Zacht en vrij zonnig

De nazomer is aan zet in de Alpenlanden. Was het pas geleden nog volop winters in de regio, de komende periode slaan de thermometers op hol. Naar boven welteverstaan, want met een nulgradengrens welke richting de 4000m stijgt lijkt het meer zomer dan herfst in de Alpen! Het kan vriezen en het kan dooien. Gelukkig zitten we nog maar in oktober zullen we maar zeggen.


Voor mooie sneeuwplaatjes kunnen we alleen nog terecht in het hooggebergte. 
Zoals hier op de Hintertuxer gletscher. Via de @App

Is dit voorlopig een realitischer beeld uit de Alpen. Oktober gaat op
de nazomer tour! Via twitter @WengenSwiss

En nog een schitterend plaatje vanuit de omgeving van Wengen

Oktober sluit nazomers af
Toch nog een zogenaamde "Goldener Oktober" op de valreep. Vorige week vonden we het nulgradenniveau bijvoorbeeld nog terug tot op 700m, komende dagen stijgt deze graadmeter richting een zomerse 4000m! Enorme temperatuurverschillen dus, en lijkt het zachtere weer voorlopig nog stevig in het zadel te blijven zitten. Voor de oorzaak van deze warmte oprisping richten we onze blik naar de mid Atlantische Oceaan. Hier ligt een krachtig hogedrukgebied gepositioneerd dat met zijn isobaren (lijnen van gelijke druk) zuidwest - noordoost georiënteerd op hoogte van origine subtropische luchtmassa's richting west en midden Europa op transport zet. Morgen schampt een uitgebluste storing de noordelijke Alpen, waardoor hier wat lichte regen mogelijk is maar veel stelt het allemaal niet voor. De tendens is en blijft onder hogedrukinvloeden voorlopig droog en nazomerachtig.


Wendelsteinbahn Bergstation. Rustig "nazomeren" voorlopig

Lichte Südföhn verschijnselen komende week

Waterballet zuidzijde?
Rond het midden van de week kan het in de zuidelijke Alpen wel eens flink (nat) losgaan. Een venijnige hoogtestoring heeft tegen die tijd belangstelling voor het Alpengebied en lijkt via de Franse Alpen net ten zuiden te gaan langstrekken. Zoals het er nu naar uitziet lijkt het toch vooral op een waterballet te gaan uitlopen, want de Alpen blijven aan de "warme" kant van de straalstroom zitten. In het hooggebergte kan het sneeuw technisch misschien wel even lekker losgaan, maar is gezien het tijdvak natuurlijk allemaal nog vrij onzeker.


straalstroom komt op toeren op de Atlantische Oceaan. De Alpen zitten
voorlopig aan de zachte / warme kant. @NetWeather GFS

Hurricane Patricia
In de VS is het op dit moment voor de zuidelijke staten echt alarmfase 1. Hurricane Patricia is opgewaardeerd tot een categorie 5 storm, en deze "dame" trekt op dit moment in noordwest Mexico het land op. De barometers daalden gisterenavond kortstondig tot 879 hPa, wat een alltime record heeft opgeleverd! Boven land neemt de tropische storm nu snel in kracht af, maar het bijbehorende neerslaggebied in imposant. Hopen dat de Grand Prix van Austin (met Max Verstappen) niet wordt afgelast! Een fijne zaterdag nog.


Patrica versus Katrina. Twee imposante F5 hurricanes!

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Ruba

De olifant-orkaan heeft maar een storm-muis gebaard. Jammer voor de toekomstige neerslag in Europa. Hoe loopt de jetstream de komende weken ?

Ruba | 24-10-2015 - 09:18

Snowboarder

Hopen dat deze situatie nit zo lang duurt als afgelopen jaar

Snowboarder | 24-10-2015 - 09:35

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Ruba Tours. Voorlopig niet gunstig voor de Alpen. We blijven voorlopig aan de zachte kant zitten. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 24-10-2015 - 10:22

Peter N

Het was ook te mooi om waar te zijn echt winteren vanaf oktober tot en met mei, die winterse periodes liggen ver achter ons, we moeten het steeds hogerop zoeken in de Alpen maar we blijven optimistisch.

Peter N | 24-10-2015 - 11:16

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord