Korte weersverbetering

Het was gisteren op veel plaatsen goed raak aan de noordkant en inner Alpine gebieden. De warmere lucht werd in de loop van de dag vanuit het westen weer de Alpen uitgeblazen waarna de sneeuwvalgrens gelukkig weer een dalende beweging heeft ingezet. Aanvankelijk heeft het op veel lagere pistes behoorlijk geregend, waarbij vooral de Franse Alpen wat dieper in de zachtere lucht terecht kwamen. Hier schommelde de sneeuwvalgrens op veel plaatsen tussen de 1600 en 1900m, maar stroomde in de loop van maandagavond ook hier weer aanzienlijk koudere polaire lucht de berggebieden binnen. Het koufront heeft meer sneeuw opgeleverd dan in eerste instantie werd verwacht. Er ontstond gisterenmiddag een heel kleine golfje op het koufront, waardoor de oostwaartse beweging van het front wat vertraagde en licht evenwijdig aan de bovenstroming ging slepen zoals we dat in de meteorologie mooi kunnen zeggen. Maar goed, je hoort niemand klagen over de verse bak met sneeuw, al is het natuurlijk wel vervelend dat veel liften door de stormachtige wind op slot gingen!


De regen ging gelukkig ook in het Kleinwalsertal weer over in sneeuw.
Hans ter Braak meldde s'middags zeer zware sneeuwval!


Waar was deze skiër eergisteren in Brand naar op zoek?

Topweek vanuit Waidring :-)

Ook sneeuw in het Italiaanse Val Gardena

Korte weersverbetering
Een zogenaamde rug van hoge luchtdruk trekt vandaag van west naar oost over de Alpen heen, waardoor de neerslagactiviteit tijdelijk wordt onderdrukt. Even lekker bijkomen van het slechte weer van gisteren, maar erg lang duurt de weersverbetering helaas niet. Boven het Verenigd Koninkrijk en Ierland liggen 2 trogvormige buienstoringen klaar om in de loop van de nacht alweer vanuit het noordwesten de Alpen binnen te gaan trekken. Dit betekent dat vannacht de buiïgheid opnieuw gaat toenemen bij een sneeuwvalgrens die met gemiddelde hoogtes van tussen de 700 en 400m lekker laag gaat uitpakken.


Aan de noordzijde zijn nog enkele lichte sneeuwbuitjes actief. Volop zon in de
Franse en Italiaanse Alpen die ook later meer oostwaarts doorbreekt

Grondkaart van komende nacht met nieuwe sneeuwbrengende storingen
die de noordelijke Alpen gaan binnentrekken. @KNMI / HIRLAM

Aanhoudende sneeuwval noordzijde
Het plaatje blijft de ook rest van de week aanhoudend winters voor de noordelijke en Inner Alpine gebieden en tegelijkertijd voor de zuidelijke Alpen vrij zonnig. Tussen een hogedrukgebied boven Frankrijk en lagedruk in de buurt van Italië ruimt de stroming op termijn zelfs wat meer naar noordelijke richting, waardoor de noordkant aanhoudend met lichte stau verschijnselen te maken blijft houden. De zuidzijde ligt zoals vaker dit seizoen Wetterbegunstigt aan de lijzijde vanwege de noordelijke aanvoerrichting, waardoor sneeuw van betekenis in deze omgeving helaas niet te verwachten is. Als we naar de neerslagclusters kijken van GFS en ECMWF dan mogen we tot en met vrijdag gemiddeld tussen de 20 en 50cm gaan verwachten, en tegen gunstig gelegen noordelijk georiënteerde stauhellingen wellicht zelfs nog wat  meer!


ECMWF neerslagcluster t/m vrijdag met volop sneeuw
voor de noordelijke stau gebieden @WetterOnline

Overgang naar droger en zonniger Alpenweer
Tegen het einde van de week zien we dat er het een en ander gaat veranderen in de Alpenlanden. Het Azorenhoog zoekt verbinding met een collega filiaal boven het noordwesten van Rusland waardoor storingen de Alpen voorlopig niet meer kunnen gaan bereiken. Dit betekent een overgang naar perfect ski en snowboard weer, waarbij de factor 50 weer uit de tassen gehaald kan gaan worden. Het wordt weer insmeren geblazen dus want het maart zonnetje wordt met de dag sterker en sterker. Kijkend naar de lange termijn prognoses kan dit drogere weertype wel eens een heel lange adem gaan hebben. Eindeloze hogedruk ten noordoosten en noorden van de Alpenlanden lijkt een stempel te gaan drukken op het toekomstige Alpenweer. Morgen maar weer eens kijken hoe de situatie er dan weer uitziet.
Een heel fijne dag nog!


straalstroom trekt zich op termijn noordelijk terug. Langere droge
Alpenweer periode in het vooruitzicht?

 

Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie - Hier

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Raymond Desjardijn

Yeahhhhh 40 cm neuschnee Fiss/Serfaus......morgen en donderdag nog een verse laag en op naar een hopelijke mooie en zonnige week ski plezier.

Raymond Desjardijn | 03-03-2015 - 08:52

Erik M

Hoop op een mooie laag verse sneeuw voor Kitzbuhel!

Erik M | 03-03-2015 - 10:36

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Erik. Gaat er zeker komen. Sneeuwbuien zijn onderweg;-) Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 03-03-2015 - 10:47

Martin Bakker

@Michael, is er iets zinnig te zeggen over de condities in het skigebied rond Hopfgarten voor week van 14e tot 21? de temperaturen die verwacht worden zijn schitterend behalve voor ons volgens mij.
gr Martin

Martin Bakker | 03-03-2015 - 10:52

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Martin. Het is nog wat ver weg in de verwachtingstermijn. Maar in dit soort situaties met hogedruk in combinatie met oplopende temperaturen is het niet meteen alarmfase 1 hoor. De aanvoer van drogere continentale lucht in combinatie met vrij weinig wind zal het sneeuwdek in het algemeen niet al teveel gaan aantasten. De lagere zuidhellingen gaan het op termijn wel zwaarder krijgen, maar dat is normaal voor de tijd van het jaar. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 03-03-2015 - 11:06

Pieter Groenenboom

Iemand ervaring met Les Arcs/ Paradiski in eerste week van april? Zijn de condities dan over het algemeen nog voldoende? Groet, Pieter

Pieter Groenenboom | 03-03-2015 - 12:00

Harrie  v Dun

Michael
het begint voor ons nu te korte 19 maart naar Serfaus.
wat kunnen we nog verwachten en hoe zal het rond die periode nog zijn,
of hoeven wij ons daar niet druk over te maken.
ben wel erg benieuwd ?
kjjk elke dag naar jullie info ( erg leuk ) en spannend
Gr Harrie

Harrie v Dun | 03-03-2015 - 12:37

Alexandra S

Beste Michael
14 maart gaan wij richting Livigno,nu kunnen wij aftellen wat mogen wij verwachten,ik zie dat volgende week is prachtig weer,maar hoe ziet met weer vanaf 14 maart of is nog te vroeg?
Groetjes Alexandra

Alexandra S | 03-03-2015 - 12:46

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Harrie. Zie mijn reactie om 11.06. Zorgen maken is nergens voor nodig :-) Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 03-03-2015 - 13:23

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Alexandra. Zoals jezelf al aangeeft nog vrij ver weg. Maar zoals het er nu naar uitziet blijven de Italiaanse Alpen op lange termijn vrij zonnig. De noordzijde blijft voorlopig gevoeliger voor bewolking, maar ook later hier meer open condities vanwege continentale hogedrukinvloed. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 03-03-2015 - 13:27

Anna Smit

Beste Michael,
Op 15 maart gaan wij naar Feldberg in het Schwarzwalt. De weersverwachting is 12 tot 13 graden. Is er dan ook daar nog kans op dat we kunnen skien.
Alvast bedankt voor je reactie.
Vriendelijke groet,
Anna

Anna Smit | 03-03-2015 - 17:40

Anna Smit

Ik bedoelde natuurlijk Schwarzwald.

Anna Smit | 03-03-2015 - 17:41

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi Anna. Dit gebied ligt niet zo hoog dus wordt met die temperaturen natuurlijk wel een stuk kwetsbaarder. De sneeuw zal tegen die tijd zwaarder om te skiën / boarden zijn. Kwestie van vroeg de piste op gaan;-)
Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 03-03-2015 - 17:57

Berthil Westerink

Lekkere vooruitzichten!!! Ik ga as weekend naar Leogang, voor een lang weekend om het seizoen passend af te sluiten!!

Berthil Westerink | 03-03-2015 - 18:03

sjaak w

Hoi Michael, vanaf de 20e nog een weekje Flachau tegoed. Ik begrijp uit voorgaande reacties dat het niet overal alarmfase 1 is. Zal er voor ons ook nog te skiën zijn?

sjaak w | 03-03-2015 - 18:47

Anna Smit

Hoi Michael,
Bedankt voor je reactie. Dan gaan we het gewoon proberen.
Groet,
Anna

Anna Smit | 03-03-2015 - 18:51

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord