Stuivertje wisselen noord-zuidkant

Ook gisteren viel er in de Nordweststau aan de Alpennoordkant weer geruime tijd sneeuw of vielen er sneeuwbuien. Opklaring waren slechts spaarzaam en daar waar de nordstau goed zijn werk kon doen kwam de zon helemaal niet tevoorschijn. Iets beter was het in de inner-alpine delen waar het met het vorderen van de dag zelfs droog werd en opklaarde. En zoals altijd met de nordstau konden de "zuiderlingen" weer genieten van de meeste zon en droog weer. De harde en in de bergen soms stormachtige wind nam in de loop van de dag wat af. Inmiddels is aan de noordkant lokaal weer zo'n 20 tot 40 cm sneeuw bijgevallen en hebben ze over een gebrek aan sneeuw niet meer te klagen. De Alpenzuidkant heeft duidelijk minder kunnen profiteren van de storingen, dit zal echter in de komende dagen worden rechtgezet. Een paar sneeuwfoto's van gisteren:


lekker "pulveren" in de bergen rond Garmisch -foto Rutger Schepp


Veel sneeuw ook in het  Berner Oberland/Hasliberg  -foto Andreas Hostettler ‏


en tot 40cm erbij in Lech -foto Bart (Mca2)


Diep winters la Chapelle d'abbondance -foto Jaap Brilman

Pakken we de weerkaart van vandaag erbij dan valt nog steeds dat enorme lagedrukgebied op dat zich uitstrekt vanaf de Pool tot aan de Middellandse Zee en vanaf Engeland tot west Rusland. Terwijl wij juist in de koude lucht zitten stroomt veel zachtere lucht aan de aan de westkant als ook aan de oostkant van het laag naar het noorden. Zo is het met zuidelijke winden zeer zacht richting het zeegebied ten westen van IJsland en ook west Rusland heeft te maken zacht weer. Moskou meldde zelfs record zachte temperaturen. Wat verder nog opvalt is een apart lagedrukgebied dat via het Iberische Schiereiland de westelijke Middellandse Zee is opgetrokken. Dit systeem zal de komende dagen voor de sneeuw aan de Alpenzuidkant gaan zorgen.


Hoogtelaag met koude lucht vanaf de Pool bepaalt weerbeeld in Europa

Vandaag start de dag vrij vriendelijk, opklaringen en wolken(velden) lossen elkaar af en het zicht in de bergen is vrij goed. De Alpenzuidkant  krijgt door een naar zuid draaiende hoogtestroming geleidelijk te maken met dichter wordende wolken waaruit later ook wat (lichte)sneeuw kan vallen. Het is nog steeds koud met op 2000 meter temperaturen tussen de -8 en -12 graden en op 3000 meter tussen de -14 en -19 graden. Op de hoogste toppen in de Zwitserse Alpen ligt het kwik tussen de -20 en -24 graden. Het nulgradenniveau bevindt zich meest in de dalen. De wind, matig tot krachtig,  draait in de westelijke Alpen naar het zuiden, in de oostelijke Alpen staat eerst nog een vrij stevige zuidwestelijke wind.


Eindelijk ook weer droog en opklarend in het Grosswalsertal


Zon en en maagdelijke pistes vanmorgen in de Franse Alpen -Alpe d'Huez - 3060


en in La Plagne - Roche de Mio

Woensdag zien we dat het laag met zijn kern tot Corsica Sardinie is doorgeschoven. Terwijl aan de noordkant met een noordoostelijke stroming nog koudere lucht wordt aangevoerd krijgen de zuidelijke Alpen te maken met een versterkende Süd(ost)stau en retour d'est. Hier sneeuwt het veelal onafgebroken en lokaal ook intensief. De Alpennoordkant maakt woensdag  nog kans op wat zon, donderdag zal ook hier de bewolking overheersen en vooral in de oostelijke Alpen kunnen bewolking en sneeuw vanuit het zuiden overgrijpen. Terwijl aan de noordkant een stevige noordoosten wind komt te staan krijgen de zuidelijke Alpen te maken met een harde en naar het oosten toe stormachtige zuidoosten wind.


Positie laag Middellandse Zee donderdag, vooral in de zuidoostelijke
Alpen gaat er in de Süd(ost)stau sneeuw vallen

Weekend Kaiserwetter
Donderdag sneeuwt het vooral nog in de oostelijk Alpen, vrijdag trekt het Middellandse Zee laag verder naar het oosten richting de Balkan en gaat de neerslag er, net als al in de westelijk Alpen, er geleidelijk weer uit en wordt het droog. Zaterdag kunnen we ons dan gaan opmaken voor een top dag. Onder invloed van een uitloper van het Atlantische hoog is het overal zonnig of wordt het zonnig en in de bergen zullen perfecte wintersportcondities heersen. In de dalen is er wel weer kans op Hochnebel. Verder is het ook nu weer zaak oom je warm aan te kleden want de temperaturen gaan met de opklaringen in de koude lucht flink onderuit met in de ochtend op uitgebreide schaal matige tot strenge en lokaal in de hogere dalen ook zeer strenge vorst .


Neerslag (sneeuw)verdeling cumulatief tot 7 februari, aan de zuidkant kan
tussen de 30 en 70cm en lokaal nog meer gaan vallen

Zondag zien we dat de uitloper van hogedruk het west Europese continent alweer rechts laat liggen, het Atlantische hoog gaat weer wat naar het noorden toe "op bollen" en in samenspel met een depressie die Scandinavie induikt stroomt een volgende portie arctische lucht naar het zuiden. Op nadering van het koufront (maandag) neemt vanuit het noorden de bewolking zondagavond weer. Maandag zal het koufront de Alpen binnentrekken, veel neerslag wordt er niet op verwacht omdat de lucht erg droog is. Daarnaast lijkt de meest koude lucht over de oostelijke Alpen te gaan trekken. Hier kan dan in de nordstau van de Alpenhoofdkam wat sneeuw gaan vallen. De overige Alpen houden het door de nabijheid van de hogere druk waarschijnlijk droog.


ECMWF voor maandag (T850hPa), een volgende portie arctische lucht stroomt
over de Alpen uit

Overgang naar hogedrukweer
In de loop van de week gaat het Atlantische hoog een nieuwe poging ondernemen om het west Europese continent te veroveren. Vanaf dinsdag gaat het van west naar oost opklaren en dot zou wel eens de start kunnen worden van een wat langere periode met stabiel en zonnig winterweer. Omdat de koude noordelijke stroming er dan uitgaat en later wellicht een zwakke westelijke component zal gaan krijgen gaan de temperaturen vooral in de bergen omhoog. Mocht dit scenario inderdaad zo gaan plaatsvinden dan mogen we ons volgende week gaan opmaken voor perfect wintersportweer en dito sneeuwcondities.Tot die tijd zullen we ons echter nog warm moeten aankleden en mogen ook de zuidelijke Alpen zich gaan opmaken voor een verse portie van het witte goud!

Tot zover voor nu, een fijne dag en tot morgen maar weer. Ciao

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Wim Danhof

Eindelijk nu de Dolomieten ook aan de beurt? In een dorp als Seis am Schlern op 1000 meter hoogte ligt nog steeds maar 5 cm. Op de Seiseralm weliswaar 75. Een echte dump tot in de dalen zou mooi zijn in dit gebied (Dolomiti Superski)

Wim Danhof | 03-02-2015 - 08:37

Eefje ....

Zaterdag richting Ellmau :-) ik lees elke dag jullie weervoorspellingen en wacht er met smart op elke ochtend ;-) Ben benieuwd wat voor weer het volgende week wordt in Ellmau, sneeuw ligt er in ieder geval genoeg :-)

Eefje .... | 03-02-2015 - 08:48

Bart .

Hier in Lech schijnt de zon met slechts een dunne hoge sluier bewolking. Met de 40cm van gister moet het een fantastische dag worden!

Bart . | 03-02-2015 - 08:51

Guido

@Johann je spreekt over sneeuw in de Zuidelijke Alpen. Bedoel je dan de Franse Zuidelijke Alpen of zie ik het verkeert?
En over welke hoeveelheid spreken we dan?

Guido | 03-02-2015 - 09:09

Ad van der Wijst

Wanneer ik de sneeuwhoeveelheden bij elkaar tel tot en met het komende weekend in Val Gardena dan kan ik niet echt zeggen dat er sprake is van een sneeuwdump in de Dolomieten. Ik kom met moeite aan een schamele 10 centimeter. Wij vertrekken over 10 dagen. Een lekker zonnetje is echter ook niet verkeerd.

Ad van der Wijst | 03-02-2015 - 09:47

Raymond Desjardijn

Lees iedere dag met plezier je weerberichten..helemaal top.....nog 4 weken en dan naar Fiss/Serfaus.
Zijn die het meeste gebaat met sud stau of nordstau?
Ze pakken nu iedere keer wat mee maar niet de grote hoeveelheden...Ik weet dat het inner alpine ligt.

Raymond Desjardijn | 03-02-2015 - 09:56

Skiwi The Fast

@Raymond Voor SFL is nordstau is het beste, en dan nog liefst met een noordelijk tot noordoostelijke stroming, met een noordweststroming vangt de Arlberg te veel af. Verwacht daar sowieso nooit geen supergrote hoeveelheden, want zoals je zelf al aangeeft inner alpien.
Dat betekent echter ook dat SFL ook af en toe wat meepikt van een südstau en in de winter relatief weinig last heeft van föhn of WC plensbuien

Skiwi The Fast | 03-02-2015 - 10:13

Raymond Desjardijn

Dank je Skiwi.....Klopt van de grote hoeveelheden.........kom er al jaren in maart en er ligt altijd genoeg sneeuw maar nooit super veel....Vroeg me gewoon af wat de beste stroming zou zijn voor een dump....Ze gaan overigens ook dit jar gewoon lekker met iedere keer 10 tot 15 cm neuschnee....

Raymond Desjardijn | 03-02-2015 - 11:01

Carl Bosmans

bad kleinkirchheim gaven ze de laatste 2 dagen bijna 50cm. Nu terug 18cm. :-(
Tis al triestig daar, en nu verdwijnt weer alles.

Carl Bosmans | 03-02-2015 - 11:36

Martin .

Dag Johann,

Hoe zeker is de overgang naar hoge druk volgende week?
Je noemt ook een stijging van temperatuur: gaat alleen de hele strenge kou er uit of komt de temperatuur al in de plus?

A.s zaterdag naar Solden: volgens mij staan er een hoop lichten op groen om het een hele mooie week te laten zijn!

Martin . | 03-02-2015 - 13:12

Jack E

Hoe warm gaat het worden dan? Toch niet dat de krokus week 2 alsnog weer stressen gaat worden?

Jack E | 03-02-2015 - 13:33

Jack E

(Berwang trouwens)

Jack E | 03-02-2015 - 13:33

 Joeri L

Johan is lekker aan het skiën denk ik nog even genieten voordat het weer warm word --::)))))))))) -_-'

Gr Joeri

Joeri L | 03-02-2015 - 14:30

Tobias Bijkerk

Aan de reacties te zien, heb ik het idee dat de condities overal goed zijn en niemand meer om sneeuw vraagt en smeekt haha. Allerlei webcams bekeken in de regio van Leogang ,wat een wonderlijke plaatjes!!! Groeten voor een ieder

Tobias Bijkerk | 03-02-2015 - 15:00

Johann

@Martin @Jack Geen angst, de scherpe kou gaat er uit maar "warm" wordt het geenszins. Sterker nog, zolang de as van het hoog ten noorden van de Alpen blijft, en dat lijkt te gaan gebeuren, blijven de temperaturen onder het langjarig klimatologisch gemiddelde. Pas vanaf dag 10 zou de temperatuur op het 1500 meter vlak weer tegen het vriespunt aan kunnen gaan komen. Tot dag 10 gewoon eronder. Binnen het hoog (inversie) en met de droge lucht gewoon perfecte wintersport(weer) condities. Dus uitgaande van de kaarten zoals ze er nu bij liggen absoluut geen reden om zorgen te maken!

Johann | 03-02-2015 - 15:43

Maurice UBACHSBERG.

@ Johan. Bovenstaan lezend vraag ik mij af of dit ook voor sauerland, eifel, en ardennen geldt. Hier zie ik voor de carnaval ook flink oplopende temperaturen. Zou de sneeuw hier de carnaval ook overleven? Wij gaan nl naar de Schwartzermann in de eifel.......

Maurice UBACHSBERG. | 03-02-2015 - 15:58

Jack E

@Johan... Wat is dag 10? of ben ik nu heel DOM... Hahaha
Wij gaan de 2de krokusweek.. Uhm vrijdag 19 februari gaan we die kant op. en er ligt 100 cm in het dal en 120 op de berg...

Jack E | 03-02-2015 - 16:01

Johann

@Jack -dag 10 van de verwachtingsprognose. Dus de 12e februari

Johann | 03-02-2015 - 16:07

Manthos Markantonakis

@Johan ik vroeg mij af of verse sneeuwval beter plakt/hecht op kunstsneeuw of op ijzige/harde maar dan van echt sneeuw {geweest}

Manthos Markantonakis | 03-02-2015 - 16:08

Johann

@Maurice -geen angst hoor, de sneeuw die er nu ligt ligt er dan ook nog.

Johann | 03-02-2015 - 16:08

Wim Danhof

Goede berichten, and let it snow in Italy right now, de verwachtingen wat dat betreft zijn voor Dolomiti Superski weer flink gedownsized.

Wim Danhof | 03-02-2015 - 16:53

Wim Danhof

Overigens mijn complimenten voor de weerberichten elke dag; interessant door de diepgang en illustraties + foto's. Ook leuk dat de Johann en Michael geregeld op vragen reageren temidden van hun andere werk! Ook vanuit mijn werk in de b2b mediabranche kan ik melden dat ik zelden zulke goede en slimme content apps tegenkom.

Wim Danhof | 03-02-2015 - 17:04

Viviane Viane

La Plagne, prachtige dag, zon , weinig wind ! Pistes liggen er goed bij ! Een paar harde plaatsen op sommige pistes uitgezonderd , maar heerlijk skien ! Mag zo blijven !!!

Viviane Viane | 03-02-2015 - 17:32

Landhaus Sonnheim Lofer

update Lofer - Gisterenavond gaf ik al aan dat het toch weer wat aan het sneeuwen was, uiteindelijk heb ik vanochtend nog eens 7 centimeter sneeuw geruimd. Vannacht helder geweest met een temperatuur van -10 vanochtend vroeg in het dorp (06.00 uur). Overdag prachtige dag met alleen maar zon. In het skigebied lekker koud gebleven waardoor het ook buiten de pistes nog steeds perfect skien is. Ben vandaag pas in de namiddag gaan skien, sneeuw is buiten de pistes werkelijk nog poeder ondanks de zonneschijn van vandaag. Beneden de 1000 meter is de sneeuw buiten de pistes inmiddels aan de zware kant, hetgeen resulteerde in een mooie duik :)Met de vorst die we vannacht krijgen is het op dit niveau een beetje gedaan buiten de pistes. De pistes liggen er op dit moment echt allemaal top bij!! Momenteel -5 in het dorp en ruim -7 in het skigebied en een heldere hemel.

Was vanochtend in Hinterreit een klein zelfstandig skigebied op steenworp afstand van Maria Alm. Wat een verschil met precies een jaar geleden. Toen stond ik daar bij het middenstation in het gras een keek uit over een groene vallei waar geen sneeuw te ontdekken was met uitzondering van een paar opgespoten pistes. Vanochtend stond ik weer bij het middenstatio, nu in de dikke sneeuw met uitzicht op een grote witte wereld. Nee, met de Krokus zit het allemaal wel snor in deze regio!

Grüß aus Lofer - Rob

Landhaus Sonnheim Lofer | 03-02-2015 - 17:39

Boy Zwinkels

@sneeuwhoogte is het niet een idee om een verwachting van 2 weken te maken? Verder super mooie app maar het zou ook leuk zijn als jullie een app kunnen ontwikkelen voor het reilen en zeilen in Nederland? Zoals ijs dikte of sneeuw? Met verwachtingen en in de zomer dan gewoon alleen verwachtingen want dan hebben jullie toch (bijna) niks te doen aan deze app! Verder is deze app toppie maar misschien zouden deze dingen het leuker maken. Weet je trouwens hoe het in de voorjaars vakantie in Skiwelt word?
Groetjes Boy.

Boy Zwinkels | 03-02-2015 - 18:15

Giel  de Kimpe

Dolomitigangers niet panikeren. Al valt er tot einde seizoen geen sneeuw meer dan nog is er prima te skiën. De pistes zijn dik genoeg en zijn super geprepareerd. Wat liggen ze er schitterend bij. En wat was die zon lekker vanmorgen. De Marmolada.....wat een uitzicht. Net optijd op de top. Want na de middag, op de terugtocht naar Selva begon het licht te sneeuwen. Helemaal niet vervelend hoor maar als ik de keuze heb: geef mij de zon maar.

Giel de Kimpe | 03-02-2015 - 18:55

Tobias Bijkerk

@rob toch nog weer 7centimeter erbij! Mooi! Voorlopig even geen sneeuwruimen voor jou. Ik was een beetje nieuwsgierig. Woon je je hele leven al daar? Of ben je een droom achterna gegaan?

Tobias Bijkerk | 03-02-2015 - 19:15

Landhaus Sonnheim Lofer

@Tobias, nee woon niet al mijn hele leven in Oostenrijk, maar inmiddels al wel weer behoorlijk wat jaartjes. En ja, als je het zo wilt uitdrukken zijn wij destijds onze droom achterna gegaan,........ Drukke banen in NL, te weinig tijd voor allerlei andere dingen waaronder het gezinsleven, dus ontslag genomen, alles verkocht en naar Oostenrijk vertrokken toen de kinderen nog klein waren. En natuurlijk niet onbelangrijk, nooit spijt van gehad.

Grüß aus Lofer - Rob

Landhaus Sonnheim Lofer | 03-02-2015 - 19:38

Martin .

@Johann
Dank voor je toelichting! Ik zal jullie berichtgeving sowieso blijven volgen. Kan het toch niet laten om iedere dag even te kijken, hoewel ik weet dat je gewoon moet accepteren wat je voorgeschoteld krijgt. :)
Nog even richten op de details: is er iets te zeggen over wanneer dat hoog het mooie weer boven de Alpen gaat brengen. De getoonde kaart is van volgende week vrijdag, maar dan ligt het hoog al lang en breed over de Alpen. Ik kan me voorstellen dat op donderdag we al richting mooier weer gaan? (hoezo wishful thinking? :) ) Of is dat nog te ver weg om daar wat zinnigs over te zeggen?

Martin . | 03-02-2015 - 20:39

Mark (& Monique)

@Eric Kromhout.

Je zei vandeweek als je je profiel compleet maakt. Wat bedoelde je?

Mark (& Monique) | 03-02-2015 - 21:14

Duco Fluit

@johann, wij gaan 14 februari naar Kaprun, kun je op zon lange termijn al temperatuur en neerslag berekenen?

Duco Fluit | 03-02-2015 - 21:20

Kevin B

Als ik dit zo lees ligt er meer dan genoeg sneeuw in het Zillertal, én gaat volgende week de zon er flink schijnen?? Het kan niet beter!! :D

Kevin B | 03-02-2015 - 22:05

Johann

@Martin --Maandag komt de zeer koude lucht vanuit het noorden er nog een keer in met in de oostelijke Alpen nogmaals wat sneeuw. Dinsdag volgt dan van het westen uit het hoog en de zon. De westelijke Alpen mogen zich vanaf het weekend al op hogedruk freuen!

Johann | 03-02-2015 - 22:20

Michael Queis

Dus zoals het er nu naar uitziet wordt het mooi vanaf komende midweek?
Ben benieuwd hoe standvastig dit hoog gaat worden, wij vertrekken de 14de!

Michael Queis | 03-02-2015 - 22:44

Martin .

@Johann mja, dat het (ook) koud gaat worden had ik me al op voorbereid: de 'extra laagjes' liggen al klaar... was de werkweek maar alvast voorbij! :)

Martin . | 03-02-2015 - 23:09

Eric Kromhout

@mark & Monique.

Jullie zijn om de een of andere reden niet toe te voegen hier als "vriend" dan lees je berichten van elkaar en je kunt ook berichten naar elkaar sturen vandaar.

Eric Kromhout | 03-02-2015 - 23:20

Marco ski

Vrijdag vertrek naar les gets
Wordt een top week

Marco ski | 03-02-2015 - 23:39

jef peeters

Dag Johann,
Prima site!
Welk weer mag ik verwachten van vrijdag 6/2 tot en met 9/2 op de Hoge Venen?
Groetjes
Jef

jef peeters | 04-02-2015 - 08:00

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord