Winter slaat toe

Wat hebben we er lang op moeten wachten, maar dan heb je ook wat. Zware sneeuwval in combinatie met een Temperatursturz! Wat wil een wintersporter nog meer? Zon hoor ik jullie hardop denken, maar die is later wel weer een keer aan de beurt. We hebben het ruim een week geleden zien aankomen en hoe leuk is het dan als het eindelijk zover is. De sneeuwval van dit weekend concentreert zoals al eerder is gezegd op de Franse en Zwitserse Alpen waarbij de Vorarlberg ook lekker meedoet. Rond het midden van de week lijkt het sneeuwbingo voor Oostenrijk te gaan worden, maar daarover straks meer.


Franse Alpen krijgen de volle laag. Bergpassen zullen worden gesloten!
@Archieffoto

Sneeuwkettingen zijn dit weekend geen overbodige luxe

Operatie afkoeling
Als je op dit moment (09.00 uur) de webcams afstruint op zoek naar sneeuw is het onder de gemiddeld 2500m een natte bedoening. Hier komt echt spoedig verandering in! Een langgerekt koufront juist ten noorden van de Alpen trekt de komende 24 uur zuidwaarts, waardoor de regen op steeds meer plaatsen in sneeuw overgaat. De sneeuwvalgrens bevindt zich nu nog tussen de 2300 à 2600m maar zakt vanavond vanuit het noordwesten richting de 1000m en morgen zelfs lokaal tot in het dal. In de loop van de avond gaat het op de nadering van een hoogtetrog steeds harder sneeuwen, en kan het vooral in de vroege ochtend in de Hautes Savoie, noord en centraal Wallis en de noordelijke Graubunden even flink tekeer gaan. De harde tot stormachtige wind maakt het feest compleet, en kunnen er zich sneeuwduinen gaan vormen!


Actief koufront met sneeuw dendert de Alpen binnen

Temp kaartje op 1500m vrijdagmiddag 12.00 uur

En 24 uur later. Alpen volledig in de koude polaire vrieslucht!
Via twitter @Onwukaa

Aanhoudende sneeuwval
Mocht iemand het idee hebben om er zaterdag even lekker op uit te gaan in de bergen, niet doen! Ja in de zuidelijke Franse Alpes Maritimes en zuidoosten van Oostenrijk is het nog wel te doen. Verder is het flink oppassen geblazen, want sneeuw in combinatie met een doorstaande stormachtige wind maakt het er allemaal niet aangenamer op. In het gehele westelijke Alpengebied sneeuwt het van tijd tot tijd flink door, en concentreert de sneeuwval zich vooral op de Hautes Savoie, Wallis, noordelijke en centrale Graubunden en de Vorarlberg. Tot en met zondag gaat er hier gemiddeld tussen de 40 en 90cm sneeuw vallen en tegen gunstig gelegen stauhellingen meer dan een meter!  Verder oostwaarts richting Tirol en het Salzburgerland gaat het er allemaal wat minder spectaculair aan toe, maar ook hier steeds meer witte pistes. Op zondag neemt vanuit het westen de sneeuwactiviteit dan verder af en kan later in de middag de zon zelfs af en toe te voorschijn gaan komen. In de oostelijke Alpen blijven aanvankelijk nog enkele (lichte) sneeuwbuien mogelijk.


Volg de rode lijn in de bovenste grafiek. Deze schommelt op langere termijn
rond de 1500m. #GFS Ens

Sneeuwklapper voor Oostenrijk?
Spannende vooruitzichten voor Oostenrijk! Het ECMWF zinspeelt medio het midden van de week op een bak met sneeuw voor Oostenrijk. Dit model laat een actieve storing mooi frontaal op de Oostenrijkse noordzijde klappen. Het Amerikaanse GFS ziet dit scenario echter niet zitten dus zitten er nog wat haken en ogen aan. Aangezien het Europese model er op de langere termijn vaak beter "op zit" ben ik toch vrij optimistisch gestemd. Morgen maar eens verder kijken hoe zich dit verder gaat ontwikkelen. Dan nemen we meteen de vooruitzichten voor het Duitse Middelgebergte mee, want dichter bij huis (Winterberg) is er misschien ook een lekkere ski of board trip mogelijk!


Later sneeuwbingo voor Oostenrijk? #ECMWF

Een fijne dag nog en tot morgen!

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Har Gabriel

sneeuwbingo voor Oostenrijk dat willen we hebben.

Har Gabriel | 20-11-2015 - 08:50

martin libbrecht

jazeker Har, want er zal maar 18 cm sneeuw vallen in Ehrwald ,het is natuurlijk een begin maar das niet genoeg (het is tenslotte nog 4 weken tot de kerst he( groeten Martin)

martin libbrecht | 20-11-2015 - 09:10

Berthil Westerink

Heerlijk om de alpen onder een wit dekbed te zien verdwijnen..
@Micheal: ik weet niet of deze vraag al eens gesteld is, maar is het mogelijk om een buien/ sneeuwradar op deze site te zetten?

Berthil Westerink | 20-11-2015 - 09:17

Henk Veenendaal

...eindelijk! Wij gaan 19 december en toen ik afgelopen Dinsdag met het vliegtuig over de alpen heen kwam kon je goed zien dat er nog vrijwel geen sneeuw van betekenis aanwezig was! Dus hopelijk komt alles nu goed!

Henk Veenendaal | 20-11-2015 - 09:26

Bert H

Ik ga voor de kerst naar Brand, ziet er hoopvol uit.

Bert H | 20-11-2015 - 10:02

Dirk

En sneeuw in het vooruitzicht voor de zuidelijke Franse alpen? Hoe ik het begrijp vallen die totaal nie in de prijzen.

Dirk | 20-11-2015 - 10:06

Sneeuwhoogte.nl

@Berthil, dat is helaas niet mogelijk

Sneeuwhoogte.nl | 20-11-2015 - 10:08

Wim V

Laat die dump maar komen!

Wim V | 20-11-2015 - 10:16

Merije ...

Tadaaaa heerlijke berichten!! Vooral die berg sneeuw in Oostenrijk halverwege de week :-)

Merije ... | 20-11-2015 - 10:30

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Sneeuwval Oostenrijk midden van de week is nog even onder voorbehoud hè? ;-)
Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 20-11-2015 - 10:34

Jesse Huijers

Zeer benieuwd of de weergoden ons woensdag goed gezind zijn.. Om hoeveel cm zou t dan ong gaan voor oostenrijk?

Jesse Huijers | 20-11-2015 - 10:56

Thijs Vos

Das goed nieuws, ondanks dat wij 2e januari pas gaan begon ik wel een beetje zenuwachtig te worden.

Thijs Vos | 20-11-2015 - 10:58

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Gemiddeld tussen de 30 en 50 cm Jesse. Zoals ik al zei ondersteund alleen ECMWF deze uitkomst dus is het nog even afwachten. Maar nu eerst de sneeuw in de westelijke Alpen dit weekend. Alles op zijn tijd ;-)
Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 20-11-2015 - 11:13

Jesse Huijers

Zeker michael! Maar hoop doet leven he! Als oostenrijk straks cumulatief op zon 60 cm uitkomt zijn we al goed op weg voor kerst!

Jesse Huijers | 20-11-2015 - 11:48

Thijs Vos

Haha, ik heb nu al 150 keer op de webcams gekeken geloof ik. Alles nog groen in Königsleiten

Thijs Vos | 20-11-2015 - 12:22

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Neem even pauzeThijs. Morgen ziet de Alpen wereld er heel anders uit;-)

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 20-11-2015 - 12:24

Jan Dendermonde/Sölden

Op de webcams is de eerste sneeuwval al te zien, ook in oost Oostenrijk (Vorarlberg, Ost-Tirol), morgen zal het al een gans ander (wit) beeld zijn. Neem daarbij de lage vorstgrens de komende week en er zal volle bak bijgespoten kunnen worden. Geen redden tot paniek, ik herinner me nog een paar jaar geleden: toen ging Ischgl open met 80km pisten, hoofdzakelijk geprepareerd met kunstsneeuw. De mensen die de pisten onderhouden zijn op dat gebied artiesten. Met 30-40cm kunnen ze al heel veel bekomen. Vooral dus duimen dat het goed koud blijft zodat de kanonnen hun werk kunnen (blijven) doen en dan af en toe een sneeuwbui om alles mooi op te frissen.

Jan Dendermonde/Sölden | 20-11-2015 - 12:26

Joy Van Craenenbroeck

Nu zeker nog niet kijken op de Webcams. Het giet als een gek in bv. Mellau-Damüls. :) Maar morgen zal dat anders zijn. ;)
Weermannen, iets wat mij persoonlijk lichtjes optimistisch maakt is het voorlopig uitblijven van sneeuw en kou in Canada. Meestal is dit toch een goede trend voor onze regio. Of zie ik dit verkeerd?

Joy Van Craenenbroeck | 20-11-2015 - 12:27

Mark (& Monique)

@ Michael.

Ik zag toch eerst een andere foto van jou vanochtend..?

Ik zie in de DMO geen spectaculaire sneeuwhoeveelheden voor Oostenrijk midden volgende week?

Groeten,

Mark (en Monique).

Mark (& Monique) | 20-11-2015 - 12:51

Sneeuwhoogte.nl | Michael

DMO volgt het GFS ens Mark. ECMWF schermt hiermee, en daarom zie je het niet. Klopt van die foto. Er ging wat verkeerd met het aantal pixels (te groot) ;-)

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 20-11-2015 - 12:55

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Joy. Midwesten van Canada en VS hebben eerste blizzard al achter de kiezen. Kou boven het noordoosten van Canada kan de jetstream idd triggeren en voor zonaal winterweer in Europa zorgen. Door een sterke El Nino fase lijkt dit laatste patroon minder sterk. Dit fenomeen heeft echter minder invloed op het Alpenweer, dan op evt winterweer in W en N Europa. Erg ingewikkelde materie waar zelfs de "geleerden" nog niet over uit zijn.
Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 20-11-2015 - 13:00

Mark (& Monique)

Hahaha te groot... Ik wilde het niet zeggen... ?

Geen zorgen. Alleen gezien door de vroege vogels!

Dank voor je snelle antwoord, duidelijk.

Mark (& Monique) | 20-11-2015 - 13:04

Anja Bekkers

Yesssss, over twee weken naar Serfaus. Ziet er nu al wit uit op de hogere pisten. Nog wat erbij de komende week en we kunnen vooruit!!!

Anja Bekkers | 20-11-2015 - 13:43

Harrie  v Dun

Hier nog een Serfaus fanaat ,hoe ziet de situatie er uit over 10 dagen uit,kunnen we genieten van het witte goud
Gr Harrie

Harrie v Dun | 20-11-2015 - 14:08

Snowboarder

Jaja in val thorens beginnen de vlokken te dwarrelen. Lekkerrrŕrr

Snowboarder | 20-11-2015 - 14:48

Jaap Molenaar

Half vier, nog geen sneeuw te zien in Val Thorens e.a.

Jaap Molenaar | 20-11-2015 - 15:28

Bob den Dekker

De sneeuwkriebels beginnen nu echt wel te komen :-) Ik kan nu al niet wachten om morgen de webcam van Les Gets te bekijken en hopelijk zie ik dan een prachtig dorp onder een verse laag sneeuw :-) Iedereen veel ski plezier komend wintersportseizoen!

Bob den Dekker | 20-11-2015 - 15:30

Harry Verduin

Al die regen die sneeuw had kunnen zijn :-(

Harry Verduin | 20-11-2015 - 15:39

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Zware sneeuwval in de Haute Savoie. Webcams Val D'Isère witter dan wit. Sneeuwvalgrens daalt nu vanuit het noorden onder de 1500m en later in de nacht tot in het dal :-)) Later meer......

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 20-11-2015 - 15:48

Sylvester .

Hoog tijd dat het donker wordt, en deze webcam marteling ten einde komt...

Sylvester . | 20-11-2015 - 16:14

Niels  van Bockel

Volgens mij zei Michael het vanmorgen heel duidelijk. Ik citeer hem: Als je op dit moment (09.00 uur) de webcams afstruint op zoek naar sneeuw is het onder de gemiddeld 2500m een natte bedoening. Hier komt echt spoedig verandering in! Een langgerekt koufront juist ten noorden van de Alpen trekt de komende 24 uur zuidwaarts, waardoor de regen op steeds meer plaatsen in sneeuw overgaat. De sneeuwvalgrens bevindt zich nu nog tussen de 2300 à 2600m maar zakt vanavond vanuit het noordwesten richting de 1000m en morgen zelfs lokaal tot in het dal!

Dus volgens mij hoef je je nergens druk om te maken. Die sneeuw komt echt wel!

Niels van Bockel | 20-11-2015 - 16:19

Mark (& Monique)

Dank Bob (en Boukje) ?

Mark (& Monique) | 20-11-2015 - 16:21

Joost1802

@Sylvester, dat vind ik ook. Ik wil te graag sneeuw op de webcam van Les Menuires. Maar ik moet nog geduld hebben.

Joost1802 | 20-11-2015 - 16:32

Sylvester .

Precies, ik maak me geen zorgen over of het al dan niet gaat sneeuwen.. Maar na een week van anticipatie wil ik het gewoon zien nu!!!!!! ?

Sylvester . | 20-11-2015 - 16:43

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Dankjewel Niels. Iedereen is na die afgrijselijk warme periode aan een verse bak met sneeuw toe :-)

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 20-11-2015 - 17:04

Anja Bekkers

@harrie van dun, ook naar de skistart?? Altijd gezellig!

Anja Bekkers | 20-11-2015 - 17:10

Kevin B

Vandaag in hochgurgl/obergurgl goede condities boven de middenstations en de hele middag lichte sneeuwval. Gister solden was erg ijzig, morgen hier nog eens kijken met de verse sneeuw.
Ik lees morgen er niet zomaar op uitgaan in de Alpen, maar de plaatselijke verwachting voor solden valt toch mee..??

Kevin B | 20-11-2015 - 17:13

Arantes Groen

Ik ben meer benieuwt naar volgende week.
Want Ehrwald krijgt dit weekend niet veel.
Maar het is nog geen 18 dec

Arantes Groen | 20-11-2015 - 18:15

Merije ...

@Anja Bekkers hou je ons op de hoogte volgende week over Fiss-Serfaus-Ladis?? Wij gaan de 19e, en ben erg benieuwd :-)

Merije ... | 20-11-2015 - 18:30

Sneeuwhoogte.nl | Michael

EXTRA UDATE!! GFS is in zijn meest actuele berekening volledig om. Ook dit model berekent midden volgende week een bak met sneeuw voor de Oostenrijkse noordzijde en Inner Alpine. Meer details morgen in het Alpenweerbericht :-)

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 20-11-2015 - 19:28

Wim Knip

Stuur de boel ook maar 's naar de Dolomieten, Michael
Fijn weekend

Wim Knip | 20-11-2015 - 19:54

Erwin de Roode

Val d'Illiez / Portes du Soleil voorlopig hier veel regen en vannacht de vorstgrens omlaag. Ben benieuwd..!!

Erwin de Roode | 20-11-2015 - 19:55

martin libbrecht

Arantes ,ik ga ook naar lermoos ligt naast Ehrwald en ik hoop ook dat er wat meer sneeuw begint te vallen midden volgende week gr Martin

martin libbrecht | 20-11-2015 - 19:57

Dolf Gerbers

Mooi nieuws Michael!
Het is even zoeken maar behoort Verbier/Wallis ook tot de inneralpine?

Dolf Gerbers | 20-11-2015 - 20:19

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Klopt Dolf. Inner Alpine westelijke Alpen. Verbier pakt sneeuw mee bij z, zw, w en nw aanvoer! Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 20-11-2015 - 20:31

Ilse van Voorden-vd Neut

Heerlijk deze voorpret, dank voor alle updates

Ilse van Voorden-vd Neut | 20-11-2015 - 20:40

Harry Verduin

Nog altijd regen in Meribel Mottaret op 1750m hoogte. In tignes begint het op 2100m geleidelijk wit te worden :-)

@Michael Ben je wel zeker dat Verbier sneeuw krijgt vanuit Z ZW. Het ligt wel inneralpine maar toch eerder aan de noordkant ervan. Indien van Z (en iets minder mate ZW) komt, lijkt er mij toch steeds föhn te zijn.

Harry Verduin | 20-11-2015 - 20:55

Alberto T.

YEEEEEESSSSSSSSSS!!!!

Alberto T. | 20-11-2015 - 21:38

Mar Zents

Jippieeee !!! Heerlijke berichten! Bedankt voor de extra update en fijne avond!

Groetjes, Marjolein

Mar Zents | 20-11-2015 - 21:51

Merije ...

Laat maar vallen die sneeuw!! Love iT!!

Merije ... | 20-11-2015 - 22:16

Ilona K

Zó leuk om te zien hoe er nog veel meer mensen niet kunnen wachten tot ze de (witte) bergen weer in mogen. Op naar de webcambeelden van morgen!

Ilona K | 20-11-2015 - 23:04

Steven Damüls

Nog 50 dagen aftellen... Dan naar Damüls!

Steven Damüls | 20-11-2015 - 23:06

Greet ☀️

Snowsnowsnow, let it grow ;-)

Greet ☀️ | 20-11-2015 - 23:12

Henk Bijlholt

Volgens mij gaat het goed komen. Gaan 2 december naar Ischgl. Laat de sneeuw maar komen!!

Henk Bijlholt | 20-11-2015 - 23:45

Tobias Bijkerk

Morgen de hele ochtend naar winter beelden kijken op Belgiësche TV. Fijne nacht toegewenst.

Tobias Bijkerk | 21-11-2015 - 00:29

sjaak w

Super sneeuw, kan niet wachten voor weekje flachau en lermoos. Paar metertjes alvast voor het nieuwe jaar begint

sjaak w | 21-11-2015 - 00:43

Tobias Bijkerk

Let it snowww

Tobias Bijkerk | 21-11-2015 - 04:47

Anja de Bont

Yes yes ziet er goed uit op de webcambeelden?!!! Top

Anja de Bont | 21-11-2015 - 07:52

Monique Casteleijn-Pannen

Ik zie sneeuw op de webcams!!!

Monique Casteleijn-Pannen | 21-11-2015 - 07:54

Greet ☀️

Smullen van de webcambeelden

Greet ☀️ | 21-11-2015 - 08:03

Marco ski

Westendorf kleurt wit

Marco ski | 21-11-2015 - 08:04

Rutger de Graaf

Ja ja het is wit rond de talkaser het begin is er

Rutger de Graaf | 21-11-2015 - 08:22

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord