In rustiger vaarwater

Het drukverschil tussen de Alpen noordkant en zuidkant bereikte gisteren bijna 15hPA met als gevolg dat er aan de zuidkant een harde tot stormachtige noordenwind door de Alpendalen en het aangrenzende laagland woei. Zo werden in bijvoorbeeld Locarno en Magadino windsnelheden van 70 tot 90km/h gemeten. Nog extremer ging het er in de bergen aan toe. Hier werden windstoten met orkaankracht gemeten. Zo werden er in het Berner Oberland op de Jungfraujoch (3580m) windsnelheden gehaald van 135km/h en de Konkordiahütte (2850m) in Oberwallis registreerde zelfs een piek van 178km/h. Ook hier in het Oberwallis ging de noordwind aardig te keer en zelfs tot in Sion was de Nordföhn duidelijk voelbaar.


White out in Zell am See, niet leuk met dit weer zo meldde men via de APP


Garmisch-Partenkirchen, 50 tot 80cm sneeuw op de Zugspitze
! Een hoop lol maar boarden vrijwel onmogelijk! (via APP)

De Nordföhn zorgde ook nog eens voor zeer droge lucht met in de bergen een luchtvochtigheid die tot 15 a 20% daalde en dauwpunten die tussen de -10 en -35 graden lagen. Gortdroge (polaire) lucht dus die er wederom voor zorgde dat we in de westelijke Alpen konden genieten van fenomenale panorama's. Keerzijde van het geheel was de nordstau die vanaf het noordoosten van Zwitserland tot over de oostelijke Alpen voor veel bewolking zorgde. Uit de bewolking veel vooral in de nordstau van de Alpenhooofdkam steeds weer wat sneeuw en -of sneeuwbuien en hier was het gisteren mede ook door de nog aanwezige koude polaire luchtmassa's gewoon nog volop winters.


Perfecte in Valtho, op de toppen echter ook hier die harde tot stormachtige wind


O wat heerlijk die Walliser Sonne, genieten maar dan op z'n "alpaca's"
Bellwald (Oberwallis)

Wat verder nog opviel was het zeer onstuimige weer ten zuiden van de Alpen, door het laag luisterend naar de naam "Anton" welke zich gisteren boven de Tyrreense Zee verder verdiepte hadden ze in Corsica en Sardien eveneens te maken met zware tot zere zware storm met lokaal orkaan windsnelheden. Met de Mistral werd er in zuid Frankrijk 100km/h en op Corsica 172km/h gehaald. Aan de Kroatische kust werd met de Bora lokaal 150km/h gemeten en ook in Toscane waaiden ze compleet uit hun verschoning. Veel neerslag (sneeuw) viel er in de bergen van de noordwestelijke Balkan.


Zeer onstuimig en nat gisteren onder invloed van laag Anton in Italie en
de west. Balkan

Het laag trekt vandaag verder verder naar het zuiden, vanmiddag wordt het met zijn kern boven Sicilië verwacht en in het weekend trekt het verder opvullend verder richting Tunesië. Tegelijkertijd zien we dat een hogedrukgebied met zijn zwaartepunt (kerndruk 1035hPA) vanaf Frankrijk ten noorden van de Alpen naar het noordoosten verplaatst. Daarmee neemt de drukgradiënt boven de Alpen langzaam verder af en komen we geleidelijk in rustiger vaarwater terecht.

Toenemend zonnig
Net als gisteren profiteren de westelijke Alpen vandaag opnieuw van de hogedruk. Het is er overwegend zonnig en de temperaturen kunnen weer een paar graden winst gaan pakken. Op 2000 meter stijgt het kwik naar waardes tot rond het vriespunt en en op 3000m tot rond de -3 graden. Ook op grotere hoogte warmt het geleidelijk op met op de hoogste bergtoppen nog "slechts" een graad of 10 onder nul! Het nulgradenniveau stijgt van het westen uit van 1200 naar 2300 tot 2500 meter. De wind zwakt geleidelijk wel wat af maar is nog steeds prominent aanwezig.


Kaart GFS voor vrijdag 12h00, vooral in de oostelijke Alpen
zit vandaag nog (lagere) bewolking


Actuele radarbeeld (bron WetterOnline.de)

Iets minder fraai ziet het er vandaag nog in de oostelijke Alpen uit en met nadruk voor de gebieden in de nordstau. Hier zit nog veel (rest)bewolking en lokaal kan er nog een vlok sneeuw vallen. Elders is of gaat van het westen uit de zon steeds meer doorbreken en vooral in het westen en zuiden wordt het zonnig. Ook de temperaturen blijven vandaag in het oosten nog een heel stuk achter, op 2000 meter vriest het nog tussen de -5 en -8 graden en op 3000 meter een graad op 8 a 10. Verder staat er hier nog die harde tot stormachtige wind die het voor het gevoel nog een heel stuk kouder maakt.


Damüls, Bregenzerwald (1450m)


Bewolking en wat sneeuw nog rond de Hochkönig

Volgende week zachter
In het weekend wordt het onder invloed van hogedruk dan overal zonniger. Knal blauw zal het echter niet overal worden, dit heeft te maken met het overtrekken van hogere bewolking (wolkenvelden) die de zon hier en daar wat kunnen "temperen" . Omdat het voor de Alpen weer-bepalende hoog boven oost Europa komt te liggen draait de stroming geleidelijk naar de zuid tot zuidwesthoek en wordt er vooral in bergen nog zachtere lucht aangevoerd. Volgende week verandert er niet veel aan het rustige en vrij zachte hogedruk weer. Afgezien van wat ochtend (Hoch)nebel en overtrekkende hogere bewolking is het zonnig en vriendelijk Spätwinterwetter.


Veel zon en aangename temperaturen, dat wordt genieten in het weekend en de
volgende week

Met de aangename temperaturen en een nulgradenniveau ergens tussen de 2500 en 3000 meter gewoon heerlijk wintersportweer waarbij we ook op de terrasjes kunnen gaan genieten van de sneeuw, de zon en de besneeuwde bergen. Overigens niet vergeten om je goed in te smeren want in het hooggebergte hebben we rond deze tijd van het jaar al te maken met een UV-index tussen de 3 en 5. Tel daarbij het albedo effect van de sneeuw op (weten we het nog, 80 tot 85% weerkaatsing zonlicht /UV straling) dan is het zeker zaak om gezicht en ogen te beschermen tegen de al krachtige "voorjaars"zon!


UV-Index voor vandaag Zwitserse Alpen (bron MeteoSchweiz)


 

Tot zover voor vandaag, fijne dag en tot morgen maar weer. Actueel in Termen -Oberwallis -4.2° en onbewolkt. Ciao

Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie - Hier

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Raymond Desjardijn

Serfaus-Fiss-Ladis here we come!!

Raymond Desjardijn | 06-03-2015 - 08:18

Skiwi The Fast

@Raymond Veel plezier, je zal de beste week van het seizoen hebben!
Voor mij is 't nog een weekje wachten en zal 't helaas een stuk minder zijn...

Skiwi The Fast | 06-03-2015 - 08:30

Edwin Ski amade

Dat wordt een mooie week in Flachau als ik het zo lees. Morgen die kant op

Edwin Ski amade | 06-03-2015 - 08:36

Johann

@Skiwi -Geen angst, gewoon prima wintersportweer en sneeuwcondities en een echte verzachting met dooi tot op grotere hoogte zit er niet in.

Johann | 06-03-2015 - 08:46

Frans Jansen

Wij gaan in Gerlos een mooi weekje tegemoet. Morgenvroeg die kant uit.

Frans Jansen | 06-03-2015 - 08:49

Erik T

@skiwi, jij kan wel heerlijk genieten van de nine Queens in jouw weekje, terwijl wij enkel kunnen genieten van het prachtige kasteel dat ze aan 't bouwen zijn. ?

Erik T | 06-03-2015 - 09:05

Paula V.

Jeejj vanacht naar paradiski! Wordt een mooi weekje.. Nu nog beter worden, helaas griep grrr..

Paula V. | 06-03-2015 - 09:08

Erik M

Vannacht richting Kitzbuhel ! Gaat goedkomen. Zal proberen een liveupdate te geven als ik daar ben.

Erik M | 06-03-2015 - 09:10

Alexandra S

Beste Johann weet je iets meer over het weer in Livigno vanaf 14 maart? Ik zie dat sommige sides geven mooi weer en sommige zeer slecht weer vanaf dinsdag 17 maart wat is waar help mij!!Groetjes Alexandra

Alexandra S | 06-03-2015 - 09:32

Rob van der Kamp

Jaaaaaa, vannacht naar La Plagne !!!! met deze vooruitzichten hmmmmm zou zo maar genieten kunnen worden ! Met het dak open de berg op terwijl de v8 rustig rommelt.

Rob van der Kamp | 06-03-2015 - 09:47

Jens Vandenreijt

Hallo,
Hoop dat de sneeuw in Dobbiaco het nog gaat uithouden tot de paasvakantie?
Zijn er nog skigebieden daar in de buurt?
groetjes Jens

Jens Vandenreijt | 06-03-2015 - 09:54

Skiwi The Fast

@Johann Ik hoop dat je gelijk hebt. Dat we nog goed skiën daar ben ik vrij gerust, al zullen de pistes en vooral routes die in de volle zon liggen (en zo zijn er in Serfaus/Fiss wel behoorlijk wat, ik denk dan vooral aan de Kamikaze, Diritissima, Lawens en nog een paar andere)

@Erik T Daar zeg je zoiets, ik wist eerlijk gezegd niets van dat event. Maar wel leuk! (alhoewel dat ik hoop dat we daardoor niet te veel parkeerproblemen zullen hebben). Waar in het gebied is dat "kasteel" eigenlijk te vinden?

Skiwi The Fast | 06-03-2015 - 09:57

Martijn den Heijer

Vanavond vertrekken richting Valloire voor heerlijk weekje skiën en zo te zien met genoeg zon.

Martijn den Heijer | 06-03-2015 - 10:13

Harrie  v Dun

Johann.
Moet ik me zorgen maken voor Serfaus Fiss rond 20 maart pfffff
Gr harrie

Harrie v Dun | 06-03-2015 - 10:18

Piefke K

@Erik M,
Je gaat een mooie week tegemoet en ik ben zeer benieuwd naar die liveupdate!

Piefke K | 06-03-2015 - 10:28

Joy Van Craenenbroeck

Geen paniek mensen! Sommige pistes zullen in de pap gaan, maar dat hoort nu eenmaal bij skiën in het voorjaar! Er zijn jaren waar dit weertype weken heeft aangehouden en toen was er ook geen probleem tot begin April! Zelf nog even wachten en 25 Maart naar Sölden om mijn skiseizoen te eindigen. :)

Joy Van Craenenbroeck | 06-03-2015 - 10:38

Joy Van Craenenbroeck

en vergeet niet: eind maart, roert hij misschien zijn staart :p De kou is immers nooit veraf.

Joy Van Craenenbroeck | 06-03-2015 - 10:40

Raymond Desjardijn

Skiwi geen zorgen ...we laten wel sneeuw over voor je hahaha

De The Nine Queens is op de plansegg naast de stoeltjeslift...Heb ik vorig jaar gezien...Is waanzinnig....Denk dat het qua drukte wel mee valt...je komt er in principe alleen op de ski's..

@ Erik T...zit je in Serfaus of in Fiss? Wij in Fiss....
@Harry dat zal wel meevallen denk ik.....het blijft boven zekers voldoende koud......dalafdalingen liggen natuurlijk vol in de zon en die zullen dus wel wat te lijden krijgen vanwege de temperatuur maar ik denk dat het allemaal wel mee zal vallen....

Raymond Desjardijn | 06-03-2015 - 10:43

Harrie  v Dun

Erik , Raymond
Thanks voor de reactie ,hoop inderdaad dat het allemaal meevalt.
kom al 20 jaar in Serfaus maar blijft elke keer maar weer een verrasing
Welicht nog wat kouder rond de 20e maart en misschien wat sneeuw erbij
gr harrie

Harrie v Dun | 06-03-2015 - 10:53

Erik Luursema

Gezien de voorspellingen en de condities op dit moment, verwacht ik prima pistes in Königsleiten in de week van 15 maart a.s.
Vorig jaar was het in februari in Zell am See e.o. op lager gelegen pistes niet best, maar bovenin prima. Alleen daarom al maak ik mij voor dit jaar geen zorgen.

Erik Luursema | 06-03-2015 - 11:00

Johann

@Alexandra Strauven Totaal geen zorgen maken vwb Livigno, gewoon perfecte condities. Overigens geldt dat ook voor allen andere "verlate" wintersporters. Wordt gewoon top! (afgezien van evt mogelijke korte verstoringen in de vorm van ronddwalende koudeputjes)

Johann | 06-03-2015 - 11:05

Patrick Vierwind

Vanavond op weg naar valtournenche -zermatt belooft de mooiste week van dit jaar te worden als ik het zo inschat

Patrick Vierwind | 06-03-2015 - 11:09

Erik T

@raymond, midden in Fiss kunnen we meteen naar de Noordzijde altijd goede sneeuw en nu in maart ook ganse dag zon zonder dat ze de sneeuw aantast ?.Natuurlijk ook genieten van de rest van 't gebied. @skiwi, ik plaats wel eens een foto van 't sneeuwkasteel als 't vorm begint te krijgen.

Erik T | 06-03-2015 - 11:14

Johann

@Patrick -Het is fantastisch hier in Oberwallis (en dus ook Zermatt en Cervinia kant) fijne dagen en stuur even een updateje ;-)

Johann | 06-03-2015 - 11:31

Patrick Vierwind

Komt goed morgenvroeg ben je de eerste .

Patrick Vierwind | 06-03-2015 - 12:00

Wim V

Met een beetje geluk heb ik het gewonnen van de griepaanval. En met dit schitterende skiweer in het vooruitzicht wil je toch ook niet ziek zijn?
Dus woensdag avond maar vast richting Fiss ipv donderdagmorgen. Pakken we toch een half daggie skiën extra mee.

@Raymond. Wat is The Nine Queen? Een travetietenshow oid?

Wim V | 06-03-2015 - 12:00

Paula V.

Veel plezier iedereen ! @ wim v, fijn dat je ontkomt aan de griep maar helaas hebben we het niet voor het zeggen ;) Ben inmiddels veel extra vitamines aan het eten. Hopelijk zondag fit voor de 1e skidag :). Ik hoef gelukkig niet te rijden !

Paula V. | 06-03-2015 - 12:44

Pascal Neve

Superweek tegemoet in Avoriaz, super veel zin in. ♥skiën

Pascal Neve | 06-03-2015 - 13:01

Erik T

@Wim, haha , kijk eens op www.ninequeens.com/big-names-at-the-suzuki-nine-queens-2015/

Erik T | 06-03-2015 - 13:18

Raymond Desjardijn

@wim v............ja bijna......je doet het niet na in ieder geval...byzonder spectaculair

Raymond Desjardijn | 06-03-2015 - 13:30

hans van der krogt

nog een week dan naar damuls komt daar nog sneeuw bij de temperatuur stijgt ik hoop niet dat het pap word

hans van der krogt | 06-03-2015 - 14:14

Wim V

Wow als ik dat doe breek ik al mijn botten. Probeer het wel op het luchtkussen als dat er nog ligt.

Wim V | 06-03-2015 - 14:56

Paul Van belkom

In westendorf gisteren de hele dag sneeuw pistes liggen er perfect bij (was ook echt nodig) . Alleen wat dalafdalingen zijn slushy. De locals zeggen dat het volgende week toch erg warm gaat worden met een sterk zonnetje. Maar bovenin geen zorgen en zeker de noorderlingen zijn prima. Morgen weer naar huis en dan volgende week vrijdagnacht naar valtho voor een weekje.

Paul Van belkom | 06-03-2015 - 16:31

Carin L.

Update vanuit Bramberg. Vanmiddag aangekomen. Heerlijk weer: zon en sneeuw tot in het dal, al is er op de zuidkant wel wat "groen" te zien. Sneeuw in het skigebied schijnt super te zijn dus dat gaan we morgen maar eens uitproberen! Nu nog even genieten op ons balkon...

Carin L. | 06-03-2015 - 16:37

Ferry Schoenmaker

Onderweg naar solden yeahhh! Dat wordt skiën in de korte broek ?

Ferry Schoenmaker | 06-03-2015 - 17:53

Anja Bekkers

Weekendje Lofer, ziet er goed uit hier!!!

Anja Bekkers | 06-03-2015 - 19:07

Hans Jonkman

Morgenochtend in het vliegtuig naar Les Menuires, ik hoop dat het dal bereikbaar blijft met deze temperaturen! Maar in Val Tho zal het goed toeven zijn! Hebben er weer zin in!!!!

Hans Jonkman | 06-03-2015 - 19:42

Lex Boskers

Morgen naar Kaltenbach !! Voorspellingen lijken super... Zonnecrème niet vergeten..

Lex Boskers | 06-03-2015 - 19:46

Jos Brinkie

Volgend weekend reizen we af richting la bresse/gerardmer. Iemand met wa

Jos Brinkie | 06-03-2015 - 20:33

Jos Brinkie

Iemand met wat ervaring een idee of er tegen dan nog wel sneeuw zal liggen aub? De temperatuur wordt wel heel erg hoog voor zo'n laag gelegen gebied denk ik ...

Jos Brinkie | 06-03-2015 - 20:34

Fleur Kr.

Als afsluiter dit jaar, ondanks de sneeuwvoorspellingen, dinsdag toch maar Ehrwald geboekt om 3 dagen te skiën. Lekker makkelijk aan te rijden vanaf Nederland. Donderdag heel de dag sneeuw, super rustig en heerlijk kunnen skiën. Vandaag geheel onverwacht heel de dag zon, met perfecte pistes. Ehrwald, lermoos en Berwang gedaan. Morgen nog een toetje en dan zit het er weer op voor dit jaar. Iedereen nog veel plezier

Fleur Kr. | 06-03-2015 - 22:04

Els Van Rillaer

Ik denk dat we kunnen besluiten dat het toch nog een zeer goed skiseizoen is geworden.
Alleen spijtig voor degene onder ons die met Kerstmis zijn geweest.
:)

Ik kijk er al naar uit om iedereen hier volgend jaar terug tegen te komen.
Super site.

Michael en Johan, ook bedankt om onze elke dag van een uitgebreid en duidelijk weerbericht te voorzien.
Ik heb hier elke dag iets bijgeleerd over het weer.

Vele groetjes en tot op het einde van het jaar.

(Tussendoor kom ik nog eens piepen)

Els Van Rillaer | 07-03-2015 - 08:00

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord