Vooral noordkant nog weer sneeuw

Weersitutatie algemeen: Uitgaande van een complex lagedrukgebied met kernen boven Scandinavie trekt vandaag een volgende storing (trog) over de Alpen. Aan de achterzijde van dit systeem stroomt nog iets koudere maritiem polaire lucht over de Alpen uit welke aan de Alpennoordkant gestuwd wordt.

Waarschuwing: Sneeuwval tot 700 meter Alpennoordzijde

Weerpraatje:Een paar sneeuwhoogtes hogere skigebieden: Saas-Fee berg 180cm, Zermatt 150cm, Hintertuxer Gletscher 105cm,  Stubaier Gletscher 90cm, Engelberg, Tignes en Sulden 85-70cm, Val Thorens 50cm. Kijken we  naar de andere en ook wat lager gelegen skigebieden dan zien we over het algemeen "flachendeckend" vanaf 1600-1800 meter sneeuwhoogtes die variëren tussen 20 en 50cm. Beneden de de 1600 meter is het ook op veel plaatsen sneeuw bedekt maar grote hoeveelheden (meer dan 30 tot 40cm) worden er hier nog niet gemeld. Niet gek dus zo vroeg in de herfst (jazeker, het is nog steeds herfst) en dat is ook wel eens anders geweest. Herinneren we het ons nog, niet eens zo heel lang geleden: eeuwig durende oersaaie hogedruk regimes, extreme droogte en grote sneeuwarmoede tot begin december. Inderdaad, dit was het scenario zoals we dat zagen in het begin van het seizoen 2011-2012. 


Zinal, Zwitserland  29 november 2011

Mooie maar ook discutabele beelden destijds zoals bijvoorbeeld hierboven in het Zwitserse "Zinal". Doordat het al wel vrij koud was en de lucht erg droog kon er al wel gebruik gemaakt worden van kunstsneeuw en dat  leverde destijds heel aparte beelden op. Weer eens wat anders zo skiën over "witte lopers" bestaande uit  kunstsneeuw in een groen berglandschap tussen de koeien. In ieder geval zullen de koeien zich prima vermaakt hebben met dit soort capriolen ! Persoonlijk vind ik dit soort fratsen helemaal niks. De productie van kunstsneeuw was van origine eigenlijk  gedacht om de pistes in de winter te "onderhouden". Tegenwoordig wordt de natuur sneeuw steeds meer als vervanging van kunstsneeuw gezien in plaats van omgekeerd. Daarmee zijn we op een verkeerd spoor aanbeland. Dit soort "kunstgrepen" mogen ze van mij dan ook achterwege laten en dan praat ik nog niet eens over het kostenplaatje wat de investeringen en de productie van kunstsneeuw met zich meebrengen. Laat staan de negatieve impact op fauna en flora !


Oordeel zelf: kunstsneeuw en pistenpreparatie Dachstein eind november 2011

Lekker wachten dus op natuurlijke sneeuw, veel mooier en dan pas klopt ook de gehele ambiance ! Overigens een tip voor de liefhebbers van kunstsneeuw: wijk uit naar Italie en nog beter naar Zuid Tirol. Hier wordt  70 tot 80% van alle skipistes kunstmatig besneeuwd. Ook Oostenrijk doet goed mee. Minder sneeuwgekunstel daarentegen in Frankrijk en vooral Zwitserland.

Sneeuw noordkant
Snel terug naar het Alpenweer: Gisteren trok een eerste trog (koufront) over de Alpen met op veel plaatsen buiige neerslag die tijdens passage van het front en in de Stau gebieden lokaal ook aanhield.Overdag op veel plaatsen dan een mengelmoes van zon, bewolking en in de bergen geïsoleerde buien.In vergelijking met de voorgaande dagen was het een heel stuk kouder waarbij de sneeuwvalgrens lokaal tot 1200 a 1000 meter en lokaal ook nog lager. Hier in Oberwallis maar ook in andere delen van de zuidelijk Alpen (inner-alpin) duurde het erg lang voordat de koude lucht er goed in kwam en viel de meeste neerslag tot een hoogte van 1800 meter gewoon als regen. Later op op de dag werd het dan ook hier kouder maar in de drogere lucht viel er niet veel neerslag meer.


Zoals het hoort; een winters plaatje na verse sneeuw in Sölden (Giggijoch) gistermiddag

Vandaag staat er een tweede trog (occlusie) op het programma die overdag de buitenactiviteit weer doet opleven. De ingestroomde lucht is nog wat kouder waardoor er tot 700 a 500 meter sneeuwvlokken kunnen neerdwarrelen. In de Stau gebieden van de Alpenoordkam kan de neerslag nog wat verder intensiveren en langer aanhouden. Hier kan vandaag nogmaals 10 tot 30 cm gaan vallen, lokaal ook nog wat meer. Op dit moment sneeuwt het al langs de gehele Alpennoordkant bij temperaturen onder het vriespunt en lokaal is het wit tot 800 a 600 meter. De inner-alpine gebieden en vooral de gebieden aan de Alpenzuidkant zijn vandaag ten opzichte van de noordkant duidelijk weer begunstigd. Hier en daar swappen wat wolkenvelden over de Alpentoppen maar met een noordenwind is er ook ruimte voor mooie opklaringen. Overigens op dit moment hier bij mij in Oberwallis gewoon regen en af en toe wat natte sneeuw tot 1100 a 1200 meter bij een temperatuur van 2.6 °C en alles gewoon groen. Grote verschillen dus !   


Sterke sneeuwval ook in het Zwitserse Adelboden-Lenk (Berner Alpen) op dit moment

Weekend mogelijk erg veel neerslag
Op nadering van een volgend tussenhoog neemt in de loop van de dag de neerslag weer af en morgen belooft een heel aardig dag te worden. Vooral de westelijke Alpen morgen dan rekenen op veel zon. De oostelijke Alpen hebben nog last van bewolking en lokaal wat neerslag. Ook hier dan in de loop van de dag doorzettende weersverbetering, het eerst in de westelijke gebieden. Met het draaien van de hoogtestroming en wind naar zuidwest gaan de temperaturen weer wat in de lift. Met het verder wegtrekken van het tussenhoog naar het oosten wordt de hogedrukinvloed naar de vrijdag toe weer kleiner. Eerste bewolking verschijnt weer aan het  zwerk. In de loop van de vrijdag en in de nacht op zaterdag gaat uit de steeds dichter wordende bewolking opnieuw neerslag vallen. Omdat we nog in vrij zachte lucht bivakkeren valt alleen hogerop sneeuw, in de lager gelegen gebieden regen. Omdat we precies in het weekend met een zogenaamde "Grenswetterlage" te maken gaan krijgen zullen de verschillen groot zijn. Zo berekent bijvoorbeeld het ECMWF vanmorgen voor de zaterdag een sneeuwvalgrens van 2000 meter in het westen en tot 3000 meter in de zuid(oostelijke) Alpen. Zondag daalt deze dan in het westen tot 1000 meter maar in het oosten ook dan nog steeds tussen de 2000 en 3000 meter. Interessant ook de neerslaghoeveelheden die gaan vallen in het strijdgebied van de opdringende koude lucht en de nog aanwezige zachtere lucht. Pakken we nogmaals het ECMWF erbij dan zien we in het weekend neerslag hoeveelheden die voor sommige gebieden oplopen tot  80 a 150mm en lokaal nog meer. Hogerop gaat dit geheid een heleboel sneeuw geven !


ECMWF cum. neerslag tot maandagavond 12 november

Vooralsnog wordt de meeste neerslag in de Italiaanse Dolomieten (Trentino) en het zuiden van Karinthië en Zuid Tirol berekend. Het kan echter maar zo zijn dat met veranderingen van de koers van de depressies en ligging van de hoogtetrog dit heel anders gaat uitpakken. Al met al een heel interessante constellatie en morgen gaan we die verder vervolgen. Inmiddels sneeuwt het dan ook hier in Termen en is het wit. Ciao en tot morgen

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Wessel

de 2de foto is toch niet uit de Zillertal Arena maar uit Sölden? of niet?

Wessel | 06-11-2012 - 09:37

Danny Geurtsen

Je hebt gelijk Wessel. Dat is Sölden.

Danny Geurtsen | 06-11-2012 - 09:45

Johann

@Wessel: Je hebt helemaal gelijk, je zou ook in de war raken met al die foto's die hier de revue passeren. Is idd Sölden (Giggijoch). Thx voor de tip, ga het meteen aanpassen !

Johann | 06-11-2012 - 09:51

Wessel

haha nou idd. thanks voor opnieuw een duidelijk verhaal

Wessel | 06-11-2012 - 10:29

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord