPS wordt de operationele ECMWF verwachting herhaald met 50 verwachtingen met een lager resolutie model. Ieder van die verwachtingen heeft een licht verstoorde begintoestand, om het effect van onzekerheden in die begintoestand te simuleren. Iedere individuele modelberekening geeft zijn eigen verwachting voor temperatuur, luchtdruk etc., alsmede voor weerselementen zoals neerslag, 2m temperatuur, windsnelheid.
Hiermee worden de gebieden (dalen) bedoeld welke tussen de noord en zuidkant van het Alpenmassief liggen (ingesloten).
Duits voor "onrust", het "onrust-spook"
In de meteorologie: op vrij vaste tijden terugkerende weersituaties of omslag van het weer, zoals de ijsheiligen, kerstdepressie.
Albedo geeft de mate aan waarin (zonne)straling wordt teruggekaatst door een bepaald object. Dit is onder meer afhankelijk van het materiaal van een object of het soort oppervlak op aarde.
Kaiserwetter (ook wel Königswetter) is een in de Duitse taal en volksmond gebruikte aanduiding waarmee "zonnig weer" in combinatie met een "diepblauwe wolkeloze hemel" wordt bedoeld
Grofweg de gebieden oostelijk van de lijn Bodensee - Meer van Lugano
Grofweg de gebieden westelijk van de lijn Bodensee - Meer van Lugano
Duits: bewolkt, nevelig (grauw) en nat. Bergen in de wolken.
Duits: bewolkt, nevelig (grauw) en nat. Bergen in de wolken.
Een bekend fenomeen wat vooral in de winter in de alpine dalen wordt waargenomen is het langzaam dalen van de sneeuwvalgrens bij aanhoudende neerslag. Hierdoor is het mogelijk dat zelfs bij hoge temperaturen de sneeuwvalgrens tot in de dalen daalt.
Constellatie met enerzijds de aanvoer van erg koude lucht vanuit het noordoosten en anderzijds vochtige warme lucht vanuit uit het zuiden. Staat altijd weer garant voor veel neerslag (sneeuw).
Het dauwpunt is de temperatuur waarbij waterdamp begint te condenseren door afkoeling van de lucht zonder dat vocht wordt toegevoerd of afgevoerd.Zodra de dauwpunt temperatuur wordt bereikt is de lucht verzadigd met waterdamp en bedraagt de relatieve vochtigheid 100 procent
Het dauwpunt is de temperatuur waarbij waterdamp begint te condenseren door afkoeling van de lucht zonder dat vocht wordt toegevoerd of afgevoerd.Zodra de dauwpunt temperatuur wordt bereikt is de lucht verzadigd met waterdamp en bedraagt de relatieve vochtigheid 100 procent
Grootschalige dalende luchtbeweging in een hogedrukgebied waardoor de lucht opwarmt.
De temperaturen op circa 1400-1500 meter hoogte
De temperaturen op het 850hPA vlak (T850hPA)corresponderen met een hoogte van 1400 tot 1500 meter.
Juist ja: extra informatie -uitleg binnen een pop-up menuutje via "muiscursor op tekst"
Sneeuw uit het oosten
Depressies boven de centrale Middellandse Zee (Genua) laten met een oostelijke aanstroming vochtige lucht tegen de westelijke Alpenboog (welke noord zuid is gericht is) stromen. Door Stau effecten kan dit in de Italiaanse en aangrenzende Franse alsmede ook de zuidelijke Zwitserse Alpen veel sneeuw opleveren. Hoeveelheden van 100 topt 200 cm binnen 24 tot 48 uur zijn dan geen zeldzaamheid.
Sublimatie is de directe faseovergang van een stof uit de vaste fase naar een gasvormige fase. Zo kan bijvoorbeeld ijs in strenge winters, bij erg droog weer, direct sublimeren naar de gasvormige fase. Daarbij wordt de vloeibare fase dus overgeslagen. Dit verschijnsel wordt ook wel vervluchtigen genoemd. Bij overgang van gas direct naar vaste stof spreekt men van desublimeren of van verrijpen.
Dit is een verfijnd verwachtingssysteem dat met behulp van modelverwachtingen (ECMWF, pluimverwachtingen en GFS data) wordt gemaakt.Terwijl een aantal krachtige computers de toestand van de atmosfeer berekenen voor twee weken vooruit, bekijkt een krachtige rekencomputer wat een bepaalde situatie in het verleden aan weer, wind en temperatuur heeft opgeleverd. Er wordt dus gebruik gemaakt van weerdata uit het verleden. De uitkomst van deze berekeningen geeft tezamen de mos verwachting.
of anders gezegd;
Met behulp van geavanceerde statistische methodieken wordt de Directe Model Output (DMO) nabewerkt. Ook afgeleide weerelementen, die niet direct door de modellen worden berekend, worden met gebruikmaking van fysische modellen en statistische technieken afgeleid.
De föhn is een warme droge wind die vaak aan de noordzijde van de Alpen waait.
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Favorieten kun je instellen via je account.
aanmelden