Grote verschillen tussen oost en west

Voordat ik met het Alpenweerbericht begin even de aandacht voor de situatie aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Het weerbeeld in de VS blijft deze winter de nodige aandacht opeisen. Meerdere koudegolven hebben hier al plaatsgevonden en de afgelopen week was het weer ijskoud raak! IJskoude Arctische poollucht stroomde zuidwaarts, waardoor de thermometers voor de zoveelste keer deze winter ongenadig hard onderuit gingen. Eergisteren lag er in 48 van de 50 Staten van de VS zelfs een sneeuwdek! Alleen Florida en Hawaï waren sneeuwvrij, en dat is zelfs voor de Amerikaanse meteo collega's die wel wat gewend zijn vrij uniek. Ze zijn daar dol op records en kunnen dit seizoen dus volop hun (winter) hart ophalen!


Water rond Manhattan ziet eruit als de noordelijke IJszee!
Via @Inga Sarda Sorenson

Nog een spectaclaire opname vanuit de lucht. Pic @Eric Mouthaan RTL

The Niagara Falls. Een grote ijsklomp! Via @JanVisser Weer

Zon in Franse Alpen en sneeuwbuien in Oostenrijk
De verschillen in het weerbeeld zijn enorm groot op dit moment. Terwijl vooral de Franse en zuid Zwitserse Alpen, Valle D'Aosta en delen van het Italiaanse Piëmonte en Lombardije blaken in de zon is het in de oostelijke Alpen een heel ander verhaal. Deze omgeving ligt nog volledig onder storingsinvloed van een lagedrukgebied dat rondtolt in de buurt van de Straat van Messina. Rond dit systeem circuleert in een cyclonaal patroon (tegen de wijzers van de klok in) vochtige lucht, die vooral boven het oosten van Oostenrijk voor sneeuwval zorgt. Op de radar zien we op dit moment vooral sneeuwecho's terug in het Salzburgerland, Karinthië en de Steiermark. Boven Tirol, de Vorarlberg en centraal Zwitserland zien we ook nog wat lichte sneeuwbuitjes ontstaan, maar deze zijn beduidend minder actief dan de meer oostwaarts gelegen cellen. Opvallend trouwens de zware sneeuwval in de noordelijke Pyreneeën op dit moment. Daar zorgt een hevige noord Stau voor sneeuw van betekenis en kan er 1 tot lokaal zelfs 1,5m sneeuw naar beneden gaan vallen!


Volop sneeuwval in de Tauplitz. @mail Carmody Hulskamp

Ook in het "Koninklijke" Lech een verse laag neuschnee erbij. @Anke v Houten

Vrijdag vanuit het westen opnieuw sneeuw
Morgen profiteren de Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen nog volop van een uitloper van het zogenaamde Azorenhoog, waardoor het hier met de uitbundig schijnende Alpenzon helemaal super is. Het oosten van Oostenrijk blijft aanvankelijk nog last houden van restbewolking die hier vrij hardnekkig kan zijn, maar noemenswaardige sneeuwval wordt hier niet meer verwacht. Op vrijdagochtend nadert dan een volgend frontensysteem vanuit het westen de Alpenlanden, en deze storing luidt een uitermate wisselvallige fase in.


Radarbeeld van 09.00 uur met vooral sneeuw boven het oosten van Oostenrijk

Lekker pak sneeuw erbij in Katschberghöhe via Willy Voordijk

Verdere vooruitzichten
Op de langere termijn duiken de Alpen een vrij wissevallige fase in. Oceaandepressies krijgen vrij spel, en de bijbehorende fronten zorgen van tijd tot tijd voor de nodige sneeuwval. Vanaf maandag wordt de temperatuurs verwachting even tricky. Het ECMWF model laat tijdelijk zachtere lucht binnenstromen, maar het Amerikaanse GFS is hier nog lang niet van overtuigd en oogt een stuk kouder. Dit heeft alles te maken met een kleine lagedrukkern die rond die rond die tijd precies boven het Alpengebieden wordt berekend. De exacte positie van dit laag en trekrichting bepaald tegen die tijd hoe dit scenario zich verder zal gaan ontwikkelen. Morgen uiteraard meer hierover. Een heel fijne dag nog!


Mooie sneeuwcijfers t/m dinsdag. GFS cluster via WetterOnline

ECMWF  1500m T prognose rond ma/di. Zachtere lucht met een 
hogere sneeuwvalgrens ligt tijdelijk op de loer

 

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Peter Jansen

In stuben sneeuwt het nog steeds. Nu maar wachten op de eerste opklaringen

Peter Jansen | 25-02-2015 - 08:41

Kees Van der Plas

Les Portes du Soleil schitterend weer nu. Eindelijk zon deze week!!

Kees Van der Plas | 25-02-2015 - 09:09

Piefke K

Zit er nog een nordstau in het vat?
Dat zou wel prettig voor kirchberg!
Wij gaan pas 14 maart maar nu staat er regen in de voorspellingen dus dat is zeker niet goed.

Piefke K | 25-02-2015 - 09:11

Daan Cobelens

Hoi Michael, zou je wat kunnen vertellen over het weekend in de Franse Alpen? En met name de wisseldag en zondag? Volgens mij wordt er vrijdag in Les2Alpes in het dal 17 cm verwacht en volgens Bergfex maar 5 cm. Waar hebben die verschilen mee te maken? Zondag opnieuw zo'n verschillen. Heeft dat er mee te maken dat de sneeuw vanuit het noordwesten wordt verwacht en dat maar de vraag is hoever dit tot het zuiden van de Franse alpen zal doorzakken? Ik vertrek morgenavond richting Les Deux Alpes voor een lang skiweekend.

Daan Cobelens | 25-02-2015 - 09:16

Erik M

@ Piefke K: ik ga binnenkort ook naar Kirchberg en volgens mij zijn de condities daar nu nog uitstekend! Een beetje regen zal daar denk ik echt geen verandering in brengen. Voor de komende dagen wordt nog meer sneeuw verwacht dus dat gaat vast goed komen.

Erik M | 25-02-2015 - 09:35

Eric Kromhout

Het is in het Brixental nu al voor de 2e dag grijs grijs en grijs. Veel sneeuw is er niet gevallen maar de pistes zijn goed. Ga zo naar boven ff de pistes checken.

Maar hier nog een video hoe mooi het kan zijn met kaiserwetter (eergisteren)
www.youtube.com/watch?v=UT_XfJIyKQ8


Eric Kromhout | 25-02-2015 - 10:06

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Daan. Die verschillen hebben te maken met een verschil in analyse in de grenslaag van de atmosfeer. Het is in Ned niet anders wat dat betreft. De modellen hebben het in de bergen alleen meestal iets moeilijker ivm de orografische invloeden. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 25-02-2015 - 10:09

Harrie  v Dun

Kan iemand iets vertellen over de sneeuw verwachting in Serfaus de komende week en verder ,
Ik zie de kaarten en de termen over alles wat te maken heeft met stromingen enz enz
maar dat zegt mij helaas niets.
wellicht iemand die dit weet
Mark

Harrie v Dun | 25-02-2015 - 10:11

Piefke K

@ Erik M,
De condities zijn voor zover ik heb kunnen checken idd gewoon goed maar de berekende hoeveelheid sneeuw die zou vallen is enorm tegengevallen.
Het is de bedoeling dat we dan ook gewoon de dalafdaligen kunnen skiën en niet hoeven te lopen........
Dus hopen we maar dat het GFS gelijk krijgt en het geen warm water gaat regenen in het dal.

Piefke K | 25-02-2015 - 10:38

Peter Jansen

De opklaringen zijn er nu in St Anton. Sneeuw is heerlijk en de zon probeert door te breken. Nu eerst een kopje espresso op een terras zien te scoren.

Peter Jansen | 25-02-2015 - 10:54

Erik M

@ Piefke K : deze reactie ontving ik vandaag van Kitzbuhel VVV:

Thank you very much for coming to Kitzbühel.

Skiing is still perfect. Please do not worry!

If you see closed slopes, than these are slopes which are at the sunny side.

I wish you a wonderful stay in our area.

Kind regards

Nicoletta

Erik M | 25-02-2015 - 12:23

Martijn Sonnenberg

in lech heeft de zon het niet kunnen weinnen vandaag. rond 11:00 is hij er kort geweest, maar daarna weer bewolking en een verdwaalde vlok sneeuw. de pistes lagen er heerlijk bij` met een fijnkorrelige poedersneeuw.

Martijn Sonnenberg | 25-02-2015 - 15:09

Karin Dijkstra

@Wouter. Hoe is het daar in Solden?

Karin Dijkstra | 25-02-2015 - 16:01

Gijsbert van Egmond

@piefke k: het is prima hier in Kirchberg!
Er is genoeg sneeuw en de nieuw gevallen sneeuw is niet heel veel maar wel merkbaar. Inmiddels alle dalafdalingen gedaan behalve de brunn. Overal goed. Een zonnetje zou eerder prettig zijn. Kijk halsreikend uit naar morgen!

Gijsbert van Egmond | 25-02-2015 - 16:09

MandlWand Lodge Mühlbach am Hochkönig

Update vanuit Mühlbach am Hochkönig: sinds gisteren 35cm neu schnee en nu aan het uitsneeuwen. Echt genieten!

MandlWand Lodge Mühlbach am Hochkönig | 25-02-2015 - 16:22

Martin Punter

Na drie grijze dagen in Belle Plagne met sneeuw vandaag eindelijk de zon weer gezien. Maakt alles in 1 keer weer helemaal goed! Morgen weer zo'n dag!

Martin Punter | 25-02-2015 - 16:28

Luc Van Den Berghe

Voor de vierde dag op rij grijs en somber weer met dagelijks lichte sneeuwval in Gries in Sulztal (bij Längenfeld in ¨Otztal". Ik veronderstel dat het weer ongeveer idem dito is in Sölden welk amper ong. 20 km hier vandaan ligt. Hoop doet leven, misschien komt er beterschap de volgende dagen maar ik heb mijn twijfels !

Luc Van Den Berghe | 25-02-2015 - 16:49

remco feith

Super dagen in Reit im Winkl en Waidring. Perfecte sneeuw vandaag weer verse sneeuw en af en toe een zonnetje.

remco feith | 25-02-2015 - 16:52

Gert van Duren

In Hinterglemm boven aardig wat nieuwe sneeuw en in het dorp niet zo veel. Vanmorgen heerlijk weer met af en toe zon. Vanmiddag wat wolken boven en lichte sneeuw. Wel een topdag vandaag

Gert van Duren | 25-02-2015 - 17:03

Martijn vd Berghe

Licht mistige dag gehad in Serfaus. Lichte sneeuwval gehad. Zicht was tot middel plateau goed te noemen. Dus tussen de bomen blijven.... Al met al een uitstekend dagje wintersport achter de rug.

Martijn vd Berghe | 25-02-2015 - 17:41

Landhaus Sonnheim Lofer

Update Lofer - Helaas zijn niet de hoeveelheden sneeuw nar beneden gekomen waar veel weerkaarten melding van maakten. In het skigebied slechts 10 centimeter nieuw en in het dal regen en dooi. Overigens was vandaag geen verkeerde dag om te skien, van alles wat. De ochtend begon met redelijk hoge bewolking en een zonnetje dat af en toe probeerde door te breken. Dit lukte niet maar gaf wel goed zicht op de pistes. In de Loop van de dag is de bewolking dieper gekomen waarbij er zo nu en dan sneeuw viel. Temperatuur in het skigebied de hele dag onder nul in het dal een graad of 4 boven nul. Hierdoor ook net als gisteren aan het eind van de dag wat zwaardere pistes op de route naar het dal.

Grüß aus Lofer Rob

Landhaus Sonnheim Lofer | 25-02-2015 - 18:22

Sjoert Visser

Dit zijn de omstandigheden waarvoor je komt. Natuurlijk moet de sneeuw nu juist niet vallen als jij er bent of als je er dan bent, 's nachts. Je kunt natuurlijk niet alles hebben. Wat een heerlijke dag hebben we gehad. Na een aantal dagen sneeu en bewolking. We hebben geen rekening meer te houden met lessende kinderen dus we hebben een heerlijke tocht gedaan vanuit Lindarettes naar Morgins en weer terug naar Lindarettes via les Crotes. Top gewoon! Morgen belooft de mooiste dag van de week te worden. Doe voorzichtig iedereen en geniet bovenal met je maten!

Sjoert Visser | 25-02-2015 - 18:30

René van't Hooft

Update kaltenbach, twee dagen sneeuw,mist en wind. Regen in het dal. dalafdaling is nog steeds goed te doen ( in de morgen)
Gisteren kwam de sneeuw te laat om te prepareren, dat is vannacht wel gedaan. Zon was te zien achter de mist/sneeuw maar brak niet door. Misschien morgen zon

René van't Hooft | 25-02-2015 - 20:33

Mark (& Monique)

@Rene. Hoe is het in de Postalm?

Mark (& Monique) | 25-02-2015 - 20:48

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord