Winter gaat tandje hoger schakelen

Gisteren kon er vooral inner-alpine en aan de Alpennoordkant nog wat zonne-energie "getankt" worden en lokaal werd er zelfs 5 a 6 uur zonneschijn geregistreerd. Elders bleef het bij een mix van opklaringen en overtrekkende  wolken(velden). De zuidwestelijke Alpen en de Alpenzuidkant hadden vooral te maken met de invloed van het Middellandse Zee laag, het was er bewolkt en er viel met een matige Südstau steeds weer wat sneeuw.


Winterwonderland en veel zon Davos (Davosersee) gistermiddag


föhnige luchten boven de Serfauser Alpen (foto Wim Voerman)

Kouder
De hoogste temperaturen werden aan de centrale Alpennoordkant gehaald, hier steeg het kwik mede ondersteund door de Südföhn tot 2 a 7 graden en op 1500 meter werden 3 tot 5 graden gehaald. Vandaag komt er van west naar oost geleidelijk een einde aan de zachtere zuidoostelijke stroming. In de ochtend worden aan de oostelijke Alpen(noordkant) de hoogste temperaturen gehaald, vanaf het middaguur zal het kwik dan een geleidelijk neerwaarts trend gaan inzetten en rond middernacht bevinden de Alpen zich dan weer in de koudere lucht. (op 1500 meter -2 tot -4°). De Südstau neemt van west naar oost eveneens in kracht af en de neerslag dooft van het westen uit langzaam maar zeker uit. De sneeuwvalgrens pendelt daarbij algemeen tussen de 600 en 900 meter. Vrijdag krimpt de wind verder naar het noordoosten tot noorden en wordt er nog iets koudere lucht aangevoerd. (op 1500 meter -4 tot -6 graden). Het is meest bewolkt en vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam kan wat (lichte) sneeuw uit de bewolking neerdwarrelen.


Actuele radarbeeld (bron WetterOnline.de)
 

Zaterdag krijgen we te maken met de invloed van een depressie die ver weg op de noordelijke Atlantische Oceaan ligt. De kern vinden we terug in het zeegebied tussen Groenland en IJsland en een markant front (occlusie) strekt zich helemaal uit vanaf de Noordkaap tot de Straat van Gibraltar. Zaterdagmiddag trekt het front met meer bewolking en neerslag de Alpen binnen. Met het oostwaarts verplaatsen gaat de activiteit er tegenwerking van hogedruk er echter uit en komt het front ergens boven de centrale Alpen tot stilstand en vloeit vervolgens samen met het daar nog aanwezige Middellandse Zee laag.


GFS zaterdag, een occlusiefront nadert de Alpen maar verliest
tegelijkertijd aan activiteit

Omdat het front boven de centrale Alpen quasi stationair komt te liggen kan er in de oostelijke Zwitserse Alpen en westelijke Oostenrijkse Alpen ook zondag nog wat sneeuw vallen, zwaartepunt dan in de noordelijke Staugebieden. De westelijke Alpen moeten het vooral doen met de neerslag op het passerende front op de zaterdag. Zaterdag is het even een tikkeltje zachter in het voorveld van het koufront. Zondag bevinden we ons weer in wat koudere lucht met een sneeuwvalgrens die op beide dagen tussen de 600 en 1000 meter zal zitten. Grotere Neuschneehoeveelheden worden er overigens niet verwacht, reken op 10 tot 30cm, lokaal wat meer (Norweststau gebieden) en lokaal ook minder (zuidkant, inner-alpin


Neerslaghoeveelheden berekend door eht ECMWF cumulatief tot maandagnacht

Meer sneeuw
Maandag trekt een tussenhoog over de Alpen, in de koudere lucht kan het in de nacht op maandag en op maandag onder een heldere hemel en bij wegvallende wind behoorlijk afkoelen met in de nacht en ochtend matige en ook strenge vorst. Overdag een mix van wolken en zon met in de dalen kans op Hochnebel. In de loop van de namiddag en avond neemt vanuit het noordwesten de bewolking weer snel toe en tegen middernacht gaat het sneeuwen.De sneeuwval zal zich in de nacht op dinsdag en dinsdag over vrijwel het gehele Alpengebied uitbreiden met uitzondering  van de zuidelijke Franse Alpen.

Dinsdag en woensdag doet het Azorenhoog dan weer een poging om zijn invloed over de Alpen uit te breiden. In eerste instantie lijkt dit ook te gaan lukken maar uiteindelijk lijkt het toch te moeten moeten buigen voor een zeer actieve depressie (koude vortex) die vanaf het hoge noorden Scandinavië gaat induiken en in het weekend verder naar het zuid(oosten) zal afzakken.Het systeem  zorgt er tevens voor dat de polaire jetstream een vrij zuidelijke en steeds meer noord-zuid georiënteerde (meridionael) koers gaat volgen.


ECMWF 1 februari, lagedruk en diverse storingen bepalen het weerbeeld
in Europa en de Alpen

Het systeem neemt in zijn kielzog koude en steeds weer vochtige lucht met zich mee. Diverse lagedrukgebieden en fronten zullen met een noordelijke stroming periodiek voor sneeuwval gaan zorgen en voor een uitermate onbestendig weertype gaan zorgen. Hoe dat allemaal in details gaat verlopen is sterk afhankelijk van de precieze stroming, koers lagedrukgebiedjes en verloop van de jetstream. Datzelfde geldt ook voor de neerslaghoeveelheden (sneeuw). Het ECMWF berekent tot 1 februari neerslaghoeveelheden die tussen de 80 en 120mm gaan uitkomen, lokaal ook nog meer. De hoogste waardes zien we langs de gehele Alpenhoofdkam en met name de Norweststau gebieden. Gezien de lange verwachtingstermijn wil ik daar nog even geen gedetailleerde uitspraken over doen, dat de constellatie potentie heeft voor veel sneeuw is een feit (let wel -"potentie")

Tot zover voor dit moment vanuit een föhnig Oberwallis, het is droog en de temperatuur in de weerhut bedraagt 2.3°. Fijne dag

21h00 Update sneeuwfont zaterdag met aandacht voor reisverkeer wintersport

Verraderlijke gladheid
Al dagen berekenen de modellen voor zaterdag een "dooi aanval" vanuit het westen. Een markant front (occlusie) loopt van het noorden van Noorwegen helemaal door over het Iberische Schiereiland. De bijbehorende bewolking en neerslag zal in de nacht van vrijdag op zaterdag van het westen uit België en Nederland binnentrekken. De timing is niet optimaal omdat het voor het front in de namiddag en avond nog weer flink kan afkoelen tot enkele graden onder het vriespunt. De eerste neerslag die mede door de invloed van het relatief warme Noordzeewater in de kustgebieden waarschijnlijk als regen of natte sneeuw zal vallen kan dan voor verraderlijke gladheid gaan zorgen.

Sneeuw vooral landinwaarts
Wat verder landinwaarts krijgen we met een complexe situatie te maken, de temperatuur van de verticale luchtkolom zal met hoogte wat stijgen maar de onderste luchtkolom is nog steeds koud. Daardoor kan de neerslag in allerlei vormen gaan vallen en hier moet men rekening houden met gladheid en verraderlijke (weg)omstandigheden waarbij we vooral het voorkomen van ijzel goed in de gaten moeten houden. Nog verder landinwaarts zal de neerslag geruime tijd als sneeuw gaan vallen, dit kan natte sneeuw zijn maar zeker ook droge sneeuw en daar kan zich ook een sneeuwdek(je) van enige centimeters gaan vormen. Met het verder opdringen van de zachtere lucht en een naar west ruimende wind zal de temperatuur geleidelijk in alles hoogtes gaan stijgen en zal de neerslag overgaan in ijsregen en later regen.


Positie front -neerslaggebied zaterdagmiddag 12h00

Het front is zuidwest-noordoost georiënteerd, om dat het in westelijk richting trekt betekent dit dat naar het zuiden de neerslag wat later op de dag zal volgen. Rond het middaguur is de neerslag tot over een groot deel van Duitsland en Frankrijk gevorderd en in de namiddag en avond moeten ook Alpen er langzaam aan geloven. Omdat er boven het continent nog koudere lucht aanwezig is zal deze neerslag langere tijd als sneeuw gaan vallen, later in de middag en avond gaat de sneeuwval dan in de lager gelegen gebieden ook hier hier in ijsregen en regen over met ook hier weer kans op ijzel (Glatteis). Het reisverkeer van en naar de Alpen moet zaterdag dus rekening houden met opkomende sneeuwval en de daarbij behorende ongemakken. Vooral in de hogere delen van Duitsland en Frankrijk maar ook in België kan sneeuw van betekenis gaan vallen. In de avond dan inzettende sneeuwval met zwaartepunt aan de noordkant van de Alpen.


Vooral zaterdagmiddag en avond sneeuw in Duitsland 

Ook in de nacht op zondag en zondag overdag zal vooral in de noordelijke Alpen sneeuw vallen die deels een buiig karakter zal hebben. Grotere problemen worden er niet verwacht, hou echter toch rekening met vertragingen door de sneeuwval en zorg er in ieder geval voor dat u goed voorbereid bent. Het reizen zonder winterbanden is zonder meer af te raden en zorg voor de zekerheid ook dat de sneeuwketttingen in de kofferbak liggen. Diegenen die flexibel zijn wordt geadviseerd om vrijdag te vertrekken of anders vrijdagavond of in de nacht op zaterdag. Hou verder vooral de weer en verkeersberichten goed in de gaten.

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Skiwi The Fast

Heb al even de GFS en EC 00h en dat ziet er toch extreem uit voor eind volgende week.

Geaccumuleerd sneeuw tot volgende week zondag: www2.wetter3.de/Animation_00_UTC_025Grad/240_24.gif

Nog een beetje ver af, maar gezien de consistentie nu al een paar runs na elkaar en gezien het feit dat ECMWF en GFS nagenoeg op 1 lijn zitten geloof ik wel in de kansen op een MEGAdump in de 2de helft van volgende week.

Benieuwd naar jouw kijk op de zaak Johann

Skiwi The Fast | 22-01-2015 - 08:09

Harm R.

Ik verwacht dat Johann dat ook in de picture heeft. Het staat al een paar dagen op de kaarten, maar sinds gisterenavond pas echt extreem.. Het wordt steeds spannender naar eind volgende week en wat een reisdagen worden dat zeg! Wij vertrekken volgende week vrijdagavond laat richting Franse Alpen.. Dat wordt lachen...

Harm R. | 22-01-2015 - 08:25

Cheese  Curve

Konigsleiten 8:30, half bewolkt en nul graden, laatste skidag. Morgen maar eens met de arreslee en inpakken voor vertrek zaterdag.

Cheese Curve | 22-01-2015 - 08:29

Edwin  van Eck

Wel graag die mega dump even voor het weekend, en daarna weekje zon.
31 jan. naar VALTHO.

Edwin van Eck | 22-01-2015 - 08:31

Steven V.

@skiwi
Als dit werkelijkheid wordt, dan kan de krokusvakantie niet meer stuk.

Steven V. | 22-01-2015 - 08:37

Niels  van Bockel

La Plane 8.30 uur: Half bewolkt en het wordt steeds lichter. Donkere luchten trekken langzaam weg. Temps ong -7.

Niels van Bockel | 22-01-2015 - 08:42

Skiwi The Fast

@Steven V. Inderdaad, en laat ik nou net dan in Seefeld in Tirol zijn ;)

Trouwens, voor de hogere gebieden kan de rest van het seizoen dan niet meer stuk...

Skiwi The Fast | 22-01-2015 - 08:59

Martijn vd Berghe

@Johann: bedankt voor je update. Dit bericht maakt het verlangen naar de bergen (krokusvakantie) alsmaar groter.

Martijn vd Berghe | 22-01-2015 - 09:03

David T

31 jan franse alpen. Dump altijd welkom, liefst 30 jan dan :-)

David T | 22-01-2015 - 09:11

Kris Mampaey

Zeer verstandig Johann dat je de "mogelijk" dump nog even aanziet.
Ik hoop op sneeuw volgende week tijdens mijn week in Tignes, maar een doemscenario waarbij we door teveel sneeuw niet meer kunnen skiën, of dat we zelfs niet kunnen vertrekken op zaterdag, hoeft voor mij niet. Voldoende vers om heerlijk te kunnen poederen is ideaal.
Een serieuze opsteker voor de Alpen zal het zeker worden.

Kris Mampaey | 22-01-2015 - 09:20

Eric Kromhout

Voor de liefhebbers een video update uit Kitzbuhel waarbij zeker voor een groot gedeelte wordt stil gestaan bij de Hahnenkamm abfahrt, de Streiff.
As zaterdag is deze wedstrijd.

www.youtube.com/watch?v=WAF2_TN0rNM

Eric Kromhout | 22-01-2015 - 09:25

Green Bean

Ik zit vanaf 31 januari ook in Tignes, maar merk dat de laatste dumps telkens niet erg gunstig waren voor Tignes en de Franse Centrale Westalpen in het algemeen.
Hopelijk krijgen we ook eens de volle laag, want het lijkt erop dat in de (nabije) toekomst het meeste weer wat oostelijker gaat zijn voor Zwitserland en Oostenrijk. :(

Green Bean | 22-01-2015 - 10:02

Jo Tae

Goed en geen goed nieuws, wij vertrekken volgende week zaterdag naarl es Coches. Met deze kaarten kan dat voor een moeilijke situatie zorgen. Eens we boven zijn, wacht ons dan wel het paradijs.

Jo Tae | 22-01-2015 - 10:03

Bert De Cabooter

morgen avond vertrek naar sölden.. ziet er goed uit.. zullen er geen problemen zijn op de weg ? gr .. zaterdag mijn eerste update ..

Bert De Cabooter | 22-01-2015 - 10:12

ilse nijhof

oei, morgen vertrekken wij naar portes du soleil. het lijkt erop dat we vanaf halverwege volgende week rekening moeten houden met veel sneeuw.... worden we ingesneeuwd? we zullen het zien..

ilse nijhof | 22-01-2015 - 10:12

Green Bean

@Skiwi
Waar precies kun je die kaarten bekijken?
Zoals www2.wetter3.de/Animation_00_UTC_025Grad/240_24.gif
maar dan iets zuidelijker (franse alpen)

Alvast bedankt!

Green Bean | 22-01-2015 - 10:22

Sonja Vdm

Zell am Ziller, nu om 10.30 iets bewolkt maar de zon probeert er voorzichtig door te komen. Pistes zijn nog prima.

Sonja Vdm | 22-01-2015 - 10:24

Manthos Markantonakis

De Dolomieten komen er zeer bekaaid af...geen grammetje sneeuw in de vooruitzichten...

Manthos Markantonakis | 22-01-2015 - 10:35

Wim Danhof

@Johan Gaan Dolomieten in het scenario voor 1 februari en verder sneeuw meepakken of blijft sneeuwval tegen de Alpenhoofdkam vastlopen?

Wim Danhof | 22-01-2015 - 10:56

Kris Allary

Hallo Johan,

Ook wij vragen ons af hoe het verder evolueert voor de Dolomieten. Half februari vertrekken we en momenteel blijft de sneeuwval daar inderdaad uit. Krijgen de Dolomieten binnenkort nog wat sneeuw?

Kris Allary | 22-01-2015 - 11:04

Große  Familie

Zaterdag vertrek naar kappl/Ischgl,eind volgende week veel sneeuw.... mooie vooruitzichten.Fijn een week skiën! Kijk er naar uit!

Große Familie | 22-01-2015 - 11:08

Skiwi The Fast

@Green Bean

Dit is de link voor de wat ruimere view: www2.wetter3.de/Animation_00_UTC_05Grad/240_24.gif
Ik heb die ooit eens gebookmarked vanop wetter3, maar kan hem nu niet direct via de site erugvinden.

Wil je de andere runs dan vervang je gewoon Animation_00 door Animation_06, Animation_12 of Animation_18 in de link.

Skiwi The Fast | 22-01-2015 - 11:35

Green Bean

@Skiwi

Thanks!

Green Bean | 22-01-2015 - 11:42

Niels Kuip

Johann,
Wij vertrekken morgen richting Gerlos. Na een overnachting vertrekken we vervolgens zaterdagochtend rond 7 uur om hopelijk om een uur of 9 in Gerlos aan te komen. Wat is de te verwachten sneeuwval op dat moment? Kunnen we beter nog eerder wegrijden? En hoe ziet de rest van de week er uit? Af en toe nog een beetje zon of is het voornamelijk sneeuwbuien.

@Luc en @Cheesecurve, bedankt voor de updates.

Niels Kuip | 22-01-2015 - 12:41

aadje bergmans

geachte dolomietengangers,

wij zijn in het verleden vaak in de dolomieten geweest, en altijd deze huidige omstandigheden gehad, welke voor daar uitstekend zijn. ga nou niet denken dat het altijd feest is zoals verleden jaar, want dat is niet normaal. de afgelopen jaren waren misschien wel meer sneeuwrijker dan dit jaar, maar daar moeten ze het over het algemeen hebben van de kanonnensneeuw, en dat kunnen ze daar als de beste. wat ik altijd heerlijk vond van de dolomieten is ; altijd zon, ga daar maar op hopen, en wellicht krijg je toch nog een dump mee. of je moet liever de hele week in de sneeuwbuien zitten..

aadje bergmans | 22-01-2015 - 12:46

Carin L.

Update uit Bramberg. Weer een schitterende dag. Veel zon. Wel af en toe een ijsplaatje op de pistes maar de pistes zijn verder nog prima. Vandaag wel de warmste dag van deze skiweek: er ligt bijna geen sneeuw meer op de bomen en de zuidhellingen worden een beetje papperig. Maar daar gaan we niet moeilijk over doen! Super week tot nu toe.

Carin L. | 22-01-2015 - 14:11

Luc  Cap

Veel plezier Niels

Luc Cap | 22-01-2015 - 15:31

Cheese  Curve

Vandaag fantastische dag boven Konigsleiten. S morgens goede pistes, s middags wel met wat sneeuwhoopjes. Naast de pisten zuidkant gaat de zon wel wat tol eisen,wordt soms wat bruin,dus nieuwe sneeuw is esthetisch gezien wel gewenst. Maar de zon was vandaag ook heerlijk voor het terrasjesklimaat. Goede afsluiting van onze skidagen!

Cheese Curve | 22-01-2015 - 16:12

Landhaus Sonnheim Lofer

Update Lofer - Gisteren een perfecte skidag geweest, slechts een kleine band bewolking die kort voor minder zonnig weer zorgde. Vandaag in de bergen wederom zon en perfect skiweer. In de 'lage landen' Salzburg stad, waar ik vandaag was, nagenoeg de hele dag lage nevel,...... somber weer dus. Zo zie je maar hoe groot de verschillen kunnen zijn. Temperaturen in het dorp momenteel 5 graden, in het skigebied 3 graden. Afgelopen nacht hebben de sneeuwkanonnen in het dal niet gedraaid omdat de temperatuur een paar graden te hoog was (rond het vriespunt). Al met al hebben onze gasten die hier deze week zijn voor wat betref het weer in combinatie met de huidige sneeuwcondities een van de beste weken van het seizoen tot nu toe te pakken.

Grüß aus Lofer - Rob

Landhaus Sonnheim Lofer | 22-01-2015 - 16:12

Marie Tie

Raak nu toch lichtelijk in paniek met deze voorspellingen.. We gaan volgende week een paar daagjes skiën van woensdag t/m zaterdag in Ehrwald. En sneeuw is natuurlijk welkom, maar ik hoop niet dat het elke dag zoveel sneeuwt dat skiën onmogelijk wordt :(

Marie Tie | 22-01-2015 - 16:50

Gerard van der Klooster

gisteren hebben de sneeuwkannonen in Hochkonig (Maria Alm, Hinterthal, Dienten) nog volop gedraaid met andere woorden waren de temperaturen zeker niet boven 0, vandaag pas voor het eerst een paar druppeltjes op de skischoenen
tot in het dal (800m) zijn alle bomen nog steeds zo wit als na de sneeuwval van afgelopen weekend

Gerard van der Klooster | 22-01-2015 - 16:53

The Snowman

@mark veel suces komende week in kaltenbach en goede reis morgen. Over sneeuw hoeft je denk ik niet in te zitten, misschien alleen dat het te veel wordt.
Genietbervan en ik zie je berichten hopenlijk wel tegemoet.
Groet the Greenman

The Snowman | 22-01-2015 - 16:54

Peter N

Als ik het weerbericht van volgende week goed begrijp dan pakken de zuidelijke Alpen waaronder ook de dollemieten vallen een sneeuwdump mee als die gaat vallen ? Ik ben benieuwd is altijd wel spannend.

Peter N | 22-01-2015 - 17:04

 Joeri L

Ik denk dat je echt vanuit moet gaan dat die sneeuw verwachtingen niet door gaan althans de hoeveelheden. Is al vaker het geval geweest de laatste tijd dat het er rooskleurig uitzag maar toch niet door ging. Kan beter uitgaan van heel weinig en als er dan toch een hoop valt is dat de kers op de taart gezien de winsterse setting deze winter.
Zelf de weermannen laten het nog even rusten omdat het te ver vooruit is.

Gr Joeri

Joeri L | 22-01-2015 - 17:32

Niels  van Bockel

Paar foto's van vandaag geupload voor de La Plagne gangers. Gr Niels

Niels van Bockel | 22-01-2015 - 18:00

Karin Dijkstra

@Niels, top. Mooie plaatjes.

Karin Dijkstra | 22-01-2015 - 18:38

Gitte

Ook wij gaan volgende weekwoensdag tot zondag naar Ehrwald. Dat wordt vast mooi skiën .

Gitte | 22-01-2015 - 19:09

Pieter Masson

nog paar dagen en de megadump voor de franse alpen komt er , hopelijk klopt het , overal geven ze hem toch in de kaarten tot meer dan 1 m verse sneeuw ,benieuwd of @sneeuwhoogte hem ook ziet

Pieter Masson | 22-01-2015 - 19:57

Rinie  Van Laar

Klaar met aftellen. Morgen vertrekken we richting skiwelt!

Rinie Van Laar | 22-01-2015 - 21:02

Johann

@All -Korte update "sneeuwfront zaterdag" met aandacht voor reisverkeer wintersport toegevoegd onderaan weerbericht !

Johann | 22-01-2015 - 21:21

Pieter Masson

Meribel volgende donderdag 95 cm sneeuw , hogelijk klopt dat , volgens wetter.com

Pieter Masson | 22-01-2015 - 21:58

Patrick Wallaert

Let op . Er zal veel sneeuw gaan vallen vanaf volgende week maar hou rekening met een vrij hoge sneeuwgrens op donderdag - vrijdag - zaterdag . Sneeuwgrens eerst stijgend en dan weer dalend .
Is moeilijk te bepalen over welke hoogte het gaat zo lang op voorhand maar ik denk dat het toch gaat regenen tot zeker 1500 m zo rond vrijdag .
Wordt wel weer goedgemaakt nadien als de sneeuwgrens weer zal dalen .

Patrick Wallaert | 22-01-2015 - 23:06

Jan Post

@Rinie
ziet er naar uit dat er dus een kans is dat wij elkaar weer tegenkomen bij de Alm.
Groeten pietertje.

Jan Post | 23-01-2015 - 02:00

Tobias Bijkerk

Voor de mensen die vandaag en of zaterdag rijden, goede en veilige reis toegewenst:) en hopen dat we zaterdag in de ochtend het winterweerplaatje compleet kunnen maken met een sneeuwdek! ,Thnx Johan voor je toevoeging

Tobias Bijkerk | 23-01-2015 - 02:11

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord