Tijdelijk wat vriendelijker

Grote delen van centraal en west Europa zuchten nog steeds onder de invloed van het hardnekkig rondtollende hoogtelaag. Nu vinden wij dat in de Alpen met alle sneeuw natuurlijk prachtig, maar zijn we de eindeloze regen in ons eigen land ondertussen spuug en spuugzat! De Alpen blijven voorlopig nog onder invloed van het sneeuw brengende hoogtelaag, maar gaat het roer rond het midden van de week wat de temperatuur aangaat compleet om.


Alsof we al diep in de winter zitten. Het is nog maar oktober.
Cime Caron in Val Thorens ligt er schitterend bij!

En wacht dachten jullie van deze. Les Arcs onder een strakblauwe lucht

Rond 11.00 piepte de zon er even doorheen op de Greitspitz (2820m) in Ischgl

Korte weersverbetering
De dag begint vandaag op veel plaatsen met vrij veel ondiepe hochnebelvelden, maar in de Franse Alpen is de Alpenzon al prominent aanwezig. De aangevoerde lucht is tijdelijk wat droger waardoor de zon op steeds meer plaatsen tevoorschijn komt. Lichte sneeuwbuitjes blijven mogelijk en dan vooral in de omgeving van het Zwitserse Tessin en de Graubunden. Ook in Ober Österreich en de Steiermark kunnen boven de 1400m nog wat lichte sneeuwbuien tot ontwikkeling gaan komen, maar echt grote neerslaghoeveelheden verwacht ik niet meer.


Frontenkaart, met tijdelijke zwakke hogedruk invloed boven de Alpen.
KNMI / HIRLAM

Radarbeeld van 09.00 uur met wat lichte sneeuw-echo's rond het Zwitserse
Tessin. In de Franse Alpen en delen van Oostenrijk komt de zon er al
vrij goed bij. @WetterOnline

Aanhoudend koud en opnieuw wisselvalliger
De intussen veel besproken hoogtestoring houdt de gemoederen in meteoland behoorlijk bezig. Het systeem trekt de komende 24 uur van Tsjechië zuidwestwaarts richting Duitsland waardoor de buienactiviteit vanaf morgen vooral aan de noordzijde weer toe gaat nemen. Vooral de Zwitserse zuidzijde is "Wetterbegunstigt", waardoor de zon hier vrij goede papieren heeft. De zuidelijke Franse Alpen krijgen op zondag te maken met Mediterrane storingsinvloed. Hier gaat het zondagmiddag op uitgebreide schaal regenen en boven gemiddeld 2100 à 2400 meter weer wat sneeuwen. De zwaarste neerslagintensiteit duikt echter de noordelijke Middellandse Zee in, dus blijft het hier dit keer bij een spreekwoordelijk 'schampschot".


Möltaler gletsjer

En nog eentje. Oef. Begint het al een beetje te kriebelen?

Ook een vers laagje poeder voor het Italiaanse Arraba

Minder koud op termijn
Er is een tijd van komen, en er is een tijd van gaan. Rond het midden van de week blaast de koude lucht helaas de aftocht en wordt deze vervangen door beduidend zachtere. Mildere oceaan lucht wordt aan de noordflank van een Atlantische hogedrukzone op transport gezet richting west en midden Europa. De temperatuur gaat tegen die tijd flink omhoog waardoor de sneeuw op veel plaatsen weer weg smelt. In het hooggebergte kan de sneeuw al aardig overleven dus dat is weer mooi meegenomen. Voorzichtig wat verder in de weerkaarten speurend lijkt het eind van de maand weer flink te gaan afkoelen. John vertelt jullie er morgen meer over.


Zachtere lucht verovert rond het midden van de week het Alpenruim
ECMWF MeteoCentre

 

Een heel fijne zaterdag nog!
 

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Marco ski

Weermannen
Is het al mogelijk om een voorspelling te doen voor half november?

Groet marco

Marco ski | 17-10-2015 - 09:15

Niels  van Bockel

Wat denk je zelf? ;)

Niels van Bockel | 17-10-2015 - 09:23

Peppito @

@ Marco heel veel sneeuw, koud, de zon laat zich vaak zien maar het kan tussendoor ook wat gaan regenen met eventueel kans op mist. Is dit een beetje naar de zin?

Peppito @ | 17-10-2015 - 09:43

Peter N

Goedemorgen Michael ik zit nu naar de winterbeelden te kijken op België en dat ziet er toch al redelijk winters uit moet ik zeggen : en hier en daar wordt er op de gletsjers ook al flink geskied ja ja en dat al in oktober , ik hoop wel dat de sneeuw een tijdje blijft liggen dan kan de grond lekker kouder worden . En nou maar hopen op een mooi winterseizoen met bakken vol met sneeuw want als ik de winterbeelden
zo zie gaat het al weer behoorlijk kriebelen lekkerrrrrr.

Peter N | 17-10-2015 - 09:49

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Marco. Is nog veel te ver weg in de verwachtingstermijn. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 17-10-2015 - 10:00

Maurice

Ik ben heel erg benieuwd wat aankomende week gaat doen, volgens mij is het redelijk moeilijk om >3 dagen vooruit te voorspellen omdat er zoveel kleine depressies zijn of zie ik dit verkeerd?

Maurice | 17-10-2015 - 10:34

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Maurice. Komende dagen zeker geen grote sneeuwhoeveelheden meer. Vanaf donderdag helaas de onvermijdelijke opwarming. We zitten pas in okt ;-)
Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 17-10-2015 - 10:38

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord