Oostenrijk houdt neerslag

Gisteren zagen we de verwachte tweedeling waar Michael over schreef, goed terug op de satelliet- en radarbeelden. De westelijke Alpen een paar buien, ook bewolking, maar wel het betere weer en boven Oostenrijk veel neerslag. Vooral aan de noordelijke kant van de Alpen blijft het vochtig en bewolkt onder de 2500 mtr. Het koufront - wat inmiddels door een occlusiefront is vervangen, gaat op de rem boven Oostenrijk. Dat is ook niet zo verwonderlijk, omdat het in een soort niemandsland terechtkomt; het ontbreekt zo gezegd aan voldoende stroming. Daardoor zal er de hele dag wel sprake zijn van regen, met uitzondering van Tirol waar het droger blijft. De sneeuwvalgrens bevindt zich tussen 2100 en 2400 mtr hoogte, waarbij de hogere grens veelal aan de zuidkant van het gebergte gevonden wordt.


Weerkaart voor Do 08-okt-2015 bron: MeteoSchweiz


Zonnig na de verse sneeuw op de gletsjer bij Val d'Isere bron: @Meteovilles


Zermatt ook minstens 60 cm verse sneeuw en gisteren volop zon

Stroming naar noordoost
Gisteren beschreef Michael de ontwikkelingen voor dit weekend en de weerkaarten die aangaven dat er een portie koude, arctische lucht naar de Balkan onderweg was. Die ontwikkeling is nog steeds gaande, maar tegelijkertijd ontwikkelt er een depressie boven de warme, vochtige Middellandse zee. En dan hebben we ook nog te maken met een Joaquin, die behoorlijk heeft huisgehouden op de Bahama's en bijna een categorie 5 hurricane werd. Deze koerst nu over de Atlantische oceaan, recht op Spanje af. Ook deze ontwikkeling staat op programma voor dit weekend. Met name de koers van ex-hurricane Joaquin heeft al heel wat onzekerheid laten zien in de modellen. Allereerst maar de meest recente kaart van UKMO voor wat betreft de Middellandse depressie.Middellandse depressie en ex-hurricane Joaquin: prognose voor Za 10-okt-2015

Joaquin koerst pal oostelijk, Weatherchannel is de kluts voor de timing
een beetje kwijt..

en laat overstromingen en veel schade achter; Long-Island op de Bahama's

Veel neerslag
Het is het meest waarschijnlijk dat de restanten van Joaquin een beetje boven Spanje blijven hangen of iets oostelijk daarvan. De consequenties hiervan zijn waarschijnlijk dat het Scandinavisch hogedrukgebied positie kiest, dwars over centraal en west Europa en daar plat gaat liggen. Een soort blokkade zeg maar. Het Middellandse lagedrukgebied - wat bovendien gepaard gaat met veel neerslag - trekt langzaam richting de Zwarte Zee, maar de luchtdruk in het Middellandse zeegebied blijft relatief laag. En rond het hogedrukgebied stroomt langzaam maar zeker de komende dagen koudere lucht naar de Alpenlanden. Zoals gezegd, gaat de Middellandse depressie behoorlijk wat neerslag genereren en daar krijgt met name Oostenrijk veel van mee.


Neerslagsom komende 10 dagen; veel neerslag
in het Middellandse zeegebied en Zwarte Zee

De 850 temperatuur nu...

..zakt zo'n 5 tot 7 graden in de Alpen

Met andere woorden, Joaquin zal het gisteren door Michael geschetste scenario waarschijnlijk niet verpesten. Er lijkt een mooie set-up te gaan komen, voor flink wat neerslag in combinatie met een geleidelijk kouder wordende atmosfeer. Zoals het nu lijkt zal deze neerslag rondom het weekend en begin volgende week gaan komen, met een sneeuwvalgrens die eerst nog op de huidige niveau's rond 2000-2200 meter schommelt, maar komende week volgens mij toch wel gaat dalen naar minimaal 1500 meter.

We houden u op de hoogte van deze ontwikkelingen. Morgen zal ik ook ingaan op de vraag die er werd gesteld door Gert. Fijne dag!
 

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

John Havinga, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Peter N

Dat het op sommige plaatsen al sneeuwt is mooi maar de grond is natuurlijk nog erg warm na deze warme zomer. Maar het is alvast een begin van misschien een mooi winterseizoen met heel veel goeie sneeuw hoop ik toppie hoor.

Peter N | 08-10-2015 - 11:14

Niels  van Bockel

@John, ben wel benieuwd en even het alpenweer terzijde. Ben jij een skiër, snowboarder of ben je meer de Hollandse schaats fanaat? Gr Niels

Niels van Bockel | 08-10-2015 - 13:25

Tobias Bijkerk

@Niels ^^ goeie vraag, daarnaast ben ik wel erg benieuwd waar jullie de komende winter zitten als weermannen!

Tobias Bijkerk | 08-10-2015 - 18:37

Bertil Blaas

@Niels/Tobias
Verleden jaren zat Michael in de buurt van Schiphol. Van John is het thans onbekend.
En verleden jaren hadden we Johann woonachtig in Wallis (CH)
We hopen allen op een sneeuwwinter.
Groeten Bertil.

Bertil Blaas | 08-10-2015 - 19:26

J H

Helaas zit ik deze winter niet in de Alpen, zoals Johann... maar zit ik wel op een koude plek in het noorden van het land en.... als het kan vind ik schaatsen leuk en kan ik skiën, maar niet snowboarden. Al heb ik me laten vertellen, dat snowboarden erg gaaf is!

J H | 08-10-2015 - 21:52

Niels  van Bockel

Leuk @John! En bedankt voor je reactie! Dan misschien de hamstervraag: welk gebied/land geniet jouw voorkeur? Gr

Niels van Bockel | 08-10-2015 - 22:22

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord