Nordweststau

Na het aanmodderen in december heeft de winter in de Alpen inmiddels keihard toegeslagen en is voorlopig nog niet van plan te gaan vertrekken! Diverse storingen trekken in rap tempo de Alpen binnen en zorgen van tijd tot tijd voor sneeuw van betekenis. De omgeving die er de laatste tijd wat sneeuw betreft nogal bekaaid van afgekomen is zijn de centrale Italiaanse Alpen. Je hebt in het winterseizoen nu eenmaal "winnaars en verliezers", maar hier doe ik bv de Dolomieten ernstig mee tekort. Ondanks dat deze streek zich wat buiten het sneeuwgeweld bevindt, liggen de pistes er over het algemeen toch prima bij. De Italiaanse piste preparateurs verstaan hun vak als geen ander, en mogen trots zijn op hun vakmanschap!


Het sneeuwt maar door in het Franse les Gets. Via @lesGetsnews

Deze adembenemende Halo bij zonsondergang wilde ik jullie niet
onthouden. De foto werd geschoten in de buurt van les Menuires

De winter gaat op meer plaatsen tekeer in Europa. Zoals hier in het Engelse
Cumbria in het uiterste noordwesten van Engeland! Via @twitter

Sneeuwbuien en vrij veel wind
Een complex lagedrukgebied dat van zuid Noorwegen tot over de Benelux reikt houdt de gemoederen in grote delen van Europa flink bezig. De straalstroom ligt op een heerlijk zuidelijk winterse positie, en loopt grofweg van het noorden van Portugal via de westelijke Middellandse Zee en Tunesië in de richting van Griekenland. Ten noorden van deze denkbeeldige geografische lijn bevindt zich de koude en polaire lucht, waarbij een koufront de afgelopen nacht de westelijke Alpen is binnengetrokken. Hierdoor heeft het vooral in grote delen van de Franse Alpen (Haute Savoie en Savoie) en verder ook in het Zwitserse Wallis van tijd tot tijd intensief door gesneeuwd. Het zwaartepunt van de sneeuwval heeft zich gedurende de nacht verder oostwaarts verplaatst, en vinden we de sneeuwecho's op de radar nu vooral boven Oostenrijk terug. In de loop van de middag neemt de sneeuwval in Oostenrijk vanuit het westen dan langzaam in betekenis af, maar trekt in de westelijke Alpen een volgende storing het Alpenruim binnen. Het houdt maar niet op!


Droombeelden vanuit Mühlbach am Hochkönig! Via @App

Intensieve sneeuwval boven grote delen van Oostenrijk. @WetterOnline

Op de Gerlosplatte (1600m) sneeuwt het ook lekker door

Korte weersverbetering met later opnieuw sneeuwbuien
Zaterdag kunnen vooral in de oostelijke Alpen nog enkele lichte sneeuwbuitjes tot ontwikkeling gaan komen, maar vanuit het westen zullen deze steeds meer in activiteit gaan afnemen. In de westelijke Alpen start de dag vrij vriendelijk en komt de zon vooral in het zuidwesten van Zwitserland en verder zuidwaarts richting de Franse Alpen op steeds meer plaatsen tevoorschijn. In de loop van zaterdagmiddag neemt de sneeuwkans op de nadering van een nieuwe storing vanuit het westen dan opnieuw verder toe en gaan er opnieuw sneeuwbuien vallen met het zwaartepunt voor de noordwestelijke stau gebieden.  Het is en blijft onverminderd koud met temperaturen die op 2000m schommelen rond de -11gr en het kwik op 3000m amper boven de -20 gr C uitkomt. Onvervalste diepvries temperaturen dus en kan ik alleen maar zeggen: genieten maar vooral jezelf ook goed warm aankleden!


Zware sneeuwval op de  Hauser Kaibling in de Steiermark. Vooral in deze
hoek kan het vandaag nog even lekker tekeer gaan!

Lange termijn
Om maar eens met de deur in huis te vallen: koud, kouder, koudst! De winter heeft zijn anker uitgegooid boven de Alpen en is voorlopig niet van plan te gaan vertrekken. Hogedruk blijft actief ten westen van de Britse Eilanden, waarbij er later in de verwachtingsperiode zelfs een voorzichtige versterking richting Scandinavië waarneembaar is. Tegelijkertijd blijft de luchtdruk boven centraal en oost Europa relatief laag en blijven de Alpen in een vrij noordelijk georiënteerd stromingsregime volop in de koude lucht zitten. De kou lijkt zich rond 5 februari zelfs nog wat meer te gaan verscherpen als aan de achterzijde van een lagedrukgebied een portie Arctische diepvrieslucht delen van west en midden Europa lijkt binnen te gaan vallen. Ook dichterbij huis blijven de condities dus uitstekend en kan je voor een korte trip in het Sauerland en Duitse middelgebergtes prima terecht!


Operatie diepvries in beeld. Eind volgende week schakelt
koning Winter nog een koud tandje bij! Temp 1500m

Tot zover het Alpenweerbericht van vandaag. Graag tot morgen maar weer!

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Pieter Verleysen

Jippieeeee komende nacht richting Arabba!!! ?

Pieter Verleysen | 30-01-2015 - 08:54

Tobias Bijkerk

Goedemorgen, Fijne dag allemaal!

Tobias Bijkerk | 30-01-2015 - 08:55

Roel

Hoi Michael misschien ook een kleine update over winterberg.

Roel | 30-01-2015 - 08:57

ilse nijhof

Update PDS: sneeuwt nog steeds hard. Inmiddels 70 cm er bij gevallen denk ik. Op naar een meter. Zometeen de nieuwe lift proberen

ilse nijhof | 30-01-2015 - 09:04

Bart Donné

@Michael Inneralpine Fiss krijgt voorlopig (eigenlijk al een hele tijd) weinig centimeters. Komt er verandering in?

Bart Donné | 30-01-2015 - 09:04

Peter Arrebout

He Marc,
We waren er toch echt afgelopen dagen,zondag t/m dinsdag zijn we in de Postalm geweest.
Het was voor ons(3 mannen) de eerste keer daar,wat een feestje is het daar zeg,vooral met die gasten van het Hilversumse ziekenhuis(pv) echt helemaal te gek,volgend jaar zeker weer terug!!
Maar ik heb je iid niet gespot.
Veel plezier daar nog

Peter Arrebout | 30-01-2015 - 09:08

Rolf Meijers

In Ortisei sneeuwt het als een malle!

Rolf Meijers | 30-01-2015 - 09:16

Onno Deumer

Fijn om eens wat meer te lezen over de situatie in de Italiaanse Alpen. Hoe zijn de condities en verwachtingen in het westen van Italië, ik noem een Sestriere? Iemand die zijn of haar ervaringen kan delen?

Onno Deumer | 30-01-2015 - 09:24

HansvK

In Corvara nu ook flinke sneeuwval.

HansvK | 30-01-2015 - 09:27

Michael Queis

In limburg 2cm sneeuw gevallen en zit al 2 uur in de auto waar ik normaal 15min over doe..lang leven de alpen waar je dit noet zal meemaken !!

Michael Queis | 30-01-2015 - 09:29

Eric Kromhout

@Mark (& Monique),
Nog maar even een reactie.

Ik kom hier niet vele malen per dag. Ik post wat om de mensen een plezier te doen. Daar ga ik van uit. Maar je mag me ook als vriend toevoegen als je me daar wat stuurt krijg ik daar een signaal van binnen. Ik lees ook niet iedere dag alle reacties. Ligt ook zeker niet aan de site maar heb meer te doen dan alleen maar reacties lezen maar zo nu en dan doe ik dat zeker. Ga gewoon ook lekker door met reageren dat is wel leuk toch.

Ik ben overigens gewoon weer ff in nederland. Binnenkort weer in de alpen...en wie weet maak ik wel weer een video :)

Hier nog een kleine toegift van van de week in de alpen mocht je daar prijs opstellen.

www.youtube.com/watch?v=DsZUUgoZJPA

Maar heb je vragen stel ze gerust.

Eric Kromhout | 30-01-2015 - 09:35

Wouter Geels

Update uit la Plagne
Vermoedelijk centimeter of 70 gevallen laatste 24/36 uur. Liften zijn nu dicht, hoor diverse knallen uit de bergen komen (ik denk dat hier en daar een lawine opgewekt wordt). Net gehoord bij de receptie dat het halve gebied dicht is en waarschijnlijk vandaag dicht blijft. Het wordt afgeraden de bergen in te gaan. Na de lunch nog maar even kijken of er nog gesnowboard kan worden.

Ciao

Wouter Geels | 30-01-2015 - 09:45

Machiel Jeurissen

Nog een paar uur en dan op naar Selva! Hopelijk nog een kleine opfrisser en dan genieten geblazen.

Machiel Jeurissen | 30-01-2015 - 09:46

Luc  Cap

Volop sneeuw. Fantastisch toch

Luc Cap | 30-01-2015 - 09:46

robert wilke

Update Silberleiten/Gerlosplatte, er is nu weer 10 cm verse poeder bijgevallen vannacht. Op dit moment is het weer niet zo best, we zitten in een sneeuwstorm, dat is dus het nadeel als je op 1700
mtr op een open vlakte zit. Dan maar wat langer aan de koffie en vast wat spullen pakken voor de terugreis. Misschien dat het straks wat beter gaat worden kunnen we toch nog ff poederen.

Wie kan van mij het stokje overnemen om updates te plaatsen( hoch-krimml/ silberleiten/ koningsleiten)

robert wilke | 30-01-2015 - 09:48

Folkert-jan Oosterkamp

Morgen richting gerlos-koningsleiten!!!

Folkert-jan Oosterkamp | 30-01-2015 - 09:50

Roel

Nou Michael dan doen de sneeuwruimers in Limburg toch iets verkeerd. In Drenthe ook 3 a 4 cm gevallen maar de wegen zijn hier al weer schoon kon gewoon Door rijden vanmorgen.

Roel | 30-01-2015 - 09:59

Jo Tae

@ Wouter Wij rijden vanavond naar Lyon, daar ergens een overnachting om dan morgen aan te komen in Les Coches. Hopelijk zijn tegen dan meeste stukken terug open!

Jo Tae | 30-01-2015 - 10:04

Patrick Vierwind

In val Gardena sneeuwval met veel wind valt niet te skieen vandaag

Patrick Vierwind | 30-01-2015 - 10:04

Cheese  Curve

@Robert ik wil het stokje wel weer overnemen,maar ik wacht nog op de sponsors :)

Cheese Curve | 30-01-2015 - 10:06

Peter N

Ben toch blij dat het in de Italiaanse Alpen nu ook aan het sneeuwen is want daar kunnen ze nog wel wat sneeuw hebben gaat het toch nog goed komen nog een paar weekjes wachten en dan op de lange latten lekkerrrrr.

Peter N | 30-01-2015 - 10:16

Emanuel Jans

Hi ik snap een ding niet als de app zegt dat er in la plagne de laatste 24 uur 63 cm sneeuw is gevallen maar de sneeuwhoogte op de app blijft het zelfde is al weken rond de 100/110 cm ben benieuwd naar de uitleg gr Ed

Emanuel Jans | 30-01-2015 - 10:16

Sneeuwhoogte.nl

@Emanuel, Wij tonen de info die de skigebieden melden. Momenteel staat er bij La Plagne 150cm dus keek je voordat er was geüpdate. Verdere vragen over sneeuwhoogtes kunnen naar help@sneeuwhoogte.nl

Sneeuwhoogte.nl | 30-01-2015 - 10:25

Patrick Veldt

@Folkert-Jan, Ik ga vanacht ook richting Gerlos! Wordt een mooie week met goeie vooruitzichten. Hoelaat ga je rijden?

Patrick Veldt | 30-01-2015 - 10:34

Gert Haesevoets

@ Wouter: thx voor de update. Wij vertrekken morgen naar La Plagne. Hopelijk is het gebied vanaf zondag terug open. Ik hoop voor jou dat je nog wat kunt boarden. 70 cm verse sneeuw boardt toch lekker he....succes!!

Gert Haesevoets | 30-01-2015 - 10:38

Jack E

Nog precies 3 weken!!! Berwang here we come! AGAIN!

Jack E | 30-01-2015 - 10:40

Raymond Desjardijn

nog 5 weken en dan naar Fiss/Serfaus.......welke stau is voor dit gebied het beste?noordwest?
Het sneeuwt er steeds maar een beetje.....de echte grote hoeveelheden komen er steeds niet

Raymond Desjardijn | 30-01-2015 - 11:04

Marcel B.

Sssssssssneeuw Dolomieten.....al 2 uur !

Marcel B. | 30-01-2015 - 11:05

Carin L.

Update uit Bramberg: op dit moment zware sneeuwval en liften alleen tot middelstations geopend. Rodelbaan vanaf middelstation wel geopend en dus gaan we rodelen! Boven - 10 en af en toe harde wind.

Carin L. | 30-01-2015 - 11:15

Yorrick Pinte

Binnen iets meer dan 16 uur vertrekken we naar Oz-en-Oisans (Alpe d'Huez). De verantwoordelijke te plaatse heeft al laten weten dat sneeuwbanden en -kettingen vroeg in de bergen al nodig zullen zijn. We kijken er met ons groepje al een hele tijd naar uit en hopen op af en toe een paar serieuze zonmomenten ook naast de prachtige sneeuwval van dit moment! Eerste keer in dit gebied, dus hopelijk een goede indruk :-)

Yorrick Pinte | 30-01-2015 - 11:31

Ad van der Wijst

Ben blij te horen dat de pistekwaliteit in Val Garden uitstekend is, ondanks de geringe sneeuwhoeveelheden. Over twee weken vertrekken we. We hebben er al zin in en complimenten voor deze prachtige site.

Ad van der Wijst | 30-01-2015 - 11:49

Viviane Viane

Wij vertrekken deze avond naar La Plagne, waren tijdens kerstweek in Les Arcs en konden niettegenstaande weinig sneeuw alle dagen skiën en van de zon genieten !
Hopen voor de komende week ook wat zon te kunnen meepikken !!! Sneeuw zal er zeker genoeg zijn !

Viviane Viane | 30-01-2015 - 11:54

Landhaus Sonnheim Lofer

update Lofer - Gisteren geen slechte dag geweest om te skien, goed sneeuwcondities en toch een paar uurtjes dat de zon af en toe te zien was en het zicht op de pistes goed. Temperatuur was gisteren in de middag toch een graad of 4 boven het vriespunt. In de namiddag koelde het snel weer af. In de nacht dan lichte vorst, -2 graden en ook nu in het dal net iets onder het vriespunt met lichte sneeuwval. Vannacht is het hier droog geweest en pas vroeg in de morgen, zo rond 04.30 is het begonnen te sneeuwen. Tot op heden is er een centimeter of 5 gevallen. In het skigebied -8 graden en heel veel wind. Toen ik vanochtend vroeg boven kwam waren twee stoeltjesliften vanwege de wind gesloten. Heb vervolgens een paar uurtjes bij de Postalm geskied. Gelijk dan maar even de tip voor diegenen die hier in de drukke februari weken komen skien. 's Ochtends tot 10.30 uur de 4er Sesselbahn Schönbühel, meestal wordt het daar na 10.30 uur een stuk drukker, van daar naar de Grubhörndl lift (niet voor beginners), daar is het bijna altijd rustig :) en van daar - of gelijk van de Schönbühellift - naar de Postalm. Boven op de postalm heb je keuze uit blauw (Lodebichl Übungshang), rood (Lärchgraben - wordt door velen meer als zwart ervaren!) en zwart (Postalm Standard - FIS Hang) en ook bij dePostalm is het dus in het drukke seizoen, relatief rustig - komt waarschijnlijk omdat het een sleeplift is :) Vanaf de Postalm kun je ook terug skien naar het dal. Bij het dalstation is het meestal vanaf 10.30 weer rustig. In de namiddag wordt het op de Loferer alm weer rustiger dus rond de klok van 14.30 terug naar de alm waar dan op Schwarzeck vaak geen drukte meer is.

Grüß aus Lofer - Rob

Landhaus Sonnheim Lofer | 30-01-2015 - 11:58

Patrick Vierwind

Alles dicht in val Gardena

Patrick Vierwind | 30-01-2015 - 12:26

Sarah J

Update vanuit Saalbach: ganse voormiddag sneeuw en schitterende ski- condities. Een echte poederdag!

Sarah J | 30-01-2015 - 12:58

Henrik Mulder

Op bergfex staat nu 'ineens' 16 cm voor Wolkenstein, vanmorgen stond er 3cm. Kan verkeren dus. Nog niks vergeleken bij de hoeveelheden aan de noordkant en frankrijk natuurlijk maar goed, alle beetjes helpen.

Omstandigheden schijnen goed te zijn als ik de verhalen zo lees (niet zo dramatisch als vorig jaar aan de noordkant) en als ik dan mag kiezen heb ik liever hele week lekker veel zon dan veel sneeuwval. Al is een dagje poederskien ook heerlijk natuurlijk. Over 3 weken gaan we weer naar Wolkenstein! Met de sneeuwval en aanhoudende winter zullen de condities er alleen maar beter op worden. Veel plezier allemaal.

Groeten

Henrik Mulder | 30-01-2015 - 13:01

Niels Engelaar

Hallo @Johann @michael,

Als ik zo vrij mag zijn om advies te vragen.

Wij willen zaterdag (morgen) halverwege de middag aankomen in Saint francois longchamp. In eerste instantie hadden we gepland om om zaterdag 3:00 te vertrekken. Raad je ons met de huidige condities en voorspellingen aan om wellicht al vanavond laat in de avond te vertrekken?

Alvast hartelijk dank.

Niels Engelaar | 30-01-2015 - 13:40

Mark (& Monique)

@Eric Kromhout.

Allereerst dank voor je reactie. Je posts zijn top, graag blijven doen!

Ik wilde aangeven dat ik juist de interactie hier in de app erg leuk vind. Jammer dat je hier niet meer tijd voor hebt.

Wij zijn vanaf 13 februari in Kirchberg, wellicht treffen we elkaar.

Mark en Monique.

Mark (& Monique) | 30-01-2015 - 14:42

Arjan Drost

Jack Engelen. Enig idee hoe het er in die regio voor staat? Reutte, Berwang etc?

Arjan Drost | 30-01-2015 - 15:32

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Niels. Ik verwacht geen zware sneeuwval onderweg. In de buurt van je bestemming kunnen nog wel enkele sneeuwbuien tot ontwikkeling gaan komen. Ik zou vanavond al vertrekken. Zijn jullie morgenochtend betijds op de bestemming en kunnen jullie nog lekker even de rustige pistes (wisseldag!) verkennen. Je ontloopt tevens het altijd drukke bestemmingsverkeer op zaterdag.
Veilige reis en veel plezier :-)
Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 30-01-2015 - 15:53

Stijn Lecomte

Vanavond vertrekken richting Risoul!

Stijn Lecomte | 30-01-2015 - 16:11

Johan Kokken

@michael: bedankt voor de reisinfo. Ook wij gaan naar SFL.
@niels: veilige reis!

Johan Kokken | 30-01-2015 - 16:43

Niels  van Bockel

Vorige week nog met 85 cm prima kunnen skiën in la Plagne. Nu 150 cm! Toch 2 weken te vroeg geboekt.. Nog even de lotto winnen en ik sta weer tot mijn knieën in de poeder ;-)

Niels van Bockel | 30-01-2015 - 16:45

Harm V

Laatste update vanuit Neukirchen van mijn kant: vandaag begonnen met intensieve sneeuwval en door de harde wind op de berg lagen alle liften eruit. Daardoor hebben we lekker vanaf het middelstation met de kids geskied wat prima te doen was in de luwte van de berg. Iedereen nog veel plezier en tot volgend seizoen.

Harm V | 30-01-2015 - 17:05

Lique 01

@Carin L en @ Harm Verwijs. Superupdates weer! Er staat ons iets moois te wachten over twee weken! Dank jullie wel en een hele goede reis terug! Hoop toch echt dat iemand jullie gaat vervangen de komende week!

Lique 01 | 30-01-2015 - 17:23

Wouter Geels

Laatste update uit la Plagne

Vandaag veel sneeuw gehad. In de ochtend was het echt slecht, liften gingen pas rond. 10:30 open. Zicht was laat op de ochtend dramatisch waardoor skiën/snowboarden toch wel onplezierig werd. Rond het middag uur trok het wat open om vervolgens, een paar uur later, weer dicht te trekken. Het sneeuwt nu opnieuw behoorlijk door. Ik denk dat er op gunstige hellingen een meter is gevallen laatste 2 dagen. Pistes liggen er toch nog goed bij, je kunt relatief veilig heerlijk poederen hier tussen en langs de pistes. Er wordt zaterdag nog meer sneeuw verwacht en volgens mij wordt het daarna beter. Geluksvogels die morgen aankomen!
Ik heb hier vele mensen auto's uit zien graven en kettingen zien leggen, wij gaan ze morgen vroeg bij beide auto's om leggen. Ben benieuwd hoe mensen de ruim 20 haarspeldbochten naar boven gaan nemen morgen! Veilige reis allemaal en have fun in de sneeuw!

Wouter Geels | 30-01-2015 - 17:33

Eric Kromhout

@mark (&Monique) Erg toevallig dan ben ik er ook. Wie weet is afspreken aldaar en mocht je een week gaan dan weet ik uit heel betrouwbare bron dat er ook een tv programma zit.....het is hier fantastisch.....

Maar maak je profiel hier af dan voeg ik jullie toe en kan ten alle tijde dan rechtstreeks een bericht sturen.

Ps Voor de liefhebbers er is komend weekend in Fieberbrunn een Freeride World Tour evenement. Dat wordt spectaculair. Mocht je in de buurt zijn dan....zou ik daar is gaan skieen en kijken. Helaas ben ik zelf niet in de buurt.

Eric Kromhout | 30-01-2015 - 18:01

ilse nijhof

Laatste update PDS: vanaf half 11 tot de liften dicht gingen aan het boarden geweest. Zal inmiddels wel een meter bij zijn gevallen. Avoriaz, morzine, les gets en chatel aangetikt zonder een bus te hoeven nemen dankzij de nieuwe verbinding tussen linga en super chatel. Heerlijk gepoederd , zicht was goed te doen, trok zelfs nog even open smiddags. Wij hebben de kettingen er al onder en we staan in een overdekte garage, anderen zijn hun auto's aan het uitgraven en kettingen aan het leggen. Zal nog wat foto's op de app uploaden onder chatel. Helaas morgen weer naar huis.

ilse nijhof | 30-01-2015 - 18:03

Ruba

Fiss-Serfaus-Ladis : hele dag gesneeuwd, beste pistecondities en varianten. Kom reeds jaren daar, maar nog nooit zoveel goede en veel sneeuw gehad als dit jaar. Direttissima vandaag geopend, lag na preparatie 30 cm poeder op. En men verwacht de komende dagen nog tientallen cm's, weliswaar bij diepvriestemperaturen. Voorzichtig bij variant fahren, lawinegevaar is acuut aanwezig. Vandaag spontane lawine op zuidflank, 100 m bij 50 m en gemiddeld halve meter dik, is 250 cube sneeuw dat zonder uitlokking in beweging kwam.

Ruba | 30-01-2015 - 21:10

Tobias Bijkerk

Inmiddels een sneeuwdek van 4 centimeter ontstaan in Diepenveen:) toch ook wel leuk in je eigen landje

Tobias Bijkerk | 30-01-2015 - 22:06

Niels Engelaar

@Michael ontzettend bedankt! Ook voor afgelopen weken natuurlijk. @johan bedankt en jullie ook. Uiteraard ook voor alle anderen. Have fun! ❄?

Niels Engelaar | 30-01-2015 - 22:14

Pieter van Mersbergen

Kleinwalsertal, heel de dag gesneeuwd, desondanks super goede condities, alle pistes open gewoon top!

Pieter van Mersbergen | 30-01-2015 - 22:15

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord