Wintertijd met perfect gevoel voor timing

Weersituatie algemeen
Uitgaande van een lagedrukgebied met centrum boven de Golf van Genua stroomt zachte en vochtige lucht vanuit het zuiden over koude lucht boven de Alpen. De bijbehorende opglijdings processen zorgen vooral in de oostelijke Alpen voor nieuwe intensivering van de sneeuwval. Maandag neemt de invloed van het Italië laag langzaam af en komt de atmosfeer geleidelijk tot rust. Vandaag zondag is het bewolkt en op uitgebreide schaal valt (lichte) sneeuw. Vooral in de oostelijke Alpen sneeuwt het deels aanhoudend en intensief. Het is koud met sneeuwval tot in de dalen en het laagland en een nulgradengrens tot in de Alpendalen!

Waarschuwing: Gladheid door sneeuw(verstuivingen) en opvriezing.


Diep winterse Pitztaler Gletsjer (Bergstation Wildspitzbahn)

Geheel volgens plan sloeg Thialf gisteren dus genadeloos toe. Reeds in de ochtend viel het winters hakbijltje voor de noordelijke Alpen en de Jura en in de loop van de dag volgden met het doorschuiven van het laag  richting Noord Italië van noord naar zuid de rest van de Alpen. Gisteravond konden we alleen nog positieve temperaturen in het Zwitserse Tessin en in de oostelijk delen van Oostenrijk noteren. In de overige gebieden vroor het licht tot matig en hogerop streng. Met de naar oost tot noordoost gedraaide stroming sneeuwde het op grote schaal en lokaal lag er in de avond 10 tot 20 cm verse sneeuw. Opvallend was gisteren ook de sneeuwval in het gebied rondom Basel. Het anders door zijn ligging altijd vrij warme en in de winter vooral ook sneeuwarme Basel gebied (vergelijk het maar met Amsterdam of Rotterdam in Nederland alleen dan wat hoger gelegen) ging tot gisteravond aan kop voor wat betreft sneeuwval, lokaal lag er 15 tot 20 cm mooie luchtige poedersneeuw. Echter ook elders viel er sneeuw van betekenis en lokaal werd er 10 tot 15 cm afgetapt. Echter niet overal was het gisteravond sneeuw bedekt. Zo begon het bijvoorbeeld hier in Wallis pas later op de avond (licht) te sneeuwen bij een temperatuur die ook eindelijk onder nul was gedaald

Grote lokale verschillen
Afgelopen nacht sneeuwde het op de meeste plaatsen vrolijk verder uitgekomen en vanmorgen bij het opstaan dan ook hier in Wallis een prachtig witte wereld met  15 cm mooie pulver. Overigens grote verschillen op kleine afstand. Zo viel er 20 kilometer oostelijk van hier in Goms (Fiesch) slechts 1 tot 3 cm sneeuw. Twintig kilometer verderop naar het zuidwesten in het Saas en Mattertal viel daarentegen 20 tot 30 cm.


Dik pak sneeuw  in het Mattertal (omgeving Zermatt), iets verder op in Goms slechts 2 cm

Oorzaak voor deze opmerkelijk verschillen in neerslag was een sterke Nordföhn die vooral het oostelijke Rhonedal (Obergoms) beïnvloede en zo de neerslag onderdrukte. Het Saas en Mattertal en ook wij hier konden juist weer profiteren van Staueffecten. Dit soort verschillen konden we ook elders in de Alpen waarnemen en het maakt nog maar eens mooi duidelijk hoe moeilijk het soms is om goede prognoses op te stellen.

trüb, vooral in het zuiden sneeuw
Vandaag zal er maar weinig veranderen aan het weerbeeld: het is meest bewolkt en de bergen zitten in de wolken. Tot maandagochtend kan er 10 tot 30 cm sneeuw gaan bijvallen en bij gunstige Stau lokaal ook nog meer. Met een sterke noordooster (Bise) wordt de sneeuw deels sterk verwaaid. De zon zullen de meeste van ons morgen niet zien, mocht het opklaren dan is de kans daarop het groots in de de Tessiner Alpen en in de oostelijke Alpen en ook in de Franse Alpen zitten op dit moment wat opklaringen maar. Later op de dag kan de sneeuwval vanuit het zuiden zich hier weer intensiveren en tot in de nacht van zondag op maandag aanhouden. Naast de sneeuw is het ook nog eens gewoon ijzig koud. Op 2000 meter een graad of -10 en tussen de 3000 en 4000 meter 15 a 19 graden in de min. Tel daarbij de harde noordoosten wind (30-60km/h) en het verhaaltje is compleet: gewoon diep winters ! Mocht u  dit allemaal wat teveel worden (het is immers nog maar oktober en we waren thermisch toch al zo verwend) dan kunt u het best uitwijken naar de zuidkant van de Alpen en dan het liefst meteen doorreizen richting de Middellandse Zee. Ook daar zullen de harde noorden wind en lage temperaturen niet bepaald meer aan de zomer doen denken !


Nog zo'n mooie winterse impressie in schril contrast met de nog bloeiende petunia's
Foto: Hans ter Braak, "Haus Walser Berge", Mittelberg Kleinwalsertal.

Maandag en ook dinsdag gaat het gewoon winters verder. Onder invloed van een vanuit  Frankrijk opschuivend tussenhoog trekt de neerslag zich terug in de oostelijk gebieden en van het westen uit breekt de zon door. Vooral maandag is het na een koude nacht nog koud, dinsdag begint de temperatuur met het verder doorschuiven van het hoog naar het oosten van Europa en een naar zuidwest draaiende hoogtestroming aan een voorzichtige opwaarts trend. Wie echter denkt dat het nu wel weer voorbij zal zijn met de winterse perikelen die kon wel eens bedrogen uitkomen !

Uitgaande van een diepe depressie donderdag in het zeegebied bij IJsland wordt er aan de voorzijde van dit systeem met een in krachtige zuidwestelijke hoogtestroming woensdag en ook donderdag nog wat zachtere lucht aangevoerd. Door toenemende drukverschillen tussen de noord en zuidkant steekt er tevens een Südföhn op welke vooral aan de noordkant voor een extra thermische push zal zorgen. Het zal echter niet lang duren voordat een volgend koufront korte metten maakt met de föhn. Tegelijkertijd met het einde van de föhn gaat het donderdagmiddag van het westen uit regenen en later daalt de sneeuwvalgrens van 1800 a 1600 meter tot 1200 a 1000 meter.


 ECMWF met nieuwe koude impulsen langere termijn (maandag 5 november)

Westwind Wetter
Een volgend warmtefront zorgt in het weekend voor een herhaling van zetten voordat zondag vanuit het westen een volgend koufront met nieuw sneeuw erin swapt. Samengevat kunnen we stellen dat we op een fase van typisch "Westwind Wetter" afsteven waarin frontale systemen met dan weer zachte en dan weer koudere lucht de Alpen zullen aandoen. Terwijl voor de lage landen dit soep-kippen weer oplevert mogen de Alpen en dan met name de hogere delen zich gaan verheugen op (veel) sneeuw. Kijken we nog even stiekem naar de langere termijn dan simuleren zowel het ECMWF als ook het GFS een aanhouden van de blokkade boven de Atlantische Oceaan. Een overgang naar markant zachter weer is dan ook onwaarschijnlijk, eerder nog voorzie ik nieuwe koude-uitvallen vanuit het noorden. Hoe het allemaal in detail zal gaan verlopen en ook over de interessante wat langere termijn daarover morgen meer door weercollega Michael van der Poel.

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Schrijf als eerste een reactie op dit weerbericht.

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord