Nieuwe neerslag in aantocht

Algemene weersituatie
Op de weerkaart zien we een depressie ten noorden van Schotland met als tegenhanger een krachtig bolwerk van hogedruk boven Rusland. De Alpen hebben het meest te maken met de invloed van de depressie welke verantwoordelijk is voor de aanvoer van zachte en ook vochtige lucht. Een klein lagedrukgebied heeft het afgelopen etmaal voor nieuwe sneeuwimpulsen gezorgd in de  zuidelijke Alpen. Vandaag zorgt een kleine hoogterug voor een verbetering.

Waarschuwingen: geen


De Alpen vanuit de lucht!

Weerpraatje:
Een omvangrijk lagedrukgebied bepaalt het weer in de Alpen. Soms geeft het wat ruimte weg aan een ruggetje van hogedruk en vandaag is zo'n dag. Op de meeste plaatsen blijft het droog al kan er in Oostenrijk nog een enkel (sneeuw) buitje vallen. De nulgradengrens ligt rond de 2000 à 2200 meter. Verder zijn er vandaag flinke perioden met zon al kan het in de Oostenrijkse Alpen eerst nog wat tegenvallen. Later op de dag neemt vanuit het westen de bewolking toe op de nadering van een storing. Het gaat hierom hetzelfde frontensysteem welke in ons land voor flink wat regen en wind gaat zorgen. Wanneer het eenmaal in de Alpenlanden is gearriveerd zal de meeste activiteit verloren zijn gegaan. Vanavond en vannacht valt er nu en dan lichte neerslag, waarbij de vorm beneden de ruwweg 1700 à 1800 meter regen zal zijn of smeltende sneeuw. Daarboven valt de sneeuw in vaste vorm. Ook morgenochtend kampen de zuidelijke delen nog met de restanten van de storing. Er valt nog altijd enige neerslag waarbij de vorstgrens rond 2000 à 2200 meter komt te liggen. In de middag wordt het overal droog en breekt de zon breeduit door. Het kwik, in de rug gesteund door een föhnwindje kan nog behoorlijk oplopen, tot zo'n 10 à 15 graden in de beschutte lager gelegen gebieden. Voorlopig blijft  wisselvalligheid troef.


Vooral later op zondag, wanneer een portie koude en van oorsprong arctische lucht binnenstroomt, maakt de vorstgrens eventjes een vrije val en kan er sneeuw vallen tot in de lager gelegen gebieden. Details daarover volgen de komende dagen.

Nieuwe neerslag in aantocht
Zaterdag zien we dat zowel een rug van hogedruk vanaf de Middellandse Zee als een storing boven Denemarken het weer proberen te beïnvloeden. Beide zullen enig zeggenschap krijgen. Helemaal droog blijft het niet, er kan eens wat regen of een bui vallen maar er zijn toch ook tal van droge perioden waarbij de zon ook af en toe doorbreekt.

Zondag zien we nieuw neerslaggeweld op de Alpen afkoersen. Het gaat hier om een kleine randstoring die ontstaat aan de zuidkant van een depressie bij Schotland. De modellen denken nog wat verschillend over de te volgen koers, maar we kunnen er vanuit gaan dat het gaandeweg op zondag flink nat gaat worden. Het laagje ligt dan boven het Kanaal en vooruitgeschoven frontensystemen zullen voor langdurige neerslag gaan zorgen. Aanvankelijk valt er alleen sneeuw boven de 2500 meter maar later op de dag stroomt er een portie koude, van oorsprong arctische lucht de bergen binnen en zakt de sneeuwvalgrens onderuit naar 700 à 1000 meter en dat betekent ook kans op sneeuw in de lager gelegen gebieden. In de nacht naar maandag maken de oostelijk Zwitserse  en Oostenrijkse gebieden nog altijd kans op een flinke portie 'wit goud'. In de Franse Alpen zal het zwaartepunt  plaats vinden in de nacht naar zondag en zondagochtend vroeg. Ook daar gaat sneeuw vallen maar de vraag is tot op welke hoogte. Waarschijnlijk weet de koude lucht niet tot die omgeving door te dringen zodat de sneeuw beperkt blijft tot boven de 2500 meter.
   
Kijken we nog wat verder vooruit dan zien we dat het later op maandag opklaart, maar dat er van een langere tijd stabiel weer geen sprake zal zijn. Storingen blijven in de buurt en eigenlijk is het vooral de vraag wanneer er weer een nieuwe neerslaginterventie plaats zal vinden.

Morgen meer Alpenweer van mijn collega Michaël van der Poel. Een hele fijne dag!

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Schrijf als eerste een reactie op dit weerbericht.

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord