Fraai wintersportweer

Na de sneeuwval van zaterdag startte de dag op veel plaatsen vrij nevelig en vroegen veel wintersporters zich nog af of het nog goed zou komen gisteren. Achteraf kunnen we vaststellen dat dit uiteindelijk nog aardig goed gelukt is. Het werd dan wel niet strakblauw aan de hemel, maar de bewolking begon vanuit het noorden in de loop van de ochtend aardig open te breken en kwam het Alpenzonnetje heerlijk tevoorschijn. In de Franse en Italiaanse Alpes Maritimes (meest zuidelijk gelegen) viel het zoals verwacht tegen met de zon, en vielen er van tijd tot tijd nog talrijke sneeuwbuien.


De dag startte nevelig in Val Thorèns, maar in de loop van de ochtend
kwam de zon er steeds beter bij! Via @App

Erzegg (2150m) in centraal Zwitserland. Ook hier in de loop van dag
steeds meer zon :-) Via @Johann

Heerlijk wintersportweer
Vandaag is een kwestie van snel de pistes op zoeken. Vrijwel het gehele Alpengebied ligt onder hogedrukinvloed, waardoor na het optrekken van de lokaal aanwezige hochnebelvelden ons Traumwetter te wachten staat. Er staat vandaag vrij weinig wind in de Alpenregio en het nulgradenniveau schommelt rond de 2000m. Aan zowel de Zwitserse en Italiaanse zuidzijde kunnen in de loop van de dag door de dagelijkse gang stapelwolken tot ontwikkeling gaan komen, maar het buienstadium zal zoals het er nu naar uitziet nergens gehaald gaan worden.


Faschina in de Oostenrijkse Vorarlberg. Traumwetter! Via @App

Pistebully's zorgen weer voor strakke pistes in Alpbach / Tirol

Sneeuwval zuidzijde
In grote lijnen is er niet veel verandert met de verwachting van gisteren. Morgen maakt een hoogtelaag boven de Noordzee verbinding met een "collega" boven Spanje, en vormt zich een noord-zuid georiënteerde hoogtetrog. Aan de voorzijde hiervan komt een zuid tot zuidoostelijke hoogte stroming op gang die de Südföhn boven de centrale Alpen activeert. Op het frontvlak van de hoogtestoring ontstaan enkele zich afsnoerende lagedrukgebiedjes, waarvan er een via Spanje de Middellandse Zee induikt en een ander precies boven de Alpen wordt berekent. Dit betekent vanaf dinsdag vooral aan de westelijke zuidkant (Tessin, Valle D'Asosta, Piëmonte, Alpes Maritimes) langzaam opkomende sneeuw en regenbuien, met een sneeuwvalgrens die globaal tussen de 1300 en 1600m komt te liggen. De fóhn treft op dinsdag vooral de Zwitserse noordzijde en verplaatst zich op woensdag verder oostwaarts richting Oostenrijkse noordkant.


Hoogtekaart woensdag op 5000m met een slingerende straalstroom
en hoogtestoringen actief in de Alpenregio. @ECMWF

Ook sneeuwval Dolomieten en Oostenrijkse zuidzijde
Naarmate de hoogtetrog zich langzaam verder oostwaarts verplaatst zien we in de laatste neerslagkaartjes toch dat vooral de Oostenrijkse zuidelijke Alpen meer sneeuw gaan krijgen dan in eerste instantie werd verwacht. Dit is goed nieuws voor de Dolomieten, Venezianer Alpen en het zuiden van Karinthië want in deze omgeving wordt tot en met donderdag tussen de 30 en 60cm neuschnee verwacht, met voor de gunstig gelegen stauhellingen wellicht zelfs nog wat meer. De sneeuwvalgrens blijft een aandachtspunt, want deze schommelt rond die tijd naar verwachting rond de 1400 à 1600m. Onzekere factor is en blijft of de meeste neerslag in de wat "warmere" of koude sector gaat vallen. neerslagafkoeling en opglijdings processes liggen ook nog eens op de loer en kunnen lokaal nog voor grote verschillen gaan zorgen. Genoeg om in de gaten te gaan houden de komende dagen. Een heel fijne dag nog!


ECMWF neerslagcluster t/m donderdag. Mooie witte opfrisser voor
Dolomieten en Oostenrijkse zuidzijde?

Op de valreep nog binnen via de @mail. Pointe des Mossettes (2277m)
in het Franse Avoriaz. Via Denise Slooters

Informatie betreffende lawinegevaar en sneeuwsituatie zie - Hier

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Martijn Sonnenberg

Het wintersportweer blijft goed als ik het zo lees! fijn voor de mensen die laat geboekt hebben (hoewel die wrsch 'hoog' zitten en dus toch weinig last zouden hebben van de voorjaarsperikelen).
Ik heb het idee dat we dit weerbeeld in de lage landen liever 2 maanden eerder hadden gehad voor een prachtig schaatweertje of heb ik dat mis?

Martijn Sonnenberg | 23-03-2015 - 09:39

Marcel vdE

Benieuwd wat het met Pasen wordt in Vorarlberg (niet al te hoog). Gelukkig wordt de klok eerst nog een uur verzet zodat we wat vroeger op de dag zitten. Jammer dat NL geen paasvakantie kent zoals onze zuiderburen. Zou mooi bijdragen aan wintersportvakantiespreiding. Er zou dan keuze uit drie mogelijke wintersportvakanties zijn ipv de volgepropte kerst en krokus vakantie.

Marcel vdE | 23-03-2015 - 09:57

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Goedemorgen Martijn. Klopt. Voor wat serieuzer winterweer in Nederland kwam deze luchtdrukverdeling helaas te laat ;-( Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 23-03-2015 - 09:59

Vancutsem Steven

Hey Michael , we gaan van 3 april tot 11 april naar Les Deux Alpes , wat zijn de vooruitzichten daar , gaat daar nog veel sneeuw vallen ? Dank voor uw antwoord ! Groetjes steven

Vancutsem Steven | 23-03-2015 - 11:00

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Steven. Dit ligt nog wat te ver in de verwachtingstermijn. Voorlopig zien de vooruitzichten er voor de Franse Alpen vrij goed uit! Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 23-03-2015 - 13:31

Bart De Vooght

@Michael wat bedoel je met ziet er vrij goed uit? Verse sneeuw of juist zon ? Ik vertrek zaterdag naar serre chevalier en zie een zonnetje wel zitten. Maar ik begrijp dat zelfs dat nog redelijk ver weg is :-)

Bart De Vooght | 23-03-2015 - 15:29

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Bart. Komende 48 uur wat sneeuw met naar het eind van de maand steeds meer zon. Temp gaat wel wat oplopen op termijn in Franse Alpen. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 23-03-2015 - 17:49

Dirk

Binnen kleine 2 weken naar Orcières. Op dit moment nauwelijks 20 cm sneeuw op 1850 meter.
Ik hoop dat er nog een dump komt.

Dirk | 23-03-2015 - 17:54

Ran Hendrickx

@Michael, dat zijn nog mooie sneeuwverwachtingen voor de komende week! Ik wil volgende week nog last minute ergens naar toe, wat zou jij aanraden?

Ran Hendrickx | 23-03-2015 - 19:28

Bart De Vooght

Thanx Michael what will be will be :-)

Bart De Vooght | 23-03-2015 - 20:40

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord