Uitermate onbestendig

Gisteren konden we tijdelijke genieten van een zonnig intermezzo welke we te danken hadden aan een overtrekkend tussenhoog. Doordat er aan de voorzijde van een uit het westen opkomend storing warme lucht werd aangevoerd konden we even genieten van het lenteweer. Op uitgebreide schaal steeg het kwik tot 13 a 16 graden en met weinig wind was het prima vertoeven op de terrasjes. Nog wat warmer werd het aan de zuidkant van de Alpen met temperaturen die lokaal zelfs tot boven de 20 graden stegen. Zo meldde het Meteo-Centrale weerstation in Cresciana (253m) in het Zwitserse Ticino zelf 22.8°. In Oostenrijk werd het bij lange na niet zo warm, hier ging Lienz aan kop met in de middag toch altijd nog zeer zachte 16.3°.


Gisteren op veel plaatsen even genieten van Kaiseerwetter, Foto
Mühlbach am Hochkönig via Mail - Maikel de Groot


Zillertal


Sölden

Het vleugje lenteweer van de zaterdag was ook meteen het hoogtepunt van het weekend en ook voor de gehele volgende week. In plaats van lenteweer kunnen we ons gaan opmaken voor onvervalst "herfst"weer en later in de week wellicht ook weer "winter"weer!  Een blik op de weerkaarten voor de komende week laat zien dat we in grote delen van West Europa en ook in de Alpen met zeer onstuimig en onbestendig weer te maken: het wordt stormachtig, nat en later in de periode kan er  sneeuw tot in de lagere dalen gaan vallen.

Dat er veel dynamiek in de atmosfeer zit konden we gisteren ook al goed merken, in de loop van de dag trok het in de westelijke Alpen alweer snel dicht en ook trok de wind weer fors aan. Tot de avond was de bewolking alweer gevorderd tot Oostenrijks grenzen. In de Franse en Zwitserse Alpen viel wat (lichte) regen en hogerop sneeuw.


Dikkere bewolking trok rond het middaguur rap de Zwitserse Alpen binnen en ook
de wind nam weer fors toe. Foto Halsiberg -via APP

Van westen uit verdere weersverslechtering
Vannacht trok de bewolking verder naar het oosten en zal de zondag (Palmsonntag)  net als ook in de westelijke Alpen met veel bewolking en wat (lichte) neerslag beginnen. De grootste kans op wat zon  maken de zuidwestelijk Alpen (Alpes-Maritimes, Dauphiné ) en de gebieden aan de Alpenzuidkant die vooral in de ochtend nog van de Nordföhn profiteren, hier kan het kwik nogmaals tot 20 graden stijgen. Op nadering van een koufront neemt in de loop van de dag de bewolking in de westelijke Alpen weer snel toe en met uitzondering van het zuidwesten gaat het regenen en boven de 1600 tot 1200 meter sneeuwen, aan de westelijke zuidkant ligt de sneeuwvalgrens rond de 2000 meter, in de oostelijke Alpen eerst nog rond de 1800 meter. De meeste neerslag wordt vandaag in het westen verwacht, het minste in het oosten en de oostelijke zuidkant.


Actuele radar (Bron WetterOnline.de)

In de westelijke Alpen kan tot maandagochtend langs de Alpenhoofdkam 10 tot 20cm gaan vallen, in de Berner en Walliser Alpen is 20 tot 40cm haalbaar en in het Mont Blanc gebied tot over het Parco Nazionale del Gran Paradiso is een halve meter en lokaal nog wat meer mogelijk. Ook het westen van Oostenrijk kan vandaag nog wat sneeuw gaan meepakken, dit geldt vooral voor de westelijke Staugebieden (Vor/Arlberg), hier kan 10 tot 20cm gaan vallen, lokaal tot maandagochtend ook nog wat meer. De neerslag zal worden begeleid door een harde tot stormachtige noordwestelijke wind die de sneeuw in de bergen sterk zal gaan verplaatsen. (stijgend lawinegevaar!)


Laatste opklaringen boven de Walliser Alpen -Belalp

Zacht, met föhn zomers in het zuiden
Ook de nieuwe week begint ronduit "ungemütlich" met vooral aan de noordkant van de Alpen steeds weer deels intensive neerslag en een harde tot stormachtige noordwestelijke wind. Maandag kunnen de wolken en neerslag ook wat verder tot over de Alpenhoofdkam naar het zuiden toe uitbreiden. De sneeuwvalgrens varieert sterk, maandag in het oosten meest nog tussen de 800 en 1300 meter, in het westen rond de 1500 tot 1700 meter, dinsdag verder stijgend tot lokaal 2000 meter, in het oosten lokaal rond 1500 meter. Vooral aan de zuidkant wordt het met ondersteuning van de föhn weer zeer zacht met temperaturen die lokaal tot 23 a 24 graden zullen stijgen.

Kouder
Ook in de tweede helft van de week gaat het onbestendig verder. Omdat de hoogtestroming weer de  noordwest hoek gaat opzoeken en we achter een koufront weer aan de koude kant van de polaire jetstream terecht komen gaan de temperaturen in alle hoogtes weer naar beneden. Naar verwachting zal zich richting en in het weekend een markant koudere noord tot noordoostelijke hoogtestroming gaan instellen. Hoe dat precies allemaal zal gaan evolueren en gaan we de komende dagen nader bekijken. 


Na woensdag komen we met een zuidelijker verlopende jet geleidelijk weer in
koudere luchtsoorten terecht

Veel neerslag -sneeuw-  Alpen
Gisteren zijn de neerslaghoeveelheden weer wat naar boven toe bijgesteld. Vooral in de west en noordwestelijk Stau gebieden gaat de komende dagen veel neerslag vallen. Hier wordt tussen de 100 en 200mm berekend maar lokaal ook nog veel meer. Wat te zeggen van bijvoorbeeld de extreme neerslaghoeveelheden welke het GFS in de Stau van de centrale Oostenrijkse Alpen berekent, de komende week lokaal maar liefst 327mm (!!)


Extreme neerslaghoeveelheden cumulatief bij het GFS


maar ook het ECMWF is niet mis 

De eerste dagen valt er alleen in het hooggebergte sneeuw, vanaf de tweede helft daalt de sneeuwvalgrens steeds verder om in het weekend tot in de dalen uit te komen. Voor details is het daarvoor nu echter nog te vroeg dus ook dat laten we nog maar even voor wat het is.

Prognose paas weekend
Kijken we nog even naar het het paas weekend dan lijkt het er op dat we in de koude lucht zitten met sneeuw tot in de dalen. Zondag trekt de sneeuwval zich naar de Oostenrijkse nordstaugebieden terug en de westelijke Alpen komen meer en meer onder invloed van een zich langzaam naar het zuidoosten verplaatsend Brits-Scandinavisch hoog. Gaan we uit van dit scenario zoals het door het ECMWF wordt berekend dan blijven de Alpen nog tot het midden van de week in de koudere lucht. De paasdagen zullen in de Alpen naar verwachting "winters"koud gaan verlopen waarbij de grote vraag is in hoeverre de zon er op tijd bij zal zijn. Zoals gezegd, grootste kans voor de westelijke Alpen vanaf zondag.


Een koude noordelijke stroming gaat het weerbeeld tijdens het
paasweekend bepalen (ECMWF)

Samenvattend: Turbulent weer met vooral in de Stau van de Alpenhoofdkam veel neerslag. Minder nat en zeer zacht aan de zuidkant en naar het oosten toe. Na woensdag met een naar noord draaiende hoogtestroming geleidelijk kouder. 

Tot slot: i.v.m. de paasvakantie en de vele vragen om toch nog wat langer door te gaan met de Alpenweerberichten hebben we besloten om in ieder geval de week vol te maken en gaan we, zei het in wat afgeslankte vorm, tot vrijdag 3 april door!  Fijne zondag en tot morgen maar weer.  Termen (Oberwallis) actueel 6.9° en (nog) opgeklaard. Ciao

Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie - Hier

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Martijn Sonnenberg

Ben benieuwd hoe je de langere termijn ziet Johann! Moou op tojd aan de slag ondanls de zomertijd ;)
Technische vraag: mijn favo dorp Lech melden jullie 48 mm regen in het dal , ik 'zie' er naar 8 ... Zot de rest in de automatische output 'verstopt' onder sneeuwmomenten?

Martijn Sonnenberg | 29-03-2015 - 09:21

Martijn Sonnenberg

Mooi op tijd dus...

Martijn Sonnenberg | 29-03-2015 - 09:21

Sneeuwhoogte.nl

@Martijn, bedankt voor je oplettendheid. We gaan dit uitzoeken.

Sneeuwhoogte.nl | 29-03-2015 - 09:50

Karen G

Volgende week zaterdag vertrekken we richting La Plagne, ben benieuwd wat het weer gaat brengen. Gaan we sneeuwkettingen nodig hebben of niet? Vorige jaren nog nooit nodig gehad tijdens paasvakantie.

Karen G | 29-03-2015 - 10:01

Johann

@All - I.v.m. de paasvakantie en de vele vragen om toch nog wat langer door te gaan met de Alpenweerberichten, hebben we besloten om in ieder geval de komende week nog "vol" te maken en gaan we, zei het in wat afgeslankte vorm, tot vrijdag 3 april door!

Johann | 29-03-2015 - 10:25

Rene

Johann & Michael : Top dat jullie nog een weekje langer doorgaan met de berichtgeving. Ik wil een lang paasweekend naar het Zillertal en ben erg benieuwd of ik mijn dikke winterjas aan moet of lekker in mijn voorjaarsjasje kan gaan skien.
In ieder geval heb ik genoten de afgelopen maanden van jullie dagelijkse berichten

Rene | 29-03-2015 - 10:36

Karin Brakenhoff

Fijn dat jullie nog even door gaan Wij gaan met Pasen nl nog naar het Zwarte woud en zouden heel graag nog weer informatie hebben. Hel liefste sneeuw natuurlijk :)

Karin Brakenhoff | 29-03-2015 - 10:36

Serge P.

Dank je om nog een beetje langer door te gaan. En afslanken kan nooit kwaad :-)

Serge P. | 29-03-2015 - 10:40

Steef Den Draak

Yes! Vooral doorgaan :-) met als afsluiting een samenvatting Winter 2014/2015 ...?

Steef Den Draak | 29-03-2015 - 10:55

Karen G

Bedankt Johann om nog verder te gaan!!!

Karen G | 29-03-2015 - 11:18

Toine van Laack

Fijn dat jullie nog een weekje doorgaan. Vanwege de mooie sneeuwvoorspellingen rijden wij vrijdag as toch nog voor een seizoensafsluiting naar ons geliefde Bettmeralp. Ik blijf jullie voorspelling, vooral voor de reisdag, met interesse volgen!

Toine van Laack | 29-03-2015 - 11:23

wouter vdk

Bedankt Johann en Michaël voor de dagelijkse berichtgeving. Zalig om te volgen!!

wouter vdk | 29-03-2015 - 11:28

Gert1

Tof dat jullie de week nog vol maken. We vertrekken vrijdag naar de Kronplatz. Zo krijgen we toch nog een beter zicht op het weer dat ons daar nog te wachten staat. Hopelijk deze week toch nog wat sneeuwval daar. Bedankt voor de leuke en interessante site.

Gert1 | 29-03-2015 - 11:46

Bart De Vooght

In serre che wolken en zon en dus zalig weer. Zonnige en lagere pistes papperig maar voor de rest goed skien

Bart De Vooght | 29-03-2015 - 13:10

Greet ☀️

Dank jullie wel voor de fijne berichten, en voor de verlenging hiervan! De vele paaskiers onder ons zijn jullie dankbaar!

Greet ☀️ | 29-03-2015 - 13:28

Alp Canli

Johan als ik het goed begrijp is het wintersportseizoen na 3 april voor definitief gedaan tot oktober.

Alp Canli | 29-03-2015 - 16:16

Ellis de Jong

Nog een paar dagen om af te kicken van de het dagelijkse weerbericht. Genoten van alle voorpret, twee heerlijke weken skiën dit jaar.
Tot volgend
seizoen.

Ellis de Jong | 29-03-2015 - 19:54

Rob van den Broek

Top dat jullie nog een weekje doorgaan! Het donkere halfjaar is mooier met als die Kaiserliche foto's.

Rob van den Broek | 29-03-2015 - 21:33

Peter Huygens

Zojuist lang paasweekend geboekt in colfosco, alta badia, Italië. Vertrouwde plek voor ons. Nu hopen dat het weer meevalt, dwz: dat de zon schijnt! Wordt lastig begrijp ik, maar ten noorden van hoofdkam durfden we zeker niet aan, daar gaat echt sneeuw vallen en dat willen we dus juist niet! In alta badia zijn alle liften en pisten toch wel open, is altijd zo. Geldt ook voor sella Ronda en marmolada gletsjer. We hopen woensdag na passage brennerpas de zon te kunnen begroeten ! Ciao

Peter Huygens | 29-03-2015 - 23:10

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord