Neerslag voor zuidwestelijke Alpen

Het hogedrukgebied dat de afgelopen dagen voor vrij mooie omstandigheden heeft gezorgd trekt langzaam richting de Zwarte Zee en verliest zijn invloed op het Alpenweer. Actief weer vinden we de komende 48 uur aan de Alpenzuidkant terug, waar een storing voor veel bewolking en neerslag gaat zorgen. Het is en blijft voorlopig zacht, waarbij de Südföhn het kwik in de föhndalen flink opjaagt.


Schitterend herfstweer in het Kleinwalsertal. Via @HausWalserBerge

Is skiën en boarden voorlopig alleen op de gletschers mogelijk.
EIgenlijk heel normaal voor oktober.

Herfst in Livigno. Via twitter @Livigno

Boven de 20 graden
Gisteren was het prachtig weer met een strakblauwe lucht en veel zon, waarbij de temperaturen in het dal op veel plaatsen dik boven de 15 en soms 20 graden uitkwamen. Door het föhneffect zal het kwik vandaag aan de noordzijde van het gebergte op meer plaatsen boven de 20 graden kunnen uitkomen. Terwijl dan wel tegelijkertijd de Franse, westelijke Italiaanse Alpen (Valle d'Aosta en Piëmonte) en de zuid Zwitserse Alpen bewolkt zullen gaan worden. De bijbehorende neerslag arriveert wat later, vanavond en vannacht.


De weerkaart voor vandaag 27-oktober-2015

Maximumtemperaturen van gistermiddag,
vandaag op meer plaatsen föhn en 20°C.

Morgen en donderdag: regen en sneeuw
De neerslag valt vooral in de vorm van regen, maar in het hooggebergte ook wel wat sneeuw boven 1500-1800 meter. Overigens zal dat dan (tot woensdagavond) vooral in de Franse Alpen (Tignes) en Piëmont zijn met 10-25 cm. De zuid Zwiterse Alpen hooguit 5-10 cm. En Oostenrijk doet vannacht en morgen nog niet mee.


De neerslag t/m morgenmiddag ECMWF | bron: Wetteronline

Het koufront wat op de weerkaart voor vandaag zichtbaar is, trekt woensdagavond golvend over het Alpengebied. Dit zorgt voor de aanvoer van koudere lucht en een lagere vorstgrens. De föhnwerking gaat er donderdag bovendien uit. Het lagedrukgebied bij Ierland is namelijk donderdag opgelost, maar trekt in de vorm van een hoogtelaag zuidelijk van de Alpen langs. En dit zorgt voor een O-ZO stroming op hoogte (3 en 5 km). Concreet houdt dit in dat er ook donderdag sprake zal zijn van regen en sneeuw en dan op een lager niveau wat misschien even uitzakt naar 1000-1200 meter. Oostenrijk blijft ook donderdag grotendeels buiten schot, al krijgen Vorarlberg en Tirol wel iets mee.


Neerslag en vorstgrens volgens ECMWF tijdelijk even naar 1000 mtr,
voor donderdag | bron: Wetteronline

Vooruitzichten
Na de neerslag op donderdag komt het zonnige en droge weer terug in de Alpen. Het front wordt opgelost vrijdag en vanaf het komende weekend, regeert de hogedruk weer in Europa. We zien daarbij niet alleen een hogedrukgebied aan de grond, maar ook in de hogere luchtlagen van de atmosfeer. Dit zorgt in de Alpen voor een Z stroming (föhn) en op hoogte een O-ZO circulatie, waarin warmte op transport wordt gezet naar Nederland en ook naar de Alpen. Dankzij het hogedrukgebied komt dus eind deze week het Kaiserwetter met veel zon terug.


Het ECMWF ziet het wel zitten voor dit weekend

Fijne dag! Morgen praat Michael u weer bij...als hij stroom heeft :-)

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

John Havinga, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Eric Kromhout

Voor de liefhebbers.....het was echt heel zwaar gisteren op de Kitzsteinhorn :)


www.youtube.com/watch?v=jlNlpFbfmd4

Eric Kromhout | 27-10-2015 - 09:22

Har Gabriel

26-10-2016 !!
Back to the future Eric ?

Har Gabriel | 27-10-2015 - 10:19

Michael  Kelder

Super leuk Eric! Krijg echt zin om de latten onder te binden maar moet toch echt tot 3e week januari wachten :-(

Michael Kelder | 27-10-2015 - 10:31

Niels  van Bockel

Leuk Eric! Kom weer lekker in de stemming! Hopelijk zijn de dalen binnenkort ook weer mooi wit ;-)

Niels van Bockel | 27-10-2015 - 11:09

Jan Dendermonde/Sölden

Eind volgende week 4 dagen naar Sölden en Pitztal. Op dit moment voldoende sneeuw of kunnen de hoge temperature hiervoor alsnog nefast zijn? Is er al zicht op de temperatuurtrend voor midden en eind volgende week? John? Michael?

Jan Dendermonde/Sölden | 27-10-2015 - 11:24

J H

Het kaiserwetter door het hoog met zon en zacht weer hebben we nog wel t/m volgende week en eerste week november. T850 regelmatig boven 10°C. De ultralange termijn van GFS: na 7-nov lijken de temperaturen op alle etages wat te gaan dalen en nu en dan wat sneeuw...

J H | 27-10-2015 - 11:39

Mark (& Monique)

En de sneeuwwaarden die voor deze week voor Oostenrijk voorspeld werden een paar dagen geleden zijn als sneeuw voor de zon verdwenen... Zelfs nog voordat ze is gevallen....

Mark (& Monique) | 27-10-2015 - 12:16

J H

Welke sneeuwwaarden heb je het dan over Mark?? Want volgens mij hebben Michael en ik de afgelopen dagen in onze weerberichten steeds gezegd, dat het zwaartepunt van deze midweek regen/sneeuw weggelegd zou zijn voor de westelijke Alpen en dat Oostenrijk een beetje buiten de prijzen valt...

J H | 27-10-2015 - 13:04

Teun van Woerkom

De weerberichten bij de verschillende dorpen in de app/op de site willen nog al eens afwijken van wat jullie hier voorspellen. Wel jammer maar niet veel aan te doen denk ik. :(

Teun van Woerkom | 27-10-2015 - 14:14

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Even ter verduidelijking. De neerslag verwachting bij de dorpen betreft zogenaamde DMO ==> directe model output. We moeten deze hoeveelheden meer als "indicatie" zien. Dit voorkomt teleurstelling achteraf. Deze gegevens zijn niet door ons geanalyseerd. Is ook onmogelijk om dat per dorp uit te gaan zoeken. Dit verklaart waarom deze automatisch vrijgegeven info vaak afwijkt tav de neerslag hoeveelheden in ons handgeschreven weerbericht.
Met vr gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 27-10-2015 - 15:09

Kevin B

Mooie video Erik!
Ik wil ook nog paar dagen snowboarden eind november en zo te zien kan dat goed in een van mijn opties, Kaprun ;-)

Kevin B | 27-10-2015 - 16:32

Mark (& Monique)

@John & Michael.

Als trouw volger weet ik natuurlijk dat ik de sneeuwwaarden in de verwachting niet al te serieus moet nemen. En inderdaad waren jullie in het weerbericht duidelijk betreffende Oostenrijk.

Maar ja, hoop... ?

Mark (& Monique) | 27-10-2015 - 16:43

Remco Robbe

Top filmpje eric. Blijft leuk, die voorpret voor een ieder die komend seizoen op wintersport gaat. Nu maar hopen dat het snel tot in de dalen wit gaat worden, en niet zo'n triller als vorig jaar.

Remco Robbe | 27-10-2015 - 20:37

J H

@ Mark en Monique: het komt vanzelf goed :-)

J H | 27-10-2015 - 22:10

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord