Dalende sneeuwvalgrens

Er zijn jaren dat oktober weer technisch gezien saai en eentonig voorbijgaat. Standvastige hogedrukgebieden die voor anker gaan boven midden Europa bijvoorbeeld, zodat er wat het weer betreft geen bal te beleven valt. Voor de liefhebbers van fraai herfstweer een zegen natuurlijk, waarbij zon en hochnebelvelden het weerbeeld domineren. Dit jaar lijkt oktober echter wisselvalliger en grilliger te gaan verlopen, waarbij de ogen eerst gericht zijn op een koude uitbraak boven noordoost Europa. De verrassing komt misschien uit een heel andere hoek, waarbij volgende week een sneeuwdump voor de westelijke Alpen tot de mogelijkheden behoort! Het is nog ver weg natuurlijk en erg onzeker, maar in het kader van "oktober voorpret maand" toch iets om in de gaten te gaan houden.


Afgelopen zondag nog heerlijk najaarsweer in de Alpenweides rond Wengen.
Binnenkort met een noodgang de stal in? Via twitter @WengenSwiss

Lac du Chardonnet in Tignes eergisteren. Wat een droomplaat zeg
via twitter @TignesOfficiel

Koufrontpassage
Vandaag is het weerbeeld vrij wisselvallig in de Alpenlanden. Op dit moment zien we vooral neerslagecho's boven Tirol en het Salzburgerland, en deze regenbuien verplaatsen zich langzaam verder oostwaarts richting het oosten van Oostenrijk. Tegelijkertijd ligt een nieuwe neerslagzone boven Oost Frankrijk klaar om het westelijke Alpengebied binnen te gaan stromen. De sneeuwvalgrens die nu nog ruim boven de 3000m ligt, daalt de komende nacht vanuit het westen naar ongeveer 1900 à 2100 meter. Dit betekent dat de buien vanuit het westen een steeds meer winters karakter zullen gaan krijgen!


lagedrukgebied boven Land"s End en het bijbehorende koufront
boven Frankrijk. @WetterOnline


Scandinavisch hogedrukgebied
De laatste runs van zowel ECMWF als het Amerikaanse GFS ondersteunen de ontwikkeling van een imponerend hogedrukgebied boven Scandinavië. Voor de echte winterliefhebbers onder ons een situatie waarbij je schaatshart sneller van gaat kloppen. We moeten alleen niet vergeten dat het pas oktober is, en komt deze luchtdrukverdeling dus eigenlijk een paar maandjes te vroeg. Aan de oostflank van dit hogedrukgebebied stroomt de komende dagen een portie arctische diepvrieslucht het noordwesten van Rusland binnen en gaat de serieuze kou dus aan onze Alpen-neuzen voorbij. Komend weekend wordt het wel weer spannend voor de oostelijke Alpen. De koudere lucht vanuit het noorden komt in botsing met beduidend zachtere subtropische luchtmassa's boven de Adriatische Zee en hier vormt zich dan ook een omvangrijke hoogtestoring. Of dit op een waterballet of sneeuwsurprise gaat uitdraaien zal de komende dagen duidelijk moeten gaan worden.


Arctische diepvrieslucht stroomt noordoost Europa binnen

Uit ons archief.  Om alvast in de stemming te komen ;-)

 

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Berthil Westerink

Spannend!!!!!

Berthil Westerink | 06-10-2015 - 10:52

Snowboarder

Alle sneeuw die in oktober valt is bonus. Maar een uitstekende boost om mijn wintersport hart sneller te laten kloppen

Snowboarder | 06-10-2015 - 10:59

Sneeuwhoogte.nl | Michael

In dat perspectief moet je het ook zien John. Pure voorpret. Het echte "Einschneien" vindt als het goed is pas medio november begin december plaats. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 06-10-2015 - 11:54

Carin L.

Fijn om jullie uitgebreide weerbericht weer iedere dag te kunnen volgen! Op dit moment in Bramberg en omgeving nog niet veel sneeuw alleen op de toppen van de Hohe Tauern. Afgelopen week kunnen genieten van heerlijk "doe" weer, zo was het prima om te fietsen, wandelen en golfen!

Carin L. | 06-10-2015 - 12:43

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Dankjewel Carin. Mocht je daar nog zijn, veel plezier en hou ons op de hoogte. Lokale updates zijn altijd leuk! Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 06-10-2015 - 13:14

Michael  Kelder

Ben het met John eens!! Vanaf oktober houd ik jullie weerbericht en de webcams in de gaten puur voor de voorpret!! Bedankt maar weer voor dit weerbericht!

Michael Kelder | 06-10-2015 - 14:50

Mitchel v A

Ik ben de kriebels al, mooi bericht !

Mitchel v A | 06-10-2015 - 18:03

kevin de vriendt

Dank je Johan en Michael voor de dagelijkse update, ik ga met de kerst terug naar solden wat vorig jaar super was, het is wel een sneeuwzeker gebied dus niet echt zorgen maken, echt tof van jullie

kevin de vriendt | 06-10-2015 - 19:57

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord