Vitamine D tekorten aanvullen

Zon in overvloed
Maar liefst 30 tot 50% van de volwassen Europese bevolking heeft een ernstig vitamine D-tekort. Diegenen die deze dagen in de bergen vertoeven en eventueel ook een tekort hebben mogen zich verheugen op het feit dat hun tekort vrijwel zeker drastisch zal gaan afnemen. Onder invloed van de UV(B)-stralen van de zon wordt de vitamine D namelijk aangemaakt in onze huid. Een kwartiertje per dag vijf procent van je lichaam - ofwel je gelaat en beide handruggen - onbeschermd blootstellen aan de zon zou moeten volstaan om in je behoefte te voorzien. Gezien het feit dat de zon de komende dagen overuren gaat maken en het feit dat de UV(B) stralen in de bergen en boven de sneeuw (albedo effect) veel sterker is dan in het laagland moet dit zeker gaan lukken.


De komende dagen wordt het zonne-energie tanken

Dus mensen, de komende dagen lekker op de terrasjes in de zon gratis Vitamine D tanken en daarbij nog een gezond bruine kleurt krijgen ook. Maak het echter niet te bond! Teveel UV(B) straling is namelijk ook weer schadelijk voor de huid. In de bergen zit de index rond deze tijd van het jaar bij een onbewolkte hemel al rond de 2 a 3 en in het hooggebergte tussen de 3 en 4. Dus niet te lang in de zon en anders het gezicht beschermen met zonnecrème (hoge factor >30). Denk ook aan de ogen, een goede zonnebril met dito UV filtering is een must! Zo dit wetende kunnen we ons met een gerust hart gaan opmaken voor een zonnige prognose, althans voor de komende 3 a 4 dagen!


Gisteren konden we de invloed van de hogedruk ook in de westelijke Alpen al weer
gaan merken. Mooi opgeklaard boven de pistes van Courchevel

Mooi-weer-hoog "Isa"
Nadat we vorige week al geruime tijd mochten profiteren van "mooi-weer" hoog Gabriela krijgen we de week opnieuw te maken met een  "mooi-weer" hoog.  Dit hoog luistert naar de naam "Isa" en zal tot aan het weekend voor veel zon en ook vrij zacht berg -wintersport weer gaan zorgen. Isa ligt nu nog op de Atlantische Oceaan en wordt rond midden van de week met zijn kern ten noorden van de Alpen verwacht. Boven de Middellandse Zee. Het laag dat in het afgelopen weekend de westelijke en zuidelijke Alpen van verse sneeuw voorzag (lokaal meer dan 1 meter) vult langzaam verder op boven de het zuiden van de westelijke Middellandse Zee waardoor ook de zuidelijke en zuidwestelijke Alpen met een weersverbetering te maken zullen gaan krijgen.


Rond het midden van de week prachtig weer onder vluegels van
hogedruk

Zonnig
Vanmorgen hebben vooral de de zuidwestelijke Alpen nog te maken met bewolking en  vallen nog laatste vlokken. Hoe verder weg naar het noorden en oosten hoe minder wolken en meer zon. In de middag wordt het dan ook in het zuiden droog en gaat net als elders de zon schijnen. Het hardnekkigst kan morgen de bewolking zijn in de  westelijke Bündner en Misoxer Alpen als ook in Rätische Alpen (grensgebied Zwitserland-Oostenrijk). Lokaal kan er in de dalen en ook in het Alpenvoorland Hochnebel en mist voorkomen. De Hochnebeldecke is in de Zwitserse Alpen niet echt dik (bovengrens 800-1100 meter) en zal rond het middaguur op de meeste plaatsen opgelost zijn.


Actuele radarbeeld: in zuidwesten laatste neerslag, elder Hochnebel en
vooral ook veel zon (bron WetterOnline.de)

In de oostelijke Alpen is ze echter duidelijk beter "durchwachsen" en kan tot 1500 a 1800 meter reiken en deels ook hardnekkig zijn. Daarboven in de droge lucht (hogedruk) kunnen we genieten van heerlijke vergezichten en met weinig wind en veel zon in combinatie met niet al te lage temperaturen wordt het gewoon perfect wintersportweer. Pakken we nog even de temperaturen erbij: op 2000 meter vriest het tussen de -6 en 0 graden en  op 3000 meter tussen de -10 en -7 graden. Het nulgradenniveau ligt tussen  de 1400 en 1900 meter in het westen. In de oostelijke Alpen en onder de Hochnebel is het een stuk kouder, hier bevindt zich het nulgradenniveau meest tussen de 800 a 1200 meter en onder taaie Hochnebel is en blijft het "frostig".


Volop zon vandaag in Zwitserland (Airola) en Oostenrijk


Meer bewolking en nog wat sneeuw in het zuid(westen), webcam
Sauze d’Oulx (1400m) west.Piemont

Woensdag en donderdag verandert er grosso modo niet veel aan het rustige en zeer zonnige winterweer. Vooral donderdag belooft in het teken van de zon te staan. Donderdag kunnen er wat sluierwolken overtrekken. In het gehele Alpengebied zullen op beide uitstekende wintersportcondities heersen. De temperaturen kunnen nog wat oplopen maar voor de meeste pistes zal dit geen nadelige gevolgen hebben (lage dauwpunten). De zuidelijke geëxponeerde hellingen kunnen door de steeds krachtiger wordende zon in de loop van de dag wat wat zwaarder gaan worden (papperig).

Weekend weersverslechtering
Tot zover zo goed (en zonnig), de grote vraag is wat gaat er vanaf vrijdag gebeuren? Michael heeft het in zijn weerberichten al een paar keer aangekaart dat we in het weekend wellicht weer sneeuw gaan krijgen. Ook vandaag zien we weer spannende ontwikkelingen voor het weekend. Donderdag -vrijdag zien we dat het hoog zich weer terug gaat trekken op de Atlantische Oceaan. tegelijkertijd zien we aan de noordflank van het hoog randstoringen en een hoogtetrog behorende bij een actieve depressie in het zeegebied tussen IJsland en Spitsbergen naar het zuiden toe uitzakken. Daarbij zal een apart laag via Frankrijk naar de westelijke Middellandse Zee gaan koersen. Zaterdagmiddag ligt het met zijn kern ergens in de buurt van de Balearen. Althans zo wil het het GFS model. Het Europese model ECMWF komt met een soortgelijk scenario op de proppen alleen ligt de koers van het laag wat oostelijker en zien we het laag terug boven de Golf van Genua. Subtiele verschillen maar met belangrijke gevolgen.


Weekend weersverselchtering op afzakkende hoogtetrog (laag) Kaart
voor zondag 00H00 van het ECMWF (1e pijl is koers volgens GFS)

Bijna altijd is juist het GFS model het optimistisch met de neerslag. Wanneer we echter vanmorgen het GFS volgen dan valt het met de neerslag allemaal wel mee en profiteren opnieuw vooral de zuidwestelijke Franse en westelijke Italiaanse Alpen van de neerslag. Het ECMWF is door de oostelijker koers nu juist positiever voor wat betreft de neerslag. Hierbij kan de neerslag zich een stuk oostelijker en ook noordelijker gaan uitbreiden en kan ook Oostenrijk tot over Salzburg, Steiermark en Karinthië nog wat gaan mee profiteren.


Neerslag cumulatief tot en met maandag volgens GFS


..en volgens het ECMWF

Het zwaartepunt zal echter ook hier meer naar het westen en zuiden toe liggen. En dan is er nog een belangrijk verschil en die heeft te maken met de temperatuur. Door de westelijke koers van het laag die het GFS model vanmorgen berekent kan de koudere lucht die in het weekend achter een koufront moet gaan binnenstromen niet goed naar het oosten toe vorderen. Hier krijgen we juist te maken met een meer zuidelijke aanvoer van zachtere lucht en daarbij zou het vooral op zaterdag naar het oosten toe tijdelijk ook föhnig kunnen worden. In de loop van de zondag zou dan ook net al al in het westen de koudere lucht moeten gaan binnenstromen.


Vooral volgens het GFS model (T850hPa) heeft de koudere lucht het wat
moeilijker, tijdelijk kan het ook föhnig worden (GFS zaterdag)

Het moge duidelijk zijn dat de koers van het laag in het weekend belangrijk gaat worden voor de details. Gezien de verwachtings- termijn van nog 4 dagen kan het dus nog alle kanten op. Wel lijkt het vrij zeker dat vooral de Franse en westelijke Italiaanse Alpen weer op de eerste rij zitten. In hoeverre de noordelijke oostelijke Alpen zullen gaan aanschuiven is nog onduidelijk. Onduidelijk is ook nog hoeveel neerslag (sneeuw)er gaat vallen en wat de sneeuwvalgrens gaat doen. Voorlopig houden we maar even een sneeuwvalgrens aan van 1000 meter op zaterdag en 500 meter op zondag.

Nordweststau
Kijken we nog even verder dan zien we dat het met het Kaiserwetter voorlopig gedaan is en we te maken gaan krijgen met een (noord)westelijk stromingspatroon waarmee in een rap tempo storingen met neerslag west Europa zullen binnentrekken. In de Alpen krijgen we te maken met afwisselend wat zachtere en dan weer wat koudere lucht en periodiek gaat er sneeuw vallen. Een volgende storing (koufront) staat reeds voor de maandagavond en dinsdag op het weermenu en gaat van het noordwesten uit dan ook de noordkant een dik pak sneeuw bezorgen (ECMWF). 


Dinsdag inzettend NW Stau (ECMWF)

Tot zover voor vandaag, morgen gaan we eens kijken wat er van bovenstaande analyses allemaal nog overeind staat. Fijne dag en geniet van zon en sneeuw. Ciao vanuit Rosswald (1800m), 0 graden en onbewolkt .(webcam Meteo-Oberwallis bergstation)

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Serge P.

Hahaha heerlijk "saai" weerbericht...zon, zon en nog eens zon.
Iedereen dus lange dagen en veel plezier gewenst.
Benieuwd naar de grote "maar" voor komend weekend :-)

Serge P. | 17-02-2015 - 08:04

Ed van der Meijde

Nou ben benieuwd wat het vanaf dit weekend gaat worden in Hinterglemm. Er zou wel wat neu schnee mogen gaan vallen daar. Tevens ben ik benieuwd aan wat voor zijde valt Hinterglemm misschien een domme vraag maar 100% weet ik niet, volgens mij Noord Alpen maar dan is het westelijk of oostelijk? Misschien dat jij @Johann daar antwoord op kan geven.

Ed van der Meijde | 17-02-2015 - 08:17

Fox A.

Inderdaad heel mooi vooruitzichten, maar kan ik eventueel ook een klein beetje info krijgen over de omstandigheden en de vooruitzichten voor La Bresse?Alvast bedankt!

Fox A. | 17-02-2015 - 08:42

Rymt Citroen

@Ed, dit kun je vinden op het kaartje net onder het weerbericht. Onder dit kaartje kun je klikken en precies zien waaronder Hinterglemm valt.

Rymt Citroen | 17-02-2015 - 08:53

MandlWand Lodge Mühlbach am Hochkönig

Heerlijk laat de verse sneeuw voor de tweede krokusweek maar komen!!

MandlWand Lodge Mühlbach am Hochkönig | 17-02-2015 - 08:59

Martijn vd Berghe

Laat het lekker flink door gaan sneeuwen in het weekend ajb. Dan kunnen we de week erna daar lekker van genieten met z'n allen. En hopelijk, om het echte wintersportgevoel te krijgen, lekker de sneeuwkettingen gebruiken het laatste deel omhoog :-)

Martijn vd Berghe | 17-02-2015 - 09:19

Landhaus Sonnheim Lofer

@ Ed - en mocht je er dan nog niet uitkomen,..... het is noord alpen oost 'welkom in de regio'!

@ Maikel Mandlwand Lodge - gelijk heb je, we hebben lang genoeg mooi weer gehad (lijkt wel eind maart).

Update Lofer- Gisteren geen update, in tijden als deze valt er weinig te updaten ;-) Nog steeds mooi skiweer, veel zon en lekkere temperaturen en goede sneeuw,...... wat will je nog Meer als je een weekje op de ski's staat? 's nachts in het dal een graad of 5 onder nul overdag in de zon tussen de 15 en 20 graden. In de schaduw komt de Thermometer overdag in het dal niet veel verder dan een graad of 4. Afgelopen dagen niet wezen skien dus ik weet niet precies hoe de pistes erbij liggen, van onze gasten hoor ik dat alles er goed bij ligt en dat het natuurlijk in de middag op de zuidhellingen en onderweg naar het dal allemaal wat zwaarder wordt. Dat is niet erg en alleen maar goed voor de beenspieren en de techniek :-)

Grüß aus Lofer en geniet ervan - Rob

Landhaus Sonnheim Lofer | 17-02-2015 - 09:27

Martijn Sonnenberg

Ziet er goed uit dit weerbericht! In tegenstelling tot eerdere kaarten (waarin een zware nord-weststau getoond werd) gaat het laag toch wat meer naar het westen door, waardoor de noordkant wel een opfrissertje krijgt maar niet ellendig veel sneeuw in het drukke wisselweekend. Ik ben er niet rouwig om, want met 'kettenpflicht' omhoog is niet heel grappig. Een spelletje 'waar is mijn auto nou' mag best een keer later in de week, maar niet bij aankomst al... ;)

Martijn Sonnenberg | 17-02-2015 - 09:28

Wim Danhof

@Johann: dank voor de uiteenzetting. Vraag: tot welk weer leidt meestal een sterke noordwestelijke stroming met de meeste sneeuw in de noordwest-Alpen tot de zuidelijke Alpen (met name de Dolomieten in mijn geval)? Weinig sneeuw maar wel veel wolken?

Dank alvast voor je antwoord!

Wim Danhof | 17-02-2015 - 10:34

Rick Moen

Zou top zijn om s morgens de gordijnen te openen dat er dan een dik pak sneeuw ligt! En dat de zon dan langzaam doorkomt! Wishful thinking;-)))

Rick Moen | 17-02-2015 - 10:35

Johann

@Wim -Noordwest tot noord geeft aan de zuidkant juist goed weer. Vooral wanneer de Nordföhn mee gaat spelen veel zon en weinig tot geen bewolking. Bij een krachtige Nordweststau met veel vocht kunnen de wolken en soms ook de neerslag tot over de hoofdkam overgrijpen.
In het weekend krijgen we echter te maken met lagedruk oa boven de Middellandse Zee. Dan dus ook (juist) aan de zuidkant meer bewolking en mogelijk sneeuw.

Johann | 17-02-2015 - 10:46

Stefan Kaptein

Hoe kom ik dan van mijn vitamine D tekort af vologende week. Op deze manier moet ik aan de vitamine D pillen :-) Zolang het dan maar sneeuw wordt en geen regen vind ik het allemaal goed. Nu wachten op de helikopter die mij weer naar Den Helder brengt, en dan vrijdag weer naar Brixen im Thale. Iedereen een fijne krokus vakantie.

Stefan Kaptein | 17-02-2015 - 10:47

Raymond Desjardijn

@Johann.....Gaat Serfaus-Fiss-Ladis ook nog wat meepakken? ik zie bv op bergfex vanaf zaterdag volop sneeuw....Eerst wordt er gesproken over de noordelijk alpen die de volle laag gaan krijgen en nu lees ik toch ook weer dat juist de zuidelijke alpen in het weekend aan de beurt zijn...

Raymond Desjardijn | 17-02-2015 - 10:59

sonja verlaat

Wij gaan as vrijdag 20 feb richting Oostenrijk, naar het dorpje Kappl.
helemaal niet erg als er verse sneeuw gaat vallen, mag wel weer.
maar ik hoop toch ook wel op wat ZON, deze 6 dagen dat we er zijn.
Ik heb net op verschillende weersites gekeken en elke site zegt voor as weekend 21 en 22 feb wat anders. wel sneeuw, wel zon, bewolkt. Ik hoop dat het allemaal mee gaat vallen met de storm, sneeuw, regen en wind, kan jij mij wat meer hierover vertellen.

sonja verlaat | 17-02-2015 - 11:15

Winter Winter

@Sonja, wij gaan a.s. vrijdag/zaterdag ook naar Kappl. Toevallig. We zijn met kerst geweest en bleven maar hopen op sneeuw omdat er zo bizar weinig lag. Nu hoop ik heel hard dat de sneeuw inderdaad meevalt. Een lekker vers laagje is heerlijk, maar een beetje zon doet ook veel met de gemoedstoestand.... Ik kijk vrijdag nog eens. Er zullen vast wel wat zonnestralen tevoorschijn komen.

Winter Winter | 17-02-2015 - 11:32

Louis Gabreels

Sonja toch, op andere sites kijken !!!! Er is toch maar EEN site die het bijna altijd goed heeft en je het zeer duidelijk uit legt en dat is deze toch !!!!!

Louis Gabreels | 17-02-2015 - 11:34

René de Rond

Zo te zien, supercondities voor Oostenrijk volgende week! Nog 3 nachtjes slapen!

René de Rond | 17-02-2015 - 12:12

Paula V.

Blijft spannend! Durf nog niet goed te boeken voor 7 maart naar skiwelt ofzo.. Wachten het weekend even af of het geen regen wordt :)

Paula V. | 17-02-2015 - 12:13

Daan Cobelens

Hoi Johann, wat gaat de tweede krokusweek brengen voor de Franse Alpen? Vooral veel sneeuw in het begin, of gaat dat de hele week door? Er komt koudere lucht aan, maar gaat dit ook gepaard met de nodige zonnenstralen?

Daan Cobelens | 17-02-2015 - 12:14

Wim Danhof

@Johann, duidelijk. Dank je wel.

Wim Danhof | 17-02-2015 - 12:50

Dimitri Beerschoten

Maandag ochtend vertrekken wij naar vorarlberg, benieuwd wat voor een reis ons staat te wachten

Dimitri Beerschoten | 17-02-2015 - 12:54

Marcel Immink

A.s. maandagavond richting Kaltenbach/Hochfügen. Hopen op goed weer, ook onderweg. We zien wel wat het uiteindelijk wordt. Johann, Michiel, bedankt voor alle informatie omtrent het weer.

Marcel Immink | 17-02-2015 - 13:15

Rik L.

@johann.. Ik wil volgende week skien in de Alpen maar heb nog niet geboekt. Ik wil graag zo goed mogelijk weer, d.w.z. voor mij zo veel mogelijk zon (dat lijkt nauwelijks haalbaar) en in elk geval zo weinig mogelijk neerslag. In welk deel van de Alpen kan ik het beste boeken? Dank voor je reactie!

Rik L. | 17-02-2015 - 15:42

sonja verlaat

Hee Susan (van Dongen) gaan jullie met pubers? in welke accommodatie zitten jullie? toevallig in hotel Post? wij hebben nl 2 pubers van 14 en 16 jaar. je hebt gelijk hoor Susan, Sneeuw is fijn, maar als ik in die 6 dagen geen zon heb, doet mij niet zo goed, zeker als je nu weet dat het er al weken strak blauw is!

sonja verlaat | 17-02-2015 - 15:51

Kees Van der Plas

Er komt dus weer leven in de brouwerij volgende week. Hopelijk met de nodige opklaringen tussendoor en dan heb je gelijk mijn ideale skiomstandigheden te pakken. Ben wel benieuwd wat er aankomend weekend gaat gebeuren i.v.m. het reisweer. Voor zover ik het nu kan bekijken zal de meeste sneeuw vanaf midden zaterdagmiddag -avond vallen.

Kees Van der Plas | 17-02-2015 - 16:01

Mark (& Monique)

Update Kirchberg. Zon, zon, zon. ? Oh ja, en helles hefe weizen ?

Mark (& Monique) | 17-02-2015 - 16:14

Gert van der Heiden

Heel vervelend allemaal! Cheers!!!! Mark en Monique!

Gert van der Heiden | 17-02-2015 - 16:38

Martijn vd Berghe

Proost Marc en Monique, neem er een paar!! Voor je t weet zit je weer in de auto terug...

Martijn vd Berghe | 17-02-2015 - 16:45

Karin Skifan

Update vanuit Fieberbrunn. Het is hier geweldig!! Schitterend weer. Sneeuw is echt super. In de middag wordt de sneeuw op sommige pistes wat zwaarder maar dat is niet zo gek. Het is allemaal heel goed te doen. Perfecte condities dus. Helemaal als je het vergelijkt met vorig jaar. Gelukkig hebben we nog een paar dagen te gaan.

Karin Skifan | 17-02-2015 - 16:49

Johann

@Rik Zoals de kaarten erbij liggen zuidkant. Wat dacht je van Zermatt-Cervinia kun je van inneralpine Wallis zo Italië in en terug. Succes gegarandeerd en zon ook!

Johann | 17-02-2015 - 17:07

sjaak w

Hey Johann, nog een avond update mbt komend weekend?
Ik wilde eigenlijk zaterdagmorgen vroeg rijden richting zugspitzarena.Of denk jij dat vrijdag beter is ivm verwachte sneeuw?

sjaak w | 17-02-2015 - 18:16

Marcel

Update Kleinwalsertal, Hirschegg: 70-150 cm zon, zon, zon. Heel vervelend allemaal :-)

Marcel | 17-02-2015 - 18:34

 Joeri L

Kom maar op met die dump aan de noordkant. Is weer eens wat anders dan zon tijdens m'n vakantie.

Joeri L | 17-02-2015 - 18:50

Eric Kromhout

Update vanuit Skijuwel, Dit zijn de dorpen van Wildschonau en Alpbach.
Zonovergoten en leuke pistes. In Alpbach heb je schitterend uitzicht over het Zillertal. Ook is de Achensee te zien en als je ver genoeg kan kijken de Hintertux.
Het was weer topweer. Heel veel zon en de pistes prima in orde.

Eric Kromhout | 17-02-2015 - 19:00

Tjipke van der Veen

Ik mis de laatste dagen een weerbericht of overzicht van Duitse middelgebergtes.
Denk dan aan Sauerland of Harz.
Profiteren deze ook van de verwachte ontwikkelingen of gaat het daar "warm water" regenen?

Tjipke van der Veen | 17-02-2015 - 19:25

Rik L.

@Johann.. Dank voor je snelle antwoord. Zeer nuttig! Eén vervolgvraagje: je praat over de zuidkant van de Alpen. Betreft dat de zuidkant tot aan pakweg Val Gardena, Cortina, etc.? Weer dank. Ook voor de Zermatt-Cervinia tip! Ik ga er gelijk naar kijken vanavond.

Rik L. | 17-02-2015 - 19:43

Ski Arlberg

Wat een geweldige maand hebben we achter de rug in Arlberg, eerst 2/3 weken bijna iedere dag verse poeier en nu 10 dagen achter elkaar strak of nagenoeg blauwe lucht en nog 4 dagen hiervan tegoed en dan voor maandag/dinsdag weer een dumpje in het vooruitzicht.
Deze winter gaat zich al afzetten tegenover de vorige als duidelijk beter, ondanks' de trage en zwakke start.

Ski Arlberg | 17-02-2015 - 20:07

Michael Queis

Update muhlbach am hochkonig, de pistes blijven ongekend goed, alleen de piste maar dienten toe vanaf de zonzijde is de hele dag slecht..buiten de pistes blijft het ook goed!

Het is gewoonweg geweldig skien hier!!

Michael Queis | 17-02-2015 - 20:58

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord