Komen en gaan van storingen

Wanneer we naar de weerkaarten kijken en ook naar het weer buiten dan doet weinig denken aan het voorjaar. Sterker nog, met de harde tot stormachtige westenwind lijkt het wel compleet herfst in plaats van voorjaar. Opvallend ook de zeer krachtige jetstream die met zeer hoge windsnelheden op 12 kilometer hoogte helemaal vanaf New Foundland, de Atlantische Oceaan, west Europa tot over de zuidelijke Balkan door dendert.


Verloop jetstream dinsdag 31 maart

Overigens niets bijzonders voor deze tijd van het jaar, immers de tropen en subtropen warmen momenteel steeds sterker op en in contrast daarmee de nog koude lucht die zich nog rondom de pool ophoudt. Juist tussen deze verschillende luchtmassa's houdt zich de jetstream op en ontstaan de soms zeer actieve randstoringen die eveneens in een sneltreinvaart worden meegevoerd.

Gisteren kwam van het westen uit de klad er in op nadering en passage van een eerste storing. Beelden zeggen vaak meer dan woorden, twee foto`s vanuit het Kleinwalsertal -Mittelberg zoek de verschillen tussen eergisteren en gisteren. Via Twitter -Hans ter BraakDeze  week is het dan ook een komen en gaan van storingen die niet alleen veel neerslag meevoeren maar ook nog eens veel wind.Het is echter niet alleen maar kommer er kwel, tussen de storingen door zullen we ook steeds weer kunnen profiteren van betere momenten waarbij het ook wat langer droog zal zijn.

Vandaag is het in de westelijk Alpen meest bewolkt en de bergen zitten in de wolken, met zwaartepunt voor de Alpennoordkant valt er steeds weer regen en in de bergen boven de 1200 a 1600 meter sneeuw. In de oostelijke Alpen kan de sneeuwvalgrens in de loop van de dag tot 1400 a 1000 dalen en lokaal bij intensievere neerslag tot 800 meter. In de namiddag en avond zal de neerslag zich nog wat verder intensiveren. Tot tot dinsdagochtend gaat er 30 tot 40cm sneeuw vallen en lokaal in de Berner Alpen, het Wallis en in het gebied van de Mont Blanc en Gran Paradis /Rhone Alps ook nog meer. Echt koud is het niet, het nulgradenniveau ligt meest zo rond de 1800 a 1900 meter. Op 2000 meter vriest het 1 a 2 graden en op 3000 meter ligt het kwik rond de -5 a -6 graden.


Actuele radarbeeld (bron WetterOnline)


Verse sneeuw Alp de Huez vanmorgen


ValTho


Chamonix


en  op de Belalp in Oberwallis

In de oostelijke Alpen is het over de gehele linie één a twee graden kouder en ook de nulgradengrens ligt twee a driehonderd meter lager. Verder ook hier onbestendig weer, het zwaartepunt van de neerslag ligt langs de westelijke Oostenrijkse Alpennoordkant. De meeste sneeuw valt hier in de typische Weststau gebieden (Bregenz -Vorarlberg). Hier kan hogerop 40 tot 60cm Neuschnee gaan vallen, elders langs de westelijke noordkant meest 20 tot 30cm. De minste neerslag valt met dit soort stromingen in de luwte van de Alpen, hier kan het zelfs ook droog blijven, hetzelfde geldt voor de oostelijke en zuidoostelijke Alpen. In het gehele Alpengebied is het turbulent met een harde tot stormachtige westenwind met windsnelheden van 70 tot 100km/h met  in de bergen nog hogere windstoten!  


Minder fraai met regen vanmorgen in de lagere delen van het Kleinwalstertal
via Twitter Haus Walser Berge

Dinsdag neemt de neerslag van west naar oost tijdelijk wat af en krijgt een mee buiig karakter, lokaal kan het ook wat langere tijd droog zijn met enkele opklaringen. Omdat we achter een warmtefront zachtere lucht wordt aangevoerd stijgt de sneeuwvalgrens snel weer naar 1400 tot 2000 meter. In de middag en avond neemt op nadering van een volgende storing (koufront)  de bewolking van het noordwesten uit weer toe en vervolgens gaat het weer regenen en sneeuwen.


Vanaf dinsdagavond stroomt weer koudere lucht over de Alpen uit, met
opnieuw veel neerslag (sneeuw) noordkant

Woensdag en donderdag is het wisselvallig, de bewolking overheerst en er vallen steeds weer buien. In de ingestroomde koudere lucht kan het dan weer tot 1200 a 800 meter sneeuwen, lokaal langs de Alpennoordkant ook nog lager (600 a 500 meter). Voor de gehele periode geldt dat de zuidwestelijke Alpen de minste neerslag zullen krijgen, veelal is het hier gewoon droog en ook zonnig of opgeklaard. Ook de oostelijke Alpen en de Alpenzuidkant ontspringen grotendeels de neerslag., deels kan de neerslag van het noorden ook tot over de aangrenzende gebieden aan de zuidkant overslaan.


Het beeld voor de komende dagen, Stau en veel neerslag Noordkant Alpen, zon en
zacht aan de zuidkang. Actuele satelliet beeld

Verbetering zit er ook in de tweede helft van de week niet in en grosso modo verandert er maar bar weinig aan het onstuimige weerbeeld. Westelijke tot noordwestelijke hoogtewinden zorgen voor een aanhoudende Nordweststau met nog meer neerslag in de Alpen. De temperaturen en sneeuwvalgrens gaan vanaf donderdag tijdelijk weer wat omhoog. Donderdag sneeuwt het meest nog tussen de 600 en 1000 meter, vrijdag en waarschijnlijk ook zaterdag tussen de 1000 en 1500 meter. De zachtere lucht zal wat meer het zuiden en westen beïnvloeden, aan de noordkant kan het wat kouder blijven, sterk afhankelijk ook van de precieze koers van de jetstream.


Juist met de paasdagen wordt het kouder, in hoeverre we van de zon
kunnen profiteren is nog ongewis

Vanaf zaterdag draait de hoogtestroming weer meer naar het noorden en later zelfs noordoosten, koudere lucht gaat vanuit het hoge noorden tot over de Alpen uitstromen en zal een winterse fase gaan inluiden. Deze lucht van arctische oorsprong is niet alleen kouder maar ook een stuk droger. Dat zou betekenen dat we vooral op de zondag en maandag ook kunnen gaan profiteren van de zon. In hoeverre dit ook voor de noordelijke Staugebieden en dan met name de oostelijke Alpen gaat lukken is nog ongewis.  

Dat er de komende dagen veel neerslag in de west en noordweststau van de Alpen gaat vallen dat moge een ieder inmiddels wel duidelijk zijn. Uitgaande van de modellen moeten we rekenen op neerslaghoeveelheden die tussen de 50 en 150mm gaan uitkomen, in de klassieke Staugebieden kan echter ook nog veel meer gaan vallen. In de lagere delen van de Alpen valt een deel van deze neerslag in  vloeibare vorm, in het hooggebergte alles in de vorm van sneeuw. Gaan we uit van de vuistregel 1mm = 1 cm (droge) sneeuw dan kan er tussen de 50 en 150cm gaan vallen en lokaal ook nog meer.


Neerslaghoeveelheden voor de komende week volgens het GFS

Probleem zal overigens wel het exacte meten gaan worden want veel van de sneeuw zal door de stormachtige winden worden verplaatst. Dat ook het lawinegevaar gaat toenemen zal ook niemand verbazen. Blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes en freeriders let goed op de lokale aanwijzingen. Tot zover voor vandaag. Ciao vanuit een herfstachtig Termen, regen, harde wind en 5.6 graden.  Ter afsluiting nog een mooi winters shot vanuit ValTho. Ciao

Note: i.v.m. de paasvakantie en de vele vragen om toch nog wat langer door te gaan met de Alpenweerberichten hebben we besloten om in ieder geval de week vol te maken en gaan we, zei het in wat afgeslankte vorm, tot vrijdag 3 april door! 

Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie - Hier

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Martijn Klootwijk

Super om te zien dat jullie ons nog wat langer willen voorzien van 'n weerpraatje!
wij gaan aansluitend aan pasen nog een paar dagen weg en laten onze bestemming afhangen van het weer, dus op de afsluitende dag een prognose voor de komende week is zeer gewenst.

Voor nu dank voor alle berichtgeving van de afgelopen maanden!

Martijn

Martijn Klootwijk | 30-03-2015 - 08:51

Ivo V

Beste Johann en Michael,

Inmiddels zit ik weer op t werk na te genieten van het prachtige weer van afgelopen weekend in de Aletsch Arena. Eigenlijk moet ik zeggen een prachtige week! Ik wil jullie bij deze heel erg bedanken voor de leuke, interessante weerberichten die ik dit seizoen heb gelezen!!! Ga zo door! En dan beloof ik weer fotos en tekst aan te leveren :-) komend seizoen!


Ivo Verzijlbergen

Ivo V | 30-03-2015 - 08:59

Eric Kromhout

Alweer terug in NL maar de afgelopen dagen nog 2 video's gemaakt

Voor de liefhebbers :) en het zijn nog niet de laatste vh seizoen :)

Saalbach Hinterglemm

www.youtube.com/watch?v=aQXkThKhPik

Kirchberg Kitzbuhel

www.youtube.com/watch?v=SU7Cuz5rJm8

Eric Kromhout | 30-03-2015 - 09:37

Martijn Sonnenberg

leuk om te lezen dat jullie het seizoen ook iets verlengen Johann! Fraai wintersportweer nog zo aan het begin van de lente! (waar de winter moeite had de herfst te verjagen blijft hij blijkbaar zelf ook graag 'hangen'!)
Ga zo door met de inhoudelijk uitstekende berichtgeving, als het weer dan zoals nu meewerkt is het natuurlijk helemaal fantastisch.
Vraagje: zou het mogelijk zijn volgend seizoen de neerslag die gaat vallen (in de dorpsvoorspellingen)te 'kleurcoderen' zodat het in een oogopslag duidelijk is of er regen, sneeuw of een soort natte sneeuw (blauw, groen en geel of zo) in aantocht is?

Martijn Sonnenberg | 30-03-2015 - 10:46

Sneeuwhoogte.nl

@Martijn, bedankt voor de tip! We zullen van de zomer eens kijken of dat mogelijk is.

Sneeuwhoogte.nl | 30-03-2015 - 11:28

Erik M

Super dat jullie nog even doorgaan voor ons!

"Op 20000 meter vriest het 1 a 2 graden en op 3000 meter ligt het kwik rond de -5 a -6 graden."
Is denk ik een typfoutje ;)

Ik vertrek woensdag naar Breuil-Cervinia en zie dat het daar aardig aan het sneeuwen (en waaien) is. In Zermatt zijn veel liften (nog) gesloten...hopelijk wordt het de komende dagen iets minder onstuimig..

Erik M | 30-03-2015 - 12:35

Daan Cobelens

In le corbier in het dorp wat regen, boven 1800 meter kan je in 25 cm verse poeder skiën.

Daan Cobelens | 30-03-2015 - 13:02

Hans Hindriks

Heeft iemand een goede voorspelling voor Superdevoluy vanaf donderdag t/m zaterdag. Bij de 1 regent het en de ander geeft droog met stralende zon aan. Wie o wie durft het aan???

Hans Hindriks | 30-03-2015 - 20:23

MandlWand Lodge Mühlbach am Hochkönig

Top dat jullie deze week doorgaan. Deze en volgende week zijn redelijk druk doordat velen scholen in Europa vakantie hebben. Deze week is voor (weer)mannen misschien wel de mooiste week van dit seizoen. Vanaf morgen ga ik in ieder geval genieten van de dump die ons staat te wachten.

MandlWand Lodge Mühlbach am Hochkönig | 30-03-2015 - 23:47

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord