Afnemende sneeuwval zuidzijde

Het is een eentonig verhaal aan het worden, maar de verschillen tussen de noordelijke en zuidelijke berggebieden blijven aanhoudend groot. De centrale en oostelijke noordkant heeft onder invloed van een Russische hogedrukcel te maken met de aanvoer van droge continentaal polaire lucht waarin weinig tot geen bewolking voorkomt. Na een ijskoude nacht met op uitgebreide schaal strenge en lokaal zelfs zeer strenge vorst gaat de zon weer overuren maken zometeen. De Alpenzuidkant en dan met name de Italiaanse Alpes Maritimes krijgen in een zwakke oost-stau nog te maken met enkele sneeuwbuien. In de zuidelijke Wallischer Alpen en Tessin kunnen ook nog enkele meer lichte sneeuwbuitjes gaan vallen, maar erg veel zal het in deze omgeving niet meer te betekenen gaan hebben. Vanaf dinsdag komt dan de gehele Alpenregio onder hogedrukinvloed met veel zonneschijn te liggen en nemen de sneeuwkansen volgend weekend aan de noordkant weer toe!


Rosswald skischule waar Johann nog elke dag les krijgt ;-)

Je zou niet zeggen dat hier bijna 2 weken geleden voor het laatst sneeuw  gevallen
is. Sneeuw houdt zich prima in het Ensstal / Steiermark via @Jos Schmitz

Nog een mooi plaatje van Jos vanaf de rand van het Ramsau plateau

Veel sneeuw Oberwallis
De sneeuwverwachtingen van ECMWF, Metoffice en HIRLAM van de afgelopen dagen zijn aardig uitgekomen. De meeste sneeuw is in de centrale zuidwesthoek gevallen richting de zuidelijke Franse en Italiaanse Alpes Maritimes. In delen van het Zwitserse Oberwallis op de grens met de Piëmonte is de cumulatieve metergrens over de laatste 3 dagen zelfs overschreden. Op dit moment zien we op de neerslagradar alleen nog sneeuw echo's in de zuidelijke Alpes Maritimes. Vooral tegen de Italiaanse oostkant kan vanwege de oostelijke aanvoerrichting tot morgenochtend van tijd tot tijd nog wat sneeuw gaan vallen en blijft het in de rest van de Alpen nagenoeg droog.


1 metergrens overschreden in westen van Tessin en Oberwallis. @SLF.CH

Mooie satellietopname met de besneeuwde Alpen fraai in beeld.
Sneeuwbuien blijven nog even actief in Fr-It Alpes Maritimes

Kaiserwetter keert terug
De komende periode staat volop in het teken van hogedrukgebieden. Een hogedrukcel ten westen van Frankrijk versterkt zich in oostelijke richting en zoekt contact met een filiaal boven Wit Rusland. Deze zogenaamde "handshake" zorgt ervoor dat het weerbeeld in het gehele Alpengebied gaat stabiliseren, waarbij vanaf woensdag de wind ook nog eens grotendeels wegvalt. Ideaal ski en snowboardweer dus en omstandigheden waar je YESS tegen zegt. Onder dit zogenaamde inversieweer kan zich in de dalen wel weer de bekende hochnebel gaan vormen, maar verder is de zon gewoon heer en meester!


Veel zon onder hogedrukinvloed deze week! @MetOffice

Nordwest stau volgend weekend?
De diverse modellen schermen al enkele dagen met een sneeuwrijk scenario voor volgend weekend. Het Europese hogedrukgebied trekt zich weer westwaarts richting de Atlantische Oceaan terug, waardoor storingen aan de oostflank weer grip gaan krijgen op het Alpenweer. Zoals het er nu naar uitziet lijken de noordwestelijke staugebieden op de eerste (sneeuw)rang te gaan zitten. Dit scenario zou in de Franse Alpen, Zwitserse inner Alpine en de westelijke Oostenrijkse noordkant voor flink wat sneeuw kunnen gaan zorgen. Zoals zo vaker in dit soort situaties zijn de signalen in ieder geval weer hoopgevend, maar komt het er tegen die tijd in de details op aan hoe het precies zal gaan uitpakken. We wachten rustig af en gaan eerst maar eens genieten van het Kaiserwetter deze week!
Have fun en geniet van de sublieme condities zou ik zeggen:-)


Noordwest stau volgend weekend? @ECMWF

Zware sneeuwecho's voor de noordwestelijke Alpen komend weekend.
Even afwachten nog hoe dit zich verder ontwikkelt

 

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Kees Van der Plas

Er is hoop, ook als het gaat om Johanns techniek ;) .

Kees Van der Plas | 16-02-2015 - 08:39

Eric Kromhout

Anders komt die hier maar ff langs...krijgt ie een gratislesje:)

Eric Kromhout | 16-02-2015 - 08:51

Luuk Klaassen

@Eric Kromhout: Vraagje... de laatste jaren ga ik altijd naar Brixen. Zo ook afgelopen kerstvakantie (gelukkig de 2e week). Nu willen we in de week vanaf 6 maart nog een keer gaan. Gezien jou ervaringen in dat gebied. Hoe is over het algemeen de sneeuw in de periode?

Luuk Klaassen | 16-02-2015 - 09:50

Erwin S

Wij zitten volgende week in Scheffau. Van mij hoeft er geen sneeuw te vallen... Laat de zon maar schijnen..... Ik zie het dus niet zonnig in.

Erwin S | 16-02-2015 - 09:52

 Joeri L

Als ik zeg als het uit gaat komen. Dan kunnen de mensen die richting Frankrijk gaan hun borst wel eens nat gaan maken met al die sneeuw op de weg. Lange files. Ben benieuwd spannend word het weer.

Joeri L | 16-02-2015 - 09:57

Stefan Kaptein

Wordt vandaag druk op deze site, want op die van de buren heeft niemand de tijd om een weerbericht te maken. @ Luuk Klaassen, je kan makkelijk op 6 maart naar Brixen. Het moet wel heel erg dramatisch gaan dooien wil al die sneeuw weg zijn tegen die tijd. Ik kom al ongeveer 38 jaar in het gebied en heb altijd kunnen skiën, ook rond die tijd. Zelfs met pasen heb ik nog goed geskied in Brixen, dus ik zeg doen. Ik ga zelf 18 maart nog naar Brixen en mijn vrouw gaat begin april nog met de kids als de sneeuw nog goed is, helaas zit ik dan op mijn werk op zee.

Stefan Kaptein | 16-02-2015 - 09:59

Tom Heller

Onder welk gedeelte van de alpen valt Hinterglemm noordoost?

Tom Heller | 16-02-2015 - 10:12

Luuk Klaassen

@Stefan, Dank voor je info... Zojuist direct definitief geboekt. Veel plezier de 18e!

Luuk Klaassen | 16-02-2015 - 10:19

Paula V.

Voor 7 maart nog aant kijken voor een week wintersport. Het liefst naar skiwelt, kitzbuheler alpen of saalbach.. Welk gebied heeft de meeste kans op goede sneeuwcondities met de huidige vooruitzichten? Liggen allemaal niet erg hoog ... Maar willen gaan voor Oostenrijkse gezelligheid :)

Paula V. | 16-02-2015 - 10:21

Raymond Desjardijn

@paula........wij gaan altijd in week 11 naar Serfaus-Fiss-Ladis......altijd goed te doen en gezellig.

Raymond Desjardijn | 16-02-2015 - 10:30

Johann

Na de sneeuw van gisteren (40-60cm) breekt in Oberwallis vanuit het westen de zon door. Het belooft een schitterende week te gaan worden.

Johann | 16-02-2015 - 10:50

M .

Prachtige 2e dag in Pfronten. Gemütlich hier. De kinderen op skiles en en wij op de rode/zwarte piste en tussendoor naar het terras. Sneeuw is prima, noordhellingen dus weinig dooi.

M . | 16-02-2015 - 10:57

J. Blom

Over 3 weken naar PDS, avoriaz! Wie kan mij vertellen hie het beste hier naar toe te rijden vanuit het noorden van nederland? Via duitsland en zwitserland of via luxemburg en Frankrijk

J. Blom | 16-02-2015 - 12:52

Fox A.

Morgen vertrekken we naar La Bresse.Kan er mij iemand vertellen wat we daar de komende dagen kunnen/mogen verwachten?

Fox A. | 16-02-2015 - 13:18

Kevin Gudde

Net klaar met de sella ronda, prachtige dag gehad en de pistes liggen er goed bij. Maar moeder natuur mag de geweldige pistedienst wel eens een handje helpen.

Kevin Gudde | 16-02-2015 - 16:40

Wim Danhof

@Johann en @Michael: kunnen jullie bij de weerberichten van de komende dagen in jullie prognoses voor volgende week ook de vraag meenemen in hoeverre de waarschijnlijke noord-west stau ook gaat overgrijpen op de Zuid-Alpen, waaronder de Dolomieten? Ik maak hit sommige prognoses op dat deze ook geringe sneeuw meepakken?

Dank en groeten Wim

Wim Danhof | 16-02-2015 - 17:15

Michael Queis

Update vanuit muhlbach am hochkonig, vandaag wederom een super dag gehad..we starten elke morgen vanuit het hochkeil gebied wat super is om te beginnen, vanuit arthurhaus met de bus naar het hochkonig gebied..alle pistes blijven de hele dag prima in orde ondanks de hogere temperaturen en de zonneschijn er is 1 piste wat op de zonnezijde ligt en die is helaas vanaf het begin al heel erg slecht met papsneeuw!

Al met al is dit een prachtig gebied met heel veel diversiteit en behoorlijk rustig voor de krokusvakantie!

De zwarte 1 en de rode 11 zijn echte aanraders!

Michael Queis | 16-02-2015 - 18:28

Eric Kromhout

@luuk Klaasen ik zie dat stefan je ook heeft geantwoord. Ik zeg gewoon gaan zal vast goed komen en je kunt altijd de allstarcard nemen dan kun je ook nog skieen in bv kitzbuhel/kirchberg en veel meer gebieden.

Maar op de pistes ligt nu zat sneeuw en zal ook nog wel 6 maart aanwezig zijn.

Eric Kromhout | 16-02-2015 - 18:53

aadje bergmans

eric kromhout.. filmpje? komt tie nog vandaag.. of sla je een keer over..

aadje bergmans | 16-02-2015 - 18:58

MandlWand Lodge Mühlbach am Hochkönig

@Michael. Klinkt goed! Hochkeil is normaliter het pareltje voor de locals.

MandlWand Lodge Mühlbach am Hochkönig | 16-02-2015 - 19:21

Michael Queis

@mandlwandlodge. Dat geloof ik graag, heel erg rustig met een paar mooie pistes waar snelheidsrecords worden verbroken! Ideaal voor de warming up!

Michael Queis | 16-02-2015 - 20:01

Eric Kromhout

@aadje Bergmans Ik heb er nog wel eentje van gisteren in Skiwelt

www.youtube.com/watch?v=XmGBIyhUnJM

Vandaag geskied in Kirchberg en Kitzbühel. Heb opnames maar dat wordt later ff geen tijd nu.

Ook nog Mark en Monique tegen gekomen die ook hier wel reageren.

Het weer is een tonig maar wel superlekker. Zon zon en zon..had ik al verteld dat de zon scheen:)

Pistes prima, alles dik in orde.

Eric Kromhout | 16-02-2015 - 20:01

Bossie Bossie

Goedenavond, vraagje, ik zie elke keer alleen noord/zuid/west alpen voorbij komen maar hoe ziet de verwachtingen er uit voor oost alpen (kreischberg/Murau) komend weekend en erna? Heeft iemand die kaarten voor zich?

Bossie Bossie | 16-02-2015 - 20:03

Gijsbert van Egmond

@Luuk, kitzbuhler alpen/ Kirchberg kan je skiën tot het laatste weekend van het seizoen. begin april. zelfs vorig jaar konden wij toen nog de dalafdalingen doen.

Gijsbert van Egmond | 16-02-2015 - 20:09

Mark (& Monique)

Vandaag heel erg veel van de zon genoten, heerlijk. Zoals Eric al schrijft afdaling gedaan samen en daarna drankje in de zon. En dat beviel goed ?.

@Eric. Heeft het insmeren met zonnebrand nog geholpen? Of net zo rood als je skipak ??

Mark (& Monique) | 16-02-2015 - 22:35

Eric Kromhout

@mark en Monique......pak is verbleekt met die andere rode kleur.

Eric Kromhout | 16-02-2015 - 23:31

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord