Zaterdag overal zonnig wintersportweer

Gisteren viel er geheel volgens verwachting op uitgebreide schaal sneeuw ten zuiden en rond de Alpenhoofdkam. Lokaal werd er 10 tot 15mm gemeten wat zicht vertaalde in 15 tot 30cm sneeuw. Zelf kon ik hier in de tuin op het sneeuwmeetveld 15cm Neuschnee meten. Naast de neerslag nam ook de noordoosten tot oosten wind in vergelijking met de voorgaande dag nog wat in kracht toe en vooral de het noordwesten van Zwitserland mocht weer bibberen onder de harde tot stormachtige "Bise" die vooral over het middelland en tussen de Jura en Alpenhoofdkam doorstond. De hoogste windsnelheden (windstoten tot 112km/h) werden gemeten op La Dôle. Rondom het meer van Genève werden windsnelheden gemeten van 70 tot 80km/h. Al met al dus een zeer ungemütliches weertype.


Tot 60cm sneeuw viel er de afgelopen 48uur in Sestriere (Italië)


Een vers pak sneeuw vanmorgen in Zermatt (via Twitter )

Vandaag verandert er in grote lijnen niet zoveel. Nog steeds zien we die markante hoogtetrog boven grote delen van Europa liggen met aan de westflank een hoog met kern net ten westen van Ierland en een Middellandse Zee depressie met kern boven midden Italië. Tussen deze beide sturende druksystemen staat nog steeds die krachtige noordoostelijke tot oostelijke hoogtestroming. Vooral over de zuidelijke Alpen wordt vochtigere lucht aangevoerd die tegen de Alpenhoofdkam opbotst en de Südoststau neerslag veroorzaakt. De gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam zijn "Wetterbegünstig" waarbij de sneeuwval deels ook in afgezwakte vorm tot over de Alpenhoofdkam over de aangrenzende noordelijke gebieden kan overslaan. Verder is het hier ook opgeklaard me in de dalen ook kans op Hochnebel


Radar met nog sneeuw in de (Süd)Oststau (bron WetterOnline)

Het zwaartepunt van de neerslag ligt zoals gezegd aan de zuidkant. Het sneeuwt hier de gehele dag en tot de avond kan er lokaal weer 30 tot 50cm gaan bijvallen, lokaal met gunstige Stau in de Ligurische Alpen en de Karawanken ook nog meer (zie ook radarbeeld) hierboven). Ondanks enkele opklaringen aan de noordkant is het door de combinatie van lage temperaturen en de harde tot stormachtige oostenwind opnieuw guur dan wel ijzig koud. Kijken we nog even naar de temperaturen op hoogte dan zien we dat het kwik op 2000 meter tussen de -3 en -7 graden, op 3000 meter tussen de -5 en -10 en op de hoogste toppen tussen de -10 en -15 graden ligt. Het nulgraden houdt zich in de dalen op, langs de Italiaanse Alpenboog lokaal ook tussen 800 en 1200 meter. Sneeuw en wind zorgen voor sneeuw vervrachting(en), hou goed de lokale berichtgeving ten aanzien van het lawinegevaar in de gaten en ga vooral niet off-piste wanneer je niet bekend met met de gevaren en het terrein.


Neerslag cumulatief voor vandaag tot middernacht (GFS model)

Zaterdag krijgen we te maken met een uitloper van het hoog bij Ierland. De Südoststau komt tot liggen en ook de krachtige oostelijke hoogtestroming gaat er uit. De weersverbetering zal zich het eerst in de westelijke en noordelijke Alpen doorzetten en gaandeweg de dag ook over het zuiden. De de zon steeds meer ruimte en het belooft een heel aardige dag te worden waarbij de temperaturen iets zullen oplopen maar zich nog steeds op een winters niveau zullen handhaven. De wind draait geleidelijk naar het noorden tot noordwesten en neemt richting de zondag weer in kracht toe.


Zaterdag belooft een zonnige dag te gaan worden, foto Fiss gisteren (via APP)

Zondag koufront
De windtoename heeft te maken met een naderend koufront welke in de nacht van zaterdag op zondag de Alpen binnentrekt en vooral de oostelijke Alpen zal gaan beïnvloeden. Achter het koufront stroomt een nieuwe portie maritiem arctische lucht over de oostelijke Alpen uit. Deze lucht is relatief vochtig en zal van zondag tot in de loop van de dinsdag voor nordstaufase gaan zorgen.


Zondag koufront met vooral aan de oostelijke Alpennoordkant  sneeuw

nordstau, vanaf zondag tot woensdagavond kan er 30 tot 50cm gaan vallen langs
de oostelijke Alpenoordkant (GFS)

Dit betekent dat in de Stau langs oostelijke Alpenhoofdkam weer sneeuw van betekenis gaat vallen. Het zwaartepunt van de sneeuwval verplaatst zich daarbij van zondag tot dinsdag langzaam naar het oosten. In de Staugebieden kan tot woensdagnacht 30 a 50cm sneeuw gaan vallen waarbij het tot in de dalen zal sneeuwen. In de bergen wordt het zondag achter het koufront opnieuw een heel stuk kouder met op 1500 meter hoogte temperaturen van -12 in het oosten en -7 in het westen.


GFS zondagmiddag, de koude arctische lucht stroomt vooral over de
oostelijke Alpen uit

Vanaf woensdag is het dan (voorlopig) gedaan met sneeuw en kou. De markante hoogtetrog die ons een tijdlang de koude noordelijke stroming en winterweer in grote delen van Europa bezorgde schuift door naar oost Europa -west Rusland. Tegelijkertijd beweegt zich ook het Ierse hoog naar het oosten en komt in het weekend ergens boven oost Europa te liggen. Een volgend hoog is zich dan echter alweer aan het opbouwen net ten westen van Ierland en zal zoals het er nu naar uitziet een verbinding houden met het oost Europese hogedruk filiaal. In hoeverre een volgende actieve depressie en bijbhorende koufront in het weekend voor een weersverslechtering gaan (of zal) zorgen is nog niet duidelijk. Veel zal daarbij gaan afhangen in hoeverre de hogedruk zich kan manifesteren boven het west Europese continent en de Alpen.


Vanaf woensdag volgende week hogedruk, minder koud en vooral in
de bergen veel zon!
(ECMWF voor vrijdag)

In ieder geval is het heel waarschijnlijk dat we in de tweede helft van de week gaan evolueren naar een zachter en vooral zonniger weertype. Echt zacht wordt het niet (temperaturen op 1500 meter -2 / 2 °C) en vooral de lagere delen zullen door de inversie te maken gaan krijgen met het bekende beeld van "unten grau - oben blau". De pistes zullen er perfect bij liggen en de sneeuw zal weinig last ondervinden van de wat hogere temperaturen en met de droge lucht (negatieve dauwpunten). Eigenlijk gewoon perfect winter(sport)weer en met begin van de Krokus helemaal top!

Tot zover voor vandaag. Vanuit Termen Oberwallis (30cm sneeuw, -5.1°, foto tuin vanmorgen hierboven) een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen met meer Alpenweer enook dan hopelijk mooi vooruitzichten. Ciao

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Tobias Bijkerk

Goedemorgen Johan, je bent er weer vroeg bij, top!! Eerder plezier op de dag:)

Tobias Bijkerk | 06-02-2015 - 07:41

Giel  de Kimpe

Goeiemorgen sneeuw- en skifanaten. En dan vooral de Dolomieters onder ons.... Het sneeuw op dit moment in Selva.

Giel de Kimpe | 06-02-2015 - 07:46

Marianne H

Klinkt goed!!!!

Marianne H | 06-02-2015 - 08:05

Mark (& Monique)

Klinkt zeker goed. Door eerdere ervaringen met voorspellingen zo ver vooruit hou ik nog wel een paar dagen de bekende slag om de arm.

Mark (& Monique) | 06-02-2015 - 08:46

Peter N

Fijn om te horen dat het sneeuwt in de dollemieten Giel nog een paar weekjes in de wachtkamer en dan richting Italië we hebben er ontzettend veel zin in toppieeeeee .

Peter N | 06-02-2015 - 09:03

Eric Kromhout

Voor de Skiwelt gangers.

Het weer was gisteren in Skiwelt bewolkt en boven de 1500 meter bewolking/nevel.

De pistes zijn echt op en top en kunnen niet beter. Puur sneeuw en in de middag zeker geen hobbels :) Maar het is ook nog lekker rustig op de pistes.

Vandaag wordt het weer zo n dagje de bewolking hangt al rond de 1200 meter en het zicht is erg slecht. Wie weet wordt het nog wat vandaag met het zicht maar veel verwacht ik er niet van.

Morgen wordt het anders. ZON is dan wat op het menu staat. Laten we het hopen.

Maar even terug waar het allemaal omgaat. De sneeuwcondities zijn super. Er ligt zat sneeuw voor de krokus en het ziet er naar uit dat de temp ook niet schrikbarend omhoog gaat de komende weken. Laten we het hopen.

Eric Kromhout | 06-02-2015 - 09:08

Mike

Wat een vooruitzichten!!! Nog 1 week wachten...

Mike | 06-02-2015 - 09:43

Bart De Vooght

68cm neve fresca in Passo Tonale...

Bart De Vooght | 06-02-2015 - 09:59

Jack E

Nog 14 nachtjes !!!

Jack E | 06-02-2015 - 10:47

Minte Kortenhorst

Heeft er iemand toevallig een update voor Sölden?

Minte Kortenhorst | 06-02-2015 - 10:48

Landhaus Sonnheim Lofer

even opnieuw,.... te snel op plaats reactie gedrukt ;)

update Lofer - dit keer kan ik erg kort zijn,...... sinds gisteren is er niets veranderd, zware nevel, zicht minder dan 30 meter en frisjes! Morgen vast beter :-)

Landhaus Sonnheim Lofer | 06-02-2015 - 11:06

Ray mon

Hoe kan het dat op sommige plaatsen de temperatuur op de berg snachts 0 is en in de dalen -20???

Ray mon | 06-02-2015 - 13:09

The Snowman

@mark
Ik was enige tijd even off line en heb je berichten vanuit Ried maar beperkt gevolgd. Zag alleen dat je een ruhetag !! had. Die kun je toch ook in NL nemen?
Hoe was het daar goede sneeuw gehad en lekker kunnen skien.
Ik hoor het wel,

Groet

The Snowman | 06-02-2015 - 14:05

Mark (& Monique)

@snowman. Ruhetag was vooral omdat je boven geen hand voor ogen zag door de mist! Je hebt inderdaad enkele dagelijkse updates gemist, want ik heb uitgebreid verteld over de goede sneeuw, maar liefst twee zonnige dagen, 'Stange tanzen' in de Postalm en mijn diner in het door jou aanbevolen restaurant Hochzillertal. Over een week naar Kirchberg, updates zullen niet nodig zijn want half Nederland is dan op wintersport ?.

Mark (& Monique) | 06-02-2015 - 14:23

Johann

@Raymon - de getalletjes niet altijd 1 op 1 overnemen die voorbij komen. Op zich kan het echter heel goed omdat we met de hogedruk toenemend met een inversie te maken gaan krijgen (omgekeerde wereld qua temperatuurverloop met hoogte) Bij de inversie zit er een koude plaklaag onderop (dalen), daarboven een warmere laag en dan pas weer kouder (dekseltje erop) Dit is oa ook de oorzaak van de deels hardnekkige Hochnebel die "gevangen" zit. Overigens vanmorgen hier in Wallis ook al markante inversie. Bij mij op 1020m was het om 11h00 -3 graden, gelijktijdig op 1800m hoogte + 3 graden. Volgende week met de hogedruk zullen we dit nog vaker gaan zien (unten grau en koud, oben blau en zacht)

Johann | 06-02-2015 - 14:40

Viviane Viane

Schitterende skidag in La Plagne, kant Belle plagne en Bellecote in de zon met goed zicht , andere zijde richting Champagny nog in de wolken tot de middag ! Na de middag ook daar wat blauwe luchten te zien ! Uitstekende pistes dus voor iedereen die deze richting uitkomt ! Dat wordt super !!!! Wij genieten morgen van een laatste wandeltocht en keren 's avonds terug richting België .

Viviane Viane | 06-02-2015 - 15:46

Gert1

Sneeuwdump in de zuidelijk alpen. Als ik naar de webcam zie op de Kronplatz ( volgens mij toch ook het zuiden) dan zie ik weinig tot niets sneeuwval. Men mag wel iets gedetaileerder praten over het zuiden, want door deze berichtgeving geeft men vele mensen hoop die dan op niets uitdraait.

Gert1 | 06-02-2015 - 16:18

The Snowman

@mark
Veel plezier daar in kirchberg. Wij gaan eind maart nog een weekje. Weten nog niet waarheen. Kjken tegen die tijd wel. Mogelijk dannweer een keer naar valthorens, want qua skien is het daar toch wel wat mooier en grootser dan oostenrijk, maar voor de rest is oostenrijk gezelliger, betaalbaardere en betere accomodaties.
Tot horens

The Snowman | 06-02-2015 - 17:24

Mark (& Monique)

@snowman. Valtho is ook mijn favoriet! Maar met de tijd is de drang naar gezelligheid gaan overheersen. In Oostenrijk vind ik Ischgl, waar ik 2013 en 2014 naartoe ben geweest, mooi. Wel minder groots.

Mark (& Monique) | 06-02-2015 - 17:36

Bert Vroegindeweij

@johann. ziet er goed uit dit jaar . zie je over 2 weekjes

Bert Vroegindeweij | 06-02-2015 - 19:35

Ruba

Gert, Kronplatz is het uiterste noorden van de zuidkant. 10 km noordelijker en je zit over de hoofdkam in het Zillertal.?

Ruba | 06-02-2015 - 21:26

Michael Queis

@ johan/ maikel is het mogelijk om deze week net zoals voor de kerst elke dag een extra avondupdate te geven?

Kunnen we als krokus vakantiegangers ons nog even lekker opwarmen met de berichten!!

Michael Queis | 06-02-2015 - 22:04

Mark (& Monique)

Ik sluit me aan bij het verzoek van Michael Q. Veel plezier aan beleefd vóór de kerstvakantie! Sneeuw is er nu genoeg, wil nu dagelijks weten of de lucht strakblauw is ?.

Overigens Michael Q: lees ook de reacties onder het weerbericht, er zijn komende week vast vakantiegangers op jouw locatie. Waar ga je heen?

Mark (& Monique) | 06-02-2015 - 22:29

Marcel B.

Hier volgen de cumulatieve uitslagen van 06/02 voor de oostelijke Dolomieten (superski) www.arpa.veneto.it/bollettini/meteo/Mappa_PREC.htm?x=16855

Marcel B. | 06-02-2015 - 22:50

Marcel B.

Je kan op het getalletje drukken voor meer info ......zie je ook nog wat er op 05/02 gevallen is. Toch gemiddeld zo'n 20 cm . Kortom Top . Morgen live update vanaf de voet van de Marmolada !

Marcel B. | 06-02-2015 - 22:58

Henk W.

Hallo gewelige "sneeuwmannen",

Zou inderdaad weer super zijn als jullie tijdens komende weken weer extra avondupdate willen geven.

Mvg

Henk

Henk W. | 06-02-2015 - 23:11

Wim Danhof

Het lijkt mij nogal veel werk voor Michael en Johann; wellicht een korte update in de avond als er al echt nieuwe inzichten zijn te melden of verse sneeuwhoeveelheden? Anyway: die ochtendupdates zijn zeer compleet, op zich al prima!

Wim Danhof | 06-02-2015 - 23:49

Mark (& Monique)

Eén zin is voldoende. Morgen zon met perfecte sneeuw! ?

Mark (& Monique) | 07-02-2015 - 00:04

The Snowman

@mark
Klopt ben een keer in samnaun geweest in het gebied ischgl. Precies groot genoeg en uitdagende pistes. We houden het in beraad en ja gezelligheid en betaalbaarheid staan bij mij ook bovenaan. In ider geval geen 5 euro voor een biertje en 40 euro voor een dinertje van noemale kwaliteit. In oostenrijk nog gewoon 2,50 voor een groot biertje en een normale maaltind voor euro 15 in hochzillertal.
Spreek je wel weer.

The Snowman | 07-02-2015 - 00:58

Michael Queis

Wij vertrekken volgende week zaterdag naar muhlbach am hochkonig in het ski amade gebied. laat die dump maar komen volgende week en dan kaiserwetter ( waarschijnlijk alleen boven )

Michael Queis | 07-02-2015 - 06:12

Duco Fluit

@sneeuwhoogte, wilt u alstublieft op dit bericht reageren: in de voorjaarsvakantie geven ze hoge temperaturen op voor zell am see, is dat al zeker of kan er nog een wonder gebeuren dat er extra koude lucht aankomt?!

Groeten Duco

Duco Fluit | 07-02-2015 - 07:39

Ray mon

Bedankt voor de info Johan!

Ray mon | 07-02-2015 - 18:10

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord