Opnieuw grote verschillen tussen noord en zuid

De verschillen tussen noord en zuid waren gisteren zoals verwacht aanzienlijk. De zuidwestelijke Alpen en dan met name de Italiaanse binnenboog had te kampen met aanhoudende stuwingsregens waarbij het boven gemiddeld de 21 à 2400m op uitgebreide schaal heeft gesneeuwd. Op Corsica en Sardinië heeft het enorm hard geregend en kwam het op veel plaatsen tot wateroverlast. Ook de omgeving van Monaco kwam er bekaaid vanaf met urenlange plensregens. Niet leuk als je in deze omgeving op vakantie bent natuurlijk maar het is nu eenmaal niet anders. Voor beter weer moeten we onze blik naar het noorden en noordoosten richten, waar ten noorden van de Alpenhoofdkam onder föhnige omstandigheden de zon overuren heeft gemaakt.


Volop winter in het Italiaanse Sestrière / PiémonteMeldde Jos Schmitz heerlijk Alpenweer in het Ennstal in de
Oostenrijkse Steiermarken

Vrij wisselvallig
Het betere weer vinden we vandaag ook weer ten noorden van de Alpenhoofdkam terug. Het stromingspatroon is nog steeds vrij zuidelijk, zodat de luchtmassa grotendeels "afgedroogd" de noordelijke berggebieden instroomt. Licht föhnige omstandigheden dus, maar is het aan de noordzijde toch niet zo zonnig als gisteren het geval was. Aan de zuidzijde valt in de omgeving van het Zwitserse Tessin wat buiïge regen en plenst het vooral in de Venetiaanse Alpen ook lekker door en valt een onweersklap zeker niet uit te sluiten. Het nulgradenniveau schommelt vandaag rond de 3000m en vriest het in het hooggebergte rond 4000m een graad of 6.


Actueel radarbeeld met neerslagecho's in Tessin en vooral
de Venetiaanse Alpen. @WetterOnline

Na de sneeuw van gisteren is de rust in het Italiaanse
Bardonecchia weer teruggekeerd

Verdere vooruitzichten
Op de wat langere termijn lijkt zich een patstelling te gaan ontwikkelen. Rond het midden van de week zien we boven de mid Atlantische Oceaan koude polaire lucht (hoogtetrog) zuidwaarts afzakken maar deze lucht kan het Alpengebied niet gaan bereiken. Het bekende Azorenhoog breidt zijn invloedssfeer naar midden Europa uit, en snijdt de koude lucht als het ware de pas af. In een later stadium berekent het ECMWF het zwaartepunt van hogedruk boven Scandinavië en lijkt een nieuwe "blocking" situatie weer in de maak. Hierdoor kunnen Atlantische fronten het Alpengebied voorlopig niet gaan bereiken en lijken we wederom af te stevenen op een stabiel en rustig weertype. Maar niet getreurd, het gaat in deze oktobermaand vooral om de voorpret en moet het echte seizoen natuurlijk nog beginnen. Morgen meer Alpenweer met onze nieuwe collega John Havinga en hij zal zich aan jullie voorstellen.


Weer een geblokkeerd patroon op termijn? #ECMWF

Een heel fijne dag nog allemaal!

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Hans Harrie

Fijn dat jullie weer zijn begonnen, de voorpret alleen al is leuk!

Hans Harrie | 03-10-2015 - 08:47

Niels  van Bockel

Michael, leuk dat er een nieuw lid bij is!
Leuke voorpret zo in de Goldener October! Blijft Johann ook nog berichten verzorgen? Gr Niels

Niels van Bockel | 03-10-2015 - 11:45

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi Niels, leuk je weer te zien:-) Nee, John Havinga (voormalig luchtmacht meteoroloog) vervangt hem volledig. John zal zich morgen even netjes aan jullie gaan voorstellen.
Vr gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 03-10-2015 - 12:40

Han Pieter Mulder

Dag Michael, zomaar een vraagje (-;
Wat zijn de voorspellingen van de klimaatverandering voor de skigebieden in de Alpen? Kunnen we over 50jr nog steeds skiën?

Han Pieter Mulder | 03-10-2015 - 15:42

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Han Pieter. Goede vraag, alleen lastig te beantwoorden omdat de materie in zogenaamde ketenprocessen nogal complex in elkaar zit. Dat de aarde mondiaal opwarmt is helaas een feit. Hierdoor zien we ook een duidelijke afname van het gletscherijs in de Alpen. Tengevolge van de opwarming kan de atmosfeer dus ook meer waterdamp opnemen. (Warme lucht kan immers meer waterdamp opnemen dan koude lucht). Hierdoor zien we de laatste jaren al meer heftige weersverschijnselen optreden, met lokale waterpast tot gevolg in ons normaal gesproken vrij stabiele zeeklimaat. Dit zou dus ook tot meer sneeuwval in de Alpen kunnen leiden, maar dit is weer afhankelijk van de posities van de sturende hogedrukgebieden enz enz. Wat ik wel met enige zekerheid kan zeggen is: ja ik verwacht dat we de komende decennia nog volop kunnen wintersporten in de Alpen. Maar dan wel op de hoger gelegen pistes, want de dorpen onder gemiddeld 1200m worden op termijn wel steeds kwetsbaarder!
Met vr gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 03-10-2015 - 18:03

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️

Leuk om nu al de weerberichten over de alpen te lezen. Gaan pas in januari maar dit past mooi bij de voorpret. En een mooie aanvulling van de panorama beelden op televisie.

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️ | 03-10-2015 - 23:40

Piefke K

"Het bekende azorenhoog" idd pffff....
Wat een ellende gaf die vorig jaar!!!
Ook al is oktober een opwarmertje (lees koudmakertje) is iedere meter! die er valt alvast meegenomen:-)

Piefke K | 04-10-2015 - 01:00

Niels  van Bockel

@Micheal you 2! Oké jammer dat Johann gestopt is. Die volgen we wel via de andere site ;-). Succes komend seizoen evenals voor John!

Niels van Bockel | 04-10-2015 - 09:11

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord