Kaiserwetter nadert einde

Traumwetter
Wat een prachtige dag gisteren in het overgrote deel van de Alpen, enkel het noorden van Zwitserland en noordoosten van Oostenrijk hadden nog te kampen met deels hardnekkig Hochnebel. Verder gewoon de gehele dag "Sonne pur" .Verantwoordelijk voor het Kaiserwetter is nog steeds hoog "Gabriela"dat langzaam via Duitsland naar het oosten van Europa trok. Kijk een naar de onderstaande kaart waarop de temperaturen op het 850hPa vlak (circa 1500 meter) van gistermiddag worden weergegeven.


Thermische hoogstandjes woensdag 11 februari (kaart T850hPa)

Op grote schaal zien we temperaturen van 3 tot 5 graden in de plus en in de westelijke Alpen werd zelfs 6 tot 8 graden geregistreerd, op 2000 meter steeg het kwik tot 5 a 8 graden en de vorstgrens kwam pas ergens vanaf 2600 meter in beeld. Gelukkig was er weinig wind met de droge lucht bleef de sneeuw op de meeste pistes ondanks de thermische hoogstandjes prima van kwaliteit (droog). Gisteravond heb ik nog even een rondje ingezonden foto`s en reacties gedaan en ik kon alleen maar positieve reacties lezen, een kleine impressie van al het moois:


Fenomenaal "La Plagne* (ingestuurd door Marc Stobbelaar)


"Knallen" in Fulpmes


Alles behalve kalt in Kaltenbach


Sonne pur ook in Schladming -Reiteralm


Genieten in Kaprun

Nogmaals genieten
Vandaag verandert er niet veel en we kunnen nogmaals gaan genieten van het Kaiserwetter.  De hoogste temperaturen hebben we gisteren echter gehad en vandaag zal het kwik een aantal graden moeten inboeten. Zo wordt het op 2000 meter nog "slechts" - 2 tot +2, op 3000 meter -6 tot -4 en op 4000 meter -12 graden. De sneeuwvalgrens is geen geen thema en de vorstgrens daalt naar  2300 tot 1700 meter. (laagste waardes gelden voor de oostelijke delen van de Alpen, hier ook weer de grootste kans op Hochnebel). Voor het gevoel zal het allemaal niet veel uitmaken, met nauwelijks wind gewoon weer heerlijk weer op de pistes en op de terrasjes. Verder natuurlijk ook vandaag weer die staalblauwe lucht en fenomenale vergezichten. Kortom genieten!


Genieten: met de koets door het mooie Salzburgerland. Foto ingezonden
door onze trouwe updater vanuit Lofer, Rob Schellevis -Landhaus Sonnheim


Actuele radarbeeld (Bron WetterOnline.de)

Veranderingen in de maak
En dat genieten moeten ze zeker in de westelijke en zuidelijke Alpen vandaag en deels ook nog morgen gaan doen want daarna is het voorlopig even gedaan met de grand beau en het Kaiserwetter. Onze aandacht gaat uit naar een depressie die om dit moment vanaf het zeegebied ten zuiden van Groenland de Atlantische Oceaan oversteekt en zaterdagochtend boven het Engelse Kanaal wordt verwacht. In het weekend trekt het systeem Frankrijk binnen en vult op (zwakt af). De daarmee verbonden hoogtetrog en wat koudere maritiem polaire lucht  zwenkt nog wat verder door tot over de Middellandse Zee alwaar zich in de buurt van Genua -Corsica een apart laagje lijkt te gaan ontwikkelen.


Vrijdjagmiddag is het laag boven Engeland aangekomen en zal verder
doortrekken naar Frankrijk

De weermodellen hebben nog wat problemen met het juist oppakken van het laagje en daardoor is de prognose vanaf vrijdag vooral voor wat betreft de neerslagverdeling en hoeveelheden nog enigszins onzeker. Vrij zeker is echter wel dat we te maken gaan krijgen met een meer zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming. Dit betekent vooral voor de westelijke en zuidelijke Alpen vanaf vrijdagnacht neerslag die boven de 800 a 1100 meter als sneeuw zal gaan vallen. Aan de zuidkant zal het algemeen tot in de dalen sneeuwen (600-900m).

Zoals gezegd zit de onzekerheid op de vrij korte verwachtingstermijn vooral in de neerslag. De laatste dagen kwamen de modellen steeds weer met andere oplossingen op de proppen. Ook vanmorgen is dit helaas niet anders dus we moeten het doen met hetgeen de kaarten ons nu weer voorschotelen. Het GFS is, zoals zo vaak, het optimistisch met de neerslag, in de periode van vrijdagnacht tot woensdagochtend berekent het model neerslaghoeveelheden tussen de 30 en 110mm, zwaartepunt zuidwestelijke en zuidelijke centrale Alpen (Isola, Alpes de Sud , Alpes du Haute, Aosta zuidelijke Wallis, en Ticino).


Neerslag cumulatief tot woensdag volgens het GFS model

Het ECMWF berekent algemeen tussen de 30 en 70cm waarbij het zwaartepunt van de centrale zuidkant van de Alpen wat verder naar het oosten boven noord Italië komt te liggen. Wat beide modellen gemeen hebben is dat er aan de noordkant weinig tot geen neerslag gaat vallen. Het noordoosten en oosten van Oostenrijk houden het gewoon droog.


..en volgens het ECMWF model

Dit heeft natuurlijk alles te maken me de zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming en de Südföhn.Met ondersteuning van de föhn worden hier ook de hoogste temperaturen gehaald en zijn in de föhndalen temperaturen van 8 tot 13 graden haalbaar. Elders blijft het een stuk kouder, dit geldt met name in de gebieden waar neerslag gaat vallen. De sneeuwvalgrens ligt hier meest tussen de 800 en 1100 meter.


Neerslag in het westen en zuiden, föhn en droog in het noorden.
föhndiagram (bron MeteoCentrale.ch)

Volgende week opnieuw Kaiserwetter
Begin volgende week blijft het zuiden en ook westen nog wat last houden van de zuidelijke aanvoer Hier zit de meeste bewolking en er kan vooral aan de zuidkant van de Alpen nog wat sneeuw vallen. Het noorden houdt ook dan  nog de föhnige condities. Vanaf woensdag berekenen de modellen dan weer een volgend krachtig hoog dat zich over west Europa gaat uitbreiden. Het wordt dan ook in het zuiden weer droog en uiteindelijk kunnen we ons overal gaan opmaken voor een volgende portie Kaisewetter met temperaturen die ook in de bergen niet zo hoog zullen gaan uitpakken als deze dagen (nulgraden niveau rond de 1400 meter).

Wintersport dichter bij huis
De wintersport mogelijkheden dichter bij huis zin goed tot zeer goed. In het Sauerland ligt 30 tot 60 cm sneeuw en in de zuid Duitse middelgebergtes varieert het sneeuwdek van 30cm in de lagere delen tot 80 a 150cm op de hoogste toppen. De komende dagen gaat de tempeatuur weer een stuk naar beneden, neerslag van betekenis word er niet verwacht. Al met al dus weinig verandering en kunnen we zeggen "ski und rodel gut" ook voor de komende dagen goed!


Actuele sneeuwhoogtes dichter bij huis (bron WetterOnline.de)

Nog even speciaal kijken naar het Saueland (Winterberg). De zon schijnt, in de lagere delen hangt nog wat mist. Het wordt geleidelijk weer wat kouder en de sneeuwcondities zijn goed (deels hars) en er ligt meer dan voldoende sneeuw. 25 van de 27 liften zijn in bedrijf en alle wintersport faciliteiten zijn beschikbaar. Mocht je die kant op willen gaan vertrek vroeg want vooral in het weekend kon het wel eens druk gaan worden. Tip: de parkeerplaatsen P2 tot P7 zijn kosten vrij! 


Winterse Winterberg gisteren


..en het webcambeeld van vanmorgen

Reisverkeer wintersport weekend
Tot slot nog even een waarschuwing voor het reisverkeer van en naar de wintersport aanstaande weekend. Zoals het er nu naar uitziet zal de frontale neerslag behorende bij de besproken depressie in de nacht van vrijdag op zaterdag de westelijke Alpen binnen trekken, tevens gaat het dan ook aan de zuidkant sneeuwen. Zaterdag zal het in de bovengenoemde gebieden deels aanhoudend en ook intensief  sneeuwen, tijdelijk dan even wat afzwakkend voordat op zondag de boel weer gaat opleven. Houd rekening met opkomende gladheid door bevriezing en sneeuwval, dit geldt speciaal vanaf een hoogte van 1000 meter en op de kleinere doorgaande wegen en passen. Een goede winteruitrusting zoals winterbanden zijn een "must" en zorg ervoor dat de sneeuwkettingen stand-by liggen. Mocht het mogelijk zijn vertrek dan al vrijdag!

Tot zover voor vandaag. Vanuit een zonnig Oberwallis (2.6°) een fijne dag toegewenst en tot morgen maar weer. Ciao

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

joel trubendorffer

Goedemorgen, ik ga volgende week vrijdag naar het montafon gebied gaat daar nog wat gebeuren kwa sneeuw?

joel trubendorffer | 12-02-2015 - 08:15

aadje bergmans

er zijn heel veel mensen die zo zitten te trappelen op de weerberichten voor de komende week.. de grote krokusweek, carnavalskrokus, ziet er volgens mij niet echt slecht uit voor het noorden.. de sneeuw is goed, nu nog die zon, en dat belooft veel. maar de tweede krokusweek, daar gaat het om, gaat die ook goed verlopen. ik begrijp dat daar niet veel zinnigs over te zeggen is, dus we kunnen alleen hopen op ook van dat kaiserweertype.,, dat zou me toch lekker zijn. ik weet wel dat verse poeder heerlijk is, maar als je de bovenstaande foto,s bekijkt, dan vind ik dat toch wel het ultieme ,
prettige dag allemaal

aadje bergmans | 12-02-2015 - 08:16

Wim V

Nog een maand te gaan voor de volgende wintersport dit seizoen. Het aftellen is weer begonnen. Wel spannend voor de krokusgangers Hoe het volgende week gaat worden. Maar sneeuw is er op de meeste plaatsen voldoende.

Wim V | 12-02-2015 - 08:29

Mieke Mulder-Engel

Goedemorgen Johann zou je ook wat kunnen vertellen over het weer in Italië? Wij vertrekken volgende week naar Pozza di Fassa. Fijne dag vandaag.

Mieke Mulder-Engel | 12-02-2015 - 08:33

Johan Segaert

Goeiemorgen. Wat zijn de verwachtingen/condities in het Sauerland (Winterberg) ?

Johan Segaert | 12-02-2015 - 08:38

Wim Danhof

En weer gaan de noordelijke Dolomieten nauwelijks sneeuw pakken volgens de laatste prognoses, terwijl gisteren voor Selva op maandag nog 28 cm was voorzien. Het is nu echt het gebied in de volledige Alpen met de minste sneeuw. Hoewel er dus blijkens de reacties nog wel goed te skiën valt.

Wim Danhof | 12-02-2015 - 08:41

aadje bergmans

wim danhof,

de dolomieten liggen er perfect bij. wij gaan naar ischgl, dat gebied waar anders altijd zoveel sneeuw ligt, daar ligt nu ook niet veel, maar dat wilt niet zeggen dat het niet goed is. verleden jaar tijdens de (winter)hittegolf lag er ook al niet veel, maar de omstandigheden waren echt super, mede doordat het gebied hoog ligt 1400-2900 mtr. maar de omstandigheden in de dolomieten zijn nu super. daar hebben ze niet zoveel sneeuw nodig om de pistes in perfecte staat te krijgen. dus maak je niet druk, komt helemaal goed.

aadje bergmans | 12-02-2015 - 08:50

Wim Danhof

Het lijkt erop - in ieder geval is dat deze winter zo - dat de noordelijke Dolomieten bij Sudstau vaak slechts een schampschot aan sneeuw meekrijgen terwijl het bij Nordstau te zuidelijk ligt voor 'overgrijpende' sneeuw.

Wim Danhof | 12-02-2015 - 08:54

Wim Danhof

Oké Aadje, dank en ik zal er verder geen opmerkingen meer aan wijden, anders word ik zo'n zeurkous :-) Ik herinner me maar al te goed die talloze klaagliederen van mensen die vorige winter naar het noorden van de Alpen gingen; ik denk dat Johann en Michael daar wel eens bijkans gek van werden.

Wim Danhof | 12-02-2015 - 08:57

Fen db

Gaat de noordelijke kant van de alpen de sneeuw dit keer weer mislopen voor de voorjaarsvakantie?

Fen db | 12-02-2015 - 09:04

Fox A.

Hoe gaat La Bresse er het vanaf brengen de volgende dagen?Vertrekken volgende week dinsdag naar daar :-)!

Fox A. | 12-02-2015 - 09:15

joel trubendorffer

Ik zie voor zaterdag 21 februari in het montafon gebied dat het flink gaat sneeuwen klopt dit komt er een nieuwe storing??

joel trubendorffer | 12-02-2015 - 09:28

Gaston M

Ik ben van 14-2 tot 21-2 in Saalbach-Hinterglemm (+- 1000m-2000m, voornamelijk zuidhellingen). Wat betekent de aankomende föhn voor de condities op de pistes?

Gaston M | 12-02-2015 - 10:05

Johann

@Gaston -niet veel, de zuidhellingen met de zon en hogere temperaturen in de loop van de dag evt wat papperig maar verder nix aan he handje. Gewoon prima weer en sneeuw condities. De hogere temp. door de föhn worden vooral in de klassiek föhndalen en laagland gehaald, in de bergen weinig last ervan.

Johann | 12-02-2015 - 10:14

Jack E

@Johann - Wat zijn de klassieke fÖhndalen en het laagland?
Behoort Berwang daarbij? Tiroler Zugspitze? Nu ligt daar ruim een meter.. Maar pistes blijven toch nog wel enkele weken goed? Groet Jack

Jack E | 12-02-2015 - 10:18

Johann

@Jack -Geen zorgen, is noordkant dus geen sneeuw. De sneeuw die er ligt blijft er de komende weken gewoon liggen . Gewoon top!

Johann | 12-02-2015 - 10:30

aadje bergmans

johann,

klein tipje van de sluier voor de tweede krokusweek!! al iets te zien/op te maken uit de kaarten.?
mvg aadje

aadje bergmans | 12-02-2015 - 10:43

Johann

@Aadje -Wanneer is dat precies ? ALgemeen voor langere termijn: overwegend hogedruk, weinig verandering in temperatuur. Mogelijk dat het weekend van 21 februari weer kouder wordt (maritiem polair /NW) met sneeuw noordkant. Dit is echter nog erg onzeker!

Johann | 12-02-2015 - 10:52

Denny De jong

@johann - Vanaf 21 feb naar st.johann in tirol, ik zag dat er al aardig wat sneeuw aanwezig is.
Zijn de vooruitzichten gunstig voor dit deel van oostenrijk?
Dit valt toch onder het westen?

Denny De jong | 12-02-2015 - 11:01

Johann

@Denny Tirol valt onder de oostelijke Alpen (westelijke deel). Zie op site (onder weerbericht) de dynamische kaart voor precieze locatie en ligging.

Johann | 12-02-2015 - 11:08

Tobias Bijkerk

@Rob Hoe bevalt dat eigenlijk, dat je niet meer elke dag hoeft sneeuw te ruimen? Is natuurlijk gewoon een kleine omschakeling en ook maar genieten van de zon! Ik zal morgen even zwaaien als we langs Lofer rijden!

Tobias Bijkerk | 12-02-2015 - 11:26

Jan van Putten

Johan, bedankt voor de prognoses voor het Sauerland. We blijven je graag volgen.

Jan van Putten | 12-02-2015 - 11:38

Martijn vd Berghe

@Johann, ik kan nergens opmaken dat de inneralpine nog iets meepakt. Serfaus met name... Zijdelings zal er daar iets vallen denk ik, klopt dat?

Martijn vd Berghe | 12-02-2015 - 12:38

sjaak w

Komt helemaal goed zo te lezen,
Super.. Nog één week en "Lermoos here we come".

sjaak w | 12-02-2015 - 12:39

Jack E

@johan bedankt!!!! Nog meer mensen richting Tiroler zugspitz arena volgende week vrijdag? Krokus noord

Jack E | 12-02-2015 - 12:53

Harrie  v Dun

Martijn ..ook wil ik dat graag weten
Johann, ik kan nergens opmaken dat de inneralpine nog iets meepakt. Serfaus met name... Zijdelings zal er daar iets vallen denk ik, klopt dat??
Gr harrie

Harrie v Dun | 12-02-2015 - 13:34

Jack E

@Johan, Wat zijn eigenlijk de klassieke föhn dalen/ laaglanden? haha dan leer ik ook weer wat bij:P
Nog 8 nachiiesss:D

Jack E | 12-02-2015 - 13:51

Johann

@Jack - komt ie
van west naar oost
Domleschg
Engelbergertal
Haslital, Aaretal tussenThun en Bern
Lenzerheide
Linthtal Kanton Glarus
Oberhalbstein
Reusstal, Urnersee
Rhonetal beneden Martigny en bovenste Genfersee.
Saanetal
Simplon-Nordrampe
Rheintal aan de schweizerisch-liechtensteinisch-österreichischen grens
Brandnertal
Kleinwalsertal
Wipptal
Zillertal
Inntal
Salzachtal en de südlichen Nebentäler, de Tauerntäler
Trauntal (Salzkammergut)

Johann | 12-02-2015 - 13:59

Johann

@Harrie @Martijn -inner-alpin 1 groot vraagteken. Bijvoorbeeld voor hier in het Oberwallis is tussen nix en een halve meter alles mogelijk. Veel gaat afhangen van de precieze koers en windrichting. Hopelijk morgen wat meer duidelijkheid

Johann | 12-02-2015 - 14:02

Landhaus Sonnheim Lofer

update Lofer - Net als gisteren, vandaag natuurlijk weer een prachtige dag, temperatuur vanochtend in het dal -5 en 0 graden in het skigebied. In de loop van de dag is de temperatuur in het dal in de zon opgelopen naar 17 graden, in de schaduw naar slechts 6 graden. In het skigebied was het op het warmste Moment 5 graden boven nul. Sneeuwcondities super goed. Vannochtend het hele gebied doorgeskied en allepistes liggen er top bij.

Overigens, volgens mij wordt het tijd dat mensen ophouden zich zorgen te maken over de sneeuwcondities en de temperaturen tijdens de Krokus. Ik zie sommige 'desperate' mensen dezelfde vraag over de condities op hun vakantiebestemming op meerdere Forums tegelijk stellen,..... Niet alleen bij ons maar ook in de regio prima condities en voldoende sneeuw! Op zijn hoogst wat zwaardere sneeuw op de zuidhellingen in de middag. Mocht je dat vervelend vinden gewoon lekker op de noordkant blijven in de middag of een paar extra skilessen nemen ;)

@ Tobias - bevalt goed hoef ik 's ochtends vroeg niet gelijk aan het werk :) Maar moet je eerlijk zeggen dat ik het ook wel een beetje mis. Ook is het zo dat ik zelf graag ski op het moment dat weerscondities wat slechter zijn (moet er alleen geen stormachtige wind staan :)) Vaak is het dan lekker rustig op de pistes, nieuwe sneeuw en betere offpiste mogelijkheden. Kortom, laat maar komen dat volgende sneeuwfront ;) Plezier aankomende week in SHL!!

Grüß aus Lofer - Rob

Landhaus Sonnheim Lofer | 12-02-2015 - 16:52

Ruba

Joel : kan ik met evenveel zekerheid zeggen als dat ik kan zeggen wie in maart de Belgische voetbalbeker gaat winnen!

Ruba | 12-02-2015 - 18:08

Pieter Nauta

@ jack, Jep! Volgende week vrijdagavond vertrekken we naar lermoos! Misschien doen we nog wat overige plaatsen in de arena aan. Veel plezier daar! Zin an! :)

Pieter Nauta | 12-02-2015 - 18:20

Jack E

@johann je bent geniaal hahahahaha!!!!

Jack E | 12-02-2015 - 18:36

Henk W.

Ha die Jack,

En ook wij gaan die week weer naar Lermoos.

Seht gut aus!

Henk W. | 12-02-2015 - 18:43

Jack E

Wat een gezelligheid!!!

Jack E | 12-02-2015 - 19:03

sjaak w

En wij zitten ook weer op aan de "juch" vl in Lermoos die week,
Komt helemaal goed

sjaak w | 12-02-2015 - 19:23

Ramon

@Jack,
Wij vertrekken morgen ook richting Berwang.
Sneeuwcondities zien er super uit, veel zin!

Ramon | 12-02-2015 - 19:50

Arjan Drost

@Jack Reutte

Arjan Drost | 12-02-2015 - 21:14

Wim Danhof

Kijk eens even aan: in de laatste sneeuwverwachtingskaart zien we het zwaartepunt van de Sudstau over enkele dagen toch weer verschoven naar de volledige Dolomieten, heel goed nieuws voor Dolomiti Superski! Daarna weer een hogedrukgebied? Prima scenario!

Wim Danhof | 12-02-2015 - 21:36

Linneke de Velde

Hoi, onze vijfde dag in Colfosco zit er net op. Voor zij die de Dolomieten gaan doen: op dit moment zijn de sneeuwcondities perfect. Mooie poedersneeuw, geen plekje groen, zo goed als geen ijsplekken. Ondanks de weinige sneeuw van de voorbije winter en het stralende weer toch alles tiptop. Beide richtingen van de Sella zijn open. Ik schat een 50 cm ter hoogte van het dorp (1685m) en een meter en meer hogerop.

Linneke de Velde | 12-02-2015 - 22:41

Wim Danhof

Dank je Linneke, met nog wat sneeuw op komst wordt het alleen nog maar beter!

Wim Danhof | 12-02-2015 - 23:16

Mark (& Monique)

Zo, auto staat ingepakt klaar. Straks op weg naar Kirchberg. Heerlijk vooruitzicht: ???

Mark (& Monique) | 12-02-2015 - 23:40

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord