Weerverslechtering zuidelijke Alpen

We hebben een heerlijke dag met vrij veel zon en weinig wind achter de rug dus hoor je niemand klagen. Onder de 1800m ja en dan vooral de zuidhellingen als er wat te klagen valt. Daar wordt de sneeuw zwaar in de middag, maar dat is ook niet vreemd als je bedenkt dat we alweer in de laatste maartweek zijn aanbeland. Toch zagen we gisteren aan de zuidzijde al de eerste wolken verschijnen, en deze trend gaat de komende dagen in een sterker wordend zuidwestelijk stromingspatroon doorzetten. Dit betekent voor de zuidzijde een toenemende kans op regen en sneeuwbuien, waarbij de meeste zon onder föhnige 'Wetterbegunstige' omstandigheden voor de Alpennoordkant is weggelegd.


Kijk eens hoe technisch ik kan skiën ;-) Vanaf de Chavanette (2200m) in het
Franse Avoriaz. Via @mail Denise & Sjoerd Slooters

Even "doorsteken" op de toppen in het Italiaanse Cervinia. @Tim Jager

Toenemend bewolkt zuidelijke Alpen
Een blik op de radar laat al een behoorlijke tweedeling in het weerbeeld zien. Grote delen van de Franse, Italiaanse en zuid Zwitserse Alpen hebben al te maken met opkomende stau bewolking. In Tessin en de zuidelijke Graubünden zien we al voorzichtig de eerste lichte sneeuwecho's op de radar verschijnen, bij een sneeuwvalgrens die schommelt tussen de 1300 en 1500m. In de loop van de dag gaat de buienactiviteit onder invloed van de dagelijkse gang verder intensiveren en neemt de zuidwestelijke wind ook langzaam wat in kracht toe. Aan de noordkant is het een heel ander verhaal. De noord Zwitserse en Oostenrijkse Alpen ( deels ook inner Alpine) profiteren aan de lijzijde onder föhnige omstandigheden van vrij veel zon.


Traumwetter in de omgeving van het Kleinwalsertal! @Hans ter Braak

Grote verschillen. Staubewolking met de eerste regen en sneeuwbuien
in het zuiden en volop zon aan de inner en noordkant. @WetterOnline

Onzekere sneeuwverwachting
We zien de laatste dagen dat de diverse weermodellen het enorm moeilijk hebben met de neerslagverwachtingen. Vooral het Amerikaanse GFS heeft zich weer eens van zijn "slechtste" kant laten zien, al zie ik bij het Europese ECMWF ook enige "jojo"effecten optreden. Gisteren was het nog de gehele centrale en oostelijke zuidzijde waar flink wat sneeuw in de verwachting stond. De laatste berekeningen laten echter weer een ander beeld zien, waarin de traditionele oost stau gebieden weer in de zogenaamde "hitzone" liggen. Dit scenario betekent dus weer serieuze sneeuwval voor de  Italiaanse Alpes Maritimes, Valle D'Aosta, Wallischer Alpen en Piëmonte. Oorzaak van deze onzekere verwachtingen zijn de kleine lagedrukgebiedjes die steeds net iets anders her berekent worden. Als daardoor de isobaren (lijnen van gelijke luchtdruk) net iets meer oost-west ipv zuid-noord komen te liggen treden er meteen grote verschillen in de te verwachte neerslag op!


ECMWF neerslagcluster tovert nu weer sneeuw voor de traditionele
oost stau gebieden uit de hoge hoed! Cumulatief t/m donderdag

Komend weekend noordwest stau?
Op de wat langere termijn gloort er aan het eind van het seizoen ook weer (sneeuw)hoop voor de noordzijde aan de horizon. Het Azorenhoog neemt een voor de noordelijke Alpen gunstige positie in, en liggen Atlantische storingen wellicht op ramkoers ten aanzien van de noordzijde. Te snelle luchtdrukstijgingen en sneeuwvalgrens liggen als spreekwoordelijke adder onder het gras, maar toch iets om de komende dagen goed in de gaten te gaan houden.
Een heel fijne dag nog ;-)


Noordwest stau op termijn? @ECMWF MeteoCentre

Informatie betreffende lawinegevaar en sneeuwsituatie zie - Hier

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Jan Alting

Hintertux vanochtend strak blauw maar wolken bedekken langzaam de hemel

Jan Alting | 24-03-2015 - 09:24

Mart van Zeijl

Pfffff, wat spannend. Aankomend weekeinde mannenskiweekend op de Stubaier Gletscher. Zou fijn zijn als er wat meer zon kwam dan wat nu de verwachting is. Het slingert bij Bergfex alle kanten op. Begrijpelijk gezien de onzekerheid in de atmosfeer. Kunnen jullie er nog iets zonnigs/zinnigs over zeggen? Iig dank voor weer een mooi seizoen met mooie voorspellingsverhalen. :-)

Mart van Zeijl | 24-03-2015 - 13:17

E S

Zaterdag naar Ischgl. Erg benieuwd naar de omstandigheden.

E S | 24-03-2015 - 13:18

Greet ☀️

Joepie, nog altijd prima vooruitzichten voorde paasvakantie, en laat die NW stau maar komen! :-)

Greet ☀️ | 24-03-2015 - 17:18

Wilfred de Ruiter

@es. Pistes prima tot in het dal. Off piste mogelijkheden slecht. De verwachte sneeuw is zeer welkom.

Wilfred de Ruiter | 24-03-2015 - 20:30

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord