Overgang naar Westwindwetter

De verschillen waren gisteren zoals voorspeld bijzonder groot in het Alpengebied. Terwijl de westelijke Alpen te maken hadden met bewolking en sneeuwval, was het in Tirol en verder oostwaarts in Oostenrijk weer een zonovergoten dag. Ook de zuidzijde kon weer een zonnige dag bijschrijven, want deze omgeving lag vanwege de westelijke stroming wederom vrij Wetterbegünstigt en licht föhnig aan de zogenaamde lijzijde van het Alpenmassief. Vandaag is het even stilte voor de spreekwoordelijke "storm" in de Alpen. Vanaf morgen gaat het roer namelijk totaal om, en komt er een krachtige westelijke stroming op gang waarin we in eerste instantie moeten afrekenen met een warmtefront en een tijdelijk flink stijgende sneeuwvalgrens!


Wat een uitzicht! Omgeving van Meribèl via de @App

Ook in Corvara was het genieten geblazen

Barbara Schuijlenburg meldt een "privé" piste in Saalbach via de @mail

Gisterenochtend nog een zonnetje met later opkomende sneeuwval
in Lenggries volgens Carla de Jong

Warmtefront nadert de westelijke Alpen
Het is even wennen geblazen, want in vergelijking met de mooie omstandigheden van de afgelopen tijd slaat het weerbeeld vanaf morgen totaal om. Ten zuidwesten van Ierland ligt een warmtefront klaar om vannacht vanuit het westen de Alpen te gaan binnentrekken. Dit betekent vanaf morgen een tijdelijk flink stijgende sneeuwvalgrens, die in de loop van de dag naar gemiddeld 1500 à 1700m zal gaan oplopen. Dit betekent dat de lager gelegen pistes aan de west en noordzijde onvermijdelijk met wat regen te maken gaan krijgen, maar echt plenzen gaat het gelukkig niet. Ook de westelijke wind gaat flink in kracht toenemen en dat maakt het er allemaal niet prettiger op. Even door de spreekwoordelijke "warme zure appel" heenbijten zeg ik dan maar, want in de loop van maandagavond stroomt weer koudere lucht vanuit het noordwesten de berggebieden binnen en daalt de sneeuwvalgrens weer naar hoogtes tot ruim onder de 1000m. De meeste neerslagactiviteit zit vooral op maandag in de frontale zone en kan er tot en met dinsdag tegen de noordwestelijke hellingen gemiddeld tussen de 20 en 50 cm neerslag gaan vallen die dus deels als regen naar beneden komt.


Warmtefront ligt klaar om de Alpen te gaan binnentrekken. @EuMetSat

Temp kaartje op 850 hPa (1500m) van vannacht met de warmere
luchtmassa duidelijk in beeld. @ECMWF Wetterzentrale

Vooruitzichten
Het weerbeeld blijft de komende week vrij wisselvallig in de Alpen. Vanaf dinsdag keert de koude lucht vanuit het noordwesten weer terug, en blijft de warmere fase gelukkig tot slechts 2 dagen beperkt. Voor de zuidelijke Alpen begint het een beetje een eentonig verhaal te worden, want deze omgeving blijft in vergelijking tot de noordelijke en westelijke Alpen volledig in de zogenaamde "regen/sneeuw" schaduw liggen. Het leidende stromingspatroon blijft voorlopig westelijk en later zelfs meer noordelijk georiënteerd, en met dit scenario valt de sneeuw voorlopig dus ten noorden van de Alpenhoofdkam. Een zeer groot verschil in vergelijking met vorig jaar toen de zuidelijke Alpen letterlijk bedolven werden onder metershoge sneeuwmassa's en de noordelijke Alpen het zuidelijke sneeuwfeest met lede ogen moesten aanzien. De natuur en atmosfeer zijn bijzonder grillig. Dat blijkt maar weer eens. Een heel fijne dag nog!


Tijdelijke opwarming met daarna weer een temperatuurdaling.
Prikpunt centrale Alpen @GFS Ens

straalstroom gaat aan het eind van de week weer slingeren / meanderen

 

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Wim V

Nog 12 dagen en dan mogen we weer. Dus laat het nog naar ff sneeuwen.

Wim V | 28-02-2015 - 09:25

Peter N

Goedemorgen Michael , de sneeuwdump die er waarschijnlijk aan gaat komen geld dat voor het hele alpengebied inclusief de Dolomieten in Italië of is het alleen de westkant die er van gaat profiteren ben benieuwd: wij gaan over 2 weekjes naar canazei campitello alvast bedankt . Gr Peter .

Peter N | 28-02-2015 - 09:44

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi Peter. De sneeuw valt vooral in de westelijke en noordelijke Alpen en deels ook inner Alpine de komende periode. De Italiaanse Alpen liggen er wat dat betreft minder gunstig bij.
Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 28-02-2015 - 10:24

Bouke van der Woude

Stomme vraag wellicht, maar ligtTrois Vallees in Westelijke Alpen???

Bouke van der Woude | 28-02-2015 - 10:28

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Stomme vragen bestaan niet Bouke;-) Klopt. Liggen in de westelijke Alpen.
Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 28-02-2015 - 10:43

Marjo Reuver

Hoi Michael, is er al iets te zeggen of de slingerende straalstroom aan het eind van de week inderdaad voor drogere lucht gaat zorgen? Wij hebben drie dagen Kaltenbach geboekt ( vrij, zat en zondag) en zijn erg benieuwd of er nog kans is op droge dagen.
Groet, Marjo

Marjo Reuver | 28-02-2015 - 10:56

Ruba

Marjo, als de straalstroom effectief zo meandert komt er koude vochtige lucht tegen de noordkant. Je weet wat dat betekent !

Ruba | 28-02-2015 - 11:37

Bart De Vooght

Hey Michael op GFS zie ik een nulgradengrens tot 2300m voor Franse Alpen. Is dat wel in overeenkomst met sneeuwvalgrens 1500-1700m?

Bart De Vooght | 28-02-2015 - 12:24

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Marjo. De verwachting voor volgend weekend is nog vrij onzeker. Komende dagen komt hier meer duidelijkheid over.
Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 28-02-2015 - 12:45

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Bart. Ik heb een gemiddelde genomen. Hoe zuidelijker hoe hoger de temperatuur op ma en di. De sneeuwvalgrens ligt over het algemeen genomen altijd 300 tot 400m onder het nulgradenniveau. Dit betekent voor de Franse Alpen tussen de 1700 en 2000m, met de hoogste waardes voor les Alpes Maritimes. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 28-02-2015 - 12:51

Marjo Reuver

Michael, bedankt voor de reactie. Ik wacht met spanning de berichten van de komende dagen af!
groet, Marjo

Marjo Reuver | 28-02-2015 - 12:55

Paul  Rigter

Hoi Michael. In algemene zin en ook dit jaar weer ga ik de laatste week van maart skiën. Vanaf 21 maart zitten wij in Val Cenis (Frankrijk). De reden, meestal prachtig weer, lange daglicht periode en goede sneeuw.
Mijn vraag: de periode van stabiel zonnig hogedruk weer, zoals ik meestal gewend ben, (een hele week strak blauw), is dat aan het verdwijnen door de klimaatverandering. Vaak meegemaakt oa in Serre Chevalier, Les Deux Alpes, Alpe de Huez en vorig jaar ook in Valfrejus? Of is het gewoon geluk. Er wordt immers aangegeven, 300 dagen zon per jaar of meer..
Bedankt voor je antwoord!

Paul Rigter | 28-02-2015 - 14:01

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Paul. Ik zou je vraag graag beantwoorden, maar zo eenvoudig is het niet. Het klimaat wordt aan de hand van internationale afspraken berekent over een tijdvak van 30 jaar, en elke 10 jaar opnieuw van data voorzien en zo nodig aangepast. Of dit van invloed is op het aantal berekende zonuren in de Franse Alpen zou ik je echt niet kunnen zeggen. Misschien iemand anders die ons op weg kan helpen?
Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 28-02-2015 - 16:09

koen Aeyels

Dag Michael. Op 7 maart gaan we richting les deux Alpes. Moeten we ons zorgen maken over de voorspelde regen in Les Deux Alpes. Ik kan me niet inbeelden dat dit de kwaliteit van de sneeuw in het dal er zal op vooruit gaan. Groeten Koen

koen Aeyels | 28-02-2015 - 16:58

Paul  Rigter

Hoi Michael, bedankt voor je antwoord. Het skiën heb ik geleerd in Crans Montana. Halverwege april op reis. Alleen maar zon, sweet memories, bruin verbrand terug gekomen. Dat zou ik nu niet meer doen, dus nu standaard laatste week maart. Zuid Alpen hebben dan vaak prachtig weer. Hoe het dit jaar wordt..ik laat mij verassen en ga sowieso genieten. Nog meer forum gangers die de laatste week van maart in Val Cenis zitten?

Paul Rigter | 28-02-2015 - 17:17

Jack E

We zijn weer aangekomen in Steenwijk! Het begon vanmorgen al direct lekker op de Fernpass Bundesstrasse;) Hahaha maar we zijn weer in het saaie groene Nederland... Over 5 weken Paasskiën? Eerst de condities afwachten maar Berwang was weer top zowel met oud&nieuw als Krokus!

Jack E | 28-02-2015 - 17:44

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Koen. Condities worden er op de lager gelegen hellingen ( vooral zuidhellingen) inderdaad niet echt beter op. Gelukkig zakt de temperatuur in de loop van maandagnacht weer snel. Het is even niet anders. Niet teveel zorgen gaan maken. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 28-02-2015 - 18:44

Daan Cobelens

Hoi Koen, ik zit nu in les2alpes en de sneeuw is perfect. 90% van het skigebied ligt boven de 2200 meter, dus maak je geen zorgen! Zelfs op de gletsjer geen ijs, maar heerlijke poedersneeuw

Daan Cobelens | 28-02-2015 - 22:53

Erik M

Kitzbuhel verwacht in hoofdlijnen alleen maar regen voor aankomende week..zou dat nog sneeuw kunnen worden als de koude zijn intrede doet ?

Erik M | 01-03-2015 - 00:13

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord