Afnemende Südost stau

Het betere weer was gisteren wederom ten noorden van de Alpenhoofdkam te vinden, alhoewel hier ook af en toe binnentrekkende wolkenvelden het zicht op de pistes tijdelijk wat minder goed maakte. De hoogtestoring die op dit moment ergens ten westen van Sardinië terug te vinden is heeft het weer in grote delen van Italië volledig verpest. Vooral op Sicilië en in de golf van Genua is een enorme plens water naar beneden gekomen, en viel er in de Piëmonte, Valle D'Aosta en de Italiaanse Alpes Maritimes op uitgebreide schaal een bak met sneeuw! De Südost stau blaast vandaag zijn laatste adem uit, waardoor de sneeuwval vandaag vanuit het oosten langzaam verder in intensiteit zal gaan afnemen en we ons gaan opmaken voor een drogere periode in de Alpen. Een langdurige droge periode lijkt er alleen niet in te zitten!


Mooi open condities in Konigsleiten / Gerlos

Met goed bezette terrasjes ;-) Via Richard v Workum

Was het in Sestrière in de Italiaanse Piëmonte een heel ander verhaal.
Bakken met sneeuw door aanhoudende Südost stau!

Nog een leuke vanuit de Piëmonte. Dat wordt uitgraven
geblazen ;-) Via Twitter @Tanargue

Afnemende sneeuwval
De hoogtestoring die voor de sneeuwval aan de zuidzijde verantwoordelijk is ligt op dit moment voor de Golf van Oristano aan de westkust van Sardinië. Het lagedrukgebied vult op en trekt langzaam verder richting de Siciliaanse noordkust, zodat het zijn grip op het Alpenweer verliest en de sneeuwval dus langzaam verder gaat afnemen. Op dit moment zit de actieve bewolking zoals eerder gezegd in de Italiaanse westelijke Alpen regio, en sneeuwt het van tijd tot tijd boven gemiddeld 1100 à 1400m nog even door. In de loop van de dag wordt de bewolking vanuit het oosten dunner en hebben vooral de Franse en Zwitserse noordelijke Alpen te maken met föhnige omstandigheden.


lagedrukgebied trekt langzaam in betekenis zuidoostwaarts weg.
@KNMI / HIRLAM

Visueel satellietbeeld met actieve bewolking boven Italië, zuidelijke Alpen
en Adriatische Zee. @EuMetSat / Buienradar

Tijdelijk hogedrukinvloed
Als we diverse weerkaarten eens onder de loep nemen zie je duidelijk dat het voorjaar in de lucht zit. Warmere luchtmassa's verschijnen langzamerhand weer op de kaarten, waarbij de warmte de komende periode vooral boven noordoost Afrika en het zuidoostelijke Middellandse Zeegebied aanwezig is. Het Alpengebied ligt wat de serieuze warmte betreft voorlopig nog even buiten schot, al zien we de temperaturen lokaal toch al weer flink oplopen. De piste condities verslechteren onder gemiddeld de 1500m s'middags door de steeds sterker instralende zon. Ook als het bewolkt is neemt de instraling toe, al wordt deze dan  natuurlijk nog wel enigszins getemperd maar de boodschap is duidelijk......we zitten duidelijk in de laatste fase van het wintersportseizoen.

Tijdelijk droger
Woensdag en donderdag verlopen onder invloed van hogedrukinvloeden grotendeels droog, al kan ik een lichte regen of  sneeuwbui in vooral de westelijke Alpen ook niet helemaal uitsluiten. Het nulgradenniveau stijgt nog wat meer door naar gemiddeld 1900 à 2300m en de wind is duidelijk in kracht afgenomen. Prima ski en board omstandigheden dus, met de beste condities in de ochtenduren.

Vanaf vrijdag opnieuw wisselvalliger
De weersverbetering is helaas van korte duur. Aan het eind van de week verplaatst het zwaartepunt van hogedruk zich richting Ierland en noord Europa, waardoor op hoogte aan de oostflank koudere lucht zuidwaarts boven west en zuidwest Europa gaat uitstromen. Zoals het er nu naar uitziet krijgen de westelijke Alpen hier een staartje van mee, maar erg overtuigend is de "koude-inval" boven de Alpen niet. Wel gaat de sneeuwkans in vooral de westelijke en zuidelijke Alpen aan het einde van week weer flink toenemen, zodat een lange periode met Kaiserwetter er voorlopig even niet meer inzit. We kunnen nu eenmaal niet alles hebben. Een heel fijne dag nog!


ECMWF komend weekend met kou die vooral ten westen van de Alpen
zuidwaarts stroomt. @MeteoCentre

Informatie betreffende lawinegevaar en sneeuwsituatie zie - Hier

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Wim V

Laatste uurtjes. Helaas hogere temperaturen vandaag dus tijd om naar huis te gaan. ?

Wim V | 17-03-2015 - 08:39

Marianne  Siusi

In Arabba wordt het momenteel helder en het ziet er naar uit dat er een zonnetje door gaat komen. Gisteren heeft het de hele dag gesneeuwd, tot laat in de avond. Vanmorgen vroeg al een drukte van jewelste met sneeuwschuivers en pistenbully's om alles weer keurig aan te harken.

Marianne Siusi | 17-03-2015 - 09:52

Jasper B

Nu zaterdag vertrekken naar solden. Shortskie t.e.m woensdag. Wat zijn de verwachtingen? Sneeuwkettingen kunnen we thuislaten neem ik aan? En is het een klimmetje naar het dorp of makkelijk te bereiken? Solden voor mij nog 1 van de weinige onbekende plaatsen in oostenrijk.. :)

Jasper B | 17-03-2015 - 11:14

Jan Alting

Sneeuwkettingen nooit thuis laten

Veel plezier

Jan Alting | 17-03-2015 - 12:47

Carin L.

Update vanuit Bramberg: in tegenstelling tot het Oostenrijkse zonnige weerbericht was het tot een uur of twee zwaar bewolkt, minder zicht op de pistes en af en toe krachtige wind. Ondanks de temperaturen boven nul was de gevoelstemperatuur gewoon koud. Na 14.00 uur kwam de zon meer en meer door.
Michael wat verwacht jij voor Bramberg/Neukirchen de komende dagen? Worden we nog op wat zon getrakteerd en welke temperaturen verwacht jij?
Alvast bedankt voor je reactie!

Carin L. | 17-03-2015 - 14:01

Lieke T

Hoe zijn de sneeuwcondities in saalbach hinterglemm voor dit weekend !? Iemand een update van daar

Lieke T | 17-03-2015 - 14:32

Ruba

Jasper : in Oostenrijk zijn winterbanden verplicht tot begin april en sneeuwkettingen kunnen verplicht worden op sommige trajecten bij zware omstandigheden.

Ruba | 17-03-2015 - 16:27

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Carin. Het blijft vrij zacht met een nulgradenniveau dat rond de 2300m hoogte schommelt. De wind neemt de komende dagen verder in kracht af in het Salzbürgerland, dus dat is mooi meegenomen. Morgen en overmorgen flinke zonnige perioden, waarbij later op de dag door de dagelijkse gang enkele wolkenvelden kunnen ontstaan.
Fijne dagen nog! Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 17-03-2015 - 16:43

Carin L.

Bedankt voor je reactie Michael!
Als het goed is krijgen we dus nog een paar mooie dagen: lekker vooruitzicht :-)

Carin L. | 17-03-2015 - 17:14

Jasper B

Winterbande staan er uiteraard op. Denkt iemand dat ik sneeuwkettingen nodig zal hebben om zaterdag 21/3 naar solden te rijden? Zware sneeuwval zit er voor de noordelijke alpen niet aan te komen as k vandaag het weerpraatje goed begrepen heb?

Jasper B | 17-03-2015 - 18:16

Allis VV

Lieke T, Saalbach Hinterglemm zuidzijde mindere condities, noordzijde nog goed tot midden iig. Vandaag in Leogang prima nog, zelfs tot in dal maar rond 14:00 u ook daar wel minder maar nog steeds heerlijk skieën! Gelukkig scheen de zon niet zo fel, dat bleek voor de sneeuwconditie wel zo gunstig! Veel plezier Lieke!

Allis VV | 17-03-2015 - 18:16

Lieke T

Bedankt allis !!!

Lieke T | 17-03-2015 - 18:42

Ko Wisse

@michael. Hallo fantastiche berichtgever. Alvast nog bedankt voor de super goede berichtgeving. Jullie zaten er een enkele keer weleens naast, maar meestal echt een reële vooruitzichten. Het waren zulke uitvoerige berichten. Kunnen jullie dat ookvan de zomer voor Nederland gaan doen? Volgende week zouden we graag nog een poosje naar Hinterglemm willen. Verwacht je nog wat vande kou inval?

Ko Wisse | 17-03-2015 - 19:29

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Klopt Jasper. Het wordt in het weekend wel wat onstabieler, maar de actieve bewolking zit vooral meer ten westen en zuiden van Solden. Fijne vakantie ;-)

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 17-03-2015 - 20:37

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Haus am Wald. Per 1 april stoppen we met de actieve berichtgeving. Voor zomerweer zijn er andere informatiebronnen;-) Een kouder scenario lijkt er op grond van de laatste runs niet in te zitten. Morgen meer hierover.
Gr Michel

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 17-03-2015 - 20:52

Marije Zijlmans

Bedankt voor alle berichtgevingen ik heb er van genoten! Alle mooie plaatjes en weerberichten super! En nu op naar het voorjaar en zomer!

Marije Zijlmans | 18-03-2015 - 09:38

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord