Passage koufront Alpen

Het hoog dat ons de afgelopen dagen het prachtige voorjaarsweer bezorgde begon zich gisteren wat af te zwakken en van het westen uit kregen we te maken met een afzwakkende storing. Bewolking die met deze storing samenging trok in de loop van de middag de westelijk Alpen binnen en later op de avond en nacht waren dan ook de oostelijke Alpen aan de beurt. Veel stelde het echter allemaal niet voor en op de meeste plaatsen kon de zon toch nog door de hogere bewolking heen prikken. De oostelijke Alpen konden gisteren de hele dag nog genieten van knalblauwe luchten. Opnieuw was het voorjaarsachtig met temperaturen die in het laagland en de dalen weer tot boven de 15 en lokaal tot boven de 17 graden stegen. De vorstgrens lag meest zo rond de 2500 meter. 


Commentaar overbodig, via de mail uit Serfaus, bedankt Suzan


Een Top-dag ook op de gletscher van Kaprun, ideale temperatuur en sneeuw
meldden ons Walter&Mireille via de Mail, thx folks ! 


Amazing Livigno ! Perfecte sneeuw en ongelooflijke pistes (via twitter)

Kijken we naar de weerkaarten van vandaag dan zien we dat een aparte kern van hogedruk zich via de Benelux naar het noorden tot over Scandinavie gaat uitbreiden. Aan de oostflank van dit hoog kom een noordelijke stroming op gang waarmee koudere lucht vanaf het hoge noorden richting de Alpen wordt getransporteerd. Een ontwikkeling die de laatste dagen al mooi door de modellen werd opgepakt en dus nu ook daadwerkelijk gaat plaatsvinden. Samenhangend met de koudere polaire lucht trekt vandaag een zwak koufront van noord naar zuid over de Alpen waarbij vooral de oostelijke Alpen beïnvloedt zullen worden.


Actuele radarbeeld met de neerslag (sneeuw) in het oosten

De westelijke Alpen hebben vooral in de ochtend nog te maken met bewolking die in de nacht binnendreef en lokaal wat neerslag veroorzaakte. Vanmorgen kan er in Zwitserland aan de noordkant van de Alpenhoofdkam nog een (sneeuw)buitje vallen maar elders is het droog en met het vorderen van de dag gaat het met een stevige noordenwind weer meer en meer opklaren. Algemeen geldt hier hoe meer naar het westen en zuiden hoe beter de condities, later op de dag dus ook elders (noorden) weer verbeterend. De temperaturen komen niet meer zo hoog uit, op 2000 meter daalt het kwik naar - 2 tot -4 graden en op 3000 meter naar -4 tot -7 graden. Het nulgradenniveau zal met het binnendringen van de koudere lucht dalen van 1600 meter, hoe verder naar het  zuidwesten hoe hoger met in het uiterste zuidwesten rond de 2500 meter. Ook de sneeuwvalgrens daalt geleidelijk van 1500 naar 700 meter, in de koudere lucht wordt echter nauwelijks nog neerslag verwacht. 


Al weer mooi opgeklaard in de Walliser Alpen (Visperterminen)

De oostelijke Alpen krijgen wat meer met de vochtigere en kouder lucht te maken en vooral aan de noordkant heersen slechte condities door wolken (nevel), sneeuw(buien) en een harde noordelijke wind. Met het binnenlopen van het koufront daalt ook hier de sneeuwvalgrens van 1500 naar 700 meter en lokaal kan tot een hoogte van 500 sneeuw gaan vallen. De meeste neerslag wordt in de Stau van de Alpenhoofdkam berekend, hier kan 5 tot 15mm neerslag vallen en lokaal ook nog wat meer. Boven de circa 1500 meter zal dit dus al sneeuw vallen, elders deels eerst ook als regen. Hoe verder weg van de Stau aan de Alpenhoofdkam hoe groter de kans dat ook de zon even van de partij zal zijn dit geldt met name voor de middag. De temperaturen komen ook in het oosten op een belangrijk lager niveau uit waarbij het over de gehele linie in alle hoogtes in het oosten een aantal graden kouder wordt dan in het westen en zuiden. Verder hebben we ook weer eens te maken met een koude noordelijk wind die aantrekt tot matig of sterk en lokaal ook stormsterkte (föhn) kan bereiken.


Sneeuwval Winklmoosalm, Bayerische Alpen (1160m)

Donderdag en vrijdag zien dat het nog wat verder naar het noordoosten trekt en verder versterkt, tegelijkertijd zien we ook een hoogtelaag vanaf de Balkan wat in westelijke richting opschuiven. Hierdoor krijgen we te maken met een stevige noordoostelijke hoogtestroming waarmee koude lucht wordt aangevoerd. Hoe verder naar westen hoe meer de invloed van hogedruk werkzaam zal zijn.


Hoogtelaag en bel met koude lucht (groen) trekt aan de zuidflank van
het hoog naar het westen (ECMWF vrijdag)

Hier is het donderdag en vrijdag zonnig, wel maakt die harde noordooster het er voor het gevoel niet echt lekkerder op. De oostelijke Alpen hebben vooral op donderdag nog last van de nordstaueffecten en met name langs de Alpenhoordkam zit donderdag nog bewolking en kan er nog wat sneeuw of een sneeuwbui of winterse bui vallen. Aanvankelijk bevindt de sneeuwvalgrens zich in de dalen en lagere delen, later meest tussen de 500 en 800 meter. De meeste kans op zon is donderdag weggelegd voor de westelijke delen van Oostenrijk als ook de Alpenzuidkant.  De temperaturen in de bergen handhaven zich op een winters niveau met op 2000 temperaturen tussen de -4 en -7 graden.

Veel neerslag (sneeuw) Alpenzuidkant verwacht
In het weekend schuift het hoogtelaag en de bel met koudere lucht dan verder door naar de westelijke Middellandse Zee en zal de hogedruk boven Scandinavië domineren. Algemeen betekent dit voor de Alpen dat onder invloed van het laag en bij een wat lagere luchtdruk de atmosfeer instabieler zal zijn. Met een naar zuid tot zuidoost draaiende stroming wordt het aan de noordkant föhnig. Hoe zuidelijker hoe minder goed en toenemend ook neerslagkansen. Het beste weer met ook zon is weggelegd voor het oosten maar ook hier kan uit overtrekkende wolken of stapelwolken lokaal een sneeuwbui of wat sneeuw vallen.


Begin volgende week aanhoudende Süd tot Südoststau (GFS voor
dinsdag)

Onze aandacht voor wat betreft de neerslag gaat in het weekend en ook begin volgende week echter uit naar de westelijke Alpenboog en dan vooral de Italiaanse kant en aangrenzende Franse Alpen. Omdat het laag slechts langzaam verder trekt richting noord Afrika een dus een beetje blijft sukkelen boven de westelijke Middellandse Zee kan zich aan de zuidkant een langdurige Südost tot Oststau fase gaan instellen en gaat er veel neerslag vallen met retour d'est kenmerken.

Mede door die vertragende werking kan het aanhoudend gaan regenen en sneeuwen en tot het midden van de week worden er extreme neerslaghoeveelheden berekend. Gisteren was het GFS nog wat terughoudend ten aanzien van deze ontwikkelingen maar vandaag doet het weer lekker meer en toornt zelfs weer boven het Europese model uit. Kijken we naar de cumulatieve neerslaghoeveelheden dan zien we dat het model in de Oststau (retour d'est) tot woensdag tussen de 100 en 200mm met lokaal 250mm (!!)of zelfs nog meer.


GFS, het model doet weer helemaal mee met cumulatieve neerslaghoeveelheden
die tot woensdag gaan oplopen tot meer dan 250mm (!!)

Het ECMWF is wat bescheidener maar met 100 tot 160mm en lokaal ook hier nog meer toch ook extreem. Met dit soort toestanden zal de neerslag tot in de lagere delen en dalen gaan vallen. In de bergen mag men dan rekenen op een dump van 100 toto 200cm en lokaal is ook nog meer mogelijk! 


Het ECMWF is ietwat bescheidener.

Opgemerkt dient nog te worden dat de precieze hoogtestroming en winden bepalend zullen gaan worden waar de meeste neerslag gaat vallen. Vooral bij dit soort stromingspatronen kunnen de lokale verschillen op kleine ruimte erg groot zijn. Typisch een verschijnsel passend bij een Retour d`est. Het zwaartepunt van de neerslag zal in Piemont tot over Aosta komen te liggen.

Onzekere lange termijn, hogedruk meest waarschijnlijke scenario
Vanaf  dinsdag wordt het hoogtelaag boven de westelijke Middellandse zee overlopen door een Atlantische hoogtetrog die richting het Iberische schiereiland uitzakt. Uiteindelijk zien we dan een dat zich boven het Iberische schiereiland een volgend (afgesnoerd) hoogtelaag gaat nestelen, De Alpen komen daarbij onder de invloed van een gordel van hogedruk met de as ten noorden van ons (kaart hieronder). Dit betekent dat de rust geleidelijk weer keert en ook de neerslag aan de zuidkant er geleidelijk uit gaat. Helemaal storingsvrij lijkt het echter ook dan niet te gaan verlopen, enerzijds kunnen we vanuit het zuiden nog storingsinvloed krijgen (hoogtelaag) en ook de optie van een storing vanuit het noorden is niet ondenkbaar (GFS). De temperaturen kunnen langzaam weer wat gaan stijgen maar van een markante verzachting is absoluut geen sprake en wat dat voor de sneeuw betekent (hogdruk) hebben we de afgelopen dagen kunnen zien!


ECMWF donderdag-vrijdag

Al met al dus op termijn nog best wat onzekerheden. De komende dagen maar eens verder kijken hoe zich dit allemaal zal gaan ontwikkelen. In ieder geval lijk een overgang naar belangrijk zachter weer vanuit het westen niet erg waarschijnlijk. Eerder tenderen we weer naar een situatie zoals we die de laatste week hebben meegemaakt waarbij het op de details zal gaan aankomen.


GFS ensembles prikpunt centrale noordelijke Alpen

Tot zover voor dit moment, fijne dag waar dan ook en tot morgen. Actueel in Termen -Oberwallis 3.9 graden en grotendeels weer opgeklaard. Ciao

Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie - Hier

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gustaaf Leeuwen van

Goedemorgen Johan, hoe zijn de verwachtingen voor a s maandag voor Borovets in Bulgarije , lees dat het daar snachts -1 is en overdag 16 graden , heeft dat heel veel invloed op de sneeuw en moet je de sneeuw dan vergelijken met skien in mei in de Alpen ( s ochtends firn en smiddags sulz)?

Gustaaf Leeuwen van | 11-03-2015 - 08:29

Skiwi The Fast

Pfff...ziet er niet zo goed uit voor de noordkant vanaf het weekend...südföhn...dat we konden deze tijd van het jaar echt missen als de pest...
Valt er überhaupt nog iets positief te vertellen over het westen van Tirol (Ischgl, Serfaus)?

Skiwi The Fast | 11-03-2015 - 09:00

Wim V

Het weeroverzicht van Fiss-Serfaus ziet er beter uit dan de voorspelling hierboven. Dus ik hoop dat het overzicht gelijk krijgt. Nog een paar uurtjes werken en dan moeten we weer.....

Wim V | 11-03-2015 - 09:29

Erik Luursema

Als ik het zo lees ontspringen de Oostelijke alpen (Zillertal Arena e.d.) de dans qua enorme sneeuwhoeveelheden. Verder zie ik aardig wat zon voorspeld. Nu de condities nog steeds top zijn daar hoef ik me voor komende week geen zorgen te maken.
Het kan natuurlijk wel verkeren, maar het is zo te zien voor de Westelijke alpen helemaal raak komend weekend.

Erik Luursema | 11-03-2015 - 10:10

Harrie  v Dun

Pfffff inderdaad wat gaat het de komende week en volgende week gebeuren met Serfaus ???
Hoop wel dat we nog wat winterweer en sneeuw kunnen verwachten
gr Harrie

Harrie v Dun | 11-03-2015 - 10:55

Bart De Vooght

Hopelijk geraakt de sneeuw tot in Serre Che. Maar ik vrees er beetje voor :-(

Bart De Vooght | 11-03-2015 - 11:12

janus b

Johan, even een vraag aan jou! Wij gaan a.s. naar Paradiski (la Plagne en Les Arcs). Ik zie bijv in Les Arcs voor zondag en maandag heel veel sneeuw staan, ook overdags!
Maar in la Plagne is dit veel minder. Terwijl deze gebieden toch op elkaar aangesloten zijn.
Hoe kan dit? Kunnen zulke grote verschillen ontstaan?

gr Janus

janus b | 11-03-2015 - 11:25

Connie  en Cees

Beste Johann, wij willen dinsdag 24 maart nog een paar dagen naar Brixen im Thale gaan. Heb je een beetje een idee of er nog sneeuw genoeg ligt dan in Westendorf / Hoog Brixen?

Groetjes,
Connie en Cees

Connie en Cees | 11-03-2015 - 11:33

Peppito @

Mijn god! Wat een hoeveelheden voor de westelijke alpenboog. Dat wordt een monte rosa skipas voor 4 dagen ipv 6 dagen! Persoonlijk geloof ik nooit dat de liften draaien met deze hoeveelheden.
We gaan het meemaken! Spannend is het wel

Peppito @ | 11-03-2015 - 11:37

Johann

@Janus -dit heeft vooral te maken met de orografie van de Alpen (verloop, hoogte, bergen en dalen) in combinatie met de windrichting (stromingspatroon). Vooral een retour d'est staat bekend om zijn grilligheid en ook onvoorspelbaarheid wat neerslag betreft. Zo kan er in 2 tot 4 dagen een halve meter vallen maar evengoed ook 3 meter of meer. Opvallend daarbij soms dan ook die grote verschillen op slechts (zeer) kleine afstand. Overigens zien we dit veel vaker in de Alpen. Zo kan het bijvoorbeeld hier in Oberwallis bij een ZO stroming enorm dumpen, draait de wind echter iets meer naar het zuiden blijft het droog en zelfs föhnig. Frustrerend ook altijd weer wanneer het hemelsbreed slechts enkele kilometers verderop dumpt en er er bij jou dan niets valt. Ik heb het meegemaakt, regelmatig zelfs. Het toont ook maar weer eens aan hoe complex het Alpenweer met al zijn micro klimaatjes is.

Johann | 11-03-2015 - 11:40

Johann

@Connie en Cees - Ik hoop dat Eric K. nog even meeleest en antwoord geeft op die vraag. Hij is expert vwb de Kitzbüheler Alpen. Weertechnisch voorzie ik voor de hogere gebieden geen problemen. Natuurlijk zal de kwaliteit van de sneeuw sterk gaan afhangen van het weer rond die tijd. Daarover kunnen we echter nog neits zinnigs zeggen.

Johann | 11-03-2015 - 11:43

Lieke T

19 maart nog even weg, we twijfelen om naar hinterglemm te gaan. Zal de sneeuwkwaliteit nog goed zijn volgende week ?
Groetjes

Lieke T | 11-03-2015 - 11:47

Martijn Sonnenberg

mooi weerbericht weer Johann! Mooi om te zien dat de gebieden het nog goed hebben/houden! Zo veel beter als vorig jaar, toen het sappelen was. Na de valse start toch een goed seizoen geweest voor de alpenregio? Ik schat zo in dat de hoeveelheid sneeuw rond het langjarige gemiddelde heeft gelegen vanaf 2e week januari en de temperaturen daar net onder, of heb ik het mis?

Martijn Sonnenberg | 11-03-2015 - 12:43

Carin L.

Update vanuit Bramberg
Helaas regent het nog altijd fors in het dal. De sneeuw verdwijnt zo wel heel snel :-(
Boven sneeuwt het en staat een sterke wind. Hoop echt dat de temperatuur snel zakt in het dal zodat we toch nog een nieuw laagje sneeuw erbij krijgen......

Carin L. | 11-03-2015 - 13:01

Shaun Roth

Johann, wij gaan vrijdag t/M zondag naar chatel voor het eerst. Zal het alleen maar bewolkt zijn of zit er nog een kans in dat de zon zich laat zien?

Shaun Roth | 11-03-2015 - 15:49

Wim V

Zo het werk zit erop. Nu direct naar de witte bergen. Zin in!!

Wim V | 11-03-2015 - 16:56

Raymond Desjardijn

Update fiss/serfaus....vandaag een half bewolkte dag met wat verdwaalde sneeuwvlokken...stelde niets voor....wel vanmiddag opkomende wind en temperatuur zakte snel.....pistes liggen er goed bij al was het in het dal wat hard....vanmorgen nog griffig en vanmiddag ging het vriezen....dus veel losse sneeuw die hard werd.....maar dat is morgen weer over.....weersvoorspelling sfl tv tm komend weekend zon met temperaturen die in dal oplopen naar 5 gr........maar genoeg zon.....en sneeuwconditie is ok...dus we mogen niet klagen

Raymond Desjardijn | 11-03-2015 - 16:56

Arjan D

Ik dacht dat de zon ging schijnen Johann ;)
Dan maar op tijd de apres ski in. Alhoewel, die heb je in Frankrijk niet echt. Haha

Arjan D | 11-03-2015 - 18:13

Annet S

O wat heerlijk te lezen dat er nog mensen gaan skiën! Heel veel plezier!
Voor ons zit het er alweer op. Was wel een super week met sneeuwval, zon, bewolking, en niet extreem koud. Perfect gewoon! Van alles wat..We hebben onze fe-wo alweer geregeld voor volgend jaar? en we blijven genieten van de weersvoorspellingen tot het einde van het seizoen mannen! Vielen Dank!

Annet S | 11-03-2015 - 21:51

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord