Atmosfeer neemt korte adempauze

Weersitutatie algemeen:
Tussen een hoog boven de noordelijke Atlantische Oceaan en een complex lagedrukgebied boven Scandinavië wordt met een noordwestelijke hoogtestroming achter een warmtefront geleidelijk weer wat zachtere lucht aangevoerd. Onder invloed van het overtrekkende warmtefront kan vooral in de noordelijke Alpen boven de 1000 meter wat sneeuw gaan vallen. Na een weersverbetering op donderdag en vrijdag volgt in het weekend opnieuw een weer verslechtering.

Waarschuwing:  Vanmorgen tijdelijk kans op lichte tot matige sneeuwval boven de 1000 tot 1200 meter

Weerpraatje
Dinsdag trok een slepend front (occlusie) over de Alpen en dit leverde vooral aan de noordkant weer een mooi laagje verse sneeuw op. De neerslaghoeveelheden waren niet bijzonder groot en dus pakten ook de Neuschnee hoeveelheden bescheiden uit. Meest viel er tussen de 5 en 10mm en lokaal werd er tot 15mm afgetapt. Opvallend vooral de neerslaghoeveelheden ook in normaal zo neerslagarme midden Wallis, deels werden hier gisteren de hoogste neerslaghoeveelheden in Zwitserland afgetapt. Buurland Oostenrijk moest het met nog minder neerslag doen en met 5 tot 8mm was het daar wel bekeken. De meeste sneeuw werd gisteren gemeld vanaf de Zwitserse Säntis waar 24cm Neuschnee werd gemeten. Met de sneeuw en de -17°C graden was het hier gisteren gewoon diep winters. Ook winterse taferelen gisteren in de lager gelegen gebieden. Op en tijdens passage van de storing sneeuwde het in het Alpenvoorland en de Alpen deels tot in de dalen (600-700meter) en was het boven de 700 meter tijdelijk  gewoon wit. In de middag klaarde het vanuit het noordwesten weer op wat weer prachtige winterse plaatjes opleverde zoals bijvoorbeeld hieronder in het gebied van de Grossglockner (Alpenweisshütte).


 

Sneeuw van "gisteren"
Gisteren heb ik me kort uit gewijd over de productie van kunstsneeuw. Echter wel eens gehoord van "snow-farming" ?  Welnu deze manier van sneeuwproductie of beter gezegd sneeuw conservatie voor hergebruik, wordt al sinds jaar 5 toegepast in het Zwitserse Davos. Na het wintersportseizoen hebben ze daar sneeuw ten over en een deel van deze sneeuw wordt geconserveerd om in de herfst te worden hergebruikt. Men neme dus 5000 kuub pure wintersneeuw, overdek dit met een laag zaagsel van 40cm en laat dit vervolgens "over-zomeren". In de herfst wordt deze sneeuw dan weer vrijgemaakt en met het dan nog aanwezige volumen (genoeg om een tennisveld met een 20 meter dikke laag te bedekken) wordt vervolgens 1,4 kilometer loipe geprepareerd !


Snow-farming Davos afgelopen dagen

Tijdelijke rust
Inmiddels is het natuurlijke sneeuwdek in de Alpen al weer aardig aangegroeid en hebben we, dit in tegenstelling vorig jaar, deels al heel goede condities.Sinds zondag viel er boven de 2500 meter in de westelijke Alpenhoofdkam 20 tot 40cm en lokaal 60cm verse sneeuw. Aan de centrale Alpennoordkam 10 tot 20cm en in de overige gebieden minder dan 10 m. Zo ligt er nu in de gletsjerskigebieden tussen de 100 en 180cm sneeuw, boven de 1800 meter op veel plaatsen 30 tot 50cm en nog wat hogerop tot 100cm sneeuw. Voor begin november zeker niet gek, nu maar hopen er sneeuwtechnisch de komende 2 maanden niet de klad in komt.

Vandaag kan er dus nog wat sneeuw bijvallen (5 tot 10cm) voordat in de loop van de dag de invloed van een naderend hogedrukgebied (uitloper Azorenhoog) steeds meer merkbaar zal worden. Het wordt van west naar oost overal droog en de bewolking zal op steeds meer plaatsen gaan breken. In de loop van donderdag en vrijdag koppelt het gebied van hoge druk zich los het Azorenhoog en schuift als zelfstandig filiaal door naar het oosten van Europa. Met een naar zuid draaiende stroming wordt er weer zachtere lucht aangevoerd. Tegen het weekend komen we dan weer onder invloed te liggen van een diepe depressie met centrum tussen Schotland en IJsland. De zuidwestelijke hoogtestroming neemt verder in kracht toe en zaterdag komt de Südföhn weer opzetten. De föhn is een voorteken van een weersverslechtering welke in het weekend het gehele Alpengebied zal gaan treffen


ECMWF met "Grenzwetterlage" komend weekend, lokaal veel neerslag

Weekend onbestendig
In het weekend liggen de Alpen dan precies in het grensgebied van koudere lucht uit het westen en veel zachtere lucht in het oosten. Met het nader bijkomen van de storing (hoogtetrog -koufront) gaat de koude lucht heel langzaam terrein winnen maar dit gaat traag. Doordat dit proces zo langzaam verloopt kan er van vrijdag middag tot maandagochtend veel neerslag gaat vallen, zwaartepunt de zuidelijke Alpen. Vooral het zuiden van Oostenrijk en de Italiaanse Alpen mogen zich verheugen op veel sneeuw (en regen). Zoals het er op dit moment naar uitziet zal de neerslag aanvankelijk boven de circa 2000 meter als sneeuw vallen. Met het verder binnen stromen van de koudere lucht daalt deze van west naar oost vervolgens langzaam van 1500 meter op zondag tot 1000 meter op maandag. Maandag moet de koudere lucht de Alpen gepasseerd zijn en wordt het geleidelijk weer droog. Maar zoals gezegd: de hoogtetrog zal niet zonder slag of stoot naar het oosten weten op te rukken door tegenwerking van een oost Europees hogedruk gebied. De komende dagen zal moeten blijken hoe dat precies allemaal in zijn werk zal gaan. Morgen meer Alpenweer dan met  collega Johan Kamphuis. Fijne dag.

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Schrijf als eerste een reactie op dit weerbericht.

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord