Koud en onbestendig

De koude "raddraaier" die het weer in de Alpen volledig op zijn kop heeft gezet blijft voorlopig nog van invloed op het Alpenweer. We vinden onze koudeput vandaag terug boven zuidoost Frankrijk en deze wandelt vandaag via noord Italië in de richting van zuidoost Duitsland. Een typisch rondtollende beweging dus waar dit soort systemen berucht om zijn. Dit betekent dat in de Franse en west Zwitserse Alpen de zon er weer lekker bijkomt, maar liggen grote delen van Oostenrijk en het zuidoosten van Duitsland onder een dik wolkendek waar van tijd tot tijd sneeuw uit valt. Het zwaartepunt van de sneeuwval richt zich vandaag op het oosten van Tirol, Salzburgerland tot in de westelijke Steiermark. De lucht is in het westen van Oostenrijk beduidend kouder en de sneeuwvalgrens loopt dan ook uiteen van 1000m in de Vorarlberg tot 1700m in de Steiermark.


Wat een droomplaat zeg. Muott'Ota / OberEngadin (2450m)
Via twitter @HopffPaul

Sneeuwruimen in Mittelberg Kleinwalsertal
Foto Hans ter Braak

Winterwonderland in oktober. Jacomien Heeres was de gelukkige;-)
Schruns Vorarlberg

Zon keert terug
Het weekend kent een prima start in de Alpenlanden. Luchtdrukstijgingen boven het oosten van Duitsland onderdrukken de vorming van neerslag en komt de zon er weer lekker bij. Het oosten van Oostenrijk blijft aanvankelijk nog gevoelig voor enkele sneeuwbuien en pendelt de sneeuwvalgrens hier gemiddeld tussen de 1000 en 1500 meter. De temperaturen liggen voor de tijd van het jaar nog steeds duidelijk onder het gemiddelde. Op 2000m schommelt deze tussen de -4 en 0 graden, terwijl het kwik op 3000m niet boven de -9 gr C uitkomt. Kwestie van goed aankleden mocht je vandaag een van de gletsjers opgaan.


Vigo di Fassa (2000m) in de Italiaanse Dolomieten

hogedrukgebied boven Duitsland beïnvloedt het weer in positieve zin boven
westelijke en centrale Alpen. @KNMI / HIRLAM

 

Op termijn minder koud
Het is nog maar oktober en het blijft natuurlijk geen sneeuwfeest in de Alpen. Deze periode is gewoon lekker meegenomen toch? Rond het midden van de week wordt het geblokkeerde stromingspatroon langzaam opgeruimd en is onze grote vriend "de Koudeput" van de weerkaarten verdwenen. hogedrukgebieden positioneren zich vanaf de mid Atlantic richting west Europa, waarbij aan de noordflank aanzienlijk zachtere lucht wordt aangevoerd. De straalstroom vinden we weer op "normale" breedtegraad terug en is actief in het zeegebied ten zuiden van IJsland richting Scandinavië. Dit betekent dat het in deze omgeving een stuk wisselvalliger wordt, maar tegelijkertijd in centraal Europa een stuk rustiger. Morgen maar eens kijken hoe het weerbeeld zich verder gaat ontwikkelen.


Lange termijn prognose met zachtere vooruitzichten voor west
en centraal Europa. @MeteoCentre

 

Een heel fijne dag nog!

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Tim van den Elsen

Prachtig al die witte beelden! Ook de Franse alpen hebben een laagje te pakken. Ik zie dat in Valtho ze al aan het opspuiten zijn nabij het dorp! Weet iemand wat de bedoeling hiervan is? Willen ze een eerste laag aanleggen of gaan ze voor een vroege opening?

Tim van den Elsen | 16-10-2015 - 10:39

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Tim. Denk een eerste laag aanbrengen. Deze heeft een betere 'overlevingskans' als de lucht er wordt uitgeperst. Niet slecht voor okt, kan me veel slechtere okt maanden herinneren.

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 16-10-2015 - 12:50

Karel de Haas

Wat een mooie plaatjes zeg. Ik wil er ook heen!!! In ieder geval bedankt voor de dagelijkse voorspellingen. Groet.

Karel de Haas | 16-10-2015 - 17:36

Hans Harrie

Ik krijg er echt weer zin in om te gaan, misschien gaat het dit voorjaar lukken, ff sparen en hopen dat de baas akkoord gaat

Hans Harrie | 17-10-2015 - 01:00

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord