De winter is terug

De winter is terug
Gisteren trok geheel volgens de verwachtingen een koufront van west naar oost over de Alpen waarbij vooral ten zuiden van de centrale Alpenhoofdkam veel neerslag viel. Het meeste (tot zover mij nu bekend) viel in het "Bernina" gebied (70-100cm). Elders lagen de Neuschnee hoeveelheden meest tussen de 30 en 70cm waarbij er lokaal en op kleinere afstand soms grote verschillen optraden. Zo zagen we ook gebieden waar duidelijk veel minder sneeuw is gevallen (10-20cm). Dit had ook te maken met het feit dat het tot de avond duurde voordat de koudere lucht met sneeuw tot onder de 1000 meter ook de oostelijke en zuidoostelijke Alpen had bereikt. Een deel van de neerslag viel overdag gedurende langere tijd dus gewoon als regen. Meer naar het westen toe sneeuwde het overdag gewoon tot in de dalen en zelfs in het laagland werd er sneeuw gemeld en kon zich een laagje sneeuw vormen. Ook wat tegenvallend de sneeuw die voor de Dolomieten was berekend, de 40 tot 70cm die door de modellen waren berekend werden er (bij lange na) niet gehaald. Met 20 tot 30cm echter ook hier net als elders in ieder geval weer een winterse opfrisser. Een kleine greep uit de vele mooie winterfoto's die we kregen:


Sneeuw in Serfaus (John Wilbrink via de mail)


Veel sneeuw ook in bella Italia Arraba (foto Peter Touw via de mail)


Eindelijk ook weer sneeuw in Wallis (foto Francien Bakker)


Zell am See (via APP -onbekend)

Tussenhoog
Kijken we naar de weerkaarten dan zien we dat vanuit het westen een tussenhoog de Alpen nadert. Dit tussenhoog zal de komende 36 uur over de Alpen trekken en voor een weersverbetering gaan zorgen. De westelijke Alpen mogen zich vooral in de ochtend op zonnig weer verheugen, de oostelijke Alpen beginnen de zondag met veel bewolking waaruit nog wat sneeuw of sneeuwbuitjes vallen. Later op de dag dan ook hier van west naar oost droog en opklarend. De westelijke Alpen krijgen daarentegen juist in de middag weer te maken met opkomende wolken(velden) die de zon diffuus zullen gaan afschermen. Dat het met het zachte weer voorbij is kunnen we mooi afleiden aan de temperaturen in de bergen die een graad of 10 lager liggen dan (eer)gisteren. Op dit moment ook in de Zwisterse Jura in het Kälteloch La Brevine op slechts 1050m maar liefst  -20°, bijna net zo koud als op het Kl. Matterhorn (3883m) waar het -23° vriest


Actuele radar, vooral in westen al mooi opgeklaard (bron WetterOnline.de)

Het nulgradenniveau pendelt vandaag tussen de 800 en 1000 meter (en deels ook in de dalen) en op 2000 meter vriest het een graad of 6 en op 3000 meter frisse -12 graden. De sneeuwvalgrens in het oosten varieert van in de dalen in het noorden 600 meter in de zuidelijke delen. De wind is geen thema, meest zwak uit variabele of zuidwestelijke richtingen. Al met al dus een prima wintersportdag (oosten even wachten tot de middag) en ook de 85e internationale Lauberhornrennen (FIS ski weltcup) in het Zwitserse Wengen zullen vandaag onder prima condities plaats kunnen vinden. Voor de liefhebbers, de start van de Abfahrt is om 13h00 gepland.


Het belooft een mooi dag te worden. Winters ontwaken vanmorgen in Sölden met
10cm Neuschnee in het dal

In westen wat sneeuw
Komende nacht kan het wanneer het helder is weer lekker gaan afkoelen en de nieuwe week zal op veel plaatsen met matige tot strenge vorst van start gaan. Daar wat meer bewolking hangt zal het wat minder extreem zijn. Vooral de oostelijke Alpen mogen zich dan verheugen op vriendelijk weer met in de bergen afgezien van wat overtrekkende wolken(velden) vooral ook veel zon. Natuurlijk wel weer die kans op Hochnebel boven de dalen. De westelijke Alpen krijgen morgen te maken met wat meer bewolking behorende bij een vlak laag dat vanf het Iberische Schiereiland de westelijke Middellandse Zee intrekt. Vooral in de Franse Alpen de Jura als ook het westen van Zwitserland kan ook wat licht sneeuw vallen. De sneeuwvalgrens ligt in de dalen en meest ook het laagland. Dinsdag verandert er in deze tweedeling niet veel met ook dan de beste "papieren" voor zon voor de oostelijke Alpen. Vanaf woensdag wordt dat dan geleidelijk weer recht getrokken.


Morgen meer bewolking en wat sneeuw in het westen door laag boven de
westelijke Middellanse Zee

Complexe lagedruk -koudeput
Graag zou ik nu vertellen hoe dat allemaal precies gaat verlopen maar helaas moet ik dat antwoord in ieder geval voor een deel schuldig blijven. Dat het interessant gaat worden en dan met name sneeuwtechnisch dat staat vast. Woensdag zien we een aparte depressie die vooral op wat grotere hoogte gevuld is met zeer koude lucht (-34°tot 36°) via het Verenigde Koninkrijk afzakken naar Frankrijk en vervolgens naar het zeegebied van Genua. Vrijdag zou het systeem dan met zijn kern ergens bij Corsica- Sardinie moeten uitkomen. Donderdag wanneer het geheel de Alpen oversteekt zien we een aparte kern boven Frankrijk liggen en een andere kern boven Oostenrijk. Een ander laag wat hoger in de atmosfeer (wij spreken van een koudeputje) bevindt zich dan boven het noordwesten van Frankrijk.


Lagedruk en koude lucht op weg naar de Middellandse Zee

Met deze koers krijgen vooral de zuidelijke en waarschijnlijk ook westelijke weer het nodige aan sneeuw (Südstau effecten). Het moge echter duidelijk zijn dat wanneer dit geheel een ietwat andere koers gaat nemen het er allemaal weer heel anders uit gaat zien. Iets om de komende dagen verder te vervolgen! Zeker is in ieder geval wel dat het koud blijft en zelfs nog wat kouder gaat worden en laten we zeggen " de sneeuwkansen toenemen"


Complexe situatie met de lage druk en koudeputje boven en 
rond de Alpen

Het blijft winters
In het verdere verloop verandert er niet veel. De polaire jetstream blijft vrij zuidelijk met daarbij die markante hoogtetrog tot ver naar het zuiden uitzakkend. Hogedruk ten noorden van de Alpen waarbij het Azorenhoog en west Russische hoog een brug vormen. Met een hoogteas die in het weekend via het zuiden Engeland tot zuid Noorwegen verloopt  verblijven de Alpen en ook de Benelux en Duitsland in de koude lucht. Het weerbeeld zal dan ook zijn winterse karakter behouden. Mogelijk dat na een korte verzachting begin volgende week (voor Alpen weinig te betekenen) het vervolgens weer kouder (depressie, koufront en nieuwe sneeuw). Eigenlijk een herhaling van zetten. Maar goed, gezien het gedoe met het laag rond midden van deze week nog maar even niet te ver vooruit filosoferen.


GFS ensembles prikpunt Graubünden. Gewoon aanhoudende "winters" met
toenemende sneeuwkansen!

Een fijne dag, geniet van de zon vandaag en morgen en pas op met de verse sneeuw en "Buckels". In Oberwallis (Rosswald) opgeklaard en -7.4 graden.Ciao

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Guy van P.

Mooi !!!!!

Guy van P. | 18-01-2015 - 07:51

Pascal Neve

Nog een weekje wachten en dan hopelijk kaiserwetter in fulpmes.
Geniet nu allen van de poeder. ♥skiën

Pascal Neve | 18-01-2015 - 08:19

Patrick  Duprez

Super binnen 2weken alpe dhuez. Ziet er goed uit :-)

Patrick Duprez | 18-01-2015 - 08:25

Anja Bekkers

Op dit moment bewolkt in Rohrmoos / Schladming. Gisteren een laagje bij gevallen. Vandaag eens kijken hoe de pistes erbij liggen.

Anja Bekkers | 18-01-2015 - 08:26

Filip  Op de latten

Fijne vooruitzichten voor volgende week!:-)

Filip Op de latten | 18-01-2015 - 08:32

Cheese  Curve

Vannacht weer 20 a 25 cm bijgevallen in Konigsleiten zie lief updates.

Cheese Curve | 18-01-2015 - 08:32

Jeroen Hulshoff

In twee dagen zeker een halve meter in het dal van Tux waar het vrijdagnacht begon te sneeuwen en het ook nu nog steeds licht sneeuwt..

Jeroen Hulshoff | 18-01-2015 - 08:33

Jack E

Wat een heerlijke beelden!!!! Nog 33 nachtjes en dan mogen we weer...

Jack E | 18-01-2015 - 08:44

Luc  Cap

Allerlaatste update uit Gerlos. Vannacht + 20 cm verse sneeuw. Het sneeuwt nu nog steeds.
Sebiet de vlieger op.
T was een fantastische week !
Veel plezier Cheese Curve en alle anderen die hier nu zijn toegekomen.
Have fun !

Luc Cap | 18-01-2015 - 08:54

Landhaus Sonnheim Lofer

update lofer - zo af en toe valt er nog een verdwaalde sneeuwvlok uit delucht bij een tempeatuur die in het dal rond het vriespunt ligt. In het dal gisteren en vannacht 1 tot 2 cemtimeter nieuwe sneeuw gevallen :) In het skigebied momenteel 6 graden onder nul en 15 centimeter nieuwe sneeuw. Te weinig om alle schade van vorig weekend te herstellen. Het wachten is dus nog steeds op een goede noordstau met een goede dump,........ helaas nog niet gehad dit winterseizoen aan de noordkant oost. Lijkt wel een mooie dag te gaan worden om de bergen in te trekken, gaan we dus Maar doen!

Grüß aus Lofer - Rob

Landhaus Sonnheim Lofer | 18-01-2015 - 08:55

Johann

@Rob -Pech Rob, helaas niet overal de verwachtte en gewenste sneeuw. Blijft een "rare winter" Later in de week "herkansing" . Hier in Wallis (en algemeen in het westen en zuiden) gelukkig sterk verbeterde condities. Zo ook maar eens de pistes op, fijne dag en Grüsse ins Salzburgerland.

Johann | 18-01-2015 - 09:17

Harm R.

@patrick duprez : wij gaan ook over 2 weken naar die regio. Vaujany in ons geval. Heb er gruwelijk veel zin in..

Harm R. | 18-01-2015 - 09:26

Martijn Sonnenberg

Eindelijk weer eens winterse kaarten! Mag ook wel na een warm 2014. Winterkansen in Nederland lijken ook wat beter toch Johann? Gisteren liepen de ensembles omhoog vanaf komend weekend, nu ligt het een stuk stabieler... Benieuwd naar de komende ontwikkelingen!

Martijn Sonnenberg | 18-01-2015 - 09:28

Sarah J

Nog 11 dagen en dan zijn we weg richting Saalbach...komt allemaal goed!

Sarah J | 18-01-2015 - 09:36

Mark (& Monique)

@Rob the Snowman. Dank je voor je restauranttips, zag het al bij ervaringen Kaltenbach staan. Krijg jij gratis bier of schnapps als je reclame maakt? ?

Mark (& Monique) | 18-01-2015 - 09:49

Els Van Rillaer

@Johann: Eerst was er voor Westendorf (skiwelt) voor de komende vijf dagen 48 cm voorspeld en nog 5 cm. Hoe kan dit zo plots?

groetjes

Els Van Rillaer | 18-01-2015 - 10:17

Robert V

Nog 3 weken dan naar saalbach hinterglemm. Hoop dat t dan nog vollop winter is!!!

Robert V | 18-01-2015 - 11:44

Cheese  Curve

In Konigsleiten komt het zonnetje er sinds tweede helft morgen door, we hebben met pezier de auto uitgegraven :)

Cheese Curve | 18-01-2015 - 12:36

Niels  van Bockel

Update La Plagne! Kaiserwetter met temps onder 0. Pistes uitstekend! Afgelopen 24 uur 15 cm bijgevallen! Dus lekker laagje poeder! Dus we gaan weer! ;-)

Niels van Bockel | 18-01-2015 - 12:37

Stiba

Hoi Johann
Zou je mij kunnen zeggen hoe het zit met de sneeuwcondities in hochkönig ( dienten ) . Wij vertrekken die richting uit binnen enkele weken .
Alvast bedankt. Grts stijn.

Stiba | 18-01-2015 - 12:51

Sonja Vdm

Heerlijk dat er ook in Zell am Ziller genoeg sneeuw is gevallen ! Morgen vertrekken we voor een paar zonnige dagen, zin in !

Sonja Vdm | 18-01-2015 - 13:17

Marco ski

@michael en @johnan
Wat zijn de vooruitzichten voor winterberg de komende week

Marco ski | 18-01-2015 - 13:36

Carin L.

Update Bramberg: het leek wel een ansichtkaart, zo mooi was het zowel in het dal als boven. Alles dik onder de sneeuw! De pistes zijn goed, behalve de laatste 150 meter van de dalafdaling . Maar dit deel ligt op de zuidkant en met de zon erop toch snel pap. Verder vandaag een afwisseling van zon en laaghangende wolken waardoor het zicht niet altijd optimaal was. Ook op de steilere stukken komt af en toe een ijsplaatje boven , maar je hoort mij niet mopperen! En nu heerlijk genieten van de zon op ons balkon.

Carin L. | 18-01-2015 - 13:44

Große  Familie

Nog 7 dagen dan fijn skiën in Kappl en Ischgl

Große Familie | 18-01-2015 - 13:47

Inge Schoone

Net aangekomen in Westendorf, zon en sneeuw tot in het dorp, ziet er fantastisch uit, morgen eerste skidag. We houden jullie op de hoogte. Inge&Linda

Inge Schoone | 18-01-2015 - 14:41

Landhaus Sonnheim Lofer

@ Johann - Mooie plaatjes uit Wallis, freut mich! Ziet Rosswald er tenminste weer uit zoals het er deze tijd van het jaar uit hoort te zien ;) Jullie, maar ook het zuiden hadden het hard nodig! Vanochtend bij ons een mooi tourtje gemaakt in een prachtige witte wereld :) was genieten!

Grüß aus Lofer - Rob

Landhaus Sonnheim Lofer | 18-01-2015 - 16:02

The Snowman

@mark
Was het maar waar maar elke keer als ik er kom (en dat is toch wel vaker) moet ik gewoon betalen. Vandaag was het schitterend weer, volledig zonnig en alleen in het dal bewolking. Boven alleen maar strak blauwe lucht. Boven op de berg in kaltenbach/hoch fugen vannacht 30 cm gevallen ook inhet dal is nu alles wit wat een echt winterssport uitzicht laat zien. Het was vandaag wel erg druk waardoormde mooie poedersneeuw snel veranderde in sneeuwhopen waar het lastig skien was. Carven zat er door de buckels en de drukte niet in vandaag, maar het zonnetje vergoedde veel, dus wat langer op hetbterras gezeten.
Dat was onze vakantie weer in kaltenbach, morgen weer naar huis. Voor iedereen die nog gaat een heerlijke sneeuwrijke vakantie toegewenst.
@mark veel plezier in ried enik blijf je berichten vanaf vrijdag volgen.
Gegroet.

The Snowman | 18-01-2015 - 16:11

Rob Klok

Serfaus (dorpniveau) gisteravond een kleine 10cm gevallen. Pistes liggen er prima bij, hoewel je de sporen van de afgelopen tijd nog merkt. De nieuwe sneeuw lijkt niet goed te "hechten" aan de bestaande laag waardoor er snel "hoopjes" ontstaan. Een bekend fenomeen? Maar er is uitstekend te skiën hoor!

Rob Klok | 18-01-2015 - 17:40

Mark (& Monique)

@snowman. Nogmaals dank en goede reis!

Mark (& Monique) | 18-01-2015 - 17:47

Peppito @

Vandaag geweldige dag gehad met verse poeder en een stralende dag in pds!!! Condities zijn flink verbeterd tov een week geleden! Af en toe wat ijzig maar mag geen naam hebben!!! Vandaag wezen spelen in morzine en les gets! Morgen richting Avoriaz!!! Top weekje voor de boeg

Peppito @ | 18-01-2015 - 19:37

Peppito @

Ps gister ca 40cm vers gevallen 25 op ca 1000mtr en misschien wel 40tot50 op de top! Morgen weer wat sneeuw en weer genieten

Peppito @ | 18-01-2015 - 19:40

Rolf Meijers

Nog een weekje en dan naar Ortisei, voor de eerste keer. Iemand nog tips?

Rolf Meijers | 18-01-2015 - 21:29

Bouke B

Peppito, bedankt voor de update vanuit PdS! Ben benieuwd naar je verdere ervaringen.

Bouke B | 18-01-2015 - 21:50

ilse nijhof

@Peppito : Super! keep us updated!! Over 5 daagjes mag ook ik eindelijk los in PDS! volgens de voorspellingen op verschillende sites komt er deze week bijna elke dag nog een beetje sneeuw bij! heerlijk

ilse nijhof | 18-01-2015 - 22:13

Landhaus Sonnheim Lofer

@ Stijn Baelen - Goed

Grüß aus Lofer - Rob

Landhaus Sonnheim Lofer | 18-01-2015 - 22:48

Marco ski

@rolf

Sella ronde is leuk om te doen

Marco ski | 18-01-2015 - 23:19

Kevin Werker

@rolf.

Ortisei is top. Gezellig dorpje. Eten bij de mauritz kelder is aan te raden. Wij vonden de seiseralm wat tegenvallen, en zijn vanuit wolkenstein(selva) alle pistes gaan verkennen. De sellaronda is idd super om te doen. Veel plezier

Kevin Werker | 24-01-2015 - 14:58

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord