Vrij zonnig wintersportweer

We kunnen in de Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen weer een topdag bijschrijven. Alleen in Tirol en verder oostwaarts viel het gisteren zoals verwacht wat tegen, want deze omgeving lag onder invloed van een hoogtelaag boven het Balkan gebied. Op veel plaatsen zijn hier aan de noordzijde van tijd tot tijd wat lichte sneeuwbuitjes tot ontwikkeling gekomen, maar vandaag is die kans aanzienlijk kleiner.  De piste omstandigheden zijn sinds gisteren met het instromen van koudere lucht aanzienlijk verbeterd en deze trend zich vandaag ook nog voort. In de middag kunnen de lagere zuidhellingen weer wat problemen gaan geven met zwaardere "slush"condities, maar dat is eigenlijk normaal voor deze tijd van het jaar. In de loop van de middag zien we in Franse en zuidwestelijke Italiaanse Alpen de bewolking dan langzaam verder gaan toenemen, wat de voorbode is van een faliekante weersverslechtering die voor de zuidelijke Alpen op het menu staat.


Veel beter kan je het niet krijgen. Gisteren in Ischgl via @App

Laax met uitzicht op de Vorab gletscher. Eveneens traumwetter!

De Masner in Serfaus ligt er ook supermooi bij zeg! Via @App

Veel sneeuw voor zuidwestelijke Alpen
De situatie voor de komende dagen is en blijft vrij complex. Dat er veel sneeuw gaat vallen in de zuidwestelijke Alpen is ondertussen wel zeker. Onzekerheid is de grillige sneeuwvalgrens die in de modellen niet duidelijk beschreven wordt. Met het naderbij komen van het afsnoerende venijnige lagedrukgebiedje bevindt het aandachtsgebied zich in eerste instantie nog in vrij koude polaire lucht. Vanaf zondag stroomt echter in een cyclonaal stromingspatroon (tegen de wijzers van de klok in) zachtere lucht de Alpen binnen. En juist op zondag gaat de neerslag intensiteit door de flink onstabieler wordende atmosfeer enorm toenemen! Maar goed. Laten we bij het begin beginnen. Vandaag later op de dag vanuit het zuidwesten in de Franse en zuidwestelijke Italiaanse Alpen verder toenemende bewolking met inzettende lichte sneeuwval. De sneeuwvalgrens ligt voorlopig tussen de 1200 en 1500m, waarbij de sneeuwval op zaterdag over het algemeen nog vrij licht qua intensiteit is.


Op dit moment nog geen vuiltje aan de lucht. De zon heeft het voor het zeggen
in de Alpen, met alleen bewolking voor het noordoosten van Oostenrijk

Weerkaart voor zaterdag met afsnoerende lagedruk ten zuidwesten van
de Alpen. De staufase neemt vooral vanaf zondag flink in kracht toe
@KNMI / HIRLAM

 

Vanaf zondag zwaardere staufase
De neerslagkaartjes van ECMWF en GFS blijven vrij imponerend. Vanaf zondag schakelt de sneeuw en regen fase in een duidelijk hogere versnelling, en gaat het in de zuidelijke Franse en Italiaanse Alpes Maritimes, Aosta en Piëmonte boven gemiddeld 1300 à 1500m steeds harder sneeuwen. De lagere gebieden ontkomen niet aan de onvermijdelijke regen, maar misschien valt de schade door zogenaamde neerslagafkoeling nog mee. Later op de zondag breidt de sneeuwval zich meer oostwaarts richting Tessin, Lombardije en Dolomieten uit, en kan in deze omgeving op de middelbare en hogere pistes de boel ook eens even lekker wit opgefrist gaan worden. Maandag houdt de staufase aan de zuidkant volop aan en deze zal zich in de loop van dinsdag in een ogenschijnlijke Retour d`est weer retrograad westwaarts terug gaan verplaatsen. Hierdoor krijgt de Italiaanse binnenboog nog even een laatste toetje gepresenteerd met opnieuw toenemende sneeuw in een oost stau situatie. Kijken we naar de neerslagcijfers, dan is er tot en met woensdag 1 tot 1.5m sneeuw mogelijk in de Italiaanse oost stau gebieden. Tegen de zuidhellingen van Tessin, Graubünden, Dolomieten / Süd Tirol verwachten wij tot en met woensdag tussen de 30 en 70 cm sneeuw, waarbij de sneeuwvalgrens een belangrijk aandachtspunt blijft!


De metergrens wordt cumulatief ruimschoots overschreden!

Later weer nordstau?
Het is bijna niet bij te houden de komende week. Eerst feest aan de zuidzijde en aan het eind van de week lijkt in een noord tot noordwest stroming de noordkant weer aan de beurt te zijn. Het is even afwachten hoe dit noord scenario zich verder gaat ontwikkelen. Eerst maar eens onze aandacht richten op de zuidkant voorlopig. Een fijne dag nog :-)

Informatie betreffende lawinegevaar en sneeuwsituatie zie - Hier

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Lieke T

Hallo,
Kan iemand mij een live update geven over saalbach hinterglemm ? We willen de 19 e weg gaan en we willen graag weten of het dan nog te doen is met de sneeuw !
Alvast bedankt

Lieke T | 13-03-2015 - 09:44

Roko

@ Michael. Sudstau en neerslag voor de ZW Franse Alpen in je voorspelling... waarom zie ik bij de plaatsen in het Mauriennedal amper tot geen neerslag staan? Onzekerheid hoe ver naar het westen de neerslag reikt?

Roko | 13-03-2015 - 09:56

Alexandra S

Goede morgen Michael hier ben ik voor het laatste keer voor mij vertrek morgen naar Livigno.Wat mogen wij verwachten ganse week 14-21 maart? ik vrees dat wij zullen zon niet te krijgen?Ik hope dat je voor mij beter nieuws hebt!!!Groetjes Alexandra

Alexandra S | 13-03-2015 - 10:38

Daan Cobelens

Hoi Michael, ik zie op langere termijn wel een forse stijging van de temperatuur. Is dat iets wat ook echt gaat doorzetten? We gaan 28 maart naar Le Corbier

Daan Cobelens | 13-03-2015 - 10:39

Ko Wisse

@sandra. Gewoon top condities.

Ko Wisse | 13-03-2015 - 10:40

Skiwi The Fast

Vanmiddag eindelijk richting Tirol en dan staat er zuidföhn op het menu...
Maar we zoeken het hogerop (morgen Lech, daarna 3,5 dag Serfaus), dus hopelijk valt 't nog mee.
We shall see!

Skiwi The Fast | 13-03-2015 - 10:47

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Ro Ko het zwaartepunt van de sneeuwval bevindt zich aan de zogenaamde zuidwestelijke binnenboog. Dus aan de Italiaanse zijde. Zie ook het neerslagkaartje! Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 13-03-2015 - 10:57

Wim V

Vandaag super mooi weer in Fiss Serfaus met geweldig mooie pistes.

Wim V | 13-03-2015 - 11:13

Carin L.

Update vanuit Bramberg:
Een dag met een gouden randje zullen we maar zeggen. Strak blauwe luchten, heerlijke temperatuur en werkelijk perfecte sneeuwcondities. Wat kan een mens zich op wintersport nog meer wensen? Niks toch!

Carin L. | 13-03-2015 - 14:43

Marie Tie

Update Zugspitz arena: Gister mooie dag in Ehrwald, maar de dalafdaling was om 15u een ramp. Slushpuppy! Vanochtend in Lermoos erg mooi maar druk en daardoor ook sneller slechtere pistes. Smiddags naar Bichlbach/Berwang. Lekker rustig en dalafdaling Bichlbach nog goed te doen (smiddags in de schaduw) maar Thaneller afdaling niet te doen vanwege pap. Hoorde van andere Nederlanders dat deze vanaf 11.00 u al niet meer ok is. Verder in Berwang soms echt groene stukken en vrij veel pap. Maargoed, al met al genieten! Gewoon als eerste bij de lift en dan smiddags genieten van de zon. Morgenmiddag naar de Zugspitz omdat ik hoop dat de sneeuw daar vanwege de kou beter is. Of zit ik mis?

Marie Tie | 13-03-2015 - 20:32

Karin Brakenhoff

Het is zaterdag...........geen informatie over de sneeuw vandaag?

Karin Brakenhoff | 14-03-2015 - 10:45

The Snowman

Ik denk dat michael en johan ingesneeuwd zitten of zelf aan het skien zijn.
Een welverdiende ruhetag kan natuurlijk ook.

The Snowman | 14-03-2015 - 10:59

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord