November start onbestendig

Weersituatie algemeen:
Een vrij persistent complex lagedrukgebied met positie nabij de Ierse westkust beïnvloed in grote lijnen het weerbeeld in grote delen van Europa. Rondom dit systeem circuleren koude en onstabiele luchtmassa's welke ook het weerbeeld in de Alpenlanden van tijd tot tijd nadelig gaan beïnvloeden. Dit weertype is vrij normaal voor de tijd van het jaar, waarin de temperatuursverschillen tussen noordelijk en zuidelijke breedtegraad toenemen. We zien vandaag aanvankelijk vrij bewolkte condities in de berggebieden. Een storing trekt van zuidwest naar noordoost over de Alpen heen en zorgt vooral in de ochtend in de westelijke Alpen voor verspreid voorkomende sneeuwbuien. In de middag breekt de bewolking vanuit het westen en klaart het flink op. De oostelijke Alpen blijven in de middag nog wat langer onder invloed van eerdergenoemde storing en daar kunnen tot in de middag sneeuwbuien blijven voorkomen. De temperaturen variëren van -2 graden op 2000 meter tot - 9 graden op het 3000 meter niveau. De sneeuwvalgrens schommelt tussen ongeveer 1100 en 1400 meter en er staat vooral in de hogere berggebieden een vrij harde westelijke wind.

Waarschuwing: in het hooggebergte vrij veel wind en opstuiving van sneeuw.


Actieve straalstroom boven de Alpen. Wisselvallig en in hooggebergte veel wind

Weerpraatje:
De herfst laat zich de komende dagen gelden in Europa. Rondom een vrij stationair lagedrukgebied nabij Ierland stromen met enige regelmaat van de klok frontale storingen over het Europese vasteland uit. Hierdoor is er van stabiel herfstweer de aankomende periode absoluut geen sprake in de Alpenregio. Het Azorenhoog kiest volgens de toonaangevende weermodellen de aankomende dagen een wat noordelijkere positie. De glijbaan voor onstabiel weer is daardoor volledig op west en midden Europa gericht met alle gevolgen van dien. Vandaag krijgt de regio al een storing te verwerken en in het weekend blijft het ook niet droog.


Zermatt Gornergrat in Wallis op ruim 3000 meter hoogte gisterenmiddag

Op zaterdag liggen de berggebieden in eerste instantie nog in een brede warme sector waardoor de sneeuwvalgrens rond de 2300 à 2400 meter hoogte bivakkeert. Een nieuwe neerslagzone bereikt volgens de laatste prognoses rond het middaguur de Franse Alpen en trekt langzaam verder noordoostwaarts. De neerslagclusters berekenen rond de 20 à 30 cm verse sneeuw die in eerste instantie ruim boven de 2000 meter valt. Op zondag stroomt dan weer een portie aanzienlijk koudere lucht vanuit het westen het Alpengebied  binnen en de sneeuwvalgrens zakt dan spoedig weer naar een hoogte van ongeveer 1000 meter. De sneeuwkans houdt ook op zondag nog aan en volgens de laatste prognoses valt er tot het midden van de week plaatselijk meer dan 80 cm neuschnee. Het zwaartepunt van de sneeuwval ligt bij de laatste berekeningen in de Franse Alpen, Savoie en Haute Savoie.

Op zaterdag sterke Südföhn verschijnselen aan de Alpen noordzijde

Als we de weerkaarten voor volgende week bekijken zijn zowel het Amerikaanse GFS als het Europese EC model vrij eensgezind in hun visie. Het blijft op de langere termijn vrij wisselvallig weer in het Alpengebied met van tijd tot tijd flink wat verse sneeuwval. Het 0 graden niveau ligt over het algemeen rond de 1500 meter hoogte en de sneeuw lijkt zich boven die hoogte vrij goed te kunnen gaan handhaven. Mijn weercollega Johann Geers vertelt U daar morgen weer meer over.


Lauberhorn bij Wengen Zwitersland vanmorgen in nevelen gehuld. (2470 meter)

Een fijn weekend en tot een volgende keer! Met vriendelijke groet,


Michaël van der Poel
Weerman sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Schrijf als eerste een reactie op dit weerbericht.

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord