Perfect wintersportweer

Gisteren konden we in de bergen weer een zonovergoten dag bijschrijven en met de aangename temperaturen was het op de pistes en terrasjes heerlijk vertoeven. Zelf dus gisteren ook de ski's maar een ondergebonden en de Walliser sneeuw getest. Tot in de middag waren de sneeuwcondities perfect, na de een middagpauze zo vanaf 13h00 werden de sneeuw op de meer zon geëxponeerde hellingen (1800-2200m) toch zwaarder en en deels ook vochtiger (sulzig). Niets ernstig maar toch wel te merken in de beentjes. al met al echter een top dag en genieten, een kleine foto impressie:


Heerlijk genieten in het mooie Monterosa skigebied (Gressoney-La-Trinité)
Top pistes en heerlijk weer! Kan niet beter! Zo meldde men via de APP


Perfect ook in Valtho (via APP)


Vierde dag op rij Kaiserwetter in Saalbach - L v Veghel (junior) via Mail


Blauwer kan niet, via de Mail  Carien van Nijnatten -Serfaus

De gebieden aan de Alpennoordkant hadden in de onderste luchtlagen echter ook te maken met vochtigere en koudere lucht dit daar door deels hardnekkig bleef liggen en voor een grijze dag zorgden. Onder de Hochnebel en mist kwam het kwik overdag niet of maar nauwelijks boven het vriespunt. Typisch voor hogedruk in de winter dus deze zogenaamde inversie situatie. Voor de weermodellen zijn dit soort inversie situaties altijd erg lastig, dat geldt helemaal voor het fenomeen Hochnebel, Hochnebel bovengrens en lage bewolking en of mist. Er zijn weliswaar diverse methodes om de Hochebel-bovengrens te berekenen maar het blijft stees weer een lastig karwei en ik zal jullie verder dan ook niet lastig vallen met deze "grijze"materie. Snel dus terug terug naar het heden!


Hochnebel boven het dal in Châtel gistermiddag (vai APP)

Vandaag ligt een kern van de hogedrukgordel net ten noorden van de Alpen (kerndruk 1040hPA) en daarmee mogen we ons vandaag op perfect wintersportweer en weer condities rekenen. De zon schijnt in de bergen onafgebroken, er staat weinig wind en de temperaturen bevinden zich op een "aangenaam" niveau. De kans op Hochnebel die deels weer hardnekkig zal zijn neemt nog wat toe en  ook de bovengrens zal no wat hoger komen te liggen, pak hem beet tussen de 1100 en 1600 meter, hoogste waardes oostelijke Alpen(dalen) en voorland. Onder de Hochnebel is het "frostig" daarboven  zien we een  vorstgrens die ergens tussen de 1400 en 2100 meter zal zitten (hoogst in westen en zuiden). Op 2000 meter ligt het kwik tussen de -5 en 0 en op 3000 meter tussen de -7 en -11 graden. Kortom opnieuw een topdag!


Actuele radarbeeld met daarop de mist en Hochnebel (grijs) die in het oosten deels
ook "uitsneeuwt"

Donderdag en vooral vrijdag zien we dat het oostelijke deel van de hogedruk afzwakt . Er kan lokaal wat hogere bewolking overtrekken maar ook dan profiteren we nog van rustig en vooral zonnig weer. Met name donderdag belooft een heel mooie dag te worden waarbij de temperaturen nog wat hoger uit zullen komen.

Weekend weersverslechtering
In het weekend komt de klad in ons mooie winterweer. Gisteren beschreef ik al de problemen die beide modellen met de precieze  koers van een lagedruk gebied hebben. Vandaag zien we wat meer overeenkomsten tussen de modellen maar toch blijven er nog verschillen bestaan. Duidelijk is in ieder geval dat we te maken gaan krijgen met depressie activiteit onder invloed van een hoogtetrog die via West Europa tot over de Middellandse Zee zal uitzakken. Het koufront wat daarin opgenomen is zal de Alpen het weekend binnentrekken en vooral in de westelijke Alpen neerslag aan opleveren. opnieuw berekent het ECMWF meer neerslag dan het GFS.

Zoals het er nu naar uitziet kan ook het westen van Oostenrijk nog wat gaan meepakken maar het zwaartepunt zal in de zuidwestelijke Franse zuidelijke Zwitserse Alpen en de aangrenzende Italiaanse Alpen komen te liggen. Hier kan tot zondag 30 a 50mm neerslag gaan vallen (zie kaart hierboven ECMWF) Mogelijk dat het westen van Oostenrijk en met name het Kleinwalstal ook nog wat meer sneeuw kunnen gaan meepakken (GFS) maar zoals gezegd zullen de oostelijke Alpen buiten schot blijven en hier kan het op zaterdag föhnig worden. De sneeuwvalgrens zal aanvankelijk rond de 1000 meter liggen maar met het instromen van de kouder lucht tot in de dalen zakken.

Meer sneeuw in de maak
Dat de neerslag vrij bescheiden blijft heeft te maken met de nabijheid van het Atlantische hoog en weer snelle drukstijgingen achter het koufront ("knietje Atlantische hogedruk"), Zondag en maandag kunnen we dan weer een profiteren van een volgende brug van hogedruk. Het is echter een fragiel dingetje en zal dan ook geen lang leven beschoren zijn. Vanaf maandag zien we dat de hogedruk boven het continent van west Europa weer wordt afgebroken en dat de polaire jet meer NW-ZO georiënteerd is. Uitgaande van een actieve depressie boven Scandinavie worden daarmee randstoringen richting de Alpen gestuurd en gaan vanaf dinsdag voor onbestendig en weer wat kouder weer zorgen waarbij er in het gehele Alpengebied verse sneeuw zal gaan vallen.


GFS woensdag: vanaf dinsdag oiv randstoringen weersverslechtering met
meer sneeuw in gehele Alpengebied

Uitgaande van de kaarten van vanmorgen zal de sneeuwval in de nacht van dinsdag van het westen uit gaan inzetten en zicht overdag over het gehele Alpengebied gaan verplaatsen. Ook woensdag hebben we met veel bewolking te maken en periodiek kan er nog sneeuw vallen. Voor wat betreft de neerslaghoeveelheden wil ik me nog even niet uitlaten, daarover de komende dagen meer!

Westwindwetter
In de loop van woensdag en op donderdag dan weer even rust in de atmosfeer onder invloed van een tussenhoog (even niet vastpinnen op precieze timing). Het is dan overwegend droog en mooi opgeklaard en prima wintersport weer. Vrijdag krijgen we echter alweer te maken met een volgende storing die naar alle waarschijnlijkheid opnieuw voor sneeuw gaat zorgen. Samengevat kunnen we opmaken dat we tot het weekend nog kunnen profiteren van het mooi weer, daarna komt de klad erin en is het een komen en gaan van storingen die afwisselend wat zachtere en dan weer wat koudere lucht over de Alpen zullen transporteren. 

Sauerland -Duitse middelgebergtes
De Winterberg doet zijn naam nog steeds eer aan en wintersport is er prima mogelijk. Op de toppen ligt tot 60cm sneeuw en in de lagere delen 10 tot 15cm. Ook hier echter de vraag in hoeverre eventuele mist of bewolking spelbreker zal zijn. In vergelijking met gisteren zou de zon echter toch weer wat meer kans moeten krijgen. Het is vrij zacht met temperaturen van enkele graden boven nul in de hogere delen en tot 5 a 8 graden in de dalen. Donderdag en vrijdag onder hogedruk veel zon en zacht. In het weekend opkomende regen, op de hogere toppen ook (natte)sneeuw, geleidelijk kouder en dalende sneeuwvalgrens van 1000 naar 700 tot 500 meter. Zondag mogelijk nog een enkele sneeuw(bui).


Sneeuwhoogtes dichter bij huis

Ook in de overige Duitse middelgebergtes ligt er voldoende sneeuw. De condities zijn vergelijkbaar met die van het Sauerland. De sneeuwhoogtes in de Vogezen en het Zwarte Woud variëren tussen  20 tot 30cm in lagere delen en 80 tot 120cm op de hoogste toppen In het weekend weersverslechtering met opkomende neerslag. sneeuwvalgrens geleidelijk dalend van 1000 meter tot in de dalen.


Schnee und Rodel gut, actuele webcambeeld Winterberg

Skikarusell Winterberg: 26 van de 27 leven zijn in bedrijf en elke woendag, vrijdag en zaterdag kan er van 18h30 tot 22h00 met Flutlicht gewintersport worden. (tip Parkplätzen P2 tot P7 gratis parkeren)

Tot zover voor vandaag, morgen zijn we er weer, een fijne dag en geniet van de zon en sneeuw. Ciao

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Mieke Mulder-Engel

Goedemorgen Johann wij vertrekken vrijdag naar Pozza di Fassa in de Dolomieten. Kan je mij vertellen hoe de condities daar zijn? Wij komen daar al een jaartje of 8 en hebben het altijd enorm naar onze zin. Mooie pistes en veel gezelligheid. Alvast dank voor je antwoord.

Mieke Mulder-Engel | 18-02-2015 - 08:08

nils wijnands

@ Johann,
Wij gaan zaterdag een weekje naar Chatel.
Als ik het goed begrijp hebben we dus een goede kans op 50% mooi weer en 50% sneeuwweer?

nils wijnands | 18-02-2015 - 09:16

sonja verlaat

oeps...ik ga mee met mijn gezin , die gaan lekker skien. Ik ga een beetje skiën, kom meer voor de zon. Ik wil daar lekker in de zon zitten. Weinig kans denk??

sonja verlaat | 18-02-2015 - 09:32

Roel

@ johann op alle andere weersite's staat dat er alleen maar sneeuw komt in het sauerland. Wat moet ik nu geloven. Hoop niet op regen eigenlijk volgende week
Alvast bedankt voor je reactie

Roel | 18-02-2015 - 09:41

Johann

@Roel - Diegenen die dat schrijven moeten de kaarten beter bestuderen en -of maken niet gebruik van alle beschikbare parameters -modeluitdraai. We krijgen met een sterk wisselend weerbeeld te maken waarbij er dan weer zachtere dan weer koudere lucht wordt aangevoerd. Achter de koufronten zal het sneeuw zijn, aan de voorzijde in de zachte(re) lucht echter ook regen tot zelfs op de hoogste toppen.

Johann | 18-02-2015 - 09:52

Eric Kromhout

Voor de liefhebbers nog een video vanuit Kitzbuhel en Kirchberg.

www.youtube.com/watch?v=0T_NhsSjZW8

Eric Kromhout | 18-02-2015 - 10:37

Tom Heller

Hey eric wanneer ga je weer naar hinterglemm?

Tom Heller | 18-02-2015 - 11:34

Landhaus Sonnheim Lofer

update Lofer - Gisterenavond was het nog mooi helder, in de nacht heeft zich dan Hochnebel gevormd. De Hochnebel was vanochtend niet alleen bij ons in het Saalachtal waar te nemen. Tot aan Zell am See, waar ik vanochtend even was, Hochnebel. Onder de Hochnebel -3 graden in het skigebied vanochtend net onder het vriespunt. De Hochnebel lost op dit moment overigens langzaam op, dus met een klein uurtje ook het dal volledig in de zon schat ik zo in. In het skigebied overigens vanaf vanochtend vroeg al zon!

Grüß aus Lofer - Rob

Landhaus Sonnheim Lofer | 18-02-2015 - 11:55

Denny De jong

@johann, kunnen we begin krokus rondom kitzbuhel/st johann sneeuw verwachtten of word het toch regen? Mvg

Denny De jong | 18-02-2015 - 11:57

Erik M

@ Eric: bedankt voor de update. Ga binnenkort ook naar Kitzbuhel en het ziet er allemaal prima uit. Heb begrepen dat op een paar skiroutes na alles open is ?

Erik M | 18-02-2015 - 11:59

Martin Vellinga

@Johann Ik zie dat in het zwarte woud vrij veel wind komt, tot zelfs dinsdagnacht windkracht 11.
Klopt dit, want niet alle sites geven deze windkracht door.

Martin Vellinga | 18-02-2015 - 12:19

Rick Moen

@johan, als ik naar de weervoorspelling hier bij jullie op de site kijk zie ik heel harde wind tot 9 bft staan. Voor dinsdag in Oostenrijk. Kun je daar iets meer over zeggen? En bij welke bft gaan de liften dicht. Is het dan Miss verstandig per dag een kaart te kopen ipv meteen volle 6 dagen pas te kopen?? Graag je mening. Gr

Rick Moen | 18-02-2015 - 12:21

Martin Vellinga

@rick Wij doen dat al jaren, gewoon iedere dag een kaart kopen. Zoveel scheelt het ook niet in de kosten

Martin Vellinga | 18-02-2015 - 12:23

M .

Dagje in Berwang. De ochtendnevel was hier al snel opgetrokken, opnieuw een zonnige dag. De sneeuw begint daar nu wel onder te lijden; zuidzijde zachte sneeuw, noordzijde hard.

M . | 18-02-2015 - 12:33

Jeffrey van Marsbergen

Hoi Johan, wij vertrekken dit weekend richting Lermoos. Ik zie in de 7-daagse weerverwachting naast sneeuw of wat regendruppels staan. Is dit alleen de verwachting voor het dal of gaan zullen deze druppels ook nog invloed op de pistes hebben?

Jeffrey van Marsbergen | 18-02-2015 - 12:48

Wim Danhof

@Johann, hoe komt het dat de storing van dinsdag naar verwachting wel dwars over de hoofdkammen van de Alpen heengaat en de gehele Alpen bestrijkt, terwijl deze kammen meestal alles tegenhouden?

Wim Danhof | 18-02-2015 - 14:08

Johann

@Wim -Dat komt omdat de stroming een westelijke component heeft, veel vocht bevat en er weinig drukgradient is (lagedruk). Een deel van de neerslag valt ook nog eens op het warmtefront (occlusie) Hierdoor kan het lekker overal uitregenen dan wel uitsneeuwen.

Johann | 18-02-2015 - 15:06

Johann

@Rick -voor details (wind, neerslag) op die termijn is het nog te vroeg. Daarom daar nog maar even geen aandacht aan schenken

Johann | 18-02-2015 - 15:07

Johann

@Jeffry - Zoals ik al schreef wordt er pre-frontaal tijdelijk ook zachtere lucht aangevoerd. Tijdelijk kan de sneeuwvalgrens dan tot circa 1200 a 1300 meter stijgen (maandag - dinsdag)

Johann | 18-02-2015 - 15:13

Rick Moen

@johann, ut word een lekker weekje ongeacht welk weer we krijgen;-)) maar eerlijk is eerlijk heb liever volle bak zon!! Maar dat zit er dit jaar niet in ben ik bang?!?!? Thanks hou ons op de hoogte als je iets verontrustend ziet opdoemen in de kaarten!

Rick Moen | 18-02-2015 - 15:54

Johann

@Rick -afgelopen 2 weken Kaiserwetter, volgende week dan exit hogedruk. Toch zullen er ook dagen zijn met zon en heel redelijk zo niet goed weer. Van alles wat zullen we maar zeggen!

Johann | 18-02-2015 - 16:01

Pieter Nauta

Johann: bedankt voor de voorstelling. Het is elke dag weer spannend. Het gaat helemaal goed komenvoor de krokus! Voor elk wat wils! Zon, bewolking, neerslag. We gaan t allemaal mee maken. Heb er superveel zin in. Vrijdagavond vertrekken we voor 7 dagen naar lermoos. Fijne wintersport voor iedereen toegewenst!

Pieter Nauta | 18-02-2015 - 16:32

Luuc Teuben

Ik vind eigenlijk alles best behalve regen... Dus als je dat ff uit de kaarten wilt wegpoetsen @Johan dan ben ik dik tevreden ;-) Ga zo door met je super weerberichten!

Luuc Teuben | 18-02-2015 - 16:38

Steven V.

Update Mayrhofen:
Vandaag begonnen in het dal onder de hochnebel. Op de lift waren we er snel voorbij. Ik schat dat het pak tussen 800 en 900m lag. Daarna alleen maar zon voor de rest van de dag.
Het gebied kan wel al weer wat verse sneeuw gebruiken. Buiten de pistes komt de bodem op veel plaatsen al bloot te liggen.
Op de pistes van eggalm was het op sommige plaatsen al meer gras afrijden dan skiën.
De rest van Zillertal 3000 ligt er nog goed bij. De zonne kanten na de middag wat zachter maar nog geen waterskiën. De noordkanten hard maar nog weinig echte ijsplekken.
Groeten uit Hippach.

Steven V. | 18-02-2015 - 16:49

Mandy B.

Hallo johan, ik weet we kunnen niet te ver vooruit kijken, wij gaan de 1e week maart naar ellmau. Als ik op weerplaza kijk kun je 14 dagen vooruit kijken, daar komt over 2 weken de tempratuur naar +7 Veel neerslag in regen en boven de 0 graden grens natuurlijk sneeuw. Ik weet dat we dit met een korrel zout moeten nemen omdat het nog zo ver weg is.. maar toch de vraag moeten we ons zorgen maken? dat er een omslag komt dat is duidelijk en verse sneeuw is heerlijk maar regen.. alsjeblieft niet!

Mandy B. | 18-02-2015 - 17:19

Johann

@Mandy -Vooral GEEN zorgen maken. Sowieso zijn dit soort prognoses alleen maar goed voor de prullenbak!

Johann | 18-02-2015 - 17:30

Mieke Mulder-Engel

Johann jammer dat je niets over de Dolomieten zegt.

Mieke Mulder-Engel | 18-02-2015 - 18:03

Mandy B.

Dankje wel!;)

Mandy B. | 18-02-2015 - 18:09

joris de witte

steven bedank voor je update. hopen dus op sneeuw. heb je nog meer info. was de wachtrij lang?

joris de witte | 18-02-2015 - 18:18

Eric Kromhout

@ tom Heller morgen naar Saalbach Hinterglemm Leogang dus dat komt goed.

Vandaag was het in Skiwelt druk. Sneeuw was goed maar toch in de middag wordt het zeker aan de zonnige kant wat zachter. Maar nog prima te doen.
En het blijft maar zonnig...helaas komt het einde inzicht maar we verwachten nog minimaal 2 dagen zon en wellicht zaterdag ook nog wel goed weer.


Eric Kromhout | 18-02-2015 - 19:33

Mark (& Monique)

Update Kirchberg.

Vanochtend meteen de oversteek met de 3S gemaakt en naar Pass Thurn geskied.

Leuke tocht met aardige pistes en wederom prima weer, boven de nevel scheen de zon vanochtend vanaf plus minus 1000 meter.

Persoonlijk vind ik dat de pistes wel weer wat sneeuw kunnen gebruiken. Geen zorgen, je kunt nog prima skiën maar ten opzichte van begin vakantie nu toch wat 'slijtage' zeg maar.

Net nog even wezen après skiën in de Eisbar, gezellig! Nu eten en morgen nog een keer knallen en zonnen.

Groeten, M&M.

Mark (& Monique) | 18-02-2015 - 19:35

Peter Arrebout

Hier in jerzens is het nog goed te doen, al zou er best wat sneeuw bij mogen vallen.
De pistes zijn vrij hard, en de dalafdaling is s'middags zacht.
maar we klagen niet,want het is gewoon super weer!!
Groeten uit pitztal

Peter Arrebout | 18-02-2015 - 20:00

Steven V.

@Joris de witte.
De wachttijden voor ons: omstreeks 8h50 aan de horbergbaan een 15 a max 20 min. In de vallei tussen horberg bergstation en de 150 tux kunnen dezelfde wachttijden voorkomen aan alle liften in het begin van de dag en aan het einde. Daartussen is het rustiger.
In de rest van het gebied max 5 min tegen gekomen.
'S avonds kan het ook een kwartiertje schuiven zijn om terug naar beneden te gaan.

Steven V. | 18-02-2015 - 20:48

Wim Danhof

@Mieke Mulder - Engel: Johann of Michael kan toch niet op elke vraag reageren met betrekking tot het weer in specifieke gebieden???

Ik ga ook naar de Dolomieten. Vul bijvoorbeeld bij 'sneeuwverwachting' je dorp in en bekijk per dag of de zon schijnt en of het sneeuwt. Verder kun je uit het algemene weerbericht meestal wel halen hoe het in jouw gebied is. Dus komende dagen geen sneeuw in de Dolomieten, volgende week wel, zoals het er nu uitziet vooral op dinsdag serieuze sneeuwval. Verder elke dag een mix van wolken, hier en daar neerslag en ook wat zon. Geen staalblauwe luchten, of het moet op maandag zijn...

Wim Danhof | 18-02-2015 - 20:50

Tobias Bijkerk

Update Saalbach/Hinterglemm/Leogang

Sochtends om 8 uur zijn de pistes werkelijk perfect! Na de middag zijn alle pistes op de noordhellingen nog steeds zeer goed, verder is het op de zuidhellingen wat ijzig sochtends en smiddag lekker slushie. Kortom prima condities en op de middag lekker de spiertjes warm draaien.

Tobias Bijkerk | 18-02-2015 - 21:18

Erik Jan

Beste Johann, wat zijn de vooruitzichten voor het reisweer vrijdag overdag? Alvast dank.

Erik Jan | 18-02-2015 - 21:19

Johann

@Erik -Vrijdag prima reisweer. Droog en zonnig. Zaterochtend eerste neerslag in westelijke Alpen, sneeuw boven 1000 meter, later tot in de dalen. In loop van de zaterdag zal de sneeuwval zich verder over de westelijke Alpen uitbreiden. Oostenrijk houdt het zaterdag nog droog.

Johann | 18-02-2015 - 21:32

Mieke Mulder-Engel

Sorry hoor Wim Danhof wist niet dat ik dat niet mocht vragen aan Johann of Michael. Volgens mij staan alle reacties vol met vragen over het weer.

Mieke Mulder-Engel | 18-02-2015 - 21:41

Johann

@Mieke -Je mag alles vragen hoor. Helaas kunnen we in de dgl weerberichten niet alle gebieden in detail bespreken, dit vraagt te veel tijd. Daarom baseren we ons in eerste instantie in N/Z/W/O , wanneer een bepaald gebied iets staat te gebeuren dan wordt daar zeker ook aandacht aan besteed. Dit zal echter voor neerslag (sneeuw) vwb de details bijna altijd binnen de 5 daagse verwachtings termijn liggen. Daarbuiten is gewoon "koffiedik" kijken., leuk voor evt trend maar meer ook niet.

Johann | 18-02-2015 - 22:08

Wim Danhof

@Mieke; misschien was ik wat te stellig; veel plezier volgende week!

Wim Danhof | 18-02-2015 - 23:43

Els Van Rillaer

Hier in westendorf blijft het heerlijk genieten. Wat een zon elke dag en zalige pistes. Ik kan hier niks slecht over zeggen. Elke dag een terras kunnen doen, wat heeft een mens nog meer nodig. Dat kunnen we in België nog niet in de zomermaanden :).

Els Van Rillaer | 19-02-2015 - 07:53

Mieke Mulder-Engel

Dank Wim!

Mieke Mulder-Engel | 19-02-2015 - 08:38

sonja verlaat

ben benieuwd naar je verhaal vandaag. wij vertrekken morgenochtend vroeg richting Kappl.
Zaterdagochtend willen we meteen al gaan skien, dus ik hoop dat we de eerste dag goed en zonnig beginnen.

sonja verlaat | 19-02-2015 - 08:46

Dolf Gerbers

Ik ben ook heel benieuwd. Sommige sites geven voor Verbier in Wallis waar wij naartoe gaan vanaf dinsdag 3 dagen nonstop sneeuw, maar goed: van de mannen hier leren we dat die voorspellingen vrij nutteloos zijn. Maar als dat de trend wordt dan mogen de sneeuwbrillen wel uit het vet. :)

Dolf Gerbers | 19-02-2015 - 08:59

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord