Sneeuw en vorst luiden wintertijd in

Weersituatie algemeen
Een depressie boven het Iberische Schiereiland trekt verder naar het oosten en zal vooral de westelijke en zuidelijke Alpen gaan beïnvloeden met meer bewolking en eerste neerslag. Tegelijkertijd nadert vanuit het noorden een actief koufront de Alpen welke  zaterdag voor een markante winterinval in de Alpen zal gaan zorgen. Vandaag geleidelijke toenemende bewolking gevolgd door eerste neerslag. Zaterdag winterinval, sneeuwvalgrens dalend tot in de dalen. Zondag en ook de eerste dagen van de nieuwe week koud winterweer.

Waarschuwing: In het weekende van noord naar zuid  "Wettersturz".  Sneeuwval tot in de dalen, matige tot strenge vorst in hooggebergte

Weerpraatje
Gisteren konden we ons nog verheugen op 30 tot 35 cm Neuschnee voor de Alpen. Gistermiddag werden, eigenlijk al een beetje vewacht en gehoopt, de neerslag hoeveelheden naar boven tot bijgesteld en vooral in Oostenrijk gaat meer sneeuw vallen. De vraag is of ze hier in Sölden alwaar de FIS SKIWELTCUP OPENING 2012 zal plaatsvinden (27 oktober openen de dames het WM-Winter 2012/13 seizoen op de Rettenbachgletscher) blij mee zullen zijn. Blizzard conditions op de Rettenbachgletscher zouden best wel eens "roet in het eten" van dit evenement kunnen gaan strooien.


Sölden 24 oktober: stilte voor de "sneeuw"storm en ski-spectacel

Vandaag neemt in de westelijke Alpen op nadering van het laag boven Iberische Schiereiland de bewolking toe en an snel gaat het in de Franse Alpen  en zuidelijke Zwitserse Alpen regenen. Meer naar het noorden en oosten kan de zon nog acte de presence geven maar ook daar gaat de bewolking gaandeweg de dag toe nemen en krijgt de zon het steeds moeilijker. Later in de middag en in de avond volgt dan ook hier eerste neerslag. In de oostelijke Alpen is het ook gedaan met het Goldener Oktober weer. Ook hier vanuit het zuiden en later westen toenemende bewolking gevolgd door eerste neerslag in het zuiden. Meer naar het noorden ook hier een  wisselwerking tussen overtrekkende bewolking en zonnige momenten. Het is nog zacht met temperaturen van een graad of 3 tot 5 op 2000 meter, -2 tot 0 graden op 3000 meter en -5 graad op de hoogste Alpentoppen.Het nulgraden niveau ligt tussen de 2600 en 3100 meter. De neerslag valt in de zachte lucht tot circa 2200 a 2500 meter vooralsnog in vloeibare vorm, in de avond dan van het noorden uit sneeuw tot circa 2000 meter.


Frontale bewolking vanmorgen boven de Bernerlapen (Adelboden)

Bitterly cold en sneeuw
Voor het weekend "trüb" met regen en sneeuw. In de ochtend daalt de sneeuwvalgrens in de westelijke Alpen rap tot in de dalen en tot de avond kan er 15 tot 30cm Neuschnee gaan vallen. Met gunstige (Nord)stau effecten is lokaal 40cm mogelijk. In de oostelijke Alpen komt de koude lucht er iets later in. In de ochtend sneeuwt het tot 1200 meter en in de loop van de middag daalt dan ook hier de sneeuwvalgrens tot in de dalen. In het zuiden kan de zachtere lucht zich nog het langst persisteren en valt er sneeuw vanaf circa 1800 tot 2000 meter, in de avond daalt dan ook hier de sneeuwvalgrens tot 800 a 600 meter.  De temperaturen gaan over de hele linie en in alle hoogtes markant onderuit. Zo vriest het in de koude lucht boven de 3000 meter 12 tot 14 graden en op 2000 meter is het met -8 tot -10 graden ook wel gedaan. Wat minder koud wordt het aan de Alpenzuidkant, maar met een in kracht toenemende noordelijke wind is het ook hier gewoon bitterly cold.

Maandag komt de atmosfeer onder zwakke hogedrukinvloed langzaam weer tot rust. De neerslag trekt zich in de oostelijke Alpen terug. Dinsdag en woensdag dan weer kans op winterse Hochnebel met daarboven een mix van  zon en overtrekkende wolken. Het is koud met in de nacht bij opklaringen boven de verse sneeuw matige en lokaal  strenge vorst. In de bekende "Kältelöcher" (dalen op hoogte) kan het lokaal ook zeer streng gaan vriezen, mocht het er langer opklaren dan is in de Glattalp of Funtensee meer dan 20 graden vorst zeer goed mogelijk.  


Ook in dit mooie gletsjergebied (wie weet waar dit is mag het zeggen) gaat
30 tot 40 cm sneeuw vallen (archieffoto)

Tijdelijk zachter ?
Na woensdag worden de verwachtingen onzeker. Uitgaande van een actieve depressie in het zeegebied tussen IJsland en het Verenigd Koninkrijk wordt met een in kracht toenemende zuidwestelijke stroming minder koude lucht naar de Alpen getransporteerd. Vooral het ECMWF laat de temperaturen weer behoorlijk oplopen, dit geldt met name voor de Alpennoordkant waar een opkomende föhn nog een extra steentje bijdraagt. De koude lucht kan zich aan de beschutte zuidkant van het Alpenmassief en de Povlakte goed  vastzetten, hier zal het in de tweede helft van de week dan ook maar nauwelijks opwarmen. Het GFS is wat minder voortvarend met de warme kliek. Volgens dit model verloopt het opwarmen een stuk minder vlot en is het slechts van tijdelijke aard.

Donderdag volgt, afgaande op GFS, op nadering van een nieuwe storing bewolking en neerslag. Vrijdag dan koufront passage en opnieuw kouder weer met sneeuw in de bergen waarbij de sneeuwvalgrens weer daalt tot 1000 meter of nog wat lager. Het ECMWF komt met een soortgelijke drukverdeling maar laat  de depressie boven de Atlantische Oceaan wat verpieteren met als resultaat dat de koudere lucht niet tot de Alpen kan doorschuiven. Laten we dus maar uitgaan van het GFS model (het model had de komende  koude inval ook duidelijk eerder opgepakt dan de Engelsen) en er van uitgaan dat het na een tijdelijke opwarming vanaf vrijdag opnieuw kouder wordt met verse sneeuw in de Alpen.

Morgen maar eens verder kijken, dan met onze nieuwe Alpenweerman "Michael van der Poel". Een fijne dag ciao en denk eraan, morgen komt de winter ! 

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Chris

In de Ardennen en in het noorden van Nederland zijn al de eerste sneeuwvlokken gemeld vanavond. Hopelijk een voorsmaakje van een prachtige winter en terug een schitterend skiverlof in Ellmau in februari. Is nog ver weg maar zie er nu al terug naar uit!Chris | 26-10-2012 - 20:21

Carl Bosmans

In winterberg de eerste witte plaatjes gespot. Ook in de Ardennen is er droge sneeuw gevallen.

En dan de gfs kaarten er even bijgenomen. Volgende week krijgen de Alpen nog meer sneeuw.

Sommige gebieden zullen eind volgende week zelfs naar hoogtes gaan boven de 100cm. Ik vermoed ook dat er gebieden vroeger gaan opengaan. Op langere termijn blijft het koud. De Alpen wordt een koude bel die de koude blijft aantrekken.

Carl Bosmans | 27-10-2012 - 08:10

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord