In westen wat sneeuw in oosten zon

Gisteren konden vooral de westelijke Alpen genieten van een heerlijke winterdag, de oostelijke Alpen moesten nog tot in de middag wachten voordat ook hier de bewolking begon te breken en de zon op steeds meer plaatsen doorbrak. Het oosten van Oostenrijk had nog meer bewolking te maken. Verder trokken er van west naar oost ook steeds weer wolken of wolkvelden die tegen de zuidelijke Alpentoppen en bergkammen in de loop van de dag wat begonnen te stuwen. Verder natuurlijk ook nog de Hochnebel die zich graag vorm onder het regime van (zwakke) hogedruk. Wind stond er nauwelijks en al met al hadden veel plaatsen gisteren toch een heerlijke wintersportdag met prima piste en sneeuw condities. Maar weer eens een greep uit een aantal ingezonden foto's:


20 tot 30cm meldt  Margarita R-Wallensteiner vanuit
Lienz  -Lienzer Bergbahnen AG,


Winters Davos-Kloster -Johan Steenstra


Skiwelt -Ellmau - Robert Versteeg

Gistermiddag heb ik hier in Oberwallis zelf dan ook maar weer eens een paar afdalingen gemaakt en afgezien van de Buckels perfecte sneeuw en pistes!  A propos sneeuw; maken we nog even de totaal bilans op dan zien we dat, zoals ook verwacht (Südstau), delen van de centrale Zwitserse Alpenzuidkant de meeste sneeuw hebben gekregen. Vanaf noord Tessin (Ticino) tot over het Gotthard- tot aan het Sustengebied als ook in het oostelijke Ticino /Misox tot in het  Oberengadin en Bernina viel 50 tot 80cm en lokaal werd er  90 tot 120 cm Neuschnee gemeten!  Elders in de Alpen vielen de cumulatieve Neuschnee hoeveelheden een stuk bescheidener uit en met 20 tot 50cm was het meest wel gedaan. Verder gisteren dan overal in bergen ook weer eens temperaturen waarmee "Thialf" zich dan eindelijk weer eens kan laten zien. Op 2000 meter vroor het een graad of 5 en ook in de dalen kwam het kwik niet veel meer boven nul uit.


Prima vertoeven gisteren ook in Oberwallis -Rosswald.....


..wel wat (hogere) bewolking die in de middag vanaf de Simplon binnendreef

De komende 2 dagen wordt een vlak lagedrukgebied dat op de westelijke Middellandse Zee ligt voor het weer in de Alpen belangrijk. Het verplaatst zicht met zijn zwaartepunt van Gibraltar richting Corsica - Sardinië  alwaar het woensdag wordt berekend.

Het bijbehorend front (occlusie) zal deels samensmelten met een ander front occlusie behorende bij een laag  boven de zuidelijke Noordzee. Bewolking en neerslag die daarmee samenhangt zal morgen al de westelijke Alpen binnen trekken en dinsdag tot aan de oostelijke Alpen zijn gevorderd. Hier aangekomen gaat de fut er weer uit en lost het front op. Vandaag dus in de westelijke Alpen wisselend bewolkt met naar het oosten toe nog opklaringen. met het vorderen van de dag wordt de bewolking van het westen uit steeds dikker gevolgd door wat sneeuw. De oostelijke Alpen mogen zich morgen verheugen op zonnige perioden of opklaringen, meer naar het westen echter ook hier al meer bewolking. De temperaturen veranderen niet veel. Op 2000 meter wordt het opnieuw rond de -5 graden en op 3000 meter rond de -11 graden. Het nulgradenniveau ligt tussen de 1100 en 1200 meter. Omdat we in een gebied zitten met weinig drukgradiënt (vlakke drukverdeling) zal de (zuidwesten)wind ook vandaag geen thema zijn. 


Actuele radarbeeld (bron WetterOnline.de)


Winterse start van de week in de Alpen, vooral naar het oosten toe schijnt de
zon. Webcam Arosa (Zwitserland)

Dinsdag kan er in de westelijke Alpen nog wat sneeuw vallen, verder is het bewolkt en met een beetje geluk kan de zon zich nog een laten zien. De oostelijke Alpen houden ook dan nog de mix van wolken(velden) met hier en daar wat zon.  Woensdag is het laag tot Corsica -Sardinië doorgeschoven en in samenspel met een andere depressie die vanaf het zuiden van Engeland naar Frankrijk trekt zoekt de wind de zuidhoek op. Vooral op hoogte wordt er met een zuidoostelijke stroming dan wat zachtere lucht aangevoerd die vooral de (zuid)oostelijke Alpen zal beïnvloeden. Hier wordt het dan ook wat minder koud. Tevens kan het (licht) föhnig gaan worden met aan de noordkant föhnige opklaringen of zonnige perioden. De Alpenzuidkant krijgt te maken met toenemende Staubewolking in de avond gevolgd door eerst neerslag. Ook donderdag is het ten noorden van de oostelijke Alpenhoofdkam nog föhnig, langs de zuidkant valt sneeuw.


GFS voor woensdag, wat zachtere lucht stroomt vooral over de
oostelijke Alpen uit

Weekend koufront met sneeuw
Vrijdag zien we het laag dat via Engeland en Frankrijk naar de Middellandse Zee trok met zijn kern boven het zuiden van Italië liggen alwaar het samen is gesmolten met het andere laag. Omdat de hoogtestroming de zuid(oost) weer verlaat en meer naar oost tot noordoost gaat draaien gaan de temperaturen ook in de bergen van de oostelijke Alpen weer naar beneden. Dit wordt tevens nog eens ondersteund door een volgende portie maritiem polaire lucht die samen met een koufront en wat sneeuw vanuit het noordwesten de Alpen gaat binnen trekken. Dit staat dan voor het weekend op het weermenu. Hoe dat (met de sneeuw) precies in zijn werking zal gaan en hoeveel sneeuw er waar  gaat vallen laten we voor vandaag nog maar even voor wat het is.

Begin volgende week krijgen we te maken met de invloed van hogedruk. Een uitloper van het Azorenhoog steekt zij voelsprieten dan tot over het Europese continent uit. Omdat de as ten noorden van de Alpen zal komen te liggen houden we een continentale stroming en blijft het dus koud. Vooral in de nachten en ochtend kan het wanneer het gaat opklaren en boven de sneeuw flink koud worden. Verder zal de zon meer ruimte gaan krijgen en natuurlijk weer de Hochnebel boven de dalen die met ook ondersteund door de "Bise" hardnekkig kan zijn. Samengevat mogen we ons dus gaan opmaken voor een winterse periode die naar alle waarschijnlijkheid tot midden volgende week zal gaan voortduren.

Wintersport dichter bij huis:
Het winterweer zal zich deze week en tot over het weekend ook gaan vastbijten in de wintersportgebieden dichter bij huis (Belgie, Duitsland, Tsjechie). Het wordt kouder en het is meest wisselend bewolkt en opgeklaard, af en toe kan er (lichte) sneeuw of een sneeuwbui gaan vallen, grotere neerslaghoeveelheden worden er vooralsnog niet verwacht omdat de neerslaggebieden via een te westelijke koers naar het zuiden trekken. In ieder geval zal het voor de Winterberg koud genoeg zijn (worden) om met de hulp van kunstsneeuw de boel weer eens lekker op te peppen. Mogelijk dan dat Frau Holle dan vanaf vrijdag en -of n het weekend ook nog eens met de poederbus rondgaat. Vooral de Ardennen zouden dan wat meer sneeuw kunnen gaan pakken en niet gek opkijken wanneer daar in het weekend meer sneeuw ligt dan in de Winterberg!  Voor de Winterberg: 10 van de 27 liften zijn ingebruik en op de hogere pistes ligt 10 tot 25cm sneeuw. In de zuid Duitse Middelgebergtes ligt algemeen 20 tot 50cm, in de Tsjechische skigebieden op de hogere toppen 40 tot 90cm.

Tot zover voor dit moment, fijne dag en tot morgen maar weer. Actueel in Oberwallis (Rosswald, 1800m) bedekt met een temperatuur van -6.8°

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Marco ski

Yessss als eerste op de verjaardag van mijn dochtertje

Marco ski | 19-01-2015 - 06:56

Marco ski

Iedereen een fijne dag met veel zon en sneeuw

Marco ski | 19-01-2015 - 06:57

Marco ski

@johann en @michael

Kunnen jullie vandaag iets vertellen over de condities in winterberg

Marco ski | 19-01-2015 - 06:58

Niels  van Bockel

Goedemorgen! Update la Plagne: zwaar bewolkt en lichte sneeuwval. Temps ongeveer -7. De pistes worden wel wat ijzig hier en daar aan het einde van de middag.. Straks meer (foto's)! Gr Niels

Niels van Bockel | 19-01-2015 - 08:04

Arjan Drost

En vanaf midden volgende week wordt het weer warmer?

Arjan Drost | 19-01-2015 - 08:38

Anja de Bont

Goeiemorgen update vanuit Sankt Anton zonnige start strakblauwe lucht!

Anja de Bont | 19-01-2015 - 08:41

Eddy Vivet

Toch even ingelogd om mijn appreciatie uit te drukken voor deze geweldige site. Dagelijks geniet ik van deze vakkundige voorspellingen die niet allen zeer helder zijn, maar je al een heerlijk voorgevoel geven nog voor je zelf de latten boven haalt. Dank je wel Johann, we genieten van jou !

Eddy Vivet | 19-01-2015 - 08:42

Johann

@Arjan -en wanneer niet dan in ieder geval in het voorjaar ;-) Zou me geen zorgen maken, allemaal nog "Glaskugelbereich"

Johann | 19-01-2015 - 08:54

Cheese  Curve

Konigsleiten zonnig, temperatuur 6 graden vorst. Lichte bewolking.

Cheese Curve | 19-01-2015 - 09:11

Danny Slaghuis

Beste winterweermannen en sneeuwfreaks die hier net als ik dagelijks de weerberichten lezen. Het was weer heerlijk om elke dag te lezen wat moedertje natuur van plan was. Met veel spanning ging ik iedere dag slapen en werd zo ook weer wakker om te kijken of er sneeuw was gevallen. Van de sneeuwverwachting naar webcams, het weerbericht, de reacties en naar alle andere sites om de euforie op te wekken voor de wintersport.
Zoals de euforie mij iedere dag vrolijk stemde, hakt de somberheid nu een gat in mijn dag omdat de vakantie helaas ten einde is en ik weer in die eeuwige sleur terecht kom van het saaie Nederlandse weer. Gelachen om Niels, Luc en Raymond, opgewonden over reacties van klepzeikers.
Mensen, allemaal bedankt voor de geweldige voorpret weer. En voor iedereen die nog op wintersport gaat, geniet, met een hoofdletter G!! Tot volgend jaar! KANNIETWACHTEN tot het weer 1 oktober is.
Groet Danny

Danny Slaghuis | 19-01-2015 - 09:30

Luc  Cap

aah Cheese Curve, alles ok daar ? Mooi weertje geloof ik. Ben gisteren goed geland in Eindhoven en had een fantastische week in Gerlos. Lekker pak sneeuw gekregen mijn laatste 2 dagen.
Hier in Antwerpen zag mijn autotje wit van een dun laagje sneeuw vanmorgen.
Ook nog eens bedankt aan de weermannen Johann en Michaël voor hun dagelijkse inzet en voorpret bij mijn skiverlof.

Luc Cap | 19-01-2015 - 09:31

Luc  Cap

@ Danny heel mooi verwoord ! Jij ook de groeten

Luc Cap | 19-01-2015 - 09:32

Bart Van Parys

Momenteel lichte sneeuwval in Nendaz ( 4 Vallées) - pistes liggen perfect!!
Heerlijke vin chaud in Les Chottes ;-)
Greetzzz B@rt

Bart Van Parys | 19-01-2015 - 10:42

Wim V

Vandaag heerlijk weer in Serfaus en super pistes.

Wim V | 19-01-2015 - 12:31

Martijn Sonnenberg

Mooie berichten. Dit weer handhaven tpt eind maart en af en toe sneeuwmoment zpu ideaal zijn! Gfs ensemble zot tpt eind van de run (zelfs in het glaskugelbereich) onder 0, dus de opzet is prima!

Martijn Sonnenberg | 19-01-2015 - 12:53

Karin Dijkstra

@Niels, hoop dat de zon voor je nog wat doorbreekt. Ben heel benieuwd naar je foto's. Hele fijne voorpret zo voor volgende week La Plagne!!!!

Karin Dijkstra | 19-01-2015 - 13:30

Gert1

Update Kronplatz. Prachtig weer met af en toe een wolkje. Prima pistes.

Gert1 | 19-01-2015 - 14:55

Landhaus Sonnheim Lofer

update Lofer - "Traumhaftes Wetter" vandaag. Temperaturen die in het dal in de schaduw de heledag onder nul zijn gebleven in het skigebied met de zon erbij iets boven nul in de schaduw eveneens onder nul. Vandaag perfecte omstandigheden op de pistes en een dalafdaling die ook weer in puike conditie is,....(pistendienst levert goed werk af :) Morgen wederom zo'n dag in het vooruitzicht!!

Grüß aus Lofer - Rob

Landhaus Sonnheim Lofer | 19-01-2015 - 15:09

Carin L.

Update uit Bramberg. Vandaag was zo'n dag zoals je zou wensen: zon, prachtige pistes, bomen nog onder de sneeuw, geen wachttijden bij de liften. Zelfs de dalafdaling van zowel Neukirchen als van Bramberg was prima. De pistes bleven ook de hele dag goed door de lage temperaturen. Was genieten met een hoofdletter G!!

Carin L. | 19-01-2015 - 15:15

Inge Schoone

Update vanuit Westendorf, heerlijke skidag gehad, prima sneeuw (af en toe een beetje hard) lekker zonnetje, geen wind en de temperatuur is goed. Het is hier fantastisch ? Inge&Linda

Inge Schoone | 19-01-2015 - 16:34

Cheese  Curve

Pistes ( bij Gerlosplatte) waren erg goed, geen ijs of graspollen te bekennen,daarbij nog een lekker zonnetje en lichvriezende temperatuur. Ook ligt er nog genoeg sneeuw en ook op de bomen (estehetisch fraai) dus weinig meer te wensen over of het zou moeten zijn dat de week niet zo snel voorbijgaat. Luc alweer thuis en ook anderen die vanaf eind october met mij in spanning zaten of het wel goed zou komen deze winter. Gelukkig nog de. Dinsdag t/m de vrijdag hier.

Cheese Curve | 19-01-2015 - 16:34

Paul Van belkom

Mijn eerste wintersport gehad van dit jaar, was een heerlijke week in fiss. Gelukkig nog mag ik nog 3 keer gaan dus hopelijk gaan er nog meer dumps komen.

Paul Van belkom | 19-01-2015 - 16:36

HansvK

Kan iemand een update geven over Corvara?

HansvK | 19-01-2015 - 17:21

Anja Bekkers

Update schladming / rohrmoos, perfecte pistes en de afgelopen 2 dagen zon??

Anja Bekkers | 19-01-2015 - 17:37

d. groen

Een prachtige ski dag in fiss, mooie pistes, volop zon en geen wind
wat wil je nog meer als wintersporter.
hopelijk de hele week deze condities

d. groen | 19-01-2015 - 17:46

Mark (& Monique)

Nu the Snowman naar huis is, wie geeft er deze week updates uit Hochzillertal-Hochfūgen / Kaltenbach?

Mark (& Monique) | 19-01-2015 - 17:54

Rob van der Does

Vandaag in Westendorf geskied. Super omstandigheden. Iets onder nul, rustig mooie pistes. Dalafdaling soms ijzige stukken.
Mooi weer. Afdaling KiWest laatste stuk slecht maar wel goed te doen.

Rob van der Does | 19-01-2015 - 18:20

Peppito @

Update pds! Vandaag weer lekker dagje gehad met lichte sneeuwval. Piste condities meer dan prima soms wat ijzig maar goed. Ook de dal afdaling zijn goed te doen. Al met al super hier

Peppito @ | 19-01-2015 - 18:30

Peter Arrebout

Ik nog niet,ben er pas aankomend weekend in Kaltenbach.
Ik hoop op verse sneeuw,zonnetje en een knal blauwe lucht.
Maar ja,wie wil dat niet

Peter Arrebout | 19-01-2015 - 19:25

Cheese  Curve

@Peter, je hoopt dus op een herhaling van deze week :)

Cheese Curve | 19-01-2015 - 19:42

Marco ski

@ Johann;

Bedankt voor je update winterberg. WIj hebben plannen om 28 jan te gaan.
Studie dag voor de kinderen op school dus een ideale kans op lekker rustig in Winterberg nog een dagje mee te gaan skien.

Begin feb met vrienden naar Les Gets ook daar lees ik nu dat het super is !!!!

Groet Marco

Marco ski | 19-01-2015 - 20:08

Peter Arrebout

Jazeker,ik met een jaloerse blik naar de webcams.
Maar wie weet dat het volgende week ook zo is.Johann???

Peter Arrebout | 19-01-2015 - 20:15

Gerard van der Klooster

deze week, overdag amper boven 0 in het dal en s'nachts overal vorst, blijft het zeker top van maria alm via dienten tot muhlbach en volgende week waarschijnlijk nog beter omdat er komend weekend sneeuw wordt verwacht
daarbovenop zorgt een ongekend aantal sneeuwkanonnen voor aanvulling

Gerard van der Klooster | 19-01-2015 - 20:21

Peter Arrebout

Ik bedoel kijk met een jaloerse blik.

Peter Arrebout | 19-01-2015 - 20:21

Mark (& Monique)

@ Peter. Wij zijn ook vanaf komend weekend in Kaltenbach vandaar dat ik iemand zoek die er nu al zit ?

Mark (& Monique) | 19-01-2015 - 21:10

Kevin B

Ik ben over 2,5 week in kaltenbach / hochfugen dus kom maar door met de updates jullie komende week ?

Kevin B | 19-01-2015 - 23:12

Cheese  Curve

We gaan zo de bergen bij Konigsleiten onveilig maken. Het is bewolkt, maar bergen overzijde wel zichtbaar. Misschien komt zonnetje later nog? Vriest 3 graden.

Cheese Curve | 20-01-2015 - 07:49

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord