Geleidelijk ook sneeuw zuiden

Gisteren was het een koude en winderige winterdag en vooral in de Stau an de noordwestelijke en westelijk Alpenhoofdkam veel steeds weer wat sneeuw. Lokaal kon er tegen de avond 20 tot 30cm worden geregistreerd, elders bleef het meestal bij enige centimeters of slechts wat gevlok. De gebieden aan de Alpenzuidkant lage wat meer beschut tegen de storingsinvloeden vanuit het noordwesten. Het bleef er over het algemeen droog en de zon was er goed van de partij. In de nacht trok er vanuit het noordwesten weer een zwakke storing de Alpen binnen en leefde sneeuwval (buien) van het noordwesten weer wat op.


Mooi pak verse sneeuw in Meribel -via Twitter @Meribel3vallees


En ook Blatten in Oberwallis doet mooi mee -foto Patrick Henzen

Vandaag verandert er per saldo maar weinig en wie de zon zoekt heeft de meeste kans van slagen in de zuidwestelijke Franse Alpen en aan de Alpenzuidkant. Ook in de inner Alpine gebieden kan het af en toe even opklaren maar elders overheerst de bewolking en met slecht spaarzame opklaringen. Uit de bewolking kan lokaal weer wat sneeuw of een sneeuwbui vallen, grootste kans hierop aan de centrale Zwitserse Alpennoorkant en langs de Alpenhoofdkam. Ook qua temperaturen verandert er ook vandaag maar bar weinig, het is koud met op 2000 meter een graad of 12 en op 3000 meter een graad of 18 onder het vriespunt. Nog kouder is het op 4000 meter alwaar het 24 graad vriest. Het nulgradenniveau en sneeuwvalgrens houden zich in de dalen op. Kijken we nog even naar de wind, deze is matig tot krachtig en waait uit noordwestelijke richtingen.


Sneeuw in Nordweststau, act. radarbeeld (WetterOnline.de)


Reit im Winkl, Bayerische Alpen (1200m)

Opkomende Süd(ost)stau
Dinsdag profiteren we aanvankelijk nog van de invloed van een zwak tussenhoog. Doordat het in de nacht al zal opklaren begint de dag met matige tot strenge vorst. Overdag is het in eerste instantie nog vrij zonnig, met het vorderen van de dag neemt vanuit het zuidwesten echter de hogere bewolking weer toe en later kan er aan de zuidkant in de Italiaanse Alpen wat sneeuw gaan vallen. De temperaturen veranderen over de gehele linie maar weinig. De (hogere)bewolking en neerslag behoren bij een lagedrukgebied dat vanaf de Golf van Lion langzaam met zijn kern via Corsica - Sardinië naar de noordelijke Adriatische Zee trekt. Daarmee neemt in de loop van de dinsdag -woensdag niet alleen de Südstau (oostelijke Alpen) toe maar aan de noordkant ook de noordoostelijke stroming (Bise)en het wordt vooral voor het gevoel dan nog een stuk kouder.


GFS woensdag: Middellandse Zee laag (en koudputje) zorgen voor
opkomende Südoststau 

Omdat de lucht ook wat minder vocht bevat (continentaal) zal het met de neerslag (aan de Alpennoordkant) dan wel meevallen en afgezien van wat lokale lichte sneeuwval is het meest droog. Heel anders de situatie aan de zuidoost kant van de Alpenhoofdkam en in Slovenië. Hier gaat vochtige lucht die vanaf de Middellandse Zee wordt aangevoerd stuwen en op steeds meer plaatsen gaat het aanhoudend en deels ook intensief sneeuwen. Vanaf donderdag kunnen met het verder doorschuiven het Middellandse Zee laag ook de noordelijke oostelijke Alpen met de sneeuw te maken gaan krijgen. Meer naar het westen blijft het meest bij wat licht sneeuw of bewolking. De temperaturen zullen naar het oosten toe door inmenging van wat zachtere lucht vanuit het zuiden wat hoger uitkomen. De noordkant en westelijke Alpen profiteren ook dan nog van de koude noordoostelijke stroming (Bise)


Zowel GFS (kaart) als ook ECMWF verwachten behoorlijk wat sneeuw in
de Südstau, lokaal kan er tot zondag 50 tot 100cm (of meer )gaan vallen

Donderdag en vrijdag verplaatst het zwaartepunt van de neerslag zich meer naar de oostelijke Alpenzuidkant en grijpt ook wat meer naar het noorden toe over. Elder is het meest bewolkt en vooral ook koud. In het weekend zien we dat het Atlantische hoog gaat "kantelen" met een uitloper tot over midden Europa. Door de luchtdrukstijgingen gaat de neerslag er ook in het zuiden geleidelijkweer  uit. Zaterdag zal het naar alle waarschijnlijkheid nog bewolkt zijn maar met de uitloper van het hoog zal de zon van het noorden en westen uit steeds meer ruimte gaan krijgen waarbij ook de kans op Hochnebel weer toeneemt. Ofschoon de temperaturen een ietse pietse omhoog gaan blijft het gewoon koud met matige tot strenge en in de hoger gelegen dalen ook  zeer strenge vorst!

Opnieuw kouder
Maandag gaan we weer terug naar af wanneer een volgende depressie gevuld met koude lucht Scandinavie induikt. Het Atlantische hoog trekt zich zeer snel weer terug uit west en midden Europa en een volgende portie "hochreichende arktische Kaltluft" stroomt maandag over de Alpen uit. Met en op passage van het koufront gaat het vooral in de Norstau weer sneeuwen en zullen de tempeaturen weer flink onderuitgaan.


Een koufront met een volgende portie (maritiem) arctische lucht zal
begin volgende week de Alpen binnentrekken (kaart ECMWF)

Winterweer Europa
Het winterweer met sneeuw en vorst heeft grote delen van Europa in zijn greep en daar zal de komende dagen niet veel aan veranderen. Integendeel, het wordt alleen nog maar kouder. Voordeel is dat met de naar noordoost tot oost draaiende hoogtestroming de lucht wat droge zal zijn en de neersalg er geleidelijk wat uit gaat. Zuid Europa en met name de zuidelijk Alpen als ook de Balkan krijgen echter te maken met een weersverslechtering en vooral in de bergen gaat veel sneeuw vallen. De wintersportcondities in alle wintersport gebieden van Europa zijn goed tot zeer goed en er ligt meer dan voldoende sneeuw. Diegenen die het wat dichter bij huis willen zoeken: prima conditeis in het Sauerland en zelfs in de Ardennen is het met 30 tot 40cm op en top winter! De komende dagen gaat ook hier winters verder waarbij het nog iets kouder wordt!  Een kleine winterse impressie:


Wirtzfeld, Belgie (590m)


'Sneeuwchase' Sauerland Kahler Asten (840 meter)
-foto Wouter van Bernebeek /@StormchaserNL


Schnee und Rodel gut -Winterberg


Ijzige koud ook in de Sierra Nevada, Andalucia -Zuid Spanje

Tot zover voor vandaag, fijne dag en tot morgen maar weer.

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Landhaus Sonnheim Lofer

vroege update Lofer _ Vannacht bij mijn meetpunt 15 cm nieuwe sneeuw gevallen, in het dal -3 in het skigebied -8.7 graden. Nu eerst skien straks nog stand van zaken m.b.t. de pistes

Grüß aus Lofer - Rob

Landhaus Sonnheim Lofer | 02-02-2015 - 08:02

Johann

@Rob -Veel plezier Rob en bedankt voor je vroege update. Hier in oberwallis lichte sneeuw en -4.2° op 1020m hoogte (veel wind ook) ...lG

Johann | 02-02-2015 - 08:04

MandlWand Lodge Mühlbach am Hochkönig

@rob, @johann. Hier in Mühlbach am Hochkönig deze nacht 10cm nieuwe sneeuw en sneeuwt redelijk door bij -7 op 1.300m hoogte.

MandlWand Lodge Mühlbach am Hochkönig | 02-02-2015 - 08:10

Tobias Bijkerk

@Rob Top! Hopen dat het er in het skigebied van SHL ook zo veel is gevallen:)

Tobias Bijkerk | 02-02-2015 - 08:30

Eric Kromhout

Voor de geïnteresseerden.

Voor de grote sneeuwval van afgelopen week nog een video in elkaar gezet van wat pistes in Saalbach Hinterglemm. Het kan niet anders dan dat het aldaar er nog veel beter bij ligt maar toen wij er waren was het al top.

www.youtube.com/watch?v=HsZQbzCrGtI

Eric Kromhout | 02-02-2015 - 08:35

Raymond Desjardijn

@Johann.....nog 5 weekjes en dan naar Fiss/Serfaus.....wat is voor dit gebied de beste Stroming?
Nordstau? of west / Sudstau? Ik zie nu dat ze steeds maar kleine beetjes meepakken ipv de grote hoeveelheden.......
Top met de weersverwachtingen iedere dag.....lees het met veel plezier

Raymond Desjardijn | 02-02-2015 - 08:35

Bart .

Hier in Lech is het erg nevelig en sneeuwt het stevig. Gisteravond lag er al 10cm en daar is vannacht minstens hetzelfde bijgekomen als ik zo naar buiten kijk. De hele ochtend al doffe knallen als men lawines laat springen.

Bart . | 02-02-2015 - 09:03

Marcel B.

@Johann, Gfs komt met arctische kou voor de Balkan .....Kortom Hoge druk handhaaft zich . Fifty/Fifty ?

Marcel B. | 02-02-2015 - 09:39

Johann

@Marcel -Die Balkan "veeg" zit ook vandaag op de langere termijn weer in de modellen. Grote onzekerheid op deze termijn echter nog ivm de posities van de sturende drukgebieden. Hoog wat meer westelijk dan juist weer kou voor ons, meer oostelijk dan weer juist Balkan. Laten we het maar even op 50-50 houden idd.

Johann | 02-02-2015 - 09:44

Dirk Pieraert

in het Kleinwalsertal (vorarlberg/Oostenrijk) vannacht zo'n 35cm sneeuw gevallen, goede vaste sneeuw van prima kwaliteit! Intussen ligt er ruim een meter sneeuw in het dal, de pistes liggen er uitmuntend bij!

Dirk Pieraert | 02-02-2015 - 09:49

Luc  Cap

Lekker aan t bijsneeuwen in Gerlos.
Alhoewel ik verzot ben op véél en verse sneeuw, gaan mijn gedachten ook even uit naar de Lawine-slachtoffers in Zwitserland. Veel sterkte voor hun familie.

Luc Cap | 02-02-2015 - 09:58

Frans Jansen

Luc ik kan mij hierbij aansluiten. Triest.
Nu het leukere. Ga over vijf weken naar Gerlos.
Ziet er goed uit!

Frans Jansen | 02-02-2015 - 10:09

Mats Larsson

Ben benieuwd naar dit weekend... Zonnig? Of toch sneeuw? Vele sites laten wisselende beelden zien! Wat zeggen jullie?

Mats Larsson | 02-02-2015 - 12:11

Johann

@Diwon Misschien even weerbericht goed lezen ;-)

Johann | 02-02-2015 - 12:23

Peter N

S'middags Johan dat zijn weer mooie weerberichten : en vooral wat de zuidelijke Alpen betreft waaronder ook de dollemieten vallen neem ik aan , nou laat maar komen die sneeuwdump want dat kunnen ze daar nog wel gebruiken als ik het goed begrijp was het een beetje minder aan de zuidzijde . Gr Peter

Peter N | 02-02-2015 - 12:29

Patrick Veldt

In Gerlos steeds kleine sneeuwbuien. Pistes zijn in uitstekende condities.

Patrick Veldt | 02-02-2015 - 13:00

Landhaus Sonnheim Lofer

vervolg update Lofer - Inmiddels zijn we 6 uur verder en is er na mijn bericht van vanmorgen vroeg nog eens 25 centimeter sneeuw gevallen, 40 totaal dus. Inmiddels is de lucht dunner en het zicht dus beter aan het worden, valt er nog wat motsneeuw naar benden en is de temperatuur in het dorp 2 graden boven het vriespunt, in het skigebied -8.

@Johann - Het skien vanmorgen 'EINFACH GEIL' dikke sneeuw, pistes waar zo'n 20 centimeter nieuw op lag en buiten de pisten op sommige plaatsen kruishoogte.
@ Maikel /Mandlwand lodge - waar is de meter bij jullie blijven steken?
@ Tobias - is altijd moeilijk te zeggen Maar gelet op het feit dat het ook bij Mandlwand Lodge gesneeuwd heeft (Hochkonig) ga ik er van uit dat ook SHL een mooie nieuwe poederlaag heeft gekregen!
@Eric - zonde dat je nu in NL bent, momenteel echt top!

Grüß aus Lofer - Rob

Landhaus Sonnheim Lofer | 02-02-2015 - 14:38

Marcel Immink

@Rob, leuke berichten. Vorig jaar in februari was ik er, toen was er beduidend minder sneeuw. Het is echter een mooi gebied. Over 3 weken naar Fügen/Hochfügen en zo te lezen en te zien is de situatie daar ook goed.

Marcel Immink | 02-02-2015 - 15:38

hugo hoedemaekers

Les arcs 2000 koud maar prima ski pistes. Namiddag stralende zo'n bij - 6 op 2200 m

hugo hoedemaekers | 02-02-2015 - 16:17

Viviane Viane

Gert, we hebben vandaag gekregen wat we gevraagd hebben in La Plagne :ZON. !!!
Heerlijke skidag gehad, wel koud op de liften , maar we klagen niet ! Goede pistes, wat willen we nog meer ??? Hetzelfde voor de volgende dagen !!!!

Viviane Viane | 02-02-2015 - 16:39

Daan Cobelens

Hoi Johann, voor Les2Alpes (nog 3,5 week) maak ik me niet zo'n zorgen. Ook in le Corbier, waar ik eind maart nog een week zit, ligt volgens mij al bijna genoeg om het tot die periode uit te houden. Wat een sneeuwdump in de Franse Alpen zeg. Heerlijk. Gaat het hier in Nederland nog doorzetten? Heb nu paar natte sneeuwbuien voorbij zien trekken, maar een echte mooie laag blijft een beetje uit helaas. Wat zijn hier de verwachtingen, want als je die koude lucht vanuit het noorden richting de Alpen ziet trekken, dan vraag ik me soms af waarom er hier dan al niet wat sneeuw naar beneden valt (plaatje van wetterzentrale.de in het weerkbericht). Of een beetje ijs om op te schaatsen; ook leuk :)

Daan Cobelens | 02-02-2015 - 17:20

Peter Arrebout

@marcel,
Fantastische sneeuw op het moment.
Was er vorige week,en toen is er veel sneeuw gevallen .
Geweldige condities,hopelijk over 3weken ook nog.

Peter Arrebout | 02-02-2015 - 17:29

MandlWand Lodge Mühlbach am Hochkönig

@rob. Tot op heden vandaag zo'n 25cm, sneeuwt nog steeds maar met lage intensiteit, dus wat minder dan bij jou. Maar met de ca 1 meter van vorig week is het fantastisch en heb ik een hele klus aan het sneeuwvrij houden van het terrein. Maar ik doe het met liefde. Fijn voor de gasten dat morgen en overmorgen de zon even schijnt dan kunnen ze prachtige foto's voor thuis schieten.

MandlWand Lodge Mühlbach am Hochkönig | 02-02-2015 - 18:07

Eric Kromhout

@rob bedankt voor het meeleven...Maar ik ben er weer snel hoor. Laat je nog wat sneeuw over....

en ga zeker nog naar SHL maar ook naar andere gebieden en neem denk ik wel een helmcam mee:)

Eric Kromhout | 02-02-2015 - 18:10

Landhaus Sonnheim Lofer

@ Eric - Gaat me niet lukken dat allemaal nog op te ruimen met de Schneefräse en in Brixen kom ik al helemaal niet, dus er ligt nog genoeg tegen de tijd dat je weer in Oostenrijk bent ;)

@ Maikel / Mandlwand lodge - Dacht vanmiddag even dat we het gehad hadden dus alles sneeuwvrij gemaakt, is het weer begonnen te sneeuwen,...... inmiddels ligt er weer een cm of 6. ben benieuwd wat ik morgen weg kan ruimen. Maar zoals je zegt met liefde, is geen vervelende klus (zolang de Schneefräse het doet) Kom het morgen even checken bij jullie in de buurt ;) moet in Hinterreith zijn, Sportgymnasium heeft daar Rennen. Even kijken hoe mijn zoon het er vanaf brengt.

@ Marcel - Plezier over drie weken in Fügen,..... leuk skien daar!

Grüß aus Lofer - Rob

Landhaus Sonnheim Lofer | 02-02-2015 - 19:05

Jo Tae

Paradiski: heerlijke omstandigheden. Deze namiddag zonnig, wel koud met prachtige pistes. Hopelijks gaan morgen de hogere delen open. Vandaag waren ze druk bezig lawines aan het maken

Jo Tae | 02-02-2015 - 19:10

Marcel B.

@Johann, Gfs 12 gaat om richting ecmwf 80/20 .....week 07/02-14/02!

Marcel B. | 02-02-2015 - 20:08

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord