Sneeuwbuien oostelijke Alpen

De verschillen tussen de noordelijke en zuidelijke Alpen waren gisteren groot. Niet vreemd als je naar de weerkaarten kijkt, waarbij ten noorden van de Alpenhoofdkam door stuwing talrijke sneeuwbuien tot ontwikkeling kwamen. Hierdoor waren de ski en snowboard omstandigheden in deze omgeving niet om over naar huis te schrijven, en was de bewolking vaak spelbreker waarbij je soms geen hand voor de ogen zag. Deze trend met sneeuwbuien voor de noordkant zet zich de komende week nog even voort, maar worden Franse en zuidoostelijke Alpen aan het eind van de week ook weer eens even lekker wit opgefrist. Zo lijkt iedereen aan de beurt te komen aankomende week!


Oben blau, unten grau in het Zwitserse Flims-Laax via Johan Steenstra

St Ulrich-Ortisei in het Italiaanse Süd Tirol. Volledig "Wetterbegunstigt"
tot in het dal. Via @App

Sneeuwbuien voor de oostelijke Alpen
Vandaag hebben vooral de oostelijke en Bayerische Alpen nog te maken met vrij actieve sneeuwbuien, en lekt in het zuidoosten van Karinthië zelfs tijdelijke wat zachtere binnen waardoor hier ook wat regen mogelijk is. De sneeuwbuien kunnen vandaag in de Oostenrijkse skigebieden nog tot in de middag actief blijven, maar zien we meer westwaarts in de Franse en later ook in de west Zwitserse berggebieden onder invloed van luchtdrukstijgingen de zon er op steeds meer plaatsen alweer bijkomen. Ook de westelijke Italiaanse Alpen "profiteren" vandaag weer volop van de noordstroming, en liggen door föhn verschijnselen te baden in de Alpenzon. De oostelijke Dolomieten en Venezianer Alpen hebben onder invloed van het mediterrane lagedrukgebied wat meer met bewolkte omstandigheden te maken, maar sneeuw van betekenis wordt in deze omgeving niet verwacht.


Actueel radarbeeld met vooral sneeuwecho's in Bayerische Alpen
en Oostenrijkse noord en centrale inner Alpine


Het sneeuwt lekker door in het Bregenzerwald - Warth (1625m)

Opnieuw sneeuw voor de noordzijde
Tip voor maandag. Ik zou er morgen vooral in de westelijke Alpen betijds op uit gaan trekken, want aan het eind van de ochtend neemt de bewolking in de westelijke bergebieden alweer snel verder toe. Op de weerkaarten zien we een actief lagedrukgebied ten noorden van IJsland liggen, en het bijbehorende frontensysteem zorgt dan in de middag vanuit het noordwesten voor opkomende sneeuwval. Naarmate de dag vordert zal de sneeuw zich dan verder oostwaarts richting de Oostenrijkse noordzijde gaan verplaatsen en kan er tot en met dinsdag gemiddeld tussen de 15 en 35cm sneeuw gaan bijvallen. Dinsdag dan vanuit het westen op de nadering van een mobiele trekrug weer tijdelijk droger, maar kan de sneeuwval in de oostelijke Alpen tot in de middag nog blijven aanhouden.


Ook in de Bayerische Alpen volop sneeuw. Winklmoosalm (1160m)

Sneeuwklapper eind van de week?
De situatie aan het eind van week luistert zoals wel vaker bij zuidelijke storingen het geval is erg nauw. Vanaf donderdag liggen de Alpen onder invloed van een complex lagedrukgebied, dat met meerdere kernen boven Europa actief is. Op hoogte stroomt tegen die tijd een portie vochtige en ijskoude lucht over delen van west en midden Europa uit, en splitst zich aan de zuidflank van het complexe laag een aparte lagedrukkern af. Zowel ECMWF als GFS ondersteunen deze situatie en concentreert de bijbehorende sneeuwval zich in eerste instantie op de Franse Alpen. Op vrijdag lijkt de sneeuwval zich meer op het zuidoosten van het Oostenrijkse Karinthië te gaan concentreren, en dat is goed nieuws voor deze omgeving want ze kunnen hier wel wat sneeuw gebruiken met de noordelijke sneeuwfeestjes van de laatste tijd. Aandachtspunt op donderdag voor de Franse Alpen is nog even de sneeuwvalgrens, want de warme sector ligt hier net in de grenslaag van deze omgeving. Iets wat we de komende dagen nog even nog goed blijven monitoren!


ECMWF prognose op 500hPa (5500m), met een afsplitsend laag
boven het noordoosten van Italië.

Neerslagprognose GFS is iets teruggeschroefd, maar nog altijd de metergrens
accumulatief t/m zondag binnen handbereik. Het ECMWF
is vooralsnog iets voorzichtiger

Met deze mooie vooruitzichten sluiten we dan weer af en melden wij ons graag morgen weer. Een fijne dag nog!

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Jan Post

Goedemorgen
het sneeuwt lekker door in Ellmau en de vooruitzichten zijn dat het de komende dagen blijft sneeuwen.

mvg jan post

Jan Post | 25-01-2015 - 08:34

Eefje ....

@Jan, goed om te horen! Wij zitten er over twee weken :-)

Eefje .... | 25-01-2015 - 08:39

Bram Heijnen

Vandaag voor het eerst weer op de latten, heb er zin!!! Königsleiten ontdekken.

Bram Heijnen | 25-01-2015 - 08:47

Dolf Gerbers

Als ik de voorspellingen zo zie is die enorme sneeuwdump al langzaam aan het verdwijnen van de kaarten. Benieuwd hoe jij dit ziet, Michael!

Dolf Gerbers | 25-01-2015 - 08:51

Els Van Rillaer

@Jan: leuk berichtje om wakker te worden. Wij zitten er binnen drie weken met de Belgische krokusvakantie. Plezant als er een deel sneeuw gaat bijvallen.

Els Van Rillaer | 25-01-2015 - 08:53

Mandy B.

Laat die sneeuw maar komen! over 5 weken staan ook wij op de latten in ellmau :)

Mandy B. | 25-01-2015 - 09:12

Paul 67

Als het zo blijft sneeuwen toch maar even richting SkiWelt voor sessie twee van het seizoen 14/15 :-)

Paul 67 | 25-01-2015 - 09:16

aadje bergmans

dolf. dat heb je goed gezien.. helaas, de meters sneeuw gaat er niet komen,, en waarschijnlijk de halve meter ook niet.. zijn weer een beetje te voorbarig geweest.. het was als zeker dat het ging gebeuren, maar dan als een duvel uit een doosje.. hele andere kaarten, en weg is de grote dump.. hahahahahah . zo zie je maar.. voor de zoveelste keer dit jaar.. niet tever voorruit voorspellen . en zeker weten doe je als het is gevallen. je kan natuurlijk altijd nog terug vallen op de parameters .. neerslag is bijna niet te voorspellen.. DOE DAT DAN OOK NIET.. hahah .. geintje.

aadje bergmans | 25-01-2015 - 09:17

Pascal Neve

Vandaag vliegen naar Innsbruck, morgen skiën in Schlick 2000. Laat het poeder maar vallen. ♡skiën

Pascal Neve | 25-01-2015 - 09:18

Eric Kromhout

Gisteren waren de Hahnenkamm rennen. Had al iets van een voorspellende geest dat eea best afgelast zou kunnen worden of dat men lager kon gaan starten. Dit jaar dan maar is overslaan. Want een Hahnenkamm zonder Mausefalle is geen race. Dus maar in de berghut gekeken met nog een beetje skieen in Westendorf.

Hier ook de update gemaakt.

www.youtube.com/watch?v=GOFVMmzjqGM

Eric Kromhout | 25-01-2015 - 09:20

Snowboarder

Wat maakt iedereen zich toch druk om een meter sneeuw. Het wintert lekker in de alpen. Regelmatig valt er 10 tot 20 cm verse poeder bij Tot in de dalen. En dan schijnt weer een paar dagen de zon. Kortom helemaal top.

Snowboarder | 25-01-2015 - 09:22

aadje bergmans

zo is dat john meijer..
het gaat om wat er voor zeker voorspeld word, en dan ineens van de kaarten verdwijnt... das toch jammer voor de mensen die zich daar op gaan verheugen. voor mij maakt dat helemaal niks uit.. en lekker door winteren is perfect hoor.. niet ineens alles dicht door hevige sneeuwval en lawine gevaar etc.. wij gaan pas met de krokus, dus dat duurt nog vier weken, en ik weet vrijwel zeker dat het dan in ischgl gewoon heel goed te skien is.
fijne zondag nog.

aadje bergmans | 25-01-2015 - 09:41

Folkert-jan Oosterkamp

A.s zaterdag vertrekken Rii gerlos. We hebben er zin in! Iemand een update?

Folkert-jan Oosterkamp | 25-01-2015 - 09:50

Landhaus Sonnheim Lofer

update Lofer- Net als gisteren in het dal rond het vriespunt en in het skigebied momenteel 8 graden onder nul. Het heeft hier de hele nacht gesneeuwd en ook nu sneeuwt het nog. De intensiteit van de sneeuwval is overigens niet echt hoog, in het skigebied is er vanacht 10 cm nieuw gevallen in het dorp 5 cm. Maar kijken wat de rest van de week gaat brengen.
@ John Meijer - Je hebt helemaal gelijk, natuurlijk lijkt een dump van een meter of meer leuk als je achter je Computer in NL zit en pas een paar weken later gaat skien. Wanneer je hier op vakantie bent en je maakt zo'n mega dump mee, dan kun je het skien gewoon vergeten, veel liften draaien niet, pisten kunnen niet of nauwelijks geprepareerd worden etc. Beter een aantal keren kleinere hoeveelheden,........ dan moeten die natuurlijk wel vallen ;)

Grüß aus Lofer - Rob

Landhaus Sonnheim Lofer | 25-01-2015 - 09:53

Marco ski

Hoi

Ik verbaas me over de wat negatieve reacties op deze site.

Zijn we soms vergeten hoe de vooruitzichten waren 2 weken voor de kerst vakantie
Een en al droevigheid en de 1ste week was gewoon slecht.
Veel skigebieden gesloten of beperkt open. Mensen die geannuleerd hebben

Het is nu gewoon erg goed in de gehele alpen.

Dus geniet ook als het zicht wat minder id; het waait of koud is.

Er zijn veel wintersport gangen jaloers op deze condities en voorspellingen


Groet marco

Marco ski | 25-01-2015 - 09:53

dave van den Brink

#Eric super bedankt weer voor de update ziet er prima uit! 1 feb Westendorf!

Heren weermannen volg jullie elke dag voor de dagelijkse weerberichten.
Een stukje voorpret die ik niet wil missen.
Bedankt

dave van den Brink | 25-01-2015 - 10:21

Eveline Middelkoop

@Michael, wat betekent dit voor het Kleinwalstertal? Wij vertrekken donderdag of vrijdag naar Mittelberg. Wordt daar nu geen of weinig sneeuw verwacht?

Eveline Middelkoop | 25-01-2015 - 10:29

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Eveline. De vooruitzichten voor het Kleinwalsertal zijn uitstekend. Dit gebied valt ook onder de noordzijde en het sneeuwt er op dit moment van tijd tot tijd. Ook na het weekend gaat hier nog wat sneeuw bijkomen, en blijft het lekker winters koud.
Fijne vakantie alvast. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 25-01-2015 - 10:36

Eveline Middelkoop

Dank je wel Michael!

Eveline Middelkoop | 25-01-2015 - 10:42

Steve Eneman

Hier in Cervinia mooi weer , maar bijna alle liften dicht door de sterke wind . Jammer maar helaas .

Steve Eneman | 25-01-2015 - 10:52

Dirk Pieraert

Hier in het Kleinwalsertal inderdaad prima condities, alles pistes zijn open en liggen er prima bij. Vanmorgen heeft het zo'n 10cm gesneeuwd, nu nog lichte sneeuwval.

Dirk Pieraert | 25-01-2015 - 11:02

Edwin  van Eck

blij man hier,.. geen grote dump.. zat er al op te hopen.. zag ons al moeten overnachten in een gymzaal of hotel net voor valtho. wel een pracht van een opfrisser voor volgende week.

en zoals al het gehele jaar hebben de voorspellers hier de slag om de arm gehouden en aangegeven dat onzekerheden op de loer lagen.
gr, Edwin.

Edwin van Eck | 25-01-2015 - 11:03

Jan Post

@All
het sneeuwt al de hele ochtend in SkiWelt
en er is al een mooi laagje bij gevallen.
is ook wel welkom trouwens want aan het einde van de dag zijn de pistes erg ijzig.

maar voor iedereen die de komende weken hier komt geen stress want het is erg goed te doen.

mvg jan

Jan Post | 25-01-2015 - 11:19

Rik Maes

Waar er ook al een aantal weken geen sneeuw van betekenis viel is Tignes. Wij met de krokus die richting uit. Laat ons hopen dat het "dumpje" op het eind van de week werkelijkheid wordt!!

Rik Maes | 25-01-2015 - 12:04

Wouter Geels

Update uit La Plagne: temperatuur op 2000 is vermoedelijk rond vriespunt. Verder is het wisselvallig en wisselen sneeuw en een waterig zonnetje elkaar af. Boven wel wat wind, lager lijkt het windstil.
Ben benieuwd naar de dump einde van de week!
Veel plezier allen op de pistes

Wouter Geels | 25-01-2015 - 12:10

Duco Fluit

@michael, nu het deze weken zo koud is, is dat dan niet zo dat het in de voorjaars vakantie veel warmer is, of kan je daar niets over zeggen? Groeten Duco

Duco Fluit | 25-01-2015 - 12:38

Niels  van Bockel

@Wouter, veel skiplezier. Ik mis het nu alweer!

Niels van Bockel | 25-01-2015 - 12:46

Niels Kuip

Update vanuit Gerlos. Het is vanochtend begonnen te sneeuwen en het sneeuwt nog steeds. Pistecondities zijn prima. Vanochtend door een verse laag poeder geknald. Vanavond maar ff apresskien in de cincin. Gisteren erg (bier)grieperig.

Niels Kuip | 25-01-2015 - 13:20

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Duco. De actuele kou van nu zegt niets over het te verwachten weer met de krokusvakantie. Als we voorzichtig naar de langere termijn kijken lijkt een koude voortzetting de meest voor de hand liggende.
Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 25-01-2015 - 13:32

Ardien Ophof

@Michael. Kun je mij zeggen onder welke Alpen Madonna di Campiglio valt?

Ardien Ophof | 25-01-2015 - 14:51

Bianca Vet

Hier in werfenweng vandaag de hele dag geneeuwd. Heerlijk geskied ondanks het wat mindere zicht en de kou.

Bianca Vet | 25-01-2015 - 15:12

Sebastiaan  Vink

Hoi Rob wij gaan nu voor de tweede keer naar Lofer met de familie bedankt voor de info elke dag de kids vinden het echt een leuk gebied .groetjes Fam Vink

Sebastiaan Vink | 25-01-2015 - 15:24

Landhaus Sonnheim Lofer

@ Sebastiaan Vink - Thanks, voor mij een kleine moeite iedere dag even te updaten.

Grüß Rob

Landhaus Sonnheim Lofer | 25-01-2015 - 15:52

Serge P.

Vanwaar heb je die mooie foto bovenaan je weerpraatje? Die zou ik als wallpaper willen

Serge P. | 25-01-2015 - 15:54

Carin L.

Update vanuit Bramberg. Hele dag lichte sneeuw, matig zicht boven. Toch wel 15 tot 20 cm verse sneeuw boven, beneden enkele centimeters. Om vier uur een glimp van de zon mogen aanschouwen maar nu sneeuwt het weer tot in het dal.

Carin L. | 25-01-2015 - 16:30

Harald Bijlstra

@ardien ophof Madonna di campiglio ligt in de Dolomieten. Ten zuiden van de Alpen.

Harald Bijlstra | 25-01-2015 - 16:37

ilse nijhof

Update PDS - Chatel. In het begin wat bewolking maar later trok de lucht helemaal open en hebben we heerlijk van de zon genoten. Afgelopen nacht zo'n 10-15 cm nieuwe sneeuw ook in het dal. Het was een top dag!

ilse nijhof | 25-01-2015 - 16:53

ilse nijhof

Ps. Heb foto's geüpload

ilse nijhof | 25-01-2015 - 16:54

Stefan Kaptein

Vanuit Skiwelt Brixental kan ik melden dat het nu (17:15 uur) gestopt is met sneeuwen. Het heeft de hele dag lekker doorgesneeuwd en er is een lekker laag verse sneeuw bij gevallen. Ondanks het matige zicht naar boven gegaan (we komen uiteindelijk om te skiën) en hebben een Salvenronde gemaakt. Alle dalafdalingen gedaan (Brixen, Hopfgarten, Itter, Söll en Scheffau) en geconstateerd dat deze verse sneeuwlaag echt wel nodig was. Gisteren de ski's weggebracht om ze laten slijpen en waxen en dat was geen overbodige luxe. Door de verse sneeuw zijn alle ijsplaten verborgen, maar je komt ze wel tegen dus dan zijn scherpe ski's een must. De voorspellingen voor morgen zijn gunstig, dus we gaan eens kijken in Saalbach Hinterglem Leogang. Ben er nog nooit geweest en Eric zal ons een rondleiding geven door het gebied. Ik laat weten hoe het geweest is. En voor iedereen die zich zorgen maakt voor het Brixental, niet nodig, het ligt er allemaal top bij. Slechter dan de kerst kan bijna niet.

Stefan Kaptein | 25-01-2015 - 17:20

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Serge. Die heb ik van Twitter afgeplukt. Volgens mij kan je hem uit het weerbericht met "afbeelding opslaan" hier vanaf plukken. Mocht het niet lukken, dan wil ik hem wel mailen.
Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 25-01-2015 - 18:03

robert wilke

Gerlosplatte hele dag sneeuw gehad, toch wel weer lekker door verse sneeuw geragd, zich was af en toe zeer goed, maar als je dacht we pakken de lift nog maar een keer was het totaal anders, je zag echt niets meer. Hier is het nu ook gestopt met sneeuwen.
Morgenvroeg krijgen we nog wat sneeuw en begin van de middag zou de zon komen, kijk morgen ff
of ik dan nog wat leuke foto's kan maken en plaatsen.
GR uit Silberleiten.

robert wilke | 25-01-2015 - 18:38

Els Van Rillaer

@Stefan@Erik: heerlijk om mijn dag af te sluiten en binnen enkele uurtjes te gaan slapen. Zo ga ik weer een ganse week goed kunnen gaan werken.

Els Van Rillaer | 25-01-2015 - 19:46

Kris Mampaey

Heerlijk dagje in Tignes gehad. Prima condities met enkele cms vers deze ochtend. Namiddag de pistes vrij ijzig.

Kris Mampaey | 25-01-2015 - 19:51

Peter Arrebout

Vandaag weer een update uit Kaltenbach.
We begonnen de dag met sneeuw,en gedurende de dag werd het beetje bij beetje beter.
Zelfs eind van de dag zagen we blauwe stukken aan de hemel.
Al met al een goeie dag gehad.
Met een te gekke afsluiting in de postalm.
Tot morgen met waarschijnlijk een zonnige dag.

Peter Arrebout | 25-01-2015 - 20:54

Mark (& Monique)

Update Kaltenbach. Gisterenochtend aardig zicht en prima pistes, 's middags dichte mist en spookachtig. Vandaag sneeuw en ook matig zicht. Die combinatie is voor de liefhebbers. Morgen zon verwacht, dus normaalgesproken topdag in het vooruitzicht. Opvallend: weinig goede wifi verbindingen hier dus geduld met de updates. Even wennen maar tevens verademing... ?

Mark (& Monique) | 25-01-2015 - 21:16

Tobias Bijkerk

@Michael Verschillende media melden dat in de tweede helft van komende week weer serieus kans is op sneeuwval in Nederland. Ik ben benieuwd hoe jij hier naar kijkt en of we daadwerkelijk weer sneeuwpoppen kunnen bouwen in Nederland:)

Tobias Bijkerk | 25-01-2015 - 21:21

Mark (& Monique)

@snowman. Vanavond gegeten bij restaurant hotel hochzillertal ?

Mark (& Monique) | 25-01-2015 - 21:22

Mark (& Monique)

@ Peter. Morgen even gedag zeggen ?

Mark (& Monique) | 25-01-2015 - 21:23

Matt Snowman

Toch ook wat sneeuw in de Zugspitzarena bij Lermoos en Ehrwald. Maar het hield niet over, zo'n 10 cm op de bergen. Nog steeds ijzige platen, vooral wat hogerop. Zelfs ijsblokken gezien. Oppassen dus. Veel plezier voor iedereen!

Matt Snowman | 25-01-2015 - 21:52

Clemens Gjertsen

vraagje aan de weermannen: ik zie in veel kaarten de aanduiding voor sneeuwval niet in mm of cm staan maar in kg/m2. Is er iets zinnigs te zeggen over de relatie met sneeuwhoogte, uitgaande van sneeuw die onder nul valt?

Clemens Gjertsen | 25-01-2015 - 22:17

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Tobias/All Tav naderend Nederlands winterweer: ik kom daar morgen in een special in het Alpenweerbericht uitgebreid op terug!
Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 25-01-2015 - 22:19

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Clemens. Goede vraag. Een paar weken terug hadden we hiervan nog een leuk voorbeeld. Optisch was er op sommige plaatsen 30cm of meer gevallen, terwijl er in "dichtheid" werkelijk maar 15cm gevallen was. Deze sneeuw viel onder een extreem lage dauwpunt temperatuur, waardoor deze zeer luchtig van structuur was. De sneeuwkristallen bestaan dan voor een groot gedeelte uit lucht. Deze luchtige sneeuw die in de Rocky Mountains bekend staat als "Champagne Powder" valt in de Alpen niet al te vaak. Het is wel een lust om in deze sneeuwsoort te kunnen skiën of boarden. Je weet niet wat je meemaakt .....het is net of alles vanzelf gaat!! Heb het zelf een keer in Steamboat Springs ervaren ;-)
Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 25-01-2015 - 22:33

MandlWand Lodge Mühlbach am Hochkönig

Sinds gisteren zo'n 25cm neuschnee. Nu sneeuwt het, maar de fut is er uit.

MandlWand Lodge Mühlbach am Hochkönig | 25-01-2015 - 22:34

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord