Kouder met periodiek sneeuwval

We hebben echt een bijzonder mooie week achter de rug in de Alpen. Voor degene die zaterdag naar huis gaan is de wintersportvakantie vast op en top geslaagd. De wintersporters die echter zaterdag arriveren krijgen met totaal andere omstandigheden te maken. Nu hoeven deze nieuwkomers zich echt geen zorgen te gaan maken hoor, want er zitten ook nog drogere en zonnige momenten in de verwachting. Maar zo mooi als het de afgelopen week was wordt het voorlopig niet meer, en is het wat dat betreft gewoon een kwestie van geluk hebben met het weer. Als je in december je wintersportvakantie boekt, weet je natuurlijk nog niet wat voor weer het in februari zal zijn. Gelukkig niet zeg ik dan maar, want anders wordt het wel heel erg druk op sommige weken in de Alpen;-)


Hihaaa. Deze snowboarder ging gisteren even lekker uit zijn dak
op de pistes van Hochötz

Foto vanuit de skilift in het zonnige Gerlos

Jos Schmitz was de drukte in Hauser Kaibling even ontvlucht en mailde
ons dit mooie plaatje vanuit Stoderzinken am Ennstal

Opkomende sneeuwval zuidwestelijke Alpen
Vandaag dus voor het laatst genieten van het bijzonder fraaie Alpenweer. Op de satellietkaarten ligt de voorste begrenzing van de naderende frontale bewolking grofweg van Spaans Baskenland via het midden van Frankrijk in de richting van Luxemburg gepositioneerd. Deze bewolking trekt gestaag oostwaarts en zal in de loop van de middag de zuidwestelijke Alpen gaan binnentrekken. Wij verwachten de eerste sneeuwval in de loop van de nacht in de Franse en zuidwestelijke Zwitserse en Italiaanse zuidzijde, en deze zal zich dan langzaam nog wat verder in oostwaartse richting kunnen gaan uitbreiden. De sneeuwval concentreert zich duidelijke op de zuidelijk georiënteerde stauhellingen waarbij er tot en met zondag gemiddeld tussen de 25 en 60cm sneeuw kan gaan vallen. Ik ben er nog niet van overtuigd in hoeverre de sneeuw in het weekend ook de Oostenrijkse gebieden kan gaan binnentrekken. De westelijk gelegen Vorarlberg lijkt nog wel een staartje van een troglijn te kunnen gaan meepakken, maar de ECMWF sneeuwcluster ziet er wat dit betreft allerminst overtuigend uit.


Bewolking nadert vanuit het westen het Alpengebied. @ZAMG

Koufront ligt zaterdag over de Alpen. @MetOffice

Later ook sneeuw voor de Noordzijde
Voordat de sneeuw ook de Oostenrijkse wintersportplaatsen aan de noordkant zal gaan bereiken moet deze omgeving eerst nog even afrekenen met een opstekende Südföhn. Door de toenemende luchtdrukverschillen zal deze aan de voorzijde van de storing vandaag maar ook nog morgen vrij prominent aanwezig zijn. Het noordoosten van Oostenrijk heeft het langst met de föhn te maken en deze zal in de loop zaterdagavond vanuit het westen dan weer snel gaan afnemen. Aan de achterzijde van het koufront gaat de wind ruimen naar meer west tot noordwestelijke richting en maakt de Südföhn plaats voor een aantrekkende Nordföhn! Op maandagmiddag nadert dan een nieuw front het westelijke Alpenruim en daarachter liggen nog enkele troglijntjes (buienstoringen) klaar om van west naar oost over de Alpen te gaan heentrekken. Op dit front en buienlijnen verwacht ik voor de Oostenrijkse noord en inner Alpine zijde boven de 800 à 1000m wat serieuzere sneeuwval, waarin t/m woensdag tussen de 20 en 40cm sneeuw mogelijk moet zijn. De Franse Alpen krijgen in deze 2e fase ook een nieuwe sneeuwoppepper te verwerken en moeten vanaf maandagmorgen ook weer rekening houden met intensieve sneeuwval. Mooie vooruitzichten dus!


Eerst de Südföhn en later de Nordföhn

Bovenste lijn geeft de temp aan op 1500m. De tendens blijft winters
op langere termijn. Onderste lijn de sneeuwverwachting met 2 uit-
schieters op zat en ma/di. Prikpunt centrale Alpen

Vooruitzichten aanhoudend winters
Ook op langere termijn blijft het lekker doorwinteren in de Alpenlanden. Het aandachtsgebied blijft over het algemeen diep in de polaire en koudere lucht zitten en "warme bedreigingen" liggen dan voorlopig ook niet op de loer. Sneeuwbrengende storingen worden afgewisseld door zonnige momenten dus kabbelt de Alpenwinter zo lekker door. Mooie vooruitzichten dus! Een heel fijne dag nog.

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Eric Kromhout

Ik heb nog wat beelden klaar staan vanuit Skiwelt van 18 febr 2015.

Was best lekker weer.

Gisteren in Saalbach Hinterglemm Leogang geweest en ook daar was het een droom. Die beelden waarschijnlijk morgen dan maar.

www.youtube.com/watch?v=L65ZAeRr0ZE

Eric Kromhout | 20-02-2015 - 08:38

Pieter Nauta

1ste! Goedemorgen! Vanavond vertrekken we naar lermoos! Ik zal proberen een paar keer een update te geven. Wat kunnen we vanavond en vannacht qua reisweer verwachten Michael?

Pieter Nauta | 20-02-2015 - 08:41

Pieter Nauta

Haha Eric is me dus net voor!

Pieter Nauta | 20-02-2015 - 08:41

Annet S

Het is bijzonder hoe je elke dag ziet dat de prognose verschuift. Voor ons gebied in Fulpmes, Schlick2000, was het 2 dagen geleden nog eerst a.s. woensdag met volop zon, wat nu staat op vrijdag met volop zon. Het zal vast nog een keer anders worden. Nu inpakken en zondagochtend rijden...we hebben er zin in..wat het weer ook doet??

Annet S | 20-02-2015 - 08:57

Marianne H

@Maikel Bedankt voor je bericht van gisteren!! Vertrekken volgende week zondag dus zou super zijn als er verse sneeuw bijkomt! :)

Marianne H | 20-02-2015 - 09:26

Carin L.

Michael en Johann bedankt voor de uitgebreide weersvooruitzichten en daarbij behorende uitleg. Ik lees het iedere dag!Over 2 weken gaan we weer naar Bramberg. Is er iemand op dit moment daar die een update kan geven??

Carin L. | 20-02-2015 - 09:41

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Pieter. Over het algemeen prima reisweer naar de Oostenrijkse skipistes Pieter. De neerslag (sneeuw) zit vannacht aan de zuidwestelijke Alpenzijde. Veilige reis en veel plezier alvast!
Gr Michael ;-)

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 20-02-2015 - 09:54

Johann

Goedemorgen vanuit OberWallis -De dag start hier voor de zoveelste dag op rij "frostig" met knalblauwe luchten en glasheldere vergezichten. Dus nog even genieten voordat de klad erin komt! Opvallend overigens dat het nu voor de 3 keer op rij in het weekend slechter wordt met sneeuwval. Sneeuwcondities overigens prima, op Rosswald (1800-2600m) tussen de 80 en 150cm sneeuw.

Johann | 20-02-2015 - 09:57

Paula V.

Goed vooruitzicht! Als ik het goed begrijp blijft het voorlopig aardig winters en maakt het dus niet zoveel uit waar je van 7 t/m 14 maart bent? Moeten nog boeken :)

Paula V. | 20-02-2015 - 10:02

Karin Dijkstra

Nog iemand naar solden deze week?. Zelf vanaf 28 feb, leuk om wat updates te krijgen voor de voorpret. Thkx

Karin Dijkstra | 20-02-2015 - 10:10

Landhaus Sonnheim Lofer

update Lofer - Eentonig,.... net als alle andere dagen van deze week strak blauwe lucht, in de nacht een paar graden onder nul en overdag lekkere temperaturen om af en toe eens even lekker in de zon te gaan zitten! Toch ben ik blij dat daar aankomende week verandering in komt en we weer wat nieuwe sneeuw mogen verwachten. Is goed voor de pistes en de rest van het seizoen dat tot in April duurt.

Had het vanochtend nog bij het weerbericht van gisteren gezet Maar toch nog even hier herhalen. In Saalbach zijn dit weekend Weltcup Rennen. Dit geeft, naast de vakantiedrukte, nog eens extra drukte op de wegen richting SH in de ochtend en avond. Er worden meer dan 20.000 toeschouwers verwacht waarvan een groot deel 'dagjes mensen' zullen zijn! Drukte begint al op vrijdag bij de trainingen. Iets om rekening mee te houden, gaat uiteindelijk geen snelweg naar maar slechts 1 provincialeweg ;-)

Grüß aus Lofer - Rob

Landhaus Sonnheim Lofer | 20-02-2015 - 10:54

Fred Peterse

Eric bedankt voor de leuke filmpjes vanavond met de Bus ? naar Ehrwald we gaan genieten ook al is het minder zonnig in ieder geval weer verse sneeuw

Fred Peterse | 20-02-2015 - 11:26

Daan Cobelens

Hoi Michael, gaat aan het einde van de week de zon weer schijnen in de Franse Alpen, na 2 geweldige sneeuwdumps deze week?

Daan Cobelens | 20-02-2015 - 12:18

Ramon

Na een zonovergoten week in Berwang gaan wij morgen weer naar huis. Ik wens alle komende wintersporters veel plezier en hopelijk ook nog wat zon! Bedankt Michael voor de leuke weerberichten, elke dag met plezier gelezen!
Tot 1 oktober ;-))

Ramon | 20-02-2015 - 13:54

Ramon

En Johan natuurlijk ook bedankt!

Ramon | 20-02-2015 - 13:55

Wouter Van Scherpenzeel

Vanavond vertrekken we naar solden. Hoop dat er nog een beetje zon is deze week

Wouter Van Scherpenzeel | 20-02-2015 - 14:54

Gert van Duren

Zo we gaan op weg. Zon sneeuw van alles wat komende week. Super. Hinterglemm here we come

Gert van Duren | 20-02-2015 - 14:58

Jan van der Klis

Vandaag vertrokken naar La Jeue du Loup. Vanaf midden Frankrijk stralend weer. Eerste stop voor overnachting in Taponas. Morgen laatste deel vd reis en vervolgens de berg op.
Sneeuwval verwacht, 'kettingwerk' berg op
zaterdagochtend? Ben benieuwd!

Jan van der Klis | 20-02-2015 - 16:05

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Daan. Voorlopig overheersen de bewolkte condities onder invloed van storingen. Zon krijgt niet al teveel kans deze week. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 20-02-2015 - 16:14

Mark (& Monique)

Na Mayrhofen met kerst, Kaltenbach eind januari vandaag de derde en laatste ski week van dit seizoen afgerond. Afgelopen week in Kirchberg was de beste van de drie, vanwege goede sneeuw in combinatie met top weer.

Inmiddels goede terugreis achter de rug, we rijden weer in Nederland. Nauwelijks oponthoud, de andere kant op overigens wel veel files gezien. Voor iedereen die nu gaat, goede reis!

We blijven de app volgen maar zeggen toch alvast tot volgend seizoen...

Mark (& Monique) | 20-02-2015 - 16:53

Mark (& Monique)

@Johann en Michael. We hebben veel plezier beleefd hier in de app waarvoor hartelijk dank!

Mark (& Monique) | 20-02-2015 - 16:56

Edwin  van Eck

topppie,.. winters vooruitzichten voor komende weken..
de 7e naar Fugen,.. ziet er goed uit..

gr,edwin.

Edwin van Eck | 20-02-2015 - 18:06

Sneeuwhoogte.nl | Michael

We doen het graag en met veel plezier Mark. Tot volgend seizoen ;-))

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 20-02-2015 - 18:06

Eric Kromhout

Bijgaand nog een video update vanuit Saalbach Hinterglemm Leogang. De beelden zijn van gisteren.

www.youtube.com/watch?v=KfPa8B7d2HU

Vandaag in Westendorf geweest en er was nog prima te skiën. In het Brixental wordt de zonnige kant zeker bruin en groen maar daar gaat vanaf zondag aan gewerkt worden...#sneeuwval

www.youtube.com/watch?v=KfPa8B7d2HU

Eric Kromhout | 20-02-2015 - 19:01

Michael Queis

Laatste update Muhlbach am hochkonig, gelukkig gaat er nieuwe sneeuw vallen!! De pistes worden behoorlijk ijzig, maar nog steeds redelijk te doen.

Al met al hebben we een prima vakantie hehad met een veelzijdig skigebied.

Hopelijk tot snel, morgen weer vroeg naar huis en hopen dat we enigszins door kunnen rijden.

Gr michael

Michael Queis | 20-02-2015 - 19:04

Duco Fluit

Ik ben vandaag in saalbach/hinterglemm geweest, er was verschrikkelijk veel ijs. De verwachtte sneeuw zal de pistes goed doen!

Duco Fluit | 20-02-2015 - 21:14

Eric Kromhout

@duco ik was er gisteren en het was prachtig maar wellicht ski s laten slijpen.

Zonnige kant heerlijk zacht en noordhellingen lagen er gisteren prima bij,

Maar nog veel plezier.

Eric Kromhout | 20-02-2015 - 21:27

Jack E

Ben in de Tiroler zugspitz arena! Wat een heerlijke reis in de zon! Goede reis allemaal

Jack E | 20-02-2015 - 21:50

Rick Wijnker

Nog 2 volle weken en dan naar Kappl en Ischgl. Eerste keer die kant op. Mooi die zonnige weken. Geen zorg, maar hoop nu wel op een nieuwe laag sneeuw.

Rick Wijnker | 20-02-2015 - 22:32

Lique 01

@ Carin L. Afgelopen week in neukirchen geweest en dalafdaling bramberg meerdere malen gemaakt. Het was een fantastische week met werkelijk elke dag Kaiserwetter met een hoofdletter K! Dat maakte dat de dalafdaling in de vroege ochtend zeer goed was, maar in de middag flink wat papsneeuw. Ik was voornemens om net als jij iedere dag een update te geven, maar vanwege gebrek aan goede WiFi is dat niet gelukt. Nu morgen nog een dagje genieten en dan weer terug naar huis. Veel plezier voor als je er weer bent, en ik kijk uit naar jouw updates, hoewel ik weer een jaartje moet wachten.

Lique 01 | 20-02-2015 - 23:52

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord