Vrij zonnig en zacht

Ook gisteren zagen we in de van origine subtropische lucht de thermometers weer flink oplopen. Landquart in de Zwitserse Graubunden kwam tot 23,3 gr C en werd het met 24,2 gr C in het Oostenrijkse Hartberg zelfs nog een graadje warmer. De thermische topper vonden we in zuidwest Frankrijk terug. In Ciboure Socoa ten zuidwesten van Biarritz liep het kwik maar liefst op tot 29 gr C. Dit zijn toch echt ongehoord hoge temperaturen voor november. Wat de Alpen betreft gaan de warme kantjes er zo langzamerhand eindelijk wel vanaf, maar echt overtuigend diep de winter in zit er ook op de lange termijn helaas nog even niet in.


De sneeuwkanonnen staan er helemaal klaar voor in Mittelberg

Het grote wachten is nu op een Wintereinbruch. Foto's
via Hans ter Braak

hogedrukgebieden blijven nog even bepalend
Ons (winter) geduld wordt ondertussen aardig op de proef gesteld en ook deze week is het nog even een kwestie van "doorbijten". De luchtdrukverdeling is nog steeds anti winters, met een straalstroom die voor de Alpen te noordelijk langs raast. Zoals jullie ondertussen wel weten bevindt de koudere lucht zich ten noorden van de deze op grote hoogte rondrazende "windtunnel". Op dit grensgebied tussen koudere en warme lucht bevinden zich de zogenaamde fronten en deze trekken in de huidige situatie ten noorden van de Alpen langs.


jetstream kaartje voor woensdag. Koude polaire lucht stroomt ten noorden
van de Alpen Scandinavië binnen. @Netweather

Weekend gevoelig kouder
We hebben er lang op moeten wachten maar aan het eind van de week volgt dan eindelijk operatie afkoeling. Beduidend koudere en vochtige lucht weet vanuit het westen eindelijk tot het Alpenruim door te dringen. Met het instromen van de koudere lucht gaat er vooral aan de Oostenrijkse noordzijde ook wat sneeuw vallen, bij een sneeuwvalgrens die tijdelijk tot onder de 1000m komt te liggen. De hoeveelheden zijn zoals het er nu naar uitziet bescheiden, maar 10 tot 15cm verse poeder moet toch mogelijk zijn. Het koudere weer is helaas geen blijvertje, want op zondag stroomt vanuit het westen opnieuw een portie zachtere lucht de Alpenregio binnen.


In het weekend gevoelig kouder. @Wetteronline

Vooruitzichten
Op de langere termijn lijkt de Alpenwinter stapvoets dichterbij te gaan komen. De luchtdruk boven zuidwest Europa oogt minder dominant, waardoor koude maritiem polaire lucht verder zuidoostwaarts lijkt te gaan uitstromen. Als deze setting doorzet is het slecht een kwestie van tijd voordat de Alpen onder de sneeuw "bedolven" gaan worden. We blijven optimistisch! Morgen is John terug met meer Alpen weer nieuws.


Lange termijn prognose van ECMWF oogt voorzichtig kouder!
@MeteoCentre

 

Een fijne maandag nog.

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

martin libbrecht

dat ziet er terug goed uit voor de toekomst laten we met zijn allen duimen (groeten Martin)

martin libbrecht | 09-11-2015 - 10:24

Niels  van Bockel

Toch maar weer even mijn respect naar jullie uitschrijven! Elke keer weer een nieuw stukje schrijven over dit relatieve 'saaie' weer. En elke dag ben ik weer benieuwd welke titel er weer boven staat ;-) Toch knap om ons telkens weer te boeien met het Alpen weerbericht! En die sneeuw komt! Het moet toch een keer losbreken? Gr Niels

Niels van Bockel | 09-11-2015 - 10:56

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Grappig dat je het zegt Niels. Had vanmorgen inderdaad moeite met het formuleren van een titel?

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 09-11-2015 - 11:33

Dieter W

Ik ben net terug van een 4 daagse shortski (woe- za) op de gletsjer in Sölden. Echt kaiserswetter, maar de pistes hebben echt wel nood aan verste sneeuw. Vanaf 14u gaan de condities op de pistes snel achteruit (papperig, en ijsplekken). Daarom zijn we altijd heel vroeg de Gletsjer opgegaan, dan viel het nog mee.

Dieter W | 09-11-2015 - 11:58

Niels  van Bockel

Haha! :-)

Niels van Bockel | 09-11-2015 - 12:11

Stefan T.

Beste Michael, hoop dat je gelijk krijgt. Na de triller vorig jaar met de kerst zou ik dit jaar graag een iets rustigere aanloop willen. Wij nemen dit jaar wederom onze 2 neven mee en die willen dit jaar graag de verbinding naar Avoriaz vanuit Chatel maken, afgelopen jaar waren we gedwongen in Chatel te blijven....

Stefan T. | 09-11-2015 - 12:29

Roel  Van de Meent

Wij gaan pas in januari maar kijken toch iedere dag naar jullie bericht. Vinden het super!

Roel Van de Meent | 09-11-2015 - 12:38

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️

Ook wij gaan pas eind januari, maar leuk om nu al dagelijks het weerbericht te volgen. Hopelijk zet de verwachting van kouder weer door, zodat diegene al rond de kerst gaan een mooie witte kerst hebben. En niet zo'n groene kerst hebben zoals vorig jaar

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️ | 09-11-2015 - 12:48

Mark (& Monique)

Goed te doen in Sölden vanochtend, op de gletsjer. Maar inderdaad afnemende condities richting de middag.
De zon liet ons gedurende de ochtend wel aardig in de steek, terwijl het lokale weerbericht volop zon voorspelde.
Maar de eerste skikilometers zitten erop, die pakken ze ons niet meer af!

Mark (& Monique) | 09-11-2015 - 14:44

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Stefan. Schat zo in dat er meer mensen zijn die niet opnieuw op een (sneeuw) kerst thriller zitten te wachten. Leuk voor in de boekwinkel, maar liever niet in de Alpen ;-)
Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 09-11-2015 - 17:29

Karel de Haas

Vorig jaar was het inderdaad spannend met kerst. Wij hielden dan ook elke dag de weerberichten in de gaten en maar hopen op goed nieuws. Helaas waren de condities niet top maar we hebben wel heerlijk zonnig weer gehad in Valmeinier. Dit jaar gaan we 2e kerstdag naar la Plagne en we hopen dan ook zonder al die spanning te vertrekken naar het witte landschap. Gr Karel

Karel de Haas | 09-11-2015 - 18:21

Bertil Blaas

@Mark/Monique
Het is dus voor jullie Solden geworden. Leuk. Skien jullie maar lekker.
Gr.Bertil.

Bertil Blaas | 09-11-2015 - 18:37

Mark (& Monique)

Thanks Bertil!

Mark (& Monique) | 09-11-2015 - 18:55

Thomas De Croock

Het enige waar we ons voorlopig kunnen aan vastklampen is het feit dat op de lange termijn de natuur niet gemakkelijk in haar (weer)kaarten laat kijken. Voorlopig hoort 25 december nog tot de lange termijn en is alles nog mogelijk. Uiteraard zie ik ook liever runs met een arctische uitbraak (zoals een GFS-run een paar dagen terug berekende rond 17 november).

Thomas De Croock | 09-11-2015 - 19:29

Berthil Westerink

Laat het weer in november maar lekker aanmodderen. Degenen die nu gaan skieen zoeken toch de gletsjers op, en die zijn in redelijk goede condities. Vorig jaar hebben we in west Zwitserland idd een kertstthriller gehad. In 2 dagen 70 cm sneeuw in het dorp(1300 meter)!! Ik vond het prachtig! En daarna nog een week prachtig weer op de koop toe. BTW: proficiat!!! Weermannen, moeilijk om elke dag met hetzelfde weer, een ander verhaal te maken!!. Kortom, niks is zo veranderlijk als Michael en John ;-)

Berthil Westerink | 09-11-2015 - 19:50

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Nu het weer nog Berthil. #veranderlijk ;-) Laatste run van ECMWF oogt goed. De koudere en vooral neerslag-rijkere trend zoals ik vanmorgen al aangaf lijkt op termijn door te zetten!
Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 09-11-2015 - 21:19

Niels  van Bockel

Over een dag of 8 a 10 weten we het of het ECMWF gelijk krijgt.. Ik hoop het!

Niels van Bockel | 09-11-2015 - 21:53

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord