Maart op zijn mooist

Niemand had wat te klagen gisteren, of het moet de dalafdaling in de middag zijn geweest die op veel plaatsen een heuse uitdaging was. Niet gek natuurlijk met een met de dag sterker schijnende maartzon die duidelijk aan kracht aan het winnen is in deze tijd. De dag startte op veel plaatsen frisjes, maar in de loop van de ochtend werd het op de meeste plaatsen al vrij snel erg aangenaam wintersportweer. Vandaag krijgen we wat dat betreft een herhaling van zetten: na een vrij koude nacht wederom Traumwetter en smeren geblazen met de factor 50!


Het was dringen geblazen op de terrasjes in Ischgl. Veel voorkomend
verschijnsel met dit waanzinnig mooie weer!

Jos Schmitz had ook weer een heerlijke dag in het Ennstal
in de Oostenrijkse Steiermark

Johann was gisteren al vroeg de bergen in. Inclusief een glas... ?? ;-)

hogedrukgebieden maken voorlopig de dienst uit
Een quick scan langs de diverse weermodellen leert ons dat er in het algemeen vrij weinig is veranderd. hogedrukgebieden blijven actief op het traject Azoren, midden Europa en west Rusland. Hierdoor zijn de luchtdrukverschillen boven het Alpengebied gering en houdt de wind zich dus lekker koest. Op woensdag komt het zwaartepunt van hogedruk tijdelijk boven de Noordzee te liggen, waardoor de wind vanuit het noorden weer wat toeneemt en er koudere lucht vanuit het noorden richting de Alpen gaat uitstromen. Een zwakke storing trekt rond woensdag / donderdag vanuit het Noordzee gebied zuidoostwaarts en zorgt voor een tijdelijke toename van de bewolking. De neerslagclusters komen met een zwak sneeuwsignaal voor het oosten van Oostenrijk, maar erg veel fut lijkt er niet in te zitten. Hoogstens een paar lichte sneeuwbuitjes tegen die tijd, maar wel de instroming van gevoelig koudere lucht. De koude lucht manifesteert zich het nadrukkelijkst in de noordoostelijke Alpen, maar lijkt later ook de zuidwestelijke Franse Alpen te gaan instromen.


Avoriaz in de Franse Alpen geniet ook van de "soleil et neige" @AvoriazTourisme

Alpen baden in de zon. Het slechtere weer zit boven de noordoostelijke
Atlantic, Griekenland en zuidoostelijke Balkan. @EuMetSat

Lange termijn
In grote lijnen verandert er voorlopig nog weinig. Vanaf woensdag / donderdag dus de instroom van koudere lucht met een klein sneeuwkansje voor de oostelijke Alpen regio. Aan het eind van de week weet een hoogtestoring ten westen van de Alpen zuidwaarts door de hogedruk gordel heen te breken. Hierdoor zien we volgend weekend voorzichtig sneeuwsignalen voor de zuid Franse en ook Italiaanse Alpen in de neerslagkaartjes tevoorschijn komen. Waar dit precies op uit gaat uitdraaien voor de zuidelijke Alpen is op dit moment nog onmogelijk te zeggen. Wel iets om de komende dagen extra in de gaten te gaan houden in ieder geval.
Een heel fijne dag in ieder geval, en geniet van de Alpenzon......die trouwens op dit moment ook in Nederland volop schijnt ;-)


GFS ensemble prikpunt centrale Alpen. Vanaf woensdag weer kouder

Voorlopig geen last van föhnverschijnselen. Vanaf wo iets
aantrekkende noordelijke wind. @Meteocentrale


Hogedruk domineert. Volgend weekend toenemende sneeuwkansen
voor de zuidelijke Alpen?? @ECMWF MeteoCentre


Informatie betreffende lawinegevaar en sneeuwsituatie zie - Hier

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Alexandra S

Goede morgen Michael ik vraag me af of op deze moment kan je me meer zeggen over het weer vanaf 14 maart in Livigno.Ik heb ook tweede vraag wij zouden graag trip maken met Bernina Trein van St Moritz naar Tirano en terug ,maar voor deze trip moet je een mooie weer hebben,kan je me aub zeggen welke dag maandag(16) ,dinsdag(17) of woensdag(18 maart) moet ik kiezen?Ik wens je een mooie dag Alexandra

Alexandra S | 08-03-2015 - 08:57

Johann

....een glas "Heida wein Michael" Inderdaad gisteren de hele dag op de Schneeschuhe onderweg. Zgn "kulinarische Schneeschuhwanderung" gedaan in een gebied boven Visperterminen (Heidadorf) met Europa’s hoogste wijnberg" Prachtig weer, perfecte (poeder)sneeuw , 100 tot 150cm (2000-2300m)

Johann | 08-03-2015 - 09:08

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Alexandra. Deze data liggen nog wat te ver in de verwachtingstermijn om er iets betrouwbaars over te gaan zeggen. Er is een kans dat juist rond die periode het weer aan de zuidzijde wat gaat verslechteren. Houdt de berichtgeving hier in de gaten zou ik zeggen ;-)
Vr gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 08-03-2015 - 09:54

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Cheers Johann. Op het mooie weer en een glas heerlijke Heida wijn ....;-)

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 08-03-2015 - 09:56

Peter N

Goedemorgen Michael wij gaan ook 14 maart naar Italië , maar als je zuidelijke Alpen bedoelt die zijn best wel uitgebreid: vallen de Dolomieten daar ook onder of is het meer naar de Franse kant toe waar eventueel een portie sneeuw gaat vallen ben erg benieuwd , het is nog wel een weekje wachten maar met jullie kennis kom je een heel eind best wel spannend en we wachten het wel weer af , alvast bedank . Gr Peter .

Peter N | 08-03-2015 - 10:40

hans van der krogt

goede morgen michael we gaan 14 maart naar damuls kan je mij vertellen of ik mijn ski of loopschoenen mee moet nemen ik hoop skischoenen groet hans

hans van der krogt | 08-03-2015 - 11:34

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Peter. Vooral het Amerikaanse GFS model berekent in zijn laatste run enorm veel neerslag aan de zuidzijde, en dan met name aan de westelijke zuidzijde dus met het zwaartepunt ten westen van de Dolomieten. Het lijkt een beetje op een "retour d'ouest" situatie met de meeste neerslag voor de zogenaamde Alpen binnenboog/ Tessin/Valle D'Aosta/Italiaanse Alpes Maritimes.
We houden het in de gaten ;-)
Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 08-03-2015 - 12:08

Johann

Wat een weertje vandaag. Inmiddels in Wallis en Graubünden temperaturen tot 18°. Duitsland op div. plaatsen de eerste 20-ers te pakken. Topper Heimbach in de Eifel (227m) alwaar zo net de 20.7° werd aangetikt

Johann | 08-03-2015 - 14:45

Peppito @

Wordt dus spannend komende week wat het weet gaat doen. Vrijdagnacht reizen we af naar monte Rosa Italië. Zou best eens een lange reis kunnen worden als de retour d'est gaat huis houden.
@michael hoe schat jij dit scanerio in?

Peppito @ | 08-03-2015 - 14:59

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Peppito. Beide modellen komen met neerslag signalen volgend weekend en daarna. GFS komt echter met een vrij intense stuwingsfase op de proppen. Hiervoor moeten alle puzzelstukjes goed gaan vallen. Benieuwd hoe ECMWF de komende runs uitpakt, want hecht toch iets meer waarde aan dit model.
Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 08-03-2015 - 16:10

Dirk

Laat ons hopen dat de runs goed uitpakken. Voor mij nog effe geduld, wel al aan het aftellen ... 4 april naar Orcieres

Dirk | 08-03-2015 - 16:58

Peppito @

Bedankt Michael
Spannende week voor de boeg!
Ik hoop dat de week van de 14e ook nog wat zon zal brengen in de zuid Alpen. Valt de neerslag wel in vaste vorm of krijgen we te maken met regen in het weekend???

Peppito @ | 08-03-2015 - 19:01

Wendy de Moel

Volgend jaar toch maar weer in maart heen, genoeg sneeuw en een heerlijk zonnetje zie ik...voor iedereen die nog gaat have fun

Wendy de Moel | 09-03-2015 - 08:46

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord